» Blog » Alpina

Alpina Seastrong Heritage: láska na celý život

Tagy: Recenze | Alpina | Pánské | Klasické | Potápěčské | Retro

Igor Kratochvíl | 23.6.2020 | 11 MIN | 1x komentář

Pokaždé, když zaslechnu slovo „heritage“, má pozornost zbystří bez ohledu na to, o jaký produkt jde. Tímto označením se totiž většinou pyšní věci krásné, s tradicí, věci, které prostě stálo zato „oprášit" a znovu jim vdechnout kouzlo a slávu svých zlatých let. Recenze hodinek Alpina Seastrong Heritage ve mně zapálila nedočkavost a také určitý pocit jistoty, protože jakožto vlastník hodinek stejné značky jsem tak nějak tušil, že se budu pohybovat ve známých vodách. Jak jsem se jen mýlil…

Alpinu a její hodinářská díla bych přirovnal k Popelce. Ve skutečnosti je mnohem krásnější, dokonalejší a především užitečnější, než všechny princezny světa, skrytě a skromně však čeká v koutku hodinářství na svého vysněného prince. Avšak v okamžiku, kdy se sličný kavalír objeví, rozzáří se v celé své kráse a není jediného dvořana v celém království, který by ji nemiloval a nectil. A toto je případ i skvostu jménem Alpina Seastrong Heritage. Takže se prosím v klidu posaďte, pusťte si orchestr Gustava Broma, dopřejte si skleničku toho nejlepšího brandy, pohádka o krásné Alpině právě začíná…

Heritage plným právem

Jak už mnozí z vás tuší, Alpina vytáhla z portfolia ikonické a nejen léty, ale především milovníky vodních hlubin prověřené eso. Pro předlohu tohoto hodinářského díla se musíme vrátit o více než 5 dekád zpět, protože právě na konci 60. let minulého století vyšla do boje Alpina s modelem Alpina 10 Super Compressor a o tom, že to nebylo snadné mezi konkurencí jako Rolex, Omega nebo Certina, které v té době tvořily ve světě potápek elitu, není pochyb.

Alpina 10 Super Compressor byla poprvé představena v roce 1969, měla 200m voděodolnost, antimagnetické vlastnosti a vnitřní otočnou lunetu.

Alpina 10 Super Compressor byla poprvé představena v roce 1969, měla 200m voděodolnost, antimagnetické vlastnosti a vnitřní otočnou lunetu.

Setkání s Alpinami Heritage (jak jim budu v recenzi dále zkráceně říkat a snad nedojde k záměně s neméně nádherným kouskem Startimer Pilot od téže značky) bych popsal jako setkání mladého studenta s krásnou a okouzlující dámou. Byl jsem sice plný zdravé sebedůvěry a drzosti, ale jen do onoho osudového okamžiku – seděla přímo přede mnou, v luxusní, černou kůží potažené sedačce a z jejich temných tmavě modrých očí se mi rázem podlomila kolena a já ztrácel vědomí.

Alpinu a její hodinářská díla bych přirovnal k Popelce. Ve skutečnosti je mnohem krásnější, dokonalejší a především užitečnější, než všechny princezny světa, skrytě a skromně však čeká v koutku hodinářství na svého vysněného prince. Avšak v okamžiku, kdy se sličný kavalír objeví, rozzáří se v celé své kráse a není jediného dvořana v celém království, který by ji nemiloval a nectil.

A přesně tentýž pocit se mě zmocnil, když jsem poprvé otevřel krásný a pro Alpinu typický, černou kůží potažený box. Přestože je nízká hmotnost samotných hodinek výjimečná (k čemuž se ještě vrátím), kompletní balení v rukou ucítíte, což je jen dobře – pokud se totiž rozhodnete udělit Alpinám roli dárku, bude mít obdarovaný již od první chvíle pocit, že dostává něco skutečně výjimečného a hodnotného.

Hodinky? Kdepak, femme fatale!

Jak jsem již naznačil, Alpina Seastrong Heritage mají kouzlo, a to skutečně téměř neovladatelné. Snad nejvýraznějším prvkem, který vás doslova uhrane je zpracování. Safírové sklo, výrazně vystupující z pouzdra z ušlechtilé a leštěné oceli, je prvním, co ve vás dokáže obrazně řečeno zastavit čas. Přesně toto je totiž prvek, který na moderních hodinkách kvůli náročné a nákladné výrobě často nenajdete a který vás v mžiku vrátí do minulosti. Výška sklíčka je zvolena ideálně – safír je výrazný, ale nikdy se mi nestalo, že by kvůli ní docházelo k nepříjemnému optickému zkreslení či dokonce k deformacím při čtení, jak se bohužel občas u vyšších sklíček stává.

Odzbrojovat vás bude i perfektní antireflexní vrstva, která má krom výrazně pozitivního vlivu na čitelnost i známou magickou schopnost měnit optiku barev. Z černých tónů tak v určitých okamžicích a pod určitými úhly dostává ciferník nádherné a takřka nepopsatelné tmavomodré odstíny.

Layout číselníku je na první pohled velmi střídmý, nicméně každičký detail zpracování ve vás vyvolá desítky minut zkoumání a obdivů. Minutové indexy na chapter ringu (ke kterému se určitě vrátím) jsou doplněny číslicemi 15, 30 a 45 na místech jim odpovídajících. Indexy na vnitřní straně ciferníku jsou vyvedeny jemnými a dokonale vybroušenými liniemi z leštěného kovu, jednoduché linie značí pětiminutové frekvence, zdvojené pak patnáctiminutové. Ciferník se honosí překrásným sunburst efektem, který je doslova magnetem pro oči nejen majitele, ale i celého okolí.

Zlatý hřeb ve značení ciferníku jsem si nechal na závěr: jedná se o index číslice 12, který Alpina dotáhla k dokonalosti: na vnitřní straně ciferníku je dominantní index označen klasickým logem Alpiny v podobě kolečka vepsaného do trojúhelníku, zatímco podobný a menší trojúhelník se nachází na otočné straně a na logo reflektuje zrcadlovou pozicí. Oba trojúhelníky se tak dotýkají svými vrcholy, což se dá vnímat i jako nádherný symbol dokonalého zpracování hodinek samotných. Efekt tohoto fantastického duetu je navíc podtržen zelenkavou luminiscencí drobnějšího trojúhelníku, která konkrétně v černo-stříbrném provedení hodinek působí neskutečně moderně, svěže a hravě.

Ručičky, kterými na nás Alpina Heritage po celý den vesele mává, jsou dalším příkladem švýcarské rozvážnosti, důmyslnosti a přesně promyšlené práce. Optický rozdíl mezi minutovou a hodinovou ručičkou zaregistrujete ihned, nejen díky jejich rozdílné délce, ale především díky šipce trojúhelníkového tvaru, kterou je minutovka zakončena. Oku lahodícím dílem je pak vlasově jemná stříbrná vteřinovka s jemným zakončením ve tvaru slzy s ostrými hranami. Její pohyb, jak už jsme ostatně u hodinek švýcarské kvality zvyklí, je sametově jemný a takřka plynulý.

Decentní zpracování ručiček přispívá nejen k celkovému skvělému image hodinek, ale především k naprosto úžasné čitelnosti. Prakticky vždy máte okamžitě jasno, kolik hodin právě je, a to i při pohledu na hodinky ležící dva metry od vás na stole. Bez sebemenší nadsázky tak mohu tvrdit, že čitelnost hodinek Alpina Heritage patří k těm nejlepším, které jsem kdy měl tu čest shlédnout.

Opomenout nesmím ani komplikaci data, která se nachází na indexu čtyřky, respektive svou spodní hranou s tímto indexem lícuje. Stříbrné ohraničení vystupuje nad ciferník do stejné úrovně, jako stříbrné indexy a má lichoběžníkový tvar, který svými delšími liniemi směřuje přesně do středu hodinek – miniaturní, avšak dokonalý detail. Typografie datumovky je velmi decentní, téměř subtilní, černé číslice na bílém podkladu čitelností neoplývají, svým provedením však krásně harmonizují s celkovou jemností hodinek. Překlopení data je zážitek, kvůli kterému se vyplatí zůstat vzhůru téměř do půlnoci, dojde k němu totiž přesně dvě minuty před hodinou duchů a je nač se dívat – cvak a nový den je tady.

Ocelové logo Alpiny a luminiscenční vrchol otočné lunety se téměř dotýkají svými hroty v dokonalé harmonii

Luminiscenci mají hodinky příkladnou, tedy svítí jen to co má a vy opět přesně a přehledně vidíte vše, co potřebujete. Krom již zmíněného svítícího trojúhelníčku na chapter ringu tedy počítejte i se zářícími ručičkami a slzovitým hrotem vteřinovky, jehož svítící efekt je díky hladkému pohybu v noci doslova hypnotizující.

Ostatní popisky ciferníku sdělují vše, nač mohou být majitelé těchto Alpin patřičně hrdí, tedy krom loga a claimu uznávané hodinářské dílny i informaci o tom, že jde o čistokrevné potápěčské automaty s již zmíněnou voděodolností do 300 m. To vše v opět velmi decentním a na první pohled nijak rušivém provedení.

