» Blog » Amazfit

Amazfit Active Edge recenze – Nový T-Rex žijící na hraně

Tagy: Recenze | Amazfit | Chytré

Matěj Urbaczka | 26.1.2024 | 6 MIN

Chcete chytré hodinky, které jsou odolné, neztrácí styl a mají spoustu chytrých funkcí? Máte to mít. Amazfit Active Edge stojí na hraně outdooru a chytrého světa a zároveň je neskutečně dostupnou variantou chytrých hodinek pro všechny.

Poprvé jsem viděl hodinky jen jako řádek v Excelu a říkal si, jestli to nebude nějaká alternativa k nedávno vydaným hranatým Activům. Podruhé už jsem je viděl na obrázku a byl jsem zmatený. Hodinky se prezentují na ofiko stránkách jako streetové hodinky na skateboard, street na bmx kole a další volnočasové sporty.

Má zmatenost pramení právě z prezentace těchto hodinek, ale to vysvětlím až hlouběji v článku. Co se o nich dá říct už ze začátku?

  • Styl podobný Amazfit T-Rex,
  • lehké provedení s TFT displejem,
  • propracované sportovní funkce,
  • jednoduché menu,
  • fitness a chytré funkce.

Fúze Casia a Amazfitu se povedla

Pokud se podíváte na pouzdro Active Edge a jste trošku znalí hodinkového světa, určitě vás práskne do obličeje zvláštní vzhled, který se podobá hodinkám Casio Collection Fishing Gear WS-1500H-1AVEF.

Skoro dvojčata

Skoro dvojčata.

Hodinky jsou celkem unisex. Ačkoliv mají nějakých 47 mm v průměru, jsou slušně lehké a na ruce sedí krásně. Jediné, s čím ženy (a já) budou mít problém, je řemínek, který se nezalomí u nožek. Na užším zápěstí bude zkrátka trochu odstávat. Řemínek je napevno, bez systému rychlostěžejek, právě jako tomu je u modelu T-Rex.

Hodinky se vyrábí ve třech barevných variantách, kde Amazfit jednou barvou cílil určitě i na dámy – barvou Mint Green. Pak už jsou klasické barvy – šedá a černá.

Váha je ale pod 50 gramů a rozhodně oceníte, že hodinky jsou téměř nerozbitné. Stejně jako T-Rex se chlubí vojenským standardem MIL-STD-810G a prošly celkem sedmi testy z tohoto standardu. A i když jsem jim dal při testování celkem zabrat, stále vypadají jako nové.

TFT displej o velikosti 1,36"

Po dlouhé době se mi dostaly pod ruku hodinky od čínské značky, které nepoužívají displej s technologií AMOLED. Je to zvláštní, ale je to tak. Na těchto hodinkách je tedy TFT displej o velikosti 1,36" s rozlišením 360 x 360.

Displej zhasíná do černa a jediné, kde poznáte mírný rozdíl, je právě na kontrastu barviček a na některých liniích, kde lze vidět pixely. Ale modelu to rozhodně neubírá. Spíše naopak. Luneta je lehce vystrčená nad displej a proto nemusíte lepit sklíčko nebo fólii.

Kombinované ovládání – Juhů!

Po vzoru outdoorových modelů od Amazfitu dostal kombinované ovládání i Active Edge. Ve zkratce to znamená, že skoro všude se dostanete jak dotykem, tak i tlačítky. Jsou tam takové "punkoviny", jako rolovací lišta nahoře, která se otevře, když dojedete na konec menu a chcete zpátky na hlavní obrazovku. Ale proč ne. Jediné, kde se nedostanete tlačítky, je lišta oznámení, která se objeví při swipnutí doprava.

Hodně se mi kombinované ovládání osvědčilo při skialpinismu, kdy má člověk rukavice a nechce je sundávat. Oceňuju, že Amazfit myslel i na maličkosti, jako že se dotykový displej při aktivitě vypne.

Celkově nemám ovládání co vytknout.

Senzory – Chybí jen barometr

Senzorová výbava je vzhledem k cenovce v pohodě. Akcelerometr, gyroskop, tepovka, pulzní oxymetr, GPS (5 satelitních systému) a to je tak vše, co potřebujeme. Jediné, co by se šiklo, je tedy barometr na nějaká horská dobrodružství. Ale kromě toho je to opravdu slušný počin od této čínské značky.

Černá – Amazfit Active Edge, červená – Garmin Fenix 7X PRO

Černá – Amazfit Active Edge, červená – Garmin Fenix 7X PRO.

S GPSkou jsem neměl žádné problémy. Řekněme si upřímně, za ty prachy je to skvělé. Garminy jsem měl nastavené na "Všechny satelitní systémy" a Amazfity nastavit nejdou, takže bych tipl, že používají stále to nejlepší, čili stejně jako Garmin, plnou polní.

Černá – Amazfit Active Edge, červená – Garmin Fenix 7X PRO

Černá – Amazfit Active Edge, červená – Garmin Fenix 7X PRO.

A tady je důkaz, že uzavřené zatáčky v lese v kombinaci s goretexovou bundou nejsou snadné ani pro Garmin. Ale dal to o něco lépe než Amazfit.:-)

Co se tepové frekvence týče, tak tam je to jako každý Amazfit – sem tam to sedí moc hezky a sem tam to stojí za starou belu.

Fialová – Amazfit Active Edge, modrá – Garmin Fenix 7X PRO

Fialová – Amazfit Active Edge, modrá – Garmin Fenix 7X PRO

Porovnání mám jen s optikou v Garminech, hrudní pás se mi jaksi porouchal.:-)

Celkově jsem s přesností ale spokojen, protože zrovna při mém testování nebyly úplně ideální teplotní podmínky.

Baterie předčila očekávání

Amazfit píše, že model by měl vydržet okolo 16 dní v režimu smartwatche. Tato hodnota už je tak dost vysoká. Já jsem hodinky nosil střídavě (někdy jsem s nimi nespal nebo je přes den nenosil), ale dneska se na ně po 15 dnech testování koukám a z 80 % spadla baterka teprve na 40 %. Tohle mě přesvědčuje, že 16 dní full nošení dají určitě a kdoví, možná i více.

Trošku mě štve, že není specifikován režim na GPS, ale troufám si říct, že to přes jeden den bude. Což je prostě slušnota na takový typ hodinek. Z režimů spořičů baterie zde máme možnost omezit měření tepové frekvence (klasicky co jednu minutu), měření spánku a nechat jen čas a notifikace, anebo z nich udělat opravdové Casia Collectiony a nechat jen měření času.

Sportovní aktivity má Active Edge v krvi

Sportovní aktivity jsou v amazfitím marketingu u tohoto modelu spíše směřovány na streetové aktivity jako BMX a SK8.

Proč ne, reklama vypadá dobře a mladé lidi určitě nadchne. I já jsem měl nostalgickou chvilku a uvažoval, že bych vytáhl skejt.

Kromě těchto aktivit jsou tam ale i normální aktivity, jako běh, cyklistika, jóga, "hakysak", pouštění draka a tak podobně.:-) Amazfit už zvednul ze 100+ na 130+ tréninkových aktivit.

Hodinky nabízí i AI trenéra, pokud byste se chtěli běžecky připravit na nějaké závody či svou challenge, VO2 Max, dobu regenerace či třeba sedmidenní tréninkovou zátěž. Velice mile mě překvapilo, že i zde můžete propojit externí senzory jako třeba hrudní pás a snímače na kolo.

Celkově jsem se sportovní základnou hodinek spokojen a oceňuji možnost připojit hruďák a taky možnost nastavit si spousty věcí přímo v hodinkách.

One tap measuring a koláč – co mají tato slova společného?

Hodinky jsou, co se fitness měření týče, docela na výši. Nechybí zde základ v podobě aktivních minut, kroků, tepovky, spánku a poté rozšíření v podobě měření jedním stiskem a skóre PAI. Měření jedním stiskem měří průměrné hodnoty stresu, tepu, SpO2 a dechu. PAI je speciální skóre vyvinuté přímo Amazfitem, které zohledňuje vaše cvičení, pohyb a celkově denní aktivitu.

Toto skóre by se mělo pohybovat okolo 100 PAI, abyste byli prohlášeni podle Amazfitu za zdravého člověka. Což je hodnota, které jde s hodinkou aktivity denně úplně v pohodě dosáhnout.

Hodinky umí zjistit, jakou máš auru

Chytré funkce jsou zde základní. Máme tu notifikace na zprávy, hovory a soc. sítě, stopky, budík, počasí a prostě ten užitečný základ. Ne, žádné telefonování ani platby nehledejte. Celkem zajímavá je zpoplatněná aplikace Aura, kde můžete s AI chatem přijít na speciální písničku pro správný spánek, udělanou jen pro vás. Jestli to funguje, anebo ne, to se asi nikdy nedozvíme, ale je to rozhodně zajímavé.

Další možností je stažení některých aplikací z krámku od Amazfitu. A poprvé jsem si stáhl i hru – Snake. Na zkrácení obědové pauzy určitě dobrá zábava.

Active Edge, T-Rex anebo něco úplně jiného?

Amazfit Active Edge mě celkově nadchnul. Jednoduché a nerozbitné hodinky, se kterými si slušně zasportujete, ohlídají vaše zdraví a nezruinují rodinný rozpočet. A navrch k tomu všemu opravdu úctyhodná výdrž baterie.

T-Rex s o něco delší výdrží baterie, barometrem a větší sportovní vybaveností stojí asi o 15 stovek více. Něco mezi pak tvoří základní verze Garmin Instinct 2 bez solaru, který má pověstnou garminovskou duši a kvalitní sportovní metriky.

A jak se líbí hodinky vám?

Články, které by se vám mohly líbit:

Garmin Fenix 7 PRO recenze – Na nejlepší se zvyká nejsnáze
30.6.2023 - Matěj Urbaczka
Garmin Fenix 7 PRO recenze – Na nejlepší se zvyká nejsnáze

Amazfit T-Rex 2 recenze – Těžkooděnec na zápěstí
29.6.2022 - Dominik Hok
Amazfit T-Rex 2 recenze – Těžkooděnec na zápěstí

Amazfit Active recenze – Jde to levně a dobře
12.12.2023 - Dominik Hok
Amazfit Active recenze – Jde to levně a dobře

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku

Novinka Březen
3 890 Kč skladem
3 890 Kč (doručíme do 14.5.)