» Blog » Alpina

Alpina Seastrong Horological Smartwatch - chytré hodinky na jiný způsob - mají budoucnost?

Tagy: Představení | Alpina | Pánské | Chytré | Klasické | Potápěčské

Vojtěch Pospíšil | 28.6.2018 | 2 MIN

Pod pojmem chytré hodinky si většina lidí představí zařízení s digitálním displejem. Ano, jedná se o nejrozšířenější řešení, ale je tu i alternativa v podobě tradičně vypadajících hodinek, které svou "chytrost" na první pohled skrývají. Nabízí je například značka Alpina pod názvem Horological Smartwatch.

Alpina Seastrong

Ne každý touží po moderní elektronické hračce na zápěstí. Příznivci kvalitních mechanických hodinek směřují spíše k tradičnímu vzhledu. Po boomu chytrých hodinek to některé firmy pochopily a začaly nabízet hodinky s klasickým vzhledem, ale zároveň funkcemi chytrých hodinek.

Jednou z prvních značek, která s tímto typem hodinek přišla, byla švýcarská Alpina. Dnes má v portfoliu vícero takových modelů, my se však podíváme na modely Seastrong, které vychází ze stejnojmenných a velmi oblíbených potápěčských modelů této značky.

hodinky alpina seastrong mechanické a smartwatch

Alpina Seastrong: vlevo chronografické quartzy, vpravo horological smartwatch

Podobnost s "ne-chytrými" bratranci je patrná na první pohled, výrazným rozdílem je ale pouzdro ze skelných vláken. I přes průměr 44 milimetrů se tak jedná o velmi lehké hodinky, které se na zápěstí nosí pohodlně. Vodotěsnost klesla na 100 metrů, stále se však na běžné aktivity jedná o dostačující hodnotu.

To klíčové se ale skrývá uvnitř. Elektronický modul AL-282 umožňuje hodinky párovat s chytrým telefonem (iOS a Android), čímž uživatel získává údaje o své denní aktivitě (nachozená vzdálenost apod), dále modul monitoruje spánek s možností probuzení v ideální čas dle spánkových cyklů. Hodinky také oznámí zmeškaný hovor nebo přijatý mail a mají automatické nastavování času a data.

Alpina Seastrong Model AL-282LBO4V6

Alpina Seastrong Horological Smartwatch AL-282LBO4V6

Všechno to jsou věci, které známe z běžných chytrých hodinek, má to však jednu klíčovou výhodu. Digitální chytré hodinky je potřeba často dobíjet, většinou každý den, což je pěkná otrava. Alpina udává, že její chytré hodinky vydrží na jednu baterii až čtyři roky. A to už je sakra rozdíl.

Dá se očekávat, že Alpina bude chytré hodinky nadále vylepšovat a rozšiřovat nabídku. Dnes totiž tvoří jejich prodeje 20 procent prodejů značky. To je velmi solidní číslo, pokud přihlédneme k tomu, že s tímto segmentem začala teprve v roce 2015. Peter Stas, spoluzakladatel a šéf Frederique Constant Group, do níž Alpina patří společně se sesterskou značkou Frederique Constant, jež také produkuje chytré hodinky, navíc tomuto směru věří a považuje ho za klíčový.

Alpina Seastrong AL-282LBB4V6

Alpina Seastrong Horological Smartwatch AL-282LBB4V6

Na svém osobním blogu napsal, že švýcarský hodinářský průmysl nevnímá, kolik si z něj ukously firmy produkující chytré hodinky. Doslova uvedl, že mnoho jeho kolegů z byznysu vůbec netuší, co se děje. Možná už brzy se ukáže, zda měl Stas pravdu a ukázal se jako vizionář, nebo zda se jednalo o slepou uličku. Čísla a tvrdá data, která nikdy nelžou, ukazují, že to zatím vypadá spíše na tu první možnost.

Alpina Seastrong Horological Smartwatch AL-282LBGR4V6

Alpina Seastrong Horological Smartwatch AL-282LBGR4V6

Podívejte se na naši nabídku chytrých hodinek od Alpiny.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře