» Blog » Amazfit

Amazfit Bip U recenze – Nová definice poměru cena/výkon

Tagy: Recenze | Amazfit | Chytré

Dominik Hok | 26.5.2021 | 7 MIN | 14x komentář

Beze všeho ostychu jsem měl tendenci napsat titulek "Nejlepší levné chytré hodinky", ale nakonec jsem si to rozmyslel, protože si ještě nechávám prostor do budoucna. Kdo ví, co přijde? Amazfit Bip U je v poměru cena/výkon absolutní bomba, protože s takto nízkou cenovkou nabízí moderní design, slušnou výdrž baterie a dokonce... Pulzní oxymetr.

Je to docela nedávno, co jsem recenzoval Amazfit GTS 2, pak jsem se pustil do Amazfit T-Rex Pro (ze kterých jsem byl nadšený), pak do retronářezu Amazfit Neo a teď jsem si vzal do parády Amazfit Bip U, které mě už papírově překvapovaly, jak moc nabušené vzhledem k cenovce jsou. Já jsem se k tomuto modelu dostal až teď, protože Amazfit chrlí nové modely rychleji než průměrná česká hospoda plní půllitry. Což vzhledem k současným opatřením (květen 2021) vlastně není ani moc trefné přirovnání... No, ale konec řečí.

Amazfit GTS 2 recenze – Levnější chytrák, kterému není co vytknout
13.4.2021 - Dominik Hok
Amazfit GTS 2 recenze – Levnější chytrák, kterému není co vytknout

Naše videorecenze:

Ano, plast kam se člověk podívá

Když poprvé Amazfit Bip U uviděla moje přítelkyně, prohlásila něco ve stylu "Co je to za plasťák?". Ano, Bip U je takový typický čínský plasťáček, ale spousta lidí (pravděpodobně včetně mojí přítelkyně) si neuvědomuje, že se bavíme o hodinkách, které neatakují ani patnáct stovek. Z mého hlediska totiž bylo levnější zpracování právě to, co dokázalo vytvořit tak lahodící cenovku.

Amazfit T-Rex Pro recenze – Kamarád do deště i horšího
28.4.2021 - Dominik Hok
Amazfit T-Rex Pro recenze – Kamarád do deště i horšího

Minimalistický design zalahodí vašemu oku

Pouzdro má dost možná trochu blíže k čtverci než k obdélníku a výrobce vsadil na moderně zaoblené hrany a lehce zaoblený displej. Myslím, že s tím, jaký měl výrobce budget na výrobu, se design rozhodně povedl. Amazfit šel do čirého minimalismu a jediný prvek, který doplňuje čistý vzhled hodinek, je logo Amazfitu ve spodní části. Osobně mi design Bip U opravdu sedl a na ruce se mi nosily dobře.

Amazfit Neo recenze – Chytrá retrosexuální záležitost
10.5.2021 - Dominik Hok
Amazfit Neo recenze – Chytrá retrosexuální záležitost

Aby bylo trochu snazší si vybrat, tak se Bip U vyrábí ve třech barevných variantách – černé, zelené a růžové.

A kde je háček?

Ačkoliv design působí dobře, člověk se nemůže podívat na hodinky trochu víc z blízka. Přijde mi, že pak rozpoznáte celý proces výroby. Hodinky jsou totiž plné viditelných spojů, jak ve fabrice "přiškvařovali" jednu část k druhé. Bok pouzdra tedy lemuje jeden dlouhý spoj a v okolí nožek jdou také vidět "stopy výroby".

Když už jsme u těch nedostatků, i tlačítko na boku má lehkou tendenci se vyklat. Na čem pak určitě ušetřili, je řemínek. Ten je silikonový (o šířce 20 mm) a takový až přehnaně poddajný, takže mám trochu strach, co s ním udělá zub času. Na druhou stranu, tím jak je poddajný, je opravdu příjemný na ruce a přizpůsobí se jí. Co mě ale rozhodně překvapilo, je přítomnost rychlostěžejek (Quick-Release). K výměně řemínku tedy nepotřebujete žádné nástroje a vystačíte si třeba i s nehtem.

Všechno to ale Bipu odpouštím, protože jinak by se na takovou cenovku nedostaly. Na denní bázi je to fajn přístroj, protože má střízlivé rozměry 40,9 x 35,5 x 11,4 mm a váhu 31 gramů. Na ruce tedy nijak nevadí, necítíte je a dokonce se vlezou i pod rukáv košile. Ale nemusíte je pod ten rukáv vyloženě schovávat, protože s voděodolností do 50 M vydrží jak déšť, tak třeba i plavání.

Amazfit, který nemá impozantní displej snad ani neexistuje

Víte, co by si každý měl přestavit, když uslyší slovo "Amazfit"? Rozhodně krásný displej. Obecně čínští výrobci sází na dobrou podívanou a Amazfit obzvlášť. Je trochu překvapující, že nepoužil AMOLED, ale TFT displej o velikosti 1,43 palce a rozlišením 320x302 pixelů. Stejnou technologii používá například Garmin Venu SQ, ale displej Bip U je lepší. V kombinaci s nějakým zajímavým číselníkem opravdu radost pohledět.

Garmin Venu SQ recenze: Tělem Apple Watch, srdcem Garmin
8.10.2020 - Dominik Hok
Garmin Venu SQ recenze: Tělem Apple Watch, srdcem Garmin

Potěší také DLC úprava na Gorilla Glass sklíčku, která snižuje zanechávání zbytečných otisků prstů na displeji. A musím říct, že docela funguje. Ano, po celodenním používání večer na displeji uvidíte nějaké ty otisky, ale rozhodně to není tak hrozné jako u modelů bez této úpravy.

Obecně mě potěšila i široká nabídka grafických provedení číselníku. V aplikaci jich najdete okolo padesáti, takže si můžete přizpůsobit vzhled hodinek podle svého gusta.

Snímačová výbava dokáže konkurovat i mnohonásobně dražším zařízením

Bip U má vzhledem ke své cenovce opravdu slušnou senzorovou výbavu. Kromě standardu jako akcelerometr, gyroskop či snímač tepové frekvence, v hodinkách najdeme také pulzní oxymetr měřící okysličení krve.

VŠE NA TÉMA: Pulzní oxymetr – Proč je důležitý a co nám prozradí? (1/2)
5.5.2021 - Dominik Hok
VŠE NA TÉMA: Pulzní oxymetr – Proč je důležitý a co nám prozradí? (1/2)

Skvělý displej a bohatá senzorová výbava je umocněná velkou výdrží baterie

Ano, pěkný displej a slušný výbava je vám vlastně k ničemu, pokud hodinky vydrží jeden den. Co si budeme povídat, dobíjet hodinky každý den není žádné terno. Amazfit Bip U vydrží až 9 dní, což je v této cenové relaci opravdu hodně slušný výkon. Já jsem po čtyřech dnech užívání bez sportovní aktivity měl 54 %.

Co se týče měření, tak nejvyšší možná frekvence měření tepové frekvence je každou minutu (při sportovní aktivitě každou vteřinu) a měření pulzním oxymetrem jde spustit pouze manuálně.

Uživatelské prostředí je úhledné a přehledné

Když se ocitnete na hlavní obrazovce, tak potažením prstu nahoru zobrazíte notifikace z telefonu, potažením prstů dolů ovládací centrum – režim Nerušit, budík, regulaci jasu a zkratku do nastavení. Oba pohyby popravdě nejsou úplně nejplynulejší, ale budu se opakovat... Jsou to opravdu levné hodinky.

Pohybem doprava a doleva pak zobrazíte všechny ostatní widgety – ovládání hudby telefonu, počasí, kondiční skóre PAI, údaje o stresu, okysličení krve, tepové frekvenci a také přehled vašeho dne (počet kroků, spálené kalorie, minuty strávené aktivitou a podobně).

Vše ostatní se pak odehrává v menu, které se otevře stiskem tlačítka. Kdekoliv jinde mimo hlavní obrazovku funguje tlačítko jako "Zpět". Jeho dlouhým podržením pak otevřete výběr sportovních aktivit. A ještě delším podržením tlačítka hodinky vypnete (zhruba 7 vteřin).

Co všechno Bip U sleduje během dne?

Bip U během dne sleduje váš počet kroků a můžete si nastavit také cíle. Tedy to, kolik kroků chcete denně ujít. Zhodnotí také kolik minut jste během dne strávili nějakou aktivitou, jakou vzdálenost jste ušli a kolik jste spálili kalorií.

Kromě toho tam také najdete údaje o aktuální tepové frekvenci, průměrné klidové TF a také zobrazení v časové ose. To stejné platí také pro okysličení krve, které můžete manuálně spustit.

Poté hodinky ještě měří váš stres, který se dá měřit vždy manuálně, ale dá se v aplikace také zvolit, aby hodinky měřily stres každých pět minut. V aplikaci se to prapodivně nazývá "Celodenní monitorování tlaku", což bych si spíše představoval u barometru. :)

V noci pak doceníte monitoring všech spánkových fází (lehká, hluboká a REM fáze), kdy hodinky na škále od 0 do 100 ohodnotí kvalitu vašeho spánku, data vztáhnou k ostatním uživatelům Amazfitu a jsou také schopné vám nabídnout řešení ke zkvalitnění spánku.

K uklidnění pak poslouží dýchací cvičení a ženy určitě docení také sledování menstruačního cyklu.

Bip U nabízí slušný sportovní základ

Přítomnost snímače tepové frekvence a možnost získaní dat o poloze z telefonu předurčuje Amazfit Bip U i ke sportovnímu vyžití. Sportovních aktivit je tam přes 60 počínaje během, cyklistikou, chůzí a konče specialitami jako je lukostřelba, jízda na koni či kriket.

Když jsem si šel s hodinkami zaběhat, GPS z telefonu se připojila v řádu 2 vteřin a hodinky mi zobrazily čtyři údaje na jednu obrazovku. První zobrazuje stopky, vzdálenost, tempo a tepovou frekvenci a na druhé najdete kadenci kroků, spálené kalorie a průměrné tempo. Dvě poslední obrazovky pak zobrazují diagramy tepové frekvence a tempa v reálném čase. To mě velice příjemně potěšilo.

Nevýhodou je, že hodinky nemají integrovanou GPS a tak já, který mám telefon vždy v běžeckém opasku pod tričkem, nemůžu mít dobrý záznam, protože přes všechny vrstvy ten signál GPS k telefonu prostě neprojde. :)

Kromě toho mají hodinky pár funkcí nad rámec jako je automatické pozastavení aktivity, upozornění na vysokou tepovou frekvenci, tempo či vzdálenost.

Chytré funkce jsou solidní základ

Z chytrých funkcí asi nejvíce doceníte notifikace z telefonu, které dokážou zobrazit českou diakritiku i emoji. Dále tam nejdete také počasí, ovládání hudby z telefon, odpočítávací stopky, stopky, Pomodoro tracker (využívá se nejčastěji při studiu), světové časy, dálkovou spoušť (funguje i na iOS) a šikovnou funkci Najdi můj telefon.

Co si myslím o Amazfit Bip U?

Po pravdě, jen to nejlepší. Za mě se jedná o jedny z nejlepších levných hodinek, protože mají bohatou senzorovou výbavu, hromadu funkcí, impozantní displej a navíc vypadají sakra dobře. Ano, při bližším pohledu poznáte, že se jedná o levný smartwatch, protože zpracování nepatří zrovna k těm nejlepším, ale vzhledem k cenovce? Odpuštěno.

Kdyby se mě někdo zeptal, co si má koupit pod 1500 Kč, určitě doporučím Amazfit Bip U, protože současně se na trhu jen těžko hledá něco, co by bylo lepší. Jedinou alternativou je snad Xiaomi Mi Watch Lite, které nemají pulzní oxymetr, ale naopak mají GPS.


Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Annapřed 1058 dny, reagovat
Ahoj, hodinky jsem si koupila a jsem teda opravdu spokojená, takže díky za doporučení, jen mi nejde nastavit nebo nevím jak zajistit snímání spánku, poradil by jsi? díky
Kubapřed 1018 dny, reagovat
Dobrý den, mají hodinky sportovní aktivitu Badminton? :)
Matěj Urbaczkapřed 1017 dny
Zdravím Kubo, tento model Badminton bohužel nemá, ale pokud si dáte jakýkoli indorový sport nebo trénink tak to bude fungovat stejně a na obrazovce se vám ukáže čas, tepová frekvence a spálené kalorie.:-)
ivanpřed 987 dny, reagovat
Dobrý den, v té recenzi není napsáno, jaká je doporučená mobilní aplikace pro amaz Bit U. Mám asi 4 roky Amazfit Bip, jsem s nimi mimořádně spokojen, ale ta doporučená aplikace Amazfit je k ničemu a opakovaně jsem ji vymazal. Jen tahá údaje o mně a "přátelích" a zpracování údajů, které hodinky měří je více než mizerné. Můžete mi prosím doporučit nějakou aplikaci, která se věnuje zpracování/zobrazení měřených údajů více, než těm chujovinám okolo? Děkuji in
Dominik Hokpřed 984 dny
Zdravím, Ivane. Pokud nebudete mít aplikaci Zepp, nikdy se data do vašeho telefonu nedostanou, protože pro komunikaci s telefonem tuto aplikaci potřebují. Jedině ještě zkuste spárovat hodinky s aplikací Mi Fit, ale nejsem si jistý, jestli to půjde.
Pavelpřed 904 dny, reagovat
Dobrý den, přijímá ro oznámení jen z hovoru a SMS nebo i třeba z mesengeru?
Matěj Urbaczkapřed 903 dny
Zdravím, Pavle. Oznámení vám přijde třeba i z messengeru nebo jiné soc. sítě, kterou si navolíte.:-)
Rebelpřed 868 dny, reagovat
Dominiku, řekl bych, že kecáš o absenci GPS modulu u těchto hodinek !!! (https://mobilizujeme.cz/clanky/amazfit-bip-u-pro-recenze/2) Poklonu si Amazfit zaslouží i za implementaci GPS modulu do takto laciných hodinek. To je často otázkou spíše dražších kusů, takže tady to jednoznačně kvituji. GPSka se zapne, jakmile opustíte s hodinkami svůj telefon (třeba na venkovní běh) a sledují vaši polohu, kterou pak zakreslí do mapky a v telefonu následně vidíte, kudy jste běželi.
Dominik Hokpřed 865 dny
Zdravím, ty Rebele. :) Já myslím, že nekecám. Recenze, kterou si mi poslal, se týká Amazfit Bip U Pro. Já jsem recenzoval verzi bez přízviska PRO, která GPS nemá.
Laďkapřed 820 dny, reagovat
Dobrý den, chtěla bych poprosit…jaký je rozdíl mezi tímto typem o kterém mluvíte, ty bez označení “pro” a mezi typem Chytré hodinky Amazfit Bip U Pro (A2008-BL) ? Moc děkuji, Laďka
Dominik Hokpřed 816 dny
Zdravím, má navíc GPS, lepší sklíčko, kompas, gyroskop a trochu lepší výdrž baterie. :)
Laďkapřed 816 dny, reagovat
Dobrý den, moc děkuji, Vzala jsem ty Pro. Jsou pro starší pani , která sice nepotřebuje aktivity, jen vidět na hodiny, kroky, tep , spánek…atd. Tak snad bude spokojená.
Davidpřed 110 dny, reagovat
Ahoj, je možnost na noc vypnout rozsvicování ciferníku?
Matěj Urbaczkapřed 109 dny
Zdravím, ano, lze. V liště nahoře by měl být režim spánku, kdy se pak hodinky nerozsvěcují.