» Blog » Amazfit

Amazfit Active recenze – Jde to levně a dobře

Tagy: Recenze | Amazfit | Chytré

Dominik Hok | 12.12.2023 | 7 MIN | 26x komentář

Amazfit už nějakou dobu předvádí, že dokáže udělat levné, pěkné a funkcemi nabité hodinky. Teď mám pocit, že vzali veškeré své zkušenosti a vytvořili univerzální hodinky snad pro každého a také nový standard pro poměr cena / výkon – Amazfit Active.

Amazfit Active mě nejvíce uchvátily:

  • minimalistickým a univerzálním designem
  • povedeným, kontrastním displejem a rychlým uživatelským prostředím
  • dlouhou výdrží baterie
  • funkcí, která říká, jak moc jsme připravení na trénink (nebo čelení každodenním životním strastem)
  • možností telefonování
  • hudebním přehrávačem

Jednoduchostí asi nikdy nic nezkazíš

Amazfit se u tohoto modelu nesnažil o nějaké designové majstrštyky. Naopak se držel při zemi a sáhl po minimalistickém obdélníkovém pouzdře. Trochu mě překvapilo boční tlačítko, které není vycentrované do středu a když máte nasazené hodinky, téměř se dotýká vaší kůže. Měl jsem trochu strach, že se bude obtížně klikat, ale naštěstí je to v pořádku.

Při prvním pohledu jsem si hned říkal, že plastové pouzdro je překvapivě dobře zpracované. Někdy se mi totiž stává, že plastové modely mi připadají až moc plastově vypadající. Vím, že to zní divně, ale není plastové pouzdro jako plastové pouzdro.

Každopádně poté jsem se dozvěděl, že rám pouzdra je z hliníkové slitiny, což pravděpodobně bude ten důvod, proč hodinky vypadají tak ne-plastově. Potěšilo mě, že u tak levného modelu jsme se dokonce dočkali i kovových částí. Kombinací plastu a hliníku se dostali na opravdu nízkou váhu 24 gramů (bez řemínku). Když už je řeč o řemínku, ten je z velice příjemného silikonu a nepůsobí nijak lacině. Je to ten způsob, kdy konec řemínku zasouváte do vnitřní části obvodu, což je systém, který zrovna dvakrát nemusím (jsem na klasická poutka).

Zapínání ale naštěstí není řešené cvočkem, který se musí protlačit dírkou v řemínku, ale klasickou sponou, která je v tomto případě plastová, takže bych s ní zacházel jemněji. :) Řemínek má šířku 20 milimetrů a uchycený je rychlovyměnitelným systémem Quick release, kdy jen nehtem potáhnete zobáček ve stěžejce a v pár vteřinách máte řemínek vyměněný.

Hodinkám dodává šmrnc zaoblené minerální sklíčko, které je opatřeno ochranou proti otiskům. Ne, není to z toho důvodu, aby vás nějaký detektiv nemohl identifikovat, ale kvůli tomu, že modely s dotykovým displejem jsou často celé "zapatlané" a nevypadá to hezky. Proto se na sklíčko přidává oleofóbní vrstva, která proti tomuto neduhu bojuje.

3 290 Kč (doručíme do 14.5.)

Dýnko je plastové a osazené novým snímačem tepové frekvence, který byl původně víceméně celý z plastu, ale teď je alespoň schován pod sklem, což působí zase o něco prémiověji.

A jeden číslíčkový odstavec. Výška pouzdra je něco přes 42 milimetrů a šířka téměř 36. Tloušťka je skoro 11 milimetrů. Řekl bych, že rozměry jsou tak akorát. Ačkoliv běžně nosím chytré hodinky o průměru 51 milimetrů, nepřipadají mi nijak malé a zároveň si je dokážu představit i na dámském zápěstí. Voděodolnost je 50 metrů, takže s hodinkami můžete i plavat.

3 290 Kč skladem

Amazfit – Displejový lev salónu

Když jsem model Active chytil do ruky, hned mě zaujal displej. A není to jen o barvách. Displej má krásný kontrast mezi černou a bílou. Díky tomu není jen skutečně čitelný, ale také je na něj radost pohledět. Celkově je parametrově opravdu bohatý, jelikož je AMOLED, 1,75" velký, s rozlišením 390x450 a čitelností 341 PPI.

Uživatelské prostředí hezky sviští, máte na výběr hromadu číselníků a hodinky si můžete různě nakonfigurovat – chování tlačítka, styl menu, množství a seřazení aplikací aj.

Na hlavní obrazovce pohybem prstu dolů zobrazíte ovládací centrum (možnost nastavení zvukových režimů, zkratky do aplikací, aktivace svítilny atd.), pohybem nahoru zase notifikace z telefonu. Pohybem doleva otevřete widgety shrnující vaši aktivitu (kroky, aktivní minuty, stání), tepovou frekvenci, počasí, spánek aj. Jak jsem psal výše, toto si můžete libovolně upravit. Pohybem doprava máte takové rozehrání, kde je všechno menší a na jednom místě... Nazval bych to takovou "všechno v jednom" obrazovkou.

Uživatelské prostředí funguje plynule, ale upřímně mě rozčiluje chování gesta "Zpět" (potažení prstem doprava). V momentě, kdy se chcete vrátit o krok zpět, je to lehce zasekanější a zároveň po přiložení prstu řádek s textem problikne a působí to jako bych chtěl kliknout, ale přitom mě to hodí o krok zpět.

Nový snímač tepové frekvence? Ano, nebo ne?

Amazfit nazývá svůj snímač BioTracker, ale nejsem si jistý, jestli na model Active dali novou generaci nebo jen lehce upravili jeho vzhled. Rozhodně došlo k posunu z vizuálního hlediska, kdy snímač není tak moc plastový, ale je alespoň pokrytý sklem. Krom tepové frekvence je tento snímač schopný měřit i okysličení krve. Z dalších snímačů v Active najdete akcelerometr, kompas a teplotní senzor.

VŠE NA TÉMA: Snímač tepové frekvence a jak vám může pomoci
23.11.2020 - Dominik Hok
VŠE NA TÉMA: Snímač tepové frekvence a jak vám může pomoci

Co se týče GPS, Active podporuje až 5 navigačních systémů. Co mi ale přijde zvláštní, je nemožnost si zvolit, které vlastně chci přijímat. Máme tam GPS, GLONASS, Galileo, BDS a QZSS. Chápu to tedy tak, že hodinky vždy přijímají 5 navigačních systémů. Což je z hlediska přesnosti fajn, ale může se to podepisovat na výdrži baterie.

GPS přijímač – Proč je v chytrých hodinkách a jak funguje?
1.8.2023 - Dominik Hok
GPS přijímač – Proč je v chytrých hodinkách a jak funguje?

Každopádně, když už je řeč o výdrži baterie, tak v režimu chytrých hodinek je to 14 dní. A musím uznat, že to nejsou jen "papírová číslíčka", hodinky mají skutečně pořádnou výdrž. Při aktivní GPS se dostanete až na 16 hodin, a je tedy otázkou, na kolik byste se dostali, kdyby hodinky přijímaly jen signál GPS.

Z lifestylového hlediska se Amazfit opravdu posunul

Z takové té klasiky hodinky měří po celý den tepovou frekvenci, stres, počet kroků, spálené kalorie a můžete si také nastavit měření okysličení krve. Co mě mrzí, tak je nejvyšší frekvence měření srdečního tepu každou minutu. K relevantním výsledkům mi to přijde málo. Alespoň přidali tzv. "aktivní monitorování tepové frekvence", kdy při detekci fyzické aktivity hodinky samy zvýší frekvenci měření tepu.

Celodenní měření srdeční tepové frekvence chytrými hodinkami
12.7.2023 - Dominik Hok
Celodenní měření srdeční tepové frekvence chytrými hodinkami

Relativní novinkou je placená aplikace Zepp Aura. Jedná se o AI technologii, která na základě vašich fyziologických dat vyhodnocuje hudební podklad, který vám pomůže rychleji usnout a mít kvalitnější spánek.

Když už jsme u toho spánku, Active dokážou detekovat lehkou, hlubokou i REM fázi. Také vám řeknou, kolik času jste bděli, jaká byla kvalita dýchání či průměrná tepová frekvence. Dokonce si můžete zadat i stav před usnutím – jestli jste například četli, hráli hry, cvičili, dali si kávu, alkohol aj. Přijde mi to fajn, protože můžete odhalit, co zlepšuje či zhoršuje kvalitu spánku. Taktéž můžete zadat náladu po probuzení, jestli jste byli ve skvělé náladě, klidní, pokleslí, ospalí atd.

Jak chytré hodinky monitorují spánek?
13.7.2023 - Dominik Hok
Jak chytré hodinky monitorují spánek?

Všechny lifestylové a sportovní funkce jsou spojeny do funkce "Připravenost", která na stupnici od 0 do 100 vyjadřuje, jak moc jste připravení fyzicky, tak duševně. Připravenost je něco, co v chytrých hodinkách vidíme čím dál častěji, ale většinou se výrobci zaměřují na fyzické hledisko. Na duševní pohodlí se Amazfit zaměřil asi jako první a já to opravdu cením. Přeci jen bychom měli na tělo a duši pohlížet stejnou mírou. :)

Jak název napovídá, opravdu to jsou hodinky pro aktivní lidi

Hodinky mají vlastně úplně vše, co aktivní člověk potřebuje a využije. Až jsem překvapený, jak slušný arzenál funkcí tam je, i když se jedná o tak levné hodinky.

Díky GPS přijímači dostanete výkres trasy, uběhnutou vzdálenost, tempo, převýšení, ale také množství spálených kalorií či rozdělení podle tepových zón a jaký tréninkový efekt tato tepová zóna má. Po tréninku se dokonce vyhodnocuje i vaše VO2 Max a tréninkové zatížení (EPOC).

Co je VO2 Max a jak jej zvýšit?
17.7.2020 - Agáta Vřeská
Co je VO2 Max a jak jej zvýšit?

Tréninkové zatížení – Co to je?
6.6.2023 - Matěj Urbaczka
Tréninkové zatížení – Co to je?

Co mě překvapilo asi nejvíce, je navigace po křivce. Není moc obvyklé, že by byla v tak levných hodinkách. Můžete si víceméně v jakémkoliv mapovém softwaru (já používám Mapy.cz) vytvořit trasu, vyexportovat si GPX soubor, naimportovat jej do aplikace Zepp a odeslat do hodinek. V hodinkách poté vidíte křivku trasy a můžete si také nastavit, jak daleko od změny směru vás mají hodinky začít upozorňovat.

Amazfit se teď hodně snaží pracovat s AI a nejenže máte v aplikaci vašeho guru, kterého se můžete ptát na "lajfstajlové" otázky, ale také máte Zepp Coache, který vám na základě všech získaných dat vytváří každý den trénink (a také se jej v Zepp Chatu můžete ptát na doplňující otázky).

Telefonování dosahu v telefonu? Active opět překvapují

Asi nejchytřejší funkcí těchto hodinek je telefonování v dosahu telefonu. Pokud tedy hodinky mají v dosahu Bluetooth telefonu, můžete přes ně vyřídit hovor. Překvapující je i hudební přehrávač, přičemž si do hodinek můžete nahrát hudbu z úložiště vašeho telefonu a uživatelé Android telefonů mohou využít aplikaci Remotify ke stažení playlistů ze Spotify. Takovou tou klasikou jsou notifikace z telefonu, počasí a funkce Najít můj telefon.

Amazfit dost zapracoval na množství aplikací třetích stran – můžete si tedy do hodinek stáhnout slušné množství her, lifestylových aplikací a jiného.

Já jsem samozřejmě neodolal testu barvosleposti, kterým nikdy neprojdu, Snakeovi a pár dalším hrám.

Shrnutí

Popravdě, už dlouho jsem na ruce neměl hodinky, o kterých bych si řekl, že by mi bohatě stačily. I přes to, jak nízkou cenovku mají (to zní buržoazně, co?). Cenovka se pohybuje okolo 3000 Kč, zavoláte si z nich, pustíte hudbu, plnohodnotně zasportujete a také povedou váš trénink k lepším výkonům. Hodně mě baví i lehkost pouzdra.

