» Blog » Amazfit

Amazfit Band 5 – Kdo je v zemi zdejší ten nejchytřejší?

Tagy: Recenze | Amazfit | Chytré

Matěj Urbaczka | 11.6.2021 | 6 MIN | 2x komentář

S jistotou můžu říct, že v zemi chytrých náramků je Xiaomi Mi Band už několik let králem a vládne tvrdou rukou. Avšak Amazfit přichází se svým modelem Band 5, aby zamíchal kartami.

Proč zvolit Band místo Mi Band?

Názvy rozhodně nemotá hlavu jen vám, ale i nám, kterým s těmito hodinkami denně pracujeme. Amazfit Band přináší pár vychytávek, které chybí například i v další novince Xiaomi Mi Band 6. Aby se to neztratilo v textu, zde je seznam těch největších lákadel na Amazfit Band 5:

  • Možnost ovládat hudbu z mobilu
  • Monitoring stresu
  • Pulzní oxymetr
  • Čeština
  • Kompatibilní s příslušenstvím Xiaomi Mi Band 5

Amazfit má i svá negativa

Abych nazačátek jen nechválil, tak Band 5 má i své mínusy. Jako například interval měření tepu, kdy měření probíhá pouze každou minutu nebo plovoucí text v menu, který nestihnete ani přečíst. Ale jinak celkem pěkný počin od dceřiné společnosti největšího producenta náramků na světě. Tak na to pojďme mrknout detailně.

Naše videorecenze:

599 Kč Prodej ukončen

Minimalismus má v krvi

Náramky jsou geniální v jedné věci. Jsou nenápadné a pokud zvolíte černou barvu, tak mají i jistou dávku elegance. A tuto elegantnost s rozměry 47 x 20 x 13 si může vychutnat téměř každé zápěstí muže, ženy i dítěte. Na internetu samozřejmě najdete mnoho variant řemínků, které na Bandy můžete napasovat.

599 Kč Prodej ukončen

V základu se pak dělá ve třech variantách barev a to zelené, oranžové a černé. Černá barva, kterou mám teď já, na mne působí trošku vybledle, takže by se dalo říct, že je to téměř šedá. Moc se mi ale líbí vygravírovaný nápis "Amazfit" těsně u zapínání. Řemínky se poté mění vytlačením pouzdra v pár vteřinách. Rozhodně potěší i nízká váha 24 g, která nevadí ani při spánku.

Silikonový řemínek velice přijemný a musím říct, že mívám problémy se zapínáním veškerých náramků, ale tady to jde docela snadno (až na to, že zapínám na první dírku :-)). Jediným problém je, že lidé s útlým zápěstím musí počítat s tím, že hodinky na poslední dírce drží trošku vachrlatě, tudíž měření tepovky nebude úplně přesné.

Na náramek je radost pohledět

Náramek používá OLED displej s rozlišením 126 x 294 pixelů a úhlopříčkou 1,1 palce. Displej lze relativně pěkně číst i venku na slunci a chrání ho sklíčko Gorila Glass. Trošku mě mrzí nevyužitá plocha náramku, kdy displej mohl nabýt větších hodnot a mohl být od kraje ke kraji.

Není to ale něco, co bych mu měl vyčítat, protože jeho identické dvojče od Xiaomi – Mi Band 5 je tvořen úplně stejně a až novější verze Mi Smart Band 6 má displej překrývající celou přední část náramku. Takže dle mého názoru by Amazfit Band 6 už měl mít větší displej.

Abych se stále jen nerýpal v technikáliích, tak řadu z vás určitě potěší možnost nahrát si vzhled z aplikace ZEPP. Myslím, že z těchto vzhledů si vybere každá živá duše. Pokud byste si ale nevybrali, můžete si vzhled vytvořit z vaší fotografie v telefonu.

K základním senzorům přibyl pulzní oxymetr

U většiny chytrých náramků, a u Band 5 nevyjímaje, je takový ten senzorový základ jako gyroskop, akcelerometr a snímač tepové frekvence. Band 5 k tomuto přidává i pulzní oxymetr, který může indikovat nemoc, může pomoct s regenerací anebo také s výškovou aklimatizací.  No a taky můžete říct, že máte v hodinkách o jeden senzor navíc. Zajímavostí je, že téměř identické hodinky Xiaomi Mi Band 5, které byste vzhledově od Band 5 nerozeznali, pulzní oxymetr nemají.

Chytrý základ je rozhodně dostačující pro klasické městské a fitness využití. GPSku v náramku čekat nelze, ale trošku mne mrzí, že stále hodinky postrádají NFC platby, které jsou v Česku v nedohlednu.

Baterii věří výrobce méně, než by měl

Kdysi, když náramky neoplývaly tolika funkcemi, tak se jejich výdrž pohybovala okolo měsíce. To už je ale pryč a s dalšími novými funkcemi uvádí výrobce 15 dní. Pokud jsem s náramkem chodil, měl jsem jas téměř naplno a využíval jsem veškeré funkce, výdrž byla okolo 10 -12 dní. Zlom přichází, když snížíte jas na nižší hodnoty a zvednete měření tepu z minuty na pět minut. V tomto okamžiku můžete přeskočit odhad výrobce a dostat se na nějakých 20 dní fungování.

Uživatelské prostředí bez nutnosti číst návod

Přiznám se, že jsem se chytrým náramkům donedávna bránil, protože... No, ani vlastně nevím úplně tak proč, ale bylo tomu tak. Alespoň jsem si mohl vyzkoušet pocit neznalého při prvním spuštění a ovládání náramku.

Po nastavení jsem si rovnou udělal takovou tour de uživatelské menu, které začalo pohyby po displeji nahoru a dolů. Při těchto pohybech narazíte na veškeré základní věci jako zhodnocení vašeho dne, srdeční tep, pulzní oxymetr, oznámení z telefonu, míru stresu, sportovní aktivity a nastavení. Trošku mne mrzí, že se hodnoty nezobrazí hned, ale musíme najet na obrazovku, a pak dotykem potvrdit, že chceme tuto hodnotu ukázat.

Musíte

Musíte "tapnout" na logo srdíčka, a až pak se vám začne měřit tepovka

Pokud jsme zpátky na základní obrazovce času, tak se vydáme pohybem doprava a doleva do dalších položek, jako je ovládání hudby, počasí, Alexu nebo notifikace z telefonu. Veškeré obrazovky, ať už zprava doleva nebo nahoru a dolů si můžeme plně nastavit podle nás. Jaké chcete vidět hodnoty a v jakém pořadí tyto hodnoty budou zobrazovány. Rozhodně ale potěší plně české rozhraní hodinek, takže si nemusíte lámat hlavu s anglickými výrazy.

V nastavení náramku poté najdete zbytek aplikací a také nečekaně nastavení hodinek. Na začátku jsou hodinky nastavené na to, že po pár vteřinách zhasínají. Když jsem se poprvé dostal do nastavení náramku, tak ty dlouhé plovoucí texty jsem nedokázal ani dočíst do konce a už se mi náramek vypl, což jsem bral jako mírné zklamání, že to Amazfit nevychytal, aby se buď texty zalamovaly anebo v menu prodloužil zhasínání pro přečtení celého textu.

Ve zdravém těle zdravý duch

Ne nadarmo se říká ve zdravém těle zdravý duch, a tak vám náramek přes den hlídá počet kroků, spálené kalorie, co minutu vám změří tepovou frekvenci a pokud ho nebudete sundávat ani na spánek, tak vám změří i kvalitu vašeho spánku. Všechny tyto hodnoty spolu s cvičením se pak zahrnují do celkového skóre PAI (Taky tam vidíte tu podobnost s anglickým slovem "PIE" neboli "koláč"?). Amazfit doporučuje udržovat celkové skóre koláče nad 100, abyste dosáhli dlouhověkosti.

Relativní novinkou v chytrých náramcích je pak monitoring stresu a dýchací cvičení, které spolu také souvisí, protože když máte stres, tak se jednoduše zklidníte dýchacím cvičením dlouhém jednu minutu uklidníte. Novinkou pro tento model je také pulzní oxymetr, který mi teda přidává na sebevědomí, protože veškerá měření mám 100%...

Pokud si kromě denního monitoringu kroků půjdeme i zasportovat, můžeme využít 11 sportovních aktivit včetně běhu, cyklistiky, jógy, eliptického trenažeru nebo volného stylu na jakýkoli druh aktivity. Mnoho z vás určitě potěší, že díky voděodolnosti 50M s náramkem můžete i plavat a také je tam aktivita plavání v bazénu.

Za co patři určitě hodinkám palec nahoru, tak je rychlost připojení GPS z telefonu, protože to bylo vážně v řádech jednotek vteřin. Trošku krkolomné je pak pozastavení aktivity, kdy musíte "svajpnout" doprava a podržet tlačítko pause na 3 vteřiny. Ale co, není to sporttester, ale chytrý náramek. Pro zapomnětlivce náramek dokonce dokáže rozeznat, že běžíte anebo jdete a automaticky vás upozornit na spuštění aktivity.

Chytré funkce nepřekvapí, ale ani neurazí

Z chytrých funkcí je to takový ten skvělý základ, který tvoří notifikace z telefonu (zalamují se a nedokážou zobrazit smajlíky), počasí, stopky, budík atp. Je moc fajn, že v tomto náramku přibylo ovládaní hudby z telefonu, možnost ovládat spoušť fotoaparátu v telefonu a také moje velice oblíbená funkce "najít můj telefon", bez které bych už si náramek ani hodinky nedokázal představit.

Zepp – prozatím nejdéle trvající aplikace

Jak už je zvykem u Amazfitu i Xiaomi, tak 10 hodinek a na to klidně 20 aplikací, ale zde to vypadá, že aplikace Zepp by mohl být držák a vydržet i jednu nebo dvě sezóny. Aplikace je celkem povedená a přehledná a už jsem tam ani nenašel žádná čínská zákoutí.:-)

Hlavní stránka aplikace a stránka aktivity

Hlavní stránka aplikace a stránka aktivity

Mám přejít ze Xiaomi na Amazfit?

Vyplatí se přejít z Xiaomi Mi Band 4 nebo 5 na Band 5? Ze čtvrté verze ten přechod smysl má díky displeji a funkcím. Co se týče páté verze Mi Bandů, tak ty si jsou podobné jako jednovaječná dvojčata a jediný rozdíl je poté v pulzním oxymetru a aplikaci v telefonu. Takže varianty, mezi kterými bych volil jsou tři: Amazfit Band 5, Xiaomi Mi Band 5 a novinka Xiaomi Mi Band 6.

Xiaomi Mi Band 5: Vyplatí se koupě nové generace nejprodávanějšího chytrého náramku?
4.8.2020 - Dominik Hok
Xiaomi Mi Band 5: Vyplatí se koupě nové generace nejprodávanějšího chytrého náramku?

Xiaomi Mi Smart Band 6 recenze – Co se dá ještě vylepšit?
6.5.2021 - Dominik Hok
Xiaomi Mi Smart Band 6 recenze – Co se dá ještě vylepšit?

Amazfit Band 5 mi ukázal, že chytré náramky rozhodně nejsou zbytečností a mají širokou škálu použití a je to velice šikovný parťák na celodenní nošení.Takže pokud si vyberete tento anebo nějakou alternativu, tak rozhodně neuděláte chybu a bude to vaše vstupní brána do chytrých zařízení.

Honor Band 6 recenze – Náramkov se rozrůstá o dalšího člena rodiny
15.12.2021 - Matěj Urbaczka
Honor Band 6 recenze – Náramkov se rozrůstá o dalšího člena rodiny

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Martinpřed 1021 dny, reagovat
S náramkem jsem spokojený, dělá vše jak má. Zvolil jsem ho radši před Mi Band 5 z důvodu nižší ceny a přidané funkci Spo2. Displej je jen trochu hůř čitelný na ostrém slunci, jako všechny tyto displeje. V interieru je krásný, možnost spousta alternativních motivů.
Zabipřed 813 dny, reagovat
Není pravda, že displej nelze nastavit na delší čas, aby jste vše přečetli. Návod : na náramku klepněte na ikonu více a pak na automatické vypínání displeje a pak si můžete nastavit dobu až na 15 vteřin, ale dostačující je 10 vteřin