» Blog » Alpina

Letecké hodinky jen pro letce? Alpina Startimer Pilot AL-525 dokazuje opak

Tagy: Recenze | Alpina | Pánské | Klasické | Letecké

Agáta Vřeská | 6.6.2019 | 5 MIN

Pravdou ale je, že letecké, nebo chcete-li pilotní, hodinky jsou dost specifické a pravděpodobně nezaujmou všechny. Proč se tedy od nich někteří nedokážou odtrhnout? Možná právě proto, že nejsou pro každého!

My se ale nebudeme v tomto článku zabývat obecnou kategorizací leteckých hodinek, rovnou se vrhneme na jeden model, který upoutal mou pozornost. Sami pak můžete posoudit, zda si tu pozornost opravdu zaslouží.

Pod lupou nebude nikdo menší než švýcarská Alpina se svým Startimer Pilot Automatic AL-525, který patří do řady Startimer. Ta byla představena v roce 2011 a od té doby se stala nejprodávanější řadou současné Alpiny. Vzhled modelů Startimer Pilot Automatic se po tu dobu nijak výrazně neměnil a svými specifickými znaky jsou snadno rozpoznatelné.

Nezaměnitelný Pilot od Alpiny

To platí také pro recenzovaný model Startimer Pilot Automatic AL-525, představený v roce 2017. Výrazné pouzdro z nerezové oceli má průměr 44mm a tloušťku 11,7mm. Občas narazíte na názor, že „kdyby bylo menší, bylo by to lepší". Jenže pro letecké hodinky, kde právě velikost pouzdra je jeden z klíčových prvků pro čitelnost, je větší průměr zvolen cíleně - byť už jen z historického hlediska. Na druhou stranu, hodinky opravdu nejsou zrovna drobeček a tento rozměr může být pro mnohé problém.

Ciferník nabízí přesně to, co u leteckých hodinek čekáte, a sice dobrou čitelnost toho základního - času. Především zaujmou velké, ručně lepené indexy na pozicích 3, 6, 9 a 12 a arabské číslice na zbylých hodinách, potažené luminiscencí SuperLuminova. Pečlivé ohraničení indexů a číslic v barvě pouzdra podtrhuje preciznost, se kterou byly hodinky navrženy. Za mě bylo pěkně zvládnuté i umístění ukazatele data na pozici tři - u tmavých ciferníků jsou na tmavém podkladu, u bílých na bílém, zbytečně nepoutá pozornost, neruší, ale funkci plní.

Startimer Pilot Ref. AL-525NN4S6

Startimer Pilot Ref. AL-525NN4S6

A pak ručky - jak to ta Alpina dělá, že její ručky vypadají tak zatraceně dobře? Ať už se podíváte do kterékoli řady Alpiny, jsou to ručky, které přesně vystihnou určitý charakter hodinek, jenž by jinak zůstal upozaděn. V našem případě ocelové ručky v barvě pouzdra, s luminiscencí a ve tvaru tenkých listů (tzv. feuille) přidávají na eleganci celého modelu. A ta dlouhá špička minutovky - nemáte potřebu na ni lapeně koukat?

Letecké hodinky nejsou pro Alpinu novinkou. Mimo jiné byla dodavatelem leteckých hodinek v první polovině minulého století pro kontinentální letecké síly. Právě na toto slavné období 20. a 30. let nová řada Startimer navazuje.

Zapomenout nesmíme na jeden z těch nezaměnitelných detailů (nejen) Pilotů Alpiny - červený trojúhelník. Ten najdeme jednak na konci vteřinové ručky, jednak plně vybarvený typicky na pozici 12. Bez ohledu na zvolenou barevnou verzi, tenhle detail je jedna z věcí, která mě u Alpin fakt baví. Signaturu najdeme také na velké zkosené korunce, uzpůsobené letcům pro snadnější manipulaci v rukavicích. Navíc je šroubovací, ostatně hodinky se můžou pochlubit voděodolností 100M.

Sklíčko je safírové a hodinky jsou dodávány s ručně vyráběným koženým prošívaným řemínkem (genuine leather) a signovanou ocelovou sponou.

Piloty splňují základní čtyři kvality sportovních hodinek, které definovala samotná Alpina: jsou antimagnetické, nárazuvzdorné, voděodolné a mají pouzdro z kvalitní nerez oceli. Ocelové pouzdro je finišováno saténovým broušením a to buď v nerezové barvě, nebo s PVD úpravou. Lesk pouzdra navíc krásně kontrastuje s matnými barvami ciferníků.

Startimer Pilot Ref. AL-525S4S4

Startimer Pilot Ref. AL-525S4S4

K letectví patří mechanika

U modelu Startimer Pilot Automatic AL-525 najdeme, jak už název napovídá, mechanický strojek s automatickým nátahem s označením AL-525. Mohlo by se zdát, že jde o vlastní strojek Alpiny, ale není to tak úplně pravda.

Společnost Alpina sice má vlastní tým inženýrů a hodinářů, a může se tak chlubit řadou vlastních, in-house, strojků. Konkrétně, od roku 2002, kdy Alpinu koupil Petr Stas, vlastník Frederique Constance, zažila Alpina něco jako znovuzrození a vyvinula pět vlastních kalibrů. Zvládla i takové hodinářské komplikace jako je tourbillon(!) či flyback chronograph a zařadila se tak mezi malou skupinku švýcarských manufaktur, které si kompletně vyvíjejí a implementují vlastní strojky.

Pod pouzdrem Startimer Pilot Automatic AL-525 to ale neplatí. Použitý kalibr AL-525 je založen na strojku Sellita SW200, a ještě dříve to byla ETA 2824-2. Vzhledem k ceně hodinek se na tom ale těžko dá shledat něco špatného. Obzvlášť, když je kalibr považovaný za velice spolehlivý a upravený tak, aby zvládl náročné podmínky. Běží na 4Hz, tedy 28800bph, má 26 kamenů a rezerva chodu je 38 hodin.

Na stránkách společnosti Alpina se dočtete, že strojek AL-525 bývá jemně zdoben, ale může být použit i nedekorovaný. U našeho modelu je plné šroubovací dýnko bez průzoru, a protože jsme neměli možnost kouknout dovnitř, budeme se muset spokojit alespoň s jistotou typického gravírování Alpiny Startimer na dýnku.

Na korunce najdeme Alpina trojuhelník a na dýnku gravírovné logo typické pro řadu Startimer

Na korunce najdeme Alpina trojuhelník a na dýnku gravírovné logo typické pro řadu Startimer

Pilotní, ale ne jen pro letce?

Je celkem jasné, že letecké hodinky, navíc ty s klasickým designem, mají svá specifika, kterým Alpina Startimer Pilot Automatic AL-525 vyhovuje. Možná i proto bývá často doporučován jako ideální volba, pokud hledáte opravdu solidní letecké hodinky s klasickým vzhledem v nižší cenové kategorii. Teď si asi najedete na cenu Alpina Pilotů a říkáte si, jestli to s tou "nižší cenovou kategorií" myslím vážně. Jenže svět leteckých hodinek je ovládán jinými pány nebes - Breitling, IWC, Longines, Fortis,... A tady ceny hodinek začínají tam, kde u mnoha jiných ani nedojdou. V porovnání s nimi jsou tedy Piloty od Alpiny opravdu slabý (cenový) čajík.

Alpina Startimer Pilot jsou luxusní sportovní hodinky. Svou nenásilnou elegancí sice zaujmou nejen milovníky aviatiky, ale jedna z podstat jejich krásy je právě historický odkaz a detaily, které je třeba objevit.

I tak, nebo možná právě proto, je cílovka trochu posunutá od letců, kteří mají lásku k letectví spojenou i s velkými jmény leteckých hodinek a nedají na ně dopustit, a letců, kteří nad typicky leteckými hodinkami už zanevřeli pro velké množství technologických alternativ. Všichni ostatní letečtí entuziasti, kteří hledají decentní eleganci, jenž nezastíní, že jsou myšlenkami v oblacích, budou ale nadšení.

Startimer Pilot Ref. AL-525S4S6

Startimer Pilot Ref. AL-525S4S6

Hodnocení

Alpina Startimer Pilot AL-525 se ukazují jako vysoce propracované hodinky, s kvalitními materiály a typickými znaky připomínající leteckou historii a dlouhou tradici; elegantní detaily, jednoduché linie a čistý design z nich dělají klasiku ve vintage stylu, která hrdě obstojí i v náročné společnosti. Za mě jednoznačně důkaz, že novodobá Alpina nelehké propojení sportu a elegantního designu umí, byť si své příznivce musí pečlivě najít.

Tři nové barevné kombinace Alpina Startimer Pilot Al-525

Tři nové barevné kombinace Alpina Startimer Pilot AL-525

Na závěr zbývá doplnit, že základní barevné varianty z roku 2017 jsou u nás už nedostupné. O to větší nadšení přinesly nové modely: AL-525G4S4 s PVD úpravou růžové zlato, hnědým řemínkem a tmavě šedým ciferníkem, AL-525NN4S4 s PVD úpravou růžové zlato, černým řemínkem a ciferníkem a AL-525NN4S6 s černým řemínkem a tmavě modrým ciferníkem.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře