» Blog » Amazfit

Amazfit Bip 5 Unity recenze – Náramek anebo hodinky?

Tagy: Recenze | Amazfit | Chytré

Matěj Urbaczka | 7.6.2024 | 5 MIN | 5x komentář

Amazfit Bip 5 Unity je nový model, který se řadí do poměrně oblíbené základní řady této čínské značky. Účelné, levné, padnoucí každému. Novým modelem se však Amazfit snaží pojetí této řady lehce pozměnit. Jak?

Abych se přiznal, rád recenzuju jak základní modely, tak ty high-endové. Na těch základních jde totiž moc krásně vidět, jak i levné modely dosahují v některých funkcích na ty nejlepší. A co zaujme na Amazfit Bip5 Unity?

  • Ocelový rámeček okolo displeje,
  • 1,91" velký TFT displej,
  • telefonování v dosahu telefonu,
  • aplikace a hry na doinstalování,
  • základna fitness funkcí.

Ocel na základním modelu? Ano, ale...

Při prvním pohledu na hodinky dostanete pocit prémiovosti. Plastové pouzdro je doplněno ocelovým "lunetorámečkem" okolo displeje a na třetí pozici ještě tlačítkem, taktéž z oceli. Na výšku má pak pouzdro 45 mm a na šířku zase 37,08 mm. Tloušťka je pak 10 mm, což je hodně příjemné, protože se hodinky schovají pod jakkoli těsný rukáv.

1 890 Kč (doručíme do 5.8.)

Hodinky jsou na ruce příjemné. Možná někoho budou trošku děsit ty rozměry, ale není to vůbec zlé. Je to určitě i díky silikonovému řemínku, který skvěle padne na ruku a je i hezky zapracovaný do pouzdra. Možná škoda "Apple Watch" upínání bez poutka, ale je to móda, tak proč ne. Váha s řemínkem je pak nějakých 39 g, což je slušné na celodenní nošení i spánek.

Mají ty hodinky designově nějakou chybu? Možná trošku. Při bližším zkoumání jsme si s kolegou všimli, že mezi displejem a pouzdrem je lehká mezírka, kde prosvítá nějaký silikon či lepidlo, co drží hodinky a displej pospolu. Je možné, že máme lehce nepřesný model, a tak nechci šířit paniku.

Displej – Sice TFT, ale povedený

Displej je transflektivní, ale jeden z největších, co jsem kdy na takových hodinkách viděl. Velikost displeje je totiž 1,92" s rozlišením celých 320 x 380 pixelů a jemností 260 PPI. Displej je krásně kontrastní a jde vidět, že i když to u číňanů není AMOLED, stejně si dávají záležet na kvalitě a zpracování.

Jelikož pěkný displej není nijak chráněn lunetou, doporučil bych si opatřit ochrannou fólii.

Líbí se mi, že Amazfit hraje na designovou stránku i vzhledy, a tak si můžete "dostáhnout" doslova milion vzhledů anebo si pohodlně vytvořit vlastní, třeba z nějaké fotky. A vzhled se tvoří opravdu jednoduše v aplikaci. Pak už jen stačí přidržet palec na hlavní obrazovce a vybrat si mezi staženými anebo základními vzhledy.

Když už jsme u toho ovládání, tak Bip 5 je celkem klasika. Potažením dolů se mrknete na rychlé zkratky, potažením nahoru zase zobrazíte notifikace. Doleva a doprava vás čekají různé widgety, které si můžete nastavit, a posledním je pak taková souhrnná obrazovka, která vydá za všechny ostatní obrazovky (alespoň za mě). Při zmáčknutí jediného tlačítka se dostanete do menu přístroje. Prostě jednoduché a intuitivní ovládání, na jaké jsme u tohoto Číňana zvyklí.

Senzorově dostačující, škoda GPS

Senzorově jsou úměrné své ceně. Akcelerometr, tepovka, pulzní oxymetr a to je vlastně vše, přátelé. Základ, který patrně vystačí každému uživateli – pokud pomineme chybějící GPS přijímač. Ale jelikož to jsou hodinky, myslím, že GPS technologií je mohli opatřit.

Co se tepovky týče, také ji musíme brát s rezervou. Rozhodně to není špatné při nějakém klusání, ale hodinky na intervaly to úplně nejsou.

Modrý – Amazfit BIP 5 Unity, fialový – Polar H10

Modrý – Amazfit Bip 5 Unity, fialový – Polar H10.

Když vezmu v potaz cenu přístroje a náročnost podmínek, není to tak zlé. Na začátku a při druhém "setu" intervalů se už hodinky docela chytaly.

11 dní pohody

Výdrž baterie je u těchto hodinek opravdu slušná : 26 dní v úsporném režimu, 11 dní aktivního používání a 5 dní s opravdu intenzivním používáním. Samozřejmě, všechno záleží na stylu používání, zvoleném režimu snímání tepu a pulzního oxymetru a třeba jasu displeje.

U sportovní aktivity vždycky nejvíce "žere" baterku GPSka. Tady to není tak horké, protože si ji hodinky berou z telefonu.

Amazfit láká na hry

Chytré funkce začínají u Bip 5 Unity u těch klasických "domácích", jako je budík, stopky či třeba "najít můj telefon". A končí u telefonování v dosahu telefonu a spousty her, které si můžete stáhnout. Přímo v přístroji už jsou dokonce dvě předinstalované – Sejmi červa a Slož potrubí.

Co se týče her, na těch si Amazfit postavil i kampaň k těmto hodinkám a nabízí jich spousty. Abych se vrátil k tomu důležitému, telefonování je celkem slušné a dobře vás slyší i druhá strana (jako dobře slyšíte i vy ji).

Fitness master? Tak napůl

Pokud se podíváme na zdravotní funkce, je to rozšířený základ, který je dostačující na úplně všechno. Kroky, spánek, tepovka, kalorie, dokonce i stres a denní aktivity. Za mě vše, co je třeba.

Vše se pak přetavuje do skóre PAI, které zobrazuje úroveň naší kondice. Zde samozřejmě zasahují i fyzické aktivity. Toto skóre by se mělo držet nad úrovní 100, což by mělo znamenat, že jste zdraví a "fit".

Co se mi osobně líbí, je fitness měření jedním zmáčknutím, kdy vám hodinky za 45 sekund řeknou všechny průměrné hodnoty za minutu. Takže tepovku, pulzní oxymetr, stres a dechovou frekvenci. A pokud vám hodnoty nevyjdou dobře, můžete si zacvičit dechové cvičení podle hodinek anebo se napít vody a zaznamenat si pití do svého denního cíle. Upřímně, hodinky mě tak trošku donutily pravidelněji pít a myslet si na to. Ačkoliv vás co hodinu upozorní samy.

Ač se to nezdá, sportovně je model nabitý

Bude to předposlední zmínka o GPS, ale prostě v hodinkách chybí. Od této hodnoty se totiž odvozuje docela dost dalších, které v hodinkách najdete. Jako třeba tréninkové zatížení, stav tréninku, VO2 Max a další.

Sportovně jsou na tom hodinky opravdu slušně a GPSka by to prostě vyšperkovala. Ale i tak, jako sportovní základ se 100+ aktivitami je to super.

Za ty prachy, dobrý!

Co si budeme. Cena se drží celkem nízko, a tak bych tyto hodinky doporučil všem, kteří chtějí kvalitní základ a na dlouhé outdoorové dobrodružství je neužije. Jsou pěkné, baterka vydrží celkem dlouho a zastanou vše, co normální smrtelník potřebuje.

Já oceňuju hlavně obrovský a skvěle čitelný displej, různorodost funkcí a jediné, co mi zde chybí, je prostě ta GPSka. A teď už to bylo naposled, slibuji.

Jako ideální alternativu bych doporučil Redmi Watch 3 Active, které taktéž nemají GPS, či o něco dražší Redmi Watch 4, právě už s GPS přijímačem.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Jitkapřed 73 dny, reagovat
Dobrý den Buriánková, chtěla bych se zeptat jestli s hodinkama můžu plavat,potápět se,koupat a jestli je tam kalkulačka.Děkuji
Matěj Urbaczkapřed 72 dny
Zdravím, Jitko, kalkulačka zde je, k plavání jsou vhodné, avšak na potápění stavěné nejsou. Jestli myslíte nějaké "šnorchlování" to by hodinky měly určitě zvládnout.
Jaroslavpřed 39 dny, reagovat
Dle videí na YT, to nevypadá na to, že by displej byl transflektivní.
Matěj Urbaczkapřed 39 dny
Dle videí to vypadat úplně nemusí, ale je to tak.:-)
Jaroslavpřed 39 dny, reagovat
tak, to by bylo prima :-)

Hodinky zmíněné v článku

Novinka Květen
1 890 Kč skladem
Novinka Květen
1 890 Kč (doručíme do 5.8.)