» Blog » Alpina

Alpina Startimer Heritage Pilot – Recenze hodinek, které vás vezmou sto let zpět

Tagy: Recenze | Alpina | Pánské | Klasické | Letecké | Retro

Agáta Vřeská | 28.5.2021 | 6 MIN | 9x komentář

Když mi kolega poslal odkaz na Alpina Startimer Pilot Heritage, řekla jsem si jo, jsou pěkné. To dýnko je zajímavé. A šla jsem si po svém. Ale jakmile k nám dorazily a já je měla v ruce, vyvolaly ty vzácné údivné emoce, tak, jak už se mi to dlouho nestalo. Ano, tahle limitka si zaslouží recenzi a vystihnout každičký detail.

Nemějte mi za zlé, že se budu chvílemi rozplývat. Vždyť Alpina je moje srdcová záležitost. Dokonce byla předmětem vůbec první recenze, kterou jsem pro náš magazín psala. :) Zdá se to dávno a chtěla bych věřit, že toho vím o hodinkách o dost víc. Ale vlastně mám spíše dojem, že je čím dál víc toho, co nevím.

Právě Alpina na mě tehdy měla silný vliv. Pro někoho, kdo hodinky nosil sporadicky, kdo neměl ponětí o tajemstvích japonského umění, nečetl o hodinářských příbězích z pohoří Jura, to byl malý zázrak. Dramatická historie Alpiny se v mých neznalých očích jevila jako by vypadla z románů. Ale to nejkrásnější na tom je, že tak působí dodnes.

Alpina – švýcarská sláva, která málem nepřežila
12.6.2019 - Agáta Vřeská
Alpina – švýcarská sláva, která málem nepřežila

A když jsem objevovala limitovanou edici Alpina Startimer Pilot Heritage, najednou jsem rozuměla pohádkovým přirovnáním kolegy Igora, který se rozplýval nad jiným historickým kouskem. Ano, Alpina si vás dokáže podmanit. Z produktových fotek se zdá nenápadná, ale s každým opravdovým setkáním podlehnete o něco víc.

Alpina Seastrong Heritage: láska na celý život
23.6.2020 - Igor Kratochvíl
Alpina Seastrong Heritage: láska na celý život

Pojďme se tedy na jeden z 1883 kousků limitované série Heritage Pilotek od Alpininy podívat.

Návrat hunter case neboli francouzského mýdla

Je netypické začínat odzadu, ale v tomto případě je dýnko hodinek určitě velkým lákadlem a specifikem. Pod korunkou se totiž nachází malé tlačítko, kterým otevřete kryt dýnka. Připomíná to kapesní hodinky s tzv. hunter pouzdrem.

Kapesní hodinky měly totiž často přes číselník kryt, který chránil sklíčko a celkově hodinky před nečistotami. Víko se pak někdy otevíralo právě speciálním tlačítkem. Existují také modely, které měly víko právě na zadní straně, aby se mohl majitel podívat na strojek uvnitř, nebo modely s víky z obou stran.

Název „hunter case“ pochází údajně z Anglie, kde tento typ pouzdra s tlačítkem pro otevření hodinek používali lovci lišek. Bylo pro ně důležité otevřít hodinky jednou rukou a podívat se na čas, zatímco v druhé ruce měli pušku. Někdy se jim také říká savonnette, podle francouzského slova „savon“, tedy mýdlo. Kulatý tvar totiž připomínal klasická kulatá mýdelka.

U Alpiny tento typ pouzdra představuje pro náramkové hodinky unikátní podívanou. Nemyslím, že budoucí majitele někdy přestane bavit otevírat víko a kouknout na strojek.

Ten je mimochodem automatický AL-525 postavený na Sellitě SW200 (rovnocenná konkurence ETA 2824-2). Nabízí moderní frekvenci 4Hz, 26 kamenných uložení a příjemnou rezervu chodu 38 hodin. Samozřejmě nechybí hacking a možnost ručního nátahu.

Pravda, není nijak okrasně zdoben, ale Alpina přidala vlastní rotor s vykrojením a zdobení se dostalo právě otevíracímu víku. Na vnitřní straně najdeme perlage, na vnější straně pak pavučinově jemné soustředné kruhy.

Alpina už hodinky v limitované edici s hunter pouzdrem vydala v roce 2015. Šlo o model AL-435B4SH6, který měl mimostřednou vteřinovou ručku a mechanický strojek AL-435 postavený na Unitas 6498 běžícím na 18 000 polokmitech za hodinu. Průměr pouzdra byl tuším 50 mm a stejně jako naše dnešní limitka byl omezen na počet 1883 kusů.

Dnešní pilotky jsou v jistém ohledu díky automatickému strojku praktičtější a díky menšímu průměru pouzdra také nositelnější, přitom však neztrácejí nic ze svého vintage designu. Na ten se ostatně musíme zaměřit mnohem podrobněji.

Jako být pilotem před sto lety

Alpina je s letectvím spojena velmi silně. Její vazby začaly už ve 20. letech minulého století, když dodávala hodinky především kontinentálním armádním pilotům. Na toto období Alpina navázala řadou Startimer, kde najdeme na první pohled typické retro modely. A z designu pilotních hodinek první poloviny 20. století vychází co nejvěrněji také model Heritage Pilot.

Design tehdejších typických pilotních hodinek byl především jednoduchý, protože hodinky musely být perfektně čitelné. Pouzdra byla na tehdejší poměry velká, robustní a především se uplatnila velká korunka s drážkami, aby se hodinky dobře ovládaly letcům v rukavicích. Odolnost pak byla nutností, protože hodinky musely zvládat výkyvy teplot, prach i magnetismus v kokpitech.

Při pohledu na dnešního recenzovaného hrdinu budete mít pocit, že jste zpátky v době velké hospodářské deprese. Přesto jde spíše o kousek pro milovníky hodinařiny a sběratele, než o hodinky určené do akce.

Pouzdro má průměr 44,5 mm, s korunkou 48 mm. Je tedy větší, ale na ruce budou sedět velmi pěkně. Nožky jsou krátké, zaoblené a velikost lug to lug je 52 mm. Navíc jde o pilotky, takže velikost je spíše vítaným prvkem. Na mě byly samozřejmě už trochu velké, ale asi ani to by mě popravdě neodradilo. Většina mužů pak bude vyloženě nadšená.

Letecké hodinky jen pro letce? Alpina Startimer AL-525 dokazuje opak
6.6.2019 - Agáta Vřeská
Letecké hodinky jen pro letce? Alpina Startimer AL-525 dokazuje opak

A když ne z velikosti samotné, tak ze zpracování rozhodně. Možná by stačilo napsat, že pouzdro je prostě v kombinaci broušených a leštěných ploch, ale ne, tady to opravdu nestačí. Alpina je v tomto velmi precizní a po této stránce lze hodinkám sotva cokoli vytknout.

Vrchní část pouzdra je broušená, ale tenké okruží kolem safírového sklíčka je ve vysokém lesku. Spodní část pouzdra je pak leštěná. Nožky jsou z horní strany broušené a navazují tak esteticky na pouzdro, ale přechází v leštěnou hranu a boky. Detaily, které budete při nošení obdivovat.

Alpina se u modelu vrací také ke zdobné korunce s výrazným drážkováním, odkazu na doby, kdy byly hodinky Alpina oblíbeným pomocníkem aviatiků.

Voděodolnost je pouze 30 metrů, což mě docela zklamalo. I když nejde o hodinky, se kterými asi budete létat v oblacích, trochu vyšší číslo by sportovně laděnému modelu rozhodně slušelo. Ne každý si je totiž bude syslit ve vitríně.

Řemínek je z teletiny, tak úžasně měkký a poddajný! Z obou stran je hladký, s jednoduchým prošitím pouze u pouzdra. Sponu pak Alpina zvolila klasickou trnovou s výrazným podpisem Alpiny. Z řemínku jsem opravdu nadšená, protože je neskutečně příjemný. Ručně zpracovaná kůže navíc bude časem získávat patinu a stane se ukazatelem běhu času.

A nakonec číselník. Jestliže otevírací víko dýnka mě jednoduše baví, tak číselníku se nemůžu nabažit.

Je přesně v tom alpinistickém duchu, který najdeme v řadě Startimer. Indexy v podobě arabských číslic jsou ohraničené jemnou ocelovou linkou a vyplněné luminiscencí. Z černého podkladu číselníku tak krásně vystupují a hodinky získávají výjimečný dojem plastičnosti. Luminiscence je ale také na ručkách. Lístkové ručky mě ostatně u pilotek Alpiny vždy zaujmou. Jsou elegantní, což zdánlivě kontrastuje se sportovní povahou hodinek, ale kombinace je to hravá a především funkční.

Když jsem u té luminiscence. Jde o švýcarskou Super-LumiNovu, ale to hlavní, Alpina ji zvolila v nažloutlém odstínu, čímž dodává hodinkám ještě větší retro nádech, protože evokuje patinu na historické luminiscenci. Tady si Alpina navíc vyhrála i s detaily a luminiscenční nejsou jen indexy a ručky, ale taky indexy u číslic, body na 24 hodinové stupnici a dokonce i logo Alpina nese luminiscenční nátěr. Asi chápete, jaké nadšení to v noci vyvolá.

Zmíněné logo Alpina je pak v retro stylu, přesněji fontu, který Alpina používala právě za nejslavnější pilotní éry 20. a 30. let. Je to důležitý detail, protože dokresluje celkový pocit z hodinek.

Vteřinová ručka je zakončená červeným trojúhelníkovým protizávažím, které je právě u Startimerů typickým designovým prvkem. Jde o jediné barevné oživení jinak barevně tlumeného modelu. Na 12. hodině samozřejmě nechybí typický znak Alpiner, trojúhelník s vnitřním kruhem, který pilotům navíc usnadňoval orientaci při čtení času.

A ta čitelnost! Ta je úžasná i na pilotky. Nejen, že se s odstupem nezhoršuje, ale vlastně ještě vynikne. Ne, tady s odečtem času nebudete mít sebemenší problém.

Závěr

Asi žádné ze slov nedokáže vystihnout mé nadšení pro Alpinu Startimer Heritage Pilot. Je to obdiv získaný a dle mého i zasloužený. Neoslní na první pohled, ale až po čase stráveném v jejich společnosti.

Spolu s unikátním typem pouzdra a zpracováním, které není v žádném ohledu nijak honosné, ale zato precizní a vkusné, získáváte nádherný kousek připomínající historické období, kdy z desky hrál Benny Goodman.

Edice čítá přesně 1883 kousků, na počest roku založení Alpiny, a pokud hledáte něco jedinečného do své sbírky, co ale nezatíží rozpočet astronomickou částkou, pilotky od Alpiny se přímo vybízí.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Laurapřed 1061 dny, reagovat
Krásný článek. Hned mám chuť se na hodinky přijet podívat ❤️
Josef Nistlerpřed 1059 dny, reagovat
Dnes jsem měl možnost vidět hodinky "naživo" a musím jen souhlasit, že ve skutečnosti vypadají náramně. Překvapil mě ten rozdíl mezi produktovou fotografií a realitou. A děkuji za příjemné počtení. Josef Nistler
Mirekpřed 1058 dny, reagovat
Výborný článek, výhledově plánuji nákup pilotek a tyto Alpiny jsou horký favorit. Zvažuji ještě ty od Ball, u Alpin mám trochu obavu z těch 3 ATM, aby se tam časem nedostal prach apod. Jak to tak vidím, budu se pak muset vypravit do Ostravy a shlédnout naživo.
Agáta Vřeskápřed 1051 dny
Pravda, do dílny bych s nimi Mirku nechodila, ale hodinky jsou spíše takový "společenštější" kousek, a pro běžné nošení jsou 3ATM dostatečné. :)
Leapřed 1052 dny, reagovat
Hodinky mi trošku připomínají Hamiltony. Krásný kousek. A fotografie se stínem letadla, luxus.
Zdeněk Novýpřed 686 dny, reagovat
Tak jsem si dnes udělal výlet do prodejny v Ostravě abych je omrkl a mám je doma...jsou super:-)
Agáta Vřeskápřed 684 dny
Tak to je čistá závist z mé strany Zdeňku. :) Ať dělají radost
Zdeněk Novýpřed 684 dny, reagovat
Já děkuji Vám za recenzi, bez které bych tyto krásné hodinky asi minul. Další nebezpečí pro mou peněženku do budoucna představují nějaké jednoručky od MeisterSinger.
Agáta Vřeskápřed 683 dny
Tomu rozumím. Já MS absolutně podlehla, to prostě nemá každý. :)