» Blog » Amazfit

Amazfit Cheetah PRO recenze – Potenciální zabiják Forerunneru?

Tagy: Recenze | Amazfit | Chytré

Matěj Urbaczka | 21.2.2024 | 8 MIN | 8x komentář

Amazfit Cheetah PRO se snaží hrát si na profesionální sporttester. A víte co? Jde mu to opravdu dobře. Překvapí topografickými mapami a spoustou dalších funkcí, na které se dneska mrkneme podrobně. Přichází snad doba, kdy by měl Garmin znejistět?

Před pár měsíci vyšla recenze na Amazfit Cheetah bez přízviska "PRO", které mě zase tolik neoslnily. Špatně na nich bylo totiž skoro všechno. Ale když jsem dostal možnost testovat jeho PROfi brášku, neváhal jsem.

Čím PROfi bráška zaujme?

  • titanovou lunetou a nylonovým řemínkem
  • 1,45" AMOLED displejem
  • bohatou a přesnou senzorovou výbavou
  • slušnou sportovní základnou
  • jednoduchým ovládáním korunky
  • možností telefonování v dosahu telefonu

Amazfit Cheetah recenze – Profesionální sporttester?
1.9.2023 - Matěj Urbaczka
Amazfit Cheetah recenze – Profesionální sporttester?

Aerodynamický titanový design

Design PRO hodinek je oproti normální generaci 100 a 1. Velikostně jsou na tom hodinky stejně – 47 mm, ale design je úplně jinde. Hned na první pohled oslní bytelná titanová luneta. Zbytek pouzdra je z tvrzeného plastu a mírně mě mrzí, že tlačítka jsou také plastová a nejsou z titanu jako luneta. Amazfit se rozhodl použít rozdělení výplně nožek na pomyslné 4 díry (dvě na jedné straně, dvě na druhé) pro lepší příjem signálu. Tuto vychytávku poprvé použil Huawei Watch GT Runner 2 roky nazpět a celkem se mu to vyplatilo.

7 390 Kč skladem

Co je na těchto hodinkách pecka, je určitě řemínek. Příjemný nylonový řemen o šířce 22 mm je uchycen na rychlostěžejky Quick Release. Od výrobce mi přišel řemínek nasazený naopak a zapínání mi přišlo nešikovné. Přehodil jsem ho a je to super.

Celkově vzhled hodnotím dobře. Příjemná velikost padnoucí jak průměrné ženě, tak průměrnému chrtovi, a třeba i korbičovi z fitka. Dobrý pocit podporuje i váha hodinek, která se s nylonem dostala na hodnotu 43 g. A slušná je i výška hodinek – 13,6 mm, která je oproti konkurenci o něco nižší, a tak se hodinky vlezou i pod lem košile při běžném nošení.

Displej? První vzhled vás překvapí

Displejově zde máme amazfití klasiku – AMOLED s krásným rozlišením 480 x 480 pixelů a velikostí 1,45". Je roztažený krásně do stran a kouká se na něho moc dobře. A ačkoliv nejsem fanda digitálního vzhledu, první přednastavený silně vyvolává dojem plasticity a působí skoro jako 3D. Nicméně jsem stejně nastavil klasické ručky.

Co se sklíčka týče, je to Gorilla Glass. Sklíčko je celkem slušně chráněné lunetou a pokud se o něj stále bojíte, doporučuji nějakou fólii pro ochranu displeje. Na displeji je taky "patlanecfree" vrstva, takže otisky na displeji zůstávají minimálně. Oceníte to hlavně při slunečných dnech, kde se ony patlance na displeji celkem slušně odráží.

Displej byl u Amazfitu vždycky na vynikající úrovni, a tak můžeme rovnou pokračovat.

Senzorová výbava – smíšené pocity

Senzorově jsou na tom hodinky skvěle. Teda, jako skoro všechny sporttestery na trhu. Takže zde najdeme barometr, akcelerometr, gyroskop, kompas, senzor okolního světla, tepovku, pulzní oxymetr a taky dvoupásmovou GPSku. Takže senzorový balíček, jak se patří.

Začnu tím příjemným. U GPSky si můžeme konečně nastavit, jak přesné chceme měření a kolik pásem chceme používat. Dokonce, po vzoru Garminu, zavedl Amazfit i automatický výběr satelitů podle síly signálu v daném místě. A automat je kupodivu celkem slušně přesný. "Signature thing" u Amazfitu je v poslední době lehké podměřování, což vidíme i tady, ale rozhodně to není nic strašného a kilometry pípaly skoro stejně jako na mých Garminech.

Žlutá – Amazfit Cheetah PRO, červená – Garmin Fenix 7X PRO

Žlutá – Amazfit Cheetah PRO, červená – Garmin Fenix 7X PRO

Nastavení satelitů bylo u Amazfitu na automat a u Garminu na možnost "Všechny systémy". No, žlutá byla už za plotem místní výrobny, ale výsledek je to stále slušný a proti přesnosti nemám absolutně nic.

Kupodivu i tepovka byla po celou dobu ukázková a s tím algoritmem si museli slušně pohrát. Mrkněte sami. Porovnával jsem s hrudním pásem od Polaru – Polar H10+.

Fialová – Amazfit Cheetah PRO, modrá – Polar H10+

Fialová – Amazfit Cheetah PRO, modrá – Polar H10+

Šlo vidět, že Amazfitu chvíli trvalo než se chytnul, ale v konečném výsledku se lišil pouze o 0,4 bpm, což je luxus. Mimochodem, běžel jsem fartlek, proto ty vyšší tepy.:-)

Co mě trošku zklamalo, je barometr. Ten blbnul už i na základní verzi Cheetahů a blbne i tady. A i když mám puštěnou automatickou kalibraci před každým během, stejně hodnoty nevypadají nejlépe.

Fialová – Amazfit Cheetah PRO, modrá – Garmin Fenix 7X PRO

Fialová – Amazfit Cheetah PRO, modrá – Garmin Fenix 7X PRO

Bohužel se prozatím nechytala ani křivka (neměla ani podobnou tendenci). Nevím tedy, kde udělali soudruzi chybu.

Kromě barometru (který by se mohl pořešit aktualizacemi) jsou jinak senzory skvělé a bez žádných problémů. A dokonce pokud chcete, můžete připojit jakýkoli Bluetooth externí snímač.

24 dní na jedno nabití

Pokud bychom měli porovnat hodnotu jako takovou, tak 14 dní výdrže baterie v režimu smartwatche s velkým využitím je prostě skvělé. Pokud omezíte některé funkce, můžete se dostat až na 24 dní. V základu máme ale nastaveno měření tepové frekvence po 10 minutách, a tak pokud chcete přesnější měření, musíte si to přepnout ručně a oželit pár dní baterky.

SOUBOJ: Coros Pace 3 vs. Garmin Forerunner 255 vs. Amazfit Cheetah
16.1.2024 - Matěj Urbaczka
SOUBOJ: Coros Pace 3 vs. Garmin Forerunner 255 vs. Amazfit Cheetah

Co mi trošku chybí, je opět údaj výdrže na GPS, který je u sportovních hodinek celkem stěžejní a beru ho jako základ. Ale počítám, že pod 24 hodin výdrž určitě nepůjde. A to i na automat.:-) Beru to už jako takový vyšší standard u sportovních hodinek, které chtějí obstát v dnešní sportovní a smartwatch konkurenci. Za mě z všemožného testování obstály na baterku dobře.

Ovládání je intuitivní a pomocí korunky velice snadné

Co na těchto hodinkách budete mít opravdu moc rádi, je ovládání. Podle mě nepotřebujete mít žádné zkušenosti s chytrými přístroji – ihned budete intuitivně vědět, jak tyto hodinky ovládat. Velice nápomocná je k tomu i otočná korunka, která díkybohu funguje i jako "procházeč" a "potvrzovač" různých menu a akcí.

Takže kroužením korunkou nahoru a dolů se koukáte na widgety, které lze samozřejmě také ovládat dotykem (nahoru a dolů). Při zmáčknutí korunky se dostanete buďto na konkrétní widget, anebo při použití korunky na hlavní obrazovce do menu hodinek. Pro cestu zpět můžete využít spodní tlačítko a stejně tak i dotykovou obrazovku. Všechno je opravdu jednoduché a oceňuji možnost si všechno nastavit přímo v hodinkách. Jak pořadí widgetů, jejich přidávání, a taky třeba úpravu datových polí při aktivitě.

U sportu převažují plusy

Sportovní aktivity začnu jako u všech čínských hodinek. Ty hodinky mají prostě úplně všechny sportovní aktivity, které si umíte představit. A když už si říkáte, že to něco přece nemůžou mít, vždycky vás překvapí. Takže pokud hledáte nějakou zajímavou aktivitu (jako třeba tanec u tyče, lyonské koule anebo třeba houpání se), jste na správné adrese.

Kromě těchto hloupostí mají ale vše podstatné. Mají skvěle rozdělená datová pole, metriky sedí pěkně a pro méně zkušené sportovce mají dokonce AI trenéra, se kterým si můžete povídat a udělá vám trénink přímo na míru. Překvapila mě taky hodnota VO2 Max, která souhlasí od prvního běhu 1:1 s Garminem.

Kromě véódvojky vám ale hodinky vyplivnou i tréninkovou zátěž, dobu regenerace a třeba poměr aerobní a anaerobní tepovky. Stejně jako základní Cheetahy vám také monitorují výkon v reálném čase a sem tam vás upozorní při tréninku, jestli jste na tom lépe než normálně (anebo třeba taky hůře). A jako vždy musím ještě vyzdvihnout super metriku v appce, kdy vám po tréninku hodinky řeknou, kolik jste toho odběhli do kopce, z kopce a po rovině.

Asi jsem moc rozežraný z Garminu a některých dalších značek, ale tak trošku mi chybí v hodinkách měření wattů ze zápěstí, což je další způsob, jak efektivně řídit svůj trénink a přepalování v závodech nebo trénincích. Jinak mi ale sportovně v hodinkách nic nechybí.

Topomapy celého světa + ski mapy

Velkou peckou a lákadlem jsou u tohoto modelu mapové podklady. A nejedná se pouze o topografické mapy celého světa zdarma, ale i o ski mapy velkých center. Což dává tušit, že hodinky půjde použít i v zimě na lyže či snowboard. Topografické mapy jsou samozřejmě bez místních názvů a postavené na platformě Openstreetmaps. Navigace je celkem slušná a byl jsem překvapen, že i při testování na Mallorce obstály v navigaci na výbornou – cestičky byly pěkně značené.

Jelikož nejsem milovník lanovek a s nimi spojených sjezdovek, tak ski mapy asi nedokážu dokonale ocenit. Ale je paráda mít možnost se mrknout na středisko a vědět, jakou barvou jsou sjezdovky značeny a jestli na to mé "sjezdařské skills" stačí.:-)

Za fitness funkce u mě mají malé mínus

Hodinky umí vše, co normální smrtelník potřebuje. Změří vám kroky, kalorie, patra, řeknou vám, kolik jste stáli na nohou, a zaznamenají vám spánek. A vše to změří celkem dobře. Co mi ale hlava nebere, je absence variability srdečního tepu, která přibyla v modelu Amazfit Balance. Hodinky mají stejný snímač tepové frekvence, a tak je to asi jen otázka aktualizace, která by byla pro Cheetah PRO velice přínosná. Přece jen, je to sportovní model a tato hodnota nám může říct hodně o našem tréninku, popřípadě zdraví.

Kromě toho asi nemám na fitness funkce žádnou výtku. Moc se mi líbí funkce One-Tap-Measuring, která vám změří za 45 sekund průměrné hodnoty a vyplivne všechno na jednom místě hodně kvalitně. Klasika je pak skóre PAI, kterou můžete použít jako další kontrolní funkci. Skóre PAI by se k udržení zdravého těla mělo držet nad 100 bodů. A upřímně není tak složité se udržet nad touto hodnotou.

Amazfit Balance recenze – Hodinky balancující mezi městem a outdoorem
13.10.2023 - Matěj Urbaczka
Amazfit Balance recenze – Hodinky balancující mezi městem a outdoorem

Novinkou je, že Zepp Aura, aneb vaše spací melodie pro rychlejší usnutí, je teď zdarma a můžete ji volně použít. Aura by měla na základě vašich dat vytvořit ideální melodii pro vaše usnutí. A Android uživatele určitě osloví appka Remotify, přes kterou můžete solidně ovládat vaše Spotify.

Zavolat si při tréninku není pro Cheetahy PRO problém

Hodinky toho umí docela dost, když se podíváme na chytré funkce. Ukážou vám notifikace (Android uživatelé mohou i odpovědět přednastavenou zprávou), počasí, vzbudí vás, nenechají vás připálit špagety (mají časovač), anebo přesně můžete ovládat foťák v telefonu.

U varianty PRO máte navíc možnost si z hodinek zatelefonovat v dosahu Bluetooth. Na nějaký rychlý hovor při tréninku je to fajn. Stačí přijmout, říct ať druhá strana neotravuje, a pak jednoduše položit.

Opět si trošku pobrečím nad funkcemi, které tu nejsou, a zmíním bezpečnostní funkce, které by mohl Amazfit přidat. Třeba jako detekci nehody či pádu, která se při všemožných aktivitách celkem hodí. Ale za tu cenovku zde dostáváme celkem nadstandardní výbavu a není si moc na co stěžovat. Poslední s otazníkem je NFC placení, které má model Balance a na Cheetah PRO se bohužel nedostalo. :-(

Amazfit Cheetah PRO překvapil

Pokud chcete levnější sportovní hodinky s krásným displejem a slušným designem, které vás podrží i v těžších situacích, Amazfit Cheetah PRO je dobrá volba. Nejenže jsou slušné na sportovní použití, ale ani ve městě se s nimi neztratíte. Ať už z důvodu, že si z nich zavoláte, pustíte hudbu anebo mrknete do mapy, kde vlastně jste.

Co musím vyzdvihnout, je výdrž baterie a taky přesnost jednotlivých snímačů. Trošku škoda toho barometru, ale věřím, že u něho to půjde opravit updatem. Celkově jsem s hodinkami velice spokojen a určitě se oplatí připlatit si těch pár kaček za PRO variantu. Ať už z hlediska přesnosti, tak designu.

Jako možná alternativa se určitě jeví o něco dražší Forerunner 265 s podobnou výbavou, který navíc přidává měření wattů, NFC placení a trošku propracovanější běžecké metriky. Poslední možností je třeba Huawei Watch GT 4, který je zase trošku více městsky založený.

Mohlo by vás zajímat:

Garmin Forerunner 265 recenze – Když je skvělé málo
2.3.2023 - Dominik Hok
Garmin Forerunner 265 recenze – Když je skvělé málo

Huawei Watch GT 4 recenze –⁠ Nový standard elegance a funkčnosti
18.9.2023 - Matěj Urbaczka
Huawei Watch GT 4 recenze –⁠ Nový standard elegance a funkčnosti

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Tomaspřed 74 dny, reagovat
Ahoj. Maji tyto amazfity pripravenost treninku neboli typy trenera? Tusim ze se to tak jmenuje a amazfity trex ultra toto nemaji. Je to prvni polozka v hodinkach. Cheetaj nebo Balance by toto meli mit. Diky
Matěj Urbaczkapřed 73 dny
Zdravím, Tomáši. Hodinky mají AI trenéra, se kterým můžete rozebírat trénink přímo v aplikaci. Připravenost na trénink jako widget, který by Vám řekl, jak moc jste připraveni na trénink na škále 0 - 100, zde chybí.
Petrpřed 74 dny, reagovat
U mě Amazfit nesmí přes práh. Měl jsem Amazfit Verge a skoro jsem na chytré hodinky zanevřel do konce života. Naštěstí pak tato ficura dostala šanci díky FR955 a od té doby je že mě vášnivy Garminak. Sami od sebe se restartovala během aktivity. To potěší, když jsem si právě dal na bruslích nejrychlejší kilometr svého života. GPS se načítala asi tak půl dne. Její přesnost naprostá hrůza (zde mám výtku k testu - jít testovat GPS na volné louky za Hrušku v Martinové mi nepřijde jako zátěžový GPS test). O nepřítomnosti Inline bruslení raději mluvit nebudu, protože to do nedávná taky nebyla přednost Garminu. Pořád ale lepší, než Huawei, který sice Inline aktivitu má, ale nezapíná při ní GPS. Ale zpět k Amazfit. Tahle značka prostě nikdy konkurent Garminu nebude a za tahle cena není úplně daleko od Fenix 7 ne PRO v ocelovém těle. Za mě Amazfit určitě ne.
Tomaspřed 73 dny
Ahoj Petre. Vystridal jsem asi 20 hodinek a byli tam od 255,265, 965, fenix epix atd az po huawei amazfit coros, atd. No. Asi takhle. Pokud nejsi profik tak vlastne dnes uz vsichni jen ladi software. Profik ma sve trenery, ty ti reknou co kdy jak atd. No a profik vlastne zna i svoje telo. Koleckove brusle nevim noo. My doma vzdy jen hrali hokej, ragby a box a tam hodinky nepotrebujes. Zmerit cas? Stopkama za 100kc to das. Garmin potrebuje poloprofik kterej je na zavode 50km. Ale obejde se bez nich. Stejne se driv nebo pozdeji zrakvis. Sledujes hodinky a ne sebe a svoje pocity. Apple ma top tepak ale zas nenabidne tolik co garmin. Garmin je top ale Amazfit a Huawei za posledni rok udelali tolik prace ze musim rict ze vse funguje jak ma. Jsme jen lidi co radi sportuji. A dnes jdu behat bez hodinek.
Láďapřed 74 dny, reagovat
Dobrý den, skvělý článek. Mám, prosím, dotaz: dá se u těchto hodinek vyměnit baterie? A cena této výměny? Děkuji, přeji úspěšný den. L
Matěj Urbaczkapřed 73 dny
Zdravím, Amazfit bohužel baterie nemění.:-(
Mirekpřed 73 dny, reagovat
Dobrý den. Vejde se do paměti hodinek mapa ČR a SR? Nemůže být horší výsledek barometru způsoben umístěním čidla v těle hodinek (vstup)? Díky za reakci.
Matěj Urbaczkapřed 73 dny
Zdravím, myslím, že by se vlezla, ale jelikož jde najednou přidat jen umístění 300 x 300 km, tak by to bylo zdlouhavé nahrávat takto.:-) Umístění čidla může hrát určitě svou roli, ale myslím, že bude opravdu jen softwarem.:-)

Hodinky zmíněné v článku

7 390 Kč skladem