» Blog » Alpina

Alpina AlpinerX: Švýcarské krásky jako spojnice mezi světy

Tagy: Recenze | Alpina | Pánské | Chytré | Klasické

Agáta Vřeská | 7.5.2019 | 8 MIN | 6x komentář

A sice mezi světem tradiční, nejen švýcarské, hodinařiny a světem hi-tech technologií, na které si rádi zvykáme. Přesně o toto propojení se pokouší vychvalované hodinky od Alpiny, které vzbudily v době uvedení na trh velký rozruch. Čím jsou tak jedinečné a proč by neměly uniknout vaší pozornosti?

Promyšlené antrée na hodinářské pulty

Než se podíváme na samotný design a funkce, připomeňme si krátce zajímavý vstup těchto hodinek na pulty hodinářství. Rozhodně totiž evokuje dobře promyšlený marketingový tah.

Celý příběh AlpinerX se začíná psát v březnu 2018. Tehdy celkem nečekaně přišla renomovaná hodinářská firma Alpina na crowdfundingovou platformu Kickstarter a spustila kampaň na své nové hodinky - AlpinerX. Cílem bylo vybrat od investorů 50 tisíc švýcarských franků (1,1 milionu korun).

Možná si říkáte, proč vůbec Alpina potřebovala finančně podpořit svůj nový projekt. Obvykle crowdfundingové weby využívají začínající firmy či umělci, kteří si nemůžou dovolit své nápady realizovat z vlastních prostředků. Tady Alpina cílí na dobrodružné duše a naši chuť objevovat i ovlivňovat. A tak připomíná více než sto let starý příběh, kdy se sešli alpinisté, hodináři a obchodníci, aby diskutovali o návrzích a společně přišli s inovacemi. Kickstarter pak nazývají moderní verzí takové spolupráce a vyzývají budoucí investory, aby společně dosáhli něčeho nového - společně něco změnili.

"Sponzoři si své budoucí AlpinerX mohli nadesignovat z 3200 možných barevných kombinací a získat je za necelých 10 tisíc korun."

A to se jim povedlo. Zájem o projekt dokazuje, že plán požádat o pomoc fanoušky byl krok správným směrem. Už po týdnu byla vybraná částka 12,3 milionu korun a nakonec se zastavila na více než jednom a půl milionu švýcarských franků. Svůj cíl tak Alpina překročila více než třicetkrát. Navíc si získala pozornost, cennou zpětnou vazbu a mohla vyladit svůj produkt na základě komentářů přímo od své cílové skupiny. Sponzoři za své dary získali nové AlpinerX za opravdu luxusní cenu a navíc si své budoucí hodinky mohli nadesignovat z 3200 možných barevných kombinací! To už stojí za to.

The Most Beautiful Outdoors Smartwatch

Krátce na to byly AlpinerX představeny široké veřejnosti na Baselwordu 2018. Na světové pulty se dostaly v základních dvou barevných kombinacích, které se nově rozrostly o další modely. Právě samotný design stojí z velké části za úspěchem těchto hodinek. Alpina jim totiž dala přízvisko The Most Beautiful Outdoors Smartwatch, tedy nejkrásnější outdoorové chytré hodinky. A snaží se tomuto závazku dostát.

Moderně a zároveň řemeslně propracovaný analogově-digitální ciferník vypadá neskutečně cool. Designéři vsadili na jednoduché, čisté linie a perfektní čitelnost. Tu umocnili silnou luminiscencí na ručkách, indexech i oboustranně otočné azimutální lunetě. I v horších světelných podmínkách tak není problém použít kompas a především vědět to základní - kolik je hodin. Zvládnuté je i podsvícení digitální obrazovky, které si navíc můžete přes aplikaci nastavit ve třech úrovních intenzity jasu. Co vás ale rozhodně dostane je pocit opravdovosti. Ten zvuk, když se laserem řezané ručky „uklidí", aby nepřekážely čitelnosti digitálnímu oknu, je opravdu impresivní! A tento cvrkot a vizuál skutečných hodinek rozhodně neomrzí ani po čase. Pro ty, kdo nechce koukat jen na digitální obrazovku, ale mít na ruce hodinky s klasickým ciferníkem, se AlpinerX stanou zajímavým partnerem.

„Ten zvuk, když se laserem řezané ručky „uklidí", aby nepřekážely čitelnosti digitálnímu oknu, je opravdu impresivní!"

Nutno ale podotknout, že na útlou dámskou ruku se AlpinerX prostě nehodí. S průměrem 45 mm jsou cíleny opravdu na mužské zápěstí a nic na tom nemění ani celková lehkost hodinek. Pouzdro je totiž z polyamidu vyztuženého skelnými vlákny a lehoučký je i silikonový nebo kožený pásek. I po celodenním nošení nebo túře v horách nemáte pocit zbytečné zátěže, vlastníky tak čeká pohodlné nošení po všech stránkách, o čemž svědčí i reakce recenzentů. Hodinky jsou ale primárně outdoorové, takže pro úplnost je třeba doplnit, že ciferník chrání mírně konvexní safírové sklíčko opatřené navíc antireflexní vrstvou a s voděodolností 10 ATM se nemusíte bát ani vody. Jak se říká, dobrodružství může začít.

Hodinky AlpinerX jsou stvořené pro dobrodružství.

Hodinky AlpinerX jsou stvořené pro dobrodružství.

Solidní výbava, ideálně do hor

Od smartwatchů jsme si zvykli očekávat našlapané funkce a chytré hodinky jsou často takovým malým mobilem na zápěstí. Alpina se rozhodla pro slušnou výbavu, ale rozhodně se nesnaží vtěsnat do AlpinerX tuny vychytávek, které pak uživatelé ani neocení. Tento krok se může zdát odvážným, neboť se tím dost zúží cílová skupina zákazníků, ale zdá se, že v tomto má švýcarská společnost jasno.

Jak už bylo několikrát řečeno, přestože se jedná o nádherný hodinářský kousek, stylem a výbavou jsou určeny ven, do přírody, na hory, pro dobrodružství. Tomu odpovídají také funkce. Základem je barometr, výškoměr, teploměr, kompas a jedinečný UV senzor, kdy výrobce uvádí, že je to vůbec poprvé, co byl v hodinkách použit. A rozhodně patří mezi zajímavé a užitečné vychytávky, která navíc funguje na jedničku. Všechny tyto funkce se zobrazují na digitální obrazovce hodinek a lze mezi nimi přepínat pomocí korunky a bočních tlačítek. To platí i o stopkách, odpočítávacích stopkách či druhé časové zóně. Nechybí ani automatický kalendář.

Jedinečný UV senzor, který byl v náramkových hodinkách použit vůbec poprvé.

Jedinečný UV senzor, který byl v náramkových hodinkách použit vůbec poprvé.

SMART. S několika ALE

Jakmile se člověk pomazlí se vzhledem hodinek, je načase je probudit naplno k životu. Ve chvíli, kdy se propojí pomocí Bluetooth s chytrým telefonem a aplikací Alpina, která je zdarma dostupná pro Android i iOS, hodinky doslova ožijí v rukou. Proběhne automatická synchronizace data i času a k dispozici jsou okamžitě všechny základní funkce. A pak už si můžete hrát.

AlpinerX reaguje na trendy a základní požadavky, a tak díky aplikaci můžete využít například Activity tracking, který celkem přesně měří nachozené kroky, spálené kalorie či celkovou vzdálenost. Nastavit si můžete i své osobní cíle, ať už v oblasti spánku nebo aktivity, aplikace je sleduje a vyhodnocuje a měla by vás trošku i motivovat. S tím souvisí i dynamický trenér (dynamic coach). Nicméně tato funkce zní zajímavěji, než ve skutečnosti je. Nečekejte žádné rady a tipy přímo na míru, trenér pouze vyhodnocuje vaše výsledky a nabídne spíš obecné rady. Zajímavější už je Monitoring spánku a inteligentní alarm. Hodinky měří celkem podrobně kvalitu spánku včetně jeho fází a výsledky vyhodnocuje. Použitý algoritmus vychází z několikaletého výzkumu a analýzy 100 miliónů spánkových cyklů. A díky chytrému alarmu se můžete probudit v ideální dobu, což minimálně někteří z nás rozhodně ocení. Stejně tak se můžete nechat upozornit na delší neaktivitu.

Horologické smart hodinky používají otevřenou platformu MotionX®. Právě díky ní jsou hodinky schopné obousměrné komunikace s telefony s iOS nebo Android. Patentovaná platforma byla vyvinuta novým švýcarským podnikem MMT (Manufacture Modules Technologies Sàrl). Ten byl založen v roce 2015 a tvoří jej zahraniční společnost Fullpower Technologies, Inc. se sídlem v Silicon Valley a vlastníci Frederique Constant Group, kteří v roce 2002 Alpinu koupili. I proto se švýcarské horologické smart hodinky označují jako most mezi Silicon Valley a Švýcarskem.

Jako nevýhoda se může jevit absence navigace. Pokud chcete svou trasu zaznamenat pomocí GPS, bez chytrého telefonu se neobejdete. Hodinky sice nabízejí možnost sdílení, ale samy zabudovanou navigaci nemají. S tímto faktem je třeba dopředu počítat. Prostor k vylepšení se nabízí u notifikací. Po spárování s telefonem si můžete navolit, které upozornění budete dostávat a výběr je překvapivě velký - e-maily, tel. hovory, SMS, Facebook, Messenger, WhatsApp, ale i Uber, Instagram či Twitter. Při příchozím hovoru hodinky zavrní a digitální okno zobrazí pouze základní informace. Zprávu či e-mail si tak nepřečtete, ani není možné reagovat. Problém mají občas i konkrétně s propojením s Gmailem a například Instagram na vás taky nebude moc vyskakovat. Snad si do budoucna Alpina pohraje, notifikace vyladí a nabídne třeba možnost odmítnutí hovoru či automatické odpovědi.