Ocelové dýnko hodinek je dle očekávání šroubovací, ve střední části mu dominuje logo společnosti s reliéfem Alp v pozadí a výbrus vlnovitého tvaru. Dokola dýnka pak načtete všechny zásadní a dnes již u hodinek tohoto typu standardní informace, od výrobního čísla, typu, až po informaci o použitých materiálech a safírovém skle.

Jsem milovníkem průhledných dýnek, protože se rád kochám pohledem na dokonalé hodinové strojky a tuto extázi mi Alpiny bohužel nedopřály. Možná je to však štěstí, od hodinek bych se už asi opravdu neodtrhl. Především je však opět potřeba brát v potaz označení heritage a fakt je, že ani původní potápěčský model průhledné dýnko neměl, pravděpodobně právě z důvodu zajištění dokonalé voděodolnosti.

Typická rytina řady Seastrong s trojzubcem, který najdeme na pozadí Alpských vrcholků

Typická rytina řady Seastrong s trojzubcem, který najdeme na pozadí Alpských vrcholků

Nicméně i tak si myslím, že by to byla podívaná přímo požitkářská, v srdci hodinek totiž bije automatický kalibr AL-525, který je modifikací strojku Sellita SW 200, přímo pod taktovkou Alpiny. Těšit se tak můžete na poctivých 26 kamenů a rezervu chodu 38 hodin. A zde jedna příjemná zajímavost – i přes toto relativně nízké číslo se hodinky držely při životě bez problému i skoro dva dny, krása! A přesnost? Ta samozřejmě záleží na tom, jak aktivně s hodinkami žijete a jak pečlivě se věnujete jejich nátahu. Já osobně ji shledávám jako výbornou. Hodinky jsem sice v průběhu recenze nepoužíval neustále, ale i tak se denní odchylka rovnala řádu sekund.

Pravá princezna má korunky dvě

Další obdivuhodnou vizuální i funkční atraktivitu, kterou hodinky s pýchou zdědily, jsou dvě korunky na pravém boku. Chvíle, ve které si uvědomíte, že v rukou nedržíte klasické „oblekovky“ (přestože takto Alpina Heritage na první dobrou působí), ale dokonalé potápky nastane, když obě korunky před manipulací musíte odjistit odšroubováním. Ano, jsou to prostě potápěčské speciály se vším všudy, tedy i s dokonalou pojistkou proti vniknutí vody.

Chvíle, ve které si uvědomíte, že v rukou nedržíte klasické „oblekovky“, ale dokonalé potápky nastane, když obě korunky před manipulací musíte odjistit odšroubováním.

Obě korunky mají stejnou velikost i stejné broušení po oválné straně. Výbrusy jsou velmi pohodlné – při nastavování neřežou do prstů, ale ani neprokluzují. Rozdíl obou korunek najdete na jejich čelní straně, kdy nižší z nich (nacházející se u indexu 4) nese typické trojúhelníkové logo Alpiny, zatímco vyšší, na pozici indexu 2, má mřížkovanou texturu. I v těchto miniaturních detailech myslela Alpina na průzkumníky temných podmořských světů a míst, kde jste vděčni za každý hmatový vjem.

Spodní korunka slouží k nastavení času, horní k otáčení minutové lunety

Spodní korunka slouží k nastavení času, horní k otáčení minutové lunety

Funkce korunky ve spodní pozici jsou a budou notoricky známé všem uživatelům automatických či mechanických hodinek – tři fáze po odjištění, ve kterých postupně natahujete strojek (natahování je doprovázeno sametově příjemným cvakáním, které si prostě zamilujete), seřizujete datum a následně čas. U práce se spodní korunkou se musím pozastavit a upozornit na její opravdu velkou citlivost, hlavně při přechodu z první do druhé fáze. Občas se mi stalo, že i když jsem chtěl hodinky pouze natáhnout, začal jsem měnit datum. Vše je však pouze otázkou zvyku.

Otáčení horní korunky je kapitolou samou o sobě. Jejím pohybem v obou směrech posouváte chapter ring, který není současně ničím jiným, než otočnou lunetou klasických potápek. Na rozdíl od většiny klasických otočných lunet má naprosto plynulý chod. Manipulace s ním je velmi příjemná a pro okolí i uživatele nesmírně atraktivní, ale připravte se na to, že právě díky plynulému chodu budete k přesnému slícování dílků na vnitřní a vnější straně potřebovat hodinky sundat z ruky. Mechanika je totiž tak jemná, že se mi při nastavení jednou rukou téměř nikdy nepodařilo slícovat dílky dokonale přesně, při dotažení korunky závitem má ring tendenci vždy o chloupek utéct.