Kdybych je měl přirovnat k něčemu konkurenčnímu, asi to bude Watch Fit 2. Mají totožnou výbavu, ale designově mě láká o něco minimalističtější Amazfit Active. Kdybyste chtěli ještě o něco levnější hodinky s taktéž natřískanou výbavou a nepotřebujete hudební přehrávač, můžete sáhnout po Redmi Watch 3.

Huawei Watch Fit 2 recenze – Bourá hranice nemožného
20.6.2022 - Matěj Urbaczka
Huawei Watch Fit 2 recenze – Bourá hranice nemožného

Xiaomi Redmi Watch 3 recenze – Nepřehnali to trochu čínští inženýři?
12.4.2023 - Dominik Hok
Xiaomi Redmi Watch 3 recenze – Nepřehnali to trochu čínští inženýři?

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Robertpřed 141 dny, reagovat
Zdravím a chci se zeptat, jestli máji hodinky výškoměr a barometr.
Dominik Hokpřed 141 dny
Zdravím, Roberte. Tyto senzory hodinky nemají, ale určí převýšení po vyhodnocení v aplikaci.
Jaroslavpřed 141 dny, reagovat
V recenzi píšete: "z dalších snímačů v Active najdete barometr, gyroskop, akcelerometr, kompas a teplotní senzor", to opravdu? Ve specifikacích to není.
Dominik Hokpřed 138 dny
Zdravím, Jaroslave. Asi jsem přepl na autopilota, už jsem to smazal. Děkuji za upozornění.
Jiřípřed 140 dny, reagovat
Zdravím, četl jsem že by tyto hodinky měly být hranatou verzí Amazfit Balance. Mají i tyto hodinky placení? Nikde jsem se to nedočetl. Děkuji
Matěj Urbaczkapřed 138 dny
Zdravím, Jirko, podporu NFC placení bohužel hodinky nemají.:-(
Renatapřed 138 dny, reagovat
Zdravím a chtěla bych se zeptat, zda je někde ke stažení podrobnější manuál v češtině?
Matěj Urbaczkapřed 137 dny
Zdravím, Renato, bohužel k hodinkám existuje prozatím jen krátký návod, který je přiložen u hodinek, který říká jak hodinky spustit nabíjet atp.
Jana Davídkovápřed 126 dny, reagovat
Dobrý den, dotaz ohledně bluetooth. Jak daleko od telefonu jsou hodinky stále připojené? Jedny levnější hodinky už máme a bluetooth funguje špatně. Ani v místnosti nezůstanou připojené. Děkuji
Matěj Urbaczkapřed 123 dny
Zdravím, Jano. Kromě hodinek toto ovlivňuje mnoho dalších faktorů jako například síla Bluetooth v telefonu a také z čeho jsou okolní zdi (celkově, jaké je okolní prostřední). Dá se ale říct, že u kvalitních značek, jak je i tato, tak je to zhruba 10 - 15 metrů, takže v místnosti rozhodně zůstanou připojené.
Luciepřed 124 dny, reagovat
Dobrý den, ráda bych se zeptala jaké jsou zásadní rozdíly mezi tímto modelem a modelem GTS 4?
Matěj Urbaczkapřed 123 dny
Zdravím, Lucie. Tento model je volné pokračování modelu GTS 4, a tak rozdíly jsou minimální, spíše žádné.:-)
Luciepřed 123 dny, reagovat
Zdravím, lze tedy do hodinek také nahrát hudbu, připojit k nim sluchátka a jít například běhat i bez telefonu? Děkuji.:)
Matěj Urbaczkapřed 123 dny
Ano, je to napsané i v této recenzi.:-)
Michalpřed 109 dny, reagovat
Dobrý den, upozorní mě hodinky pokud se dostanu na nějakou dobu z dosahu telefonu? Díky!
Matěj Urbaczkapřed 108 dny
Zdravím, dá se nastavit notifikace při odpojení Bluetooth.:-)
Helenapřed 108 dny, reagovat
Dobrý den, odkud se dá stáhnout Zepp Aura? Děkuji
Matěj Urbaczkapřed 108 dny
Zdravím, přímo z aplikace Zepp.:-)
Zdendapřed 82 dny, reagovat
Sebelepší hodinky nelze plně využít,pokud k nim nemáte kvalitní aplikaci. Zepp je hrůza a obrovské zklamání. Proč? Měl jsem GT2e od Hujajawej, a byl jsem celkem spokojen i s aplikací Zdraví. Měly, bohužel, podobě lepený displej, pod který se, vlivem střídání teplot, dostala voda. Stačí si na chvíli sednout na slunci, a tyto černé displeje se přehřívají,hodinky se samy vypnou. Nyní jsem koupil odolné Amazfit T-Rex,a příslušná aplikace Zepp je v porovnání totální propadák. Proč? Neumí nastavit maximální tepovku! Tuto vám stanoví jakýmsi pochybným výpočtem, a hodinky vás potom během dne chválí,že jste 30min spalovali tuk, přičemž jste žádný nespalovali, nebo vás neustále varují,že překračujete meze atd. Pokud máte individuálně vyšší maximální tepovku, což má ve vyšším věku každý (mě je 65), jsou vám amazfity, kvůli Zeppu, k ničemu. Navíc moje amazfity např při plavání vůbec tepovku neměří!??? Měří počet temp atd. Takže když plavu, musím si,kvůli měření tepovky zapnout např chůzi... A ještě jedna zajímavost u amazfitů. Dle popisu neumí měřit teplotu. Ale při plavání vyhodnocuje minimální a maximální teplotu vody !??? Kdyby se Amazfity uměly spárovat s aplikací Zdraví, byl bych spokojen.
Dominik Hokpřed 82 dny
Zdravím, Zdendo. V nastavení profilu dáte "Zóna srdečního tepu" a ve výchozím nastavená máte zakliknuté "Použít maximální tepovou frekvenci", nicméně pod tím je ještě "Použít vyhrazenou tepovou frekvenci", která vám umožní nastavit zóny tepové frekvence manuálně. Co se týče řemínku, není nic snažšího než si koupit nějaký jiný. Já osobně používám nylonový.
Zdendapřed 82 dny
Bingo! Maximální tepovku jsem nastavil, sice je tam "počet nádechů/min", ale asi to bude ono. Sice to nezobrazuje, která z volby je aktivní, ale asi to jde. Dík za radu.
Zdendapřed 82 dny, reagovat
A ještě dodatek. Vyhodnocování spánku u hodinek se silikonovým řemínkem je další pitomost. Pokud hodinky nebudete sundávat, koledujete si o alergickou reakci pod neprodyšným řemínkem, takže vám každý lékař doporučí na noc sundat,aby pokožka mohla dýchat. To ajťákovi taky nedojde.
Zuzanapřed 73 dny, reagovat
Dobrý den, uvažuji o koupi těchto hodinek a ráda bych porosila o informaci, kterou aplikaci případně stáhnout do mobilu. S fitness náramkem "Xiaomi Smart Band 7 Pro", který jsem dosud používala, byla totiž aplikace Mi Fitness dost problémová. Děkuji
Matěj Urbaczkapřed 72 dny
Zdravím, Zuzano. Aplikace k těmto hodinkám se nazývá Zepp a je výborná.:-)
Adam Birkapřed 58 dny, reagovat
Dobrý den, Umí hodinky přijímat notifikace z telefonu s iOS? A umí si určit zvlášť které to budou? Chci zobrazovat messenger ale ne whatsapp apod.
Matěj Urbaczkapřed 57 dny
Zdravím, notifikace přijímat umí, ale zvláště si určit které, to bohužel neumí. Ve spojení s iOS to umí jen Apple Watch. Dá se maximálně úplně vypnout notifikace pro whatsapp, ale tak nebudou chodit ani na telefon.

Hodinky zmíněné v článku

3 290 Kč skladem
3 290 Kč (doručíme do 14.5.)