„Jako nevýhoda se může jevit absence navigace. Hodinky sice nabízejí možnost sdílení, ale samy zabudovanou navigaci nemají.

„Jako nevýhoda se může jevit absence navigace. Hodinky sice nabízejí možnost sdílení, ale samy zabudovanou navigaci nemají."

Co je naopak zvládnuté opravdu dobře, je samotná aplikace od Alpiny. Přehledná, intuitivní, vizuálně promyšlená, a i když není v češtině, bez problémů si s ní bude rozumět každý. To je samo o sobě obrovské plus, protože díky aplikaci můžete ovládat většinu funkcí a nastavovat hodnoty. Ať už osobní informace, vlastní cíle, časovou zónu, nebo třeba délku odpočítávacích stopek nebo jas podsvícení. Nechybí užitečné grafy všech zaznamenaných hodnot - ušlých kroků, ale i nadmořské výšky, teploty, UV, spánku, aktivity. Jediné, co by mohli vývojáři ještě vyladit je důslednější manuál k používání sdílené GPS, které už tak intuitivní není a může uživatele potrápit.

Pokud se podíváte do těla hodinek, najdete tam kalibr MMT-283-1, vyvinutý společností MMT přímo pro horologické smartwatche AlpinerX a poháněný baterií. Životnost vyměnitelné baterie pak výrobce udává 2+ roky, odpadá tak nutnost neustálého dobíjení, které je pro chytré hodinky typické.

Dá se říct, že i když AlpinerX nenabízí některé vymazlenosti módnějších smartwatchů, integrované funkce jsou zvolené pečlivě, účelně a všechny běží, jak mají. V tomhle Alpina kompromisy nedělá. Navíc vše utáhne baterie, kterou není třeba dobíjet. Výrobce udává životnost 2+ roky, což je fantastické. Poslední bonus, který je třeba zmínit je tzv. Cloud. Tam se automaticky ukládají všechny získané údaje z vašeho telefonu po dobu 30 dní. I když tedy ztratíte hodinky nebo telefon, můžete záznamy bez problémů získat.

Aplikace je zvládnutá opravdu dobře. Intuitivní, přehledná, vizuálně promyšlená.

Aplikace je zvládnutá opravdu dobře. Intuitivní, přehledná, vizuálně promyšlená.

Předražená hračka, nebo nezbytnost ve sbírce?

Závěry se nedělají zrovna lehce. Těmhle švýcarským kráskám totiž drobné mouchy prostě odpustíte. A hlavně je třeba mít na paměti, pro koho byly stvořeny. Mají vlastní styl a svým způsobem působí elegantně. Vypadají proto úžasně i jako doplněk pro ležérní oblečení, ale svým robustním vzhledem a výbavou volají po přírodě a objevování - vrcholků i vašich možností. Pokud tedy hledáte typicky městské hodinky, AlpinerX asi nebude ta správná volba. To samé platí i pro nadšené sportovce, kteří chtějí měřit širokou škálu svých aktivit. Na triatlon s nimi zkrátka nevyrazíte.

A konečně musíte počítat s tím, že v ceně se kromě funkcí a materiálů promítne také švýcarská tradice a světový pojem značky Alpina. Za 22 900 Kč ale dostanete stylovostí i výbavou nabité hodinky, které spojily povedeným způsobem dva světy. Jako hybridní kombinace klasických švýcarských hodinek, sportovního ducha a nových technologií si vede AlpinerX rozhodně více než dobře a lze jen s nadšením očekávat, co ve své cenové kategorii přinese příště.

Pro ty, kdo nechce koukat jen na digitální obrazovku, ale mít na ruce hodinky s klasickým ciferníkem, se AlpinerX stanou zajímavým partnerem.

Pro ty, kdo nechce koukat jen na digitální obrazovku, ale mít na ruce hodinky s klasickým ciferníkem, se AlpinerX stanou zajímavým partnerem.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Libor Vaněkpřed 938 dny, reagovat
Hodinky se po sparování během chvilky odpojí. Neupozorňují na sms,hovory a emaily
Libor Vaněkpřed 938 dny, reagovat
vyhozené peníze
Michalpřed 729 dny, reagovat
Zdravím Agáto, Vaše prvotina na tomto webu je unikátní stejně jako ostatní články tady. Upřímně, myslím, že píšete skvěle a Vaše recenze jsou opravdu přínosem pro chrono společnost. Tato recenze mne obohatila a doufám, že se s Vašimi články budu setkávat nadále a nadále budete takto skvělá, jako jste doteď.:-)
Agáta Vřeskápřed 726 dny
Moc díky Michale :) Já doufám, že jsem se od prvního článku dost posunula. Dnes bych asi byla o dost kritičtější :)
Radekpřed 666 dny, reagovat
Dobrý den, v popisku u zboží máte že mají vibrační alarm. Hodinky ale nemají vibrační motorek. Pouze zvukové upozornění.
Agáta Vřeskápřed 665 dny
Díky Radku za upozornění :)