Vadí? Mně tedy rozhodně ne, přestože jsem notorický perfekcionista a při pohledu na dvě nepřesnosti vedle sebe mi vstávají vlasy hrůzou na hlavě. Právě toto je totiž onen nádherný feeling, který si hodinky Alpina Heritage vzaly do vínku také od svých babiček. A ruku na srdce, tyto hodinky si koupíte právě proto, abyste se s nimi mazlili, takže čas strávený přesným slícováním je v tomto případě doslova odměnou.

Kůže je luxus, ale plastik je fantastik!

U tak společensky působících hodinek, za relativně vyšší cenu, sáhla Alpina u materiálu pásku logicky nejprve po kůži. Hodinky sice působí jako ideální časomíra seriózního pana profesora, nesmíme však zapomínat, že jde o skvost stvořený především pro potápěče a dobrodruhy a ti by nad páskem z kůže hořce zaplakali. Proto se pro vodní živly stane obléknutí do pryže ideální kombinací a vymodlenou spásou.

Právě tu jsem měl během psaní recenze k dispozici a při vší úctě ke kůži musím pryžovému řemínku skládat jednu ódu na radost za druhou. Je s prolisy na obou stranách a se zapínáním na klasickou sponku, v kombinaci se dvěma pojistnými poutky. Hodinkám sluší přímo famózně a na ruce působí takřka neznatelně. A z dálky působí jako kůže! Ostatně o tom, že pryžové pásky Alpina umí, se jistě přesvědčil každý majitel Seastrongů kterékoliv generace.

Původně měla Alpina model na kůži, ale později jej u některých variant vyměnila za pryžový řemínek

Původně měla Alpina model na kůži, ale později jej u některých variant vyměnila za pryžový řemínek, u variant na kůži má v balíčku náhradní pryžový řemínek

Ano, ve vzduchu cítím otázku, pro koho vlastně jsou? Dobře, jdeme na to.

Vlk v rouše beránčím

Pro koho jsou tedy hodinky Alpina Seastrong Heritage vlastně určeny? Pokud by James Bond nenosil hodinky se známým symbolem z řecké abecedy ve znaku, pak vězte, že tohle jsou ideální hodinky právě pro agenta Jejího Veličenstva. Na první pohled máte pocit, že jde o klasické společenské hodinky k obleku. Pod drobnohledem však zjistíte, že se jedná o „atomovou ponorku s tváří vltavského parníčku“. Kolik automatických a společensky působících hodinek v této cenové kategorii a s renomé špičkové švýcarské kvality o sobě může tvrdit, že je lze s nadhledem použít i ve stejných situacích, jako někdy i monstrózně působící potápky? Osobně se mi v tuto chvíli nevybavují žádné.

Na první pohled máte pocit, že jde o klasické společenské hodinky k obleku. Pod drobnohledem však zjistíte, že se jedná o „atomovou ponorku s tváří vltavského parníčku“.

K této dokonalé kamufláži přispívá i neuvěřitelně nízká hmotnost a velikost hodinek jako takových. Hodinky sice mají na výšku 12,3 mm, ale nesmíme zapomínat na opravdu výrazné a poctivé safírové sklíčko. Výška ocelového těla hodinek se samotným strojkem je tedy na mechanické automaty bezkonkurenční.

Dalším faktem, který nahrává zájmu širší skupině majitelů, jsou i přenádherné barevné kombinace pásků i ciferníků, ve kterých narazíte převážně na konzervativní odstíny a varianty hnědé, krémové, bahamové i zlaté. Vybere si tedy každý.

Otázka, zda se do hodinek Alpina Seastrong Heritage vyplatí investovat je téměř nevhodná, stejně jako případná otázka, zda se hodí investovat do vaší skvělé ženy. Tyto hodinky jsou něčím překrásným, něčím, co bude dělat neutuchající radost nejen vám, ale i těm, které krásou hodinek obdarujete. Toto jsou hodinky na celý život, dokonalý dárek k významnému jubileu či životní události a cena za tento zážitek je tedy zanedbatelná a prakticky nepodstatná.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Mordechajpřed 1394 dny, reagovat
Krásné jsou, což o to, ale mohli tu datumovku nechat na trojce. Beru že to je v ose s korunkou a směřuje ke středu, ale stejně bych ji šoupnul na trojku :D