» Blog » Amazfit

Amazfit Cheetah recenze – Profesionální sporttester?

Tagy: Recenze | Amazfit | Chytré

Matěj Urbaczka | 1.9.2023 | 8 MIN

Od  oblíbené čínské značky se nám do ruky dostal první ryze běžecký sporttester – Amazfit Cheetah. Na tento model jsem byl od začátku hodně zvědavý. Splní všechny požadavky běžce, anebo něco chybí?

Model Amazfit Cheetah ve mně budí rozporuplné pocity. Od prvních recenzí zahraničních testerů, přes vybalení hodinek, až po mechanickou funkčnost. Ale přesto hodinkám dám na zápěstí šanci a dostanou řádnou dávku tvrdého tréninku.

Co na nich vidím pozitivního?

  • Několik variant hodinek
  • Lehké plastové pouzdro
  • Širší využití korunky
  • Tréninkové funkce
  • Mapové podklady + hudební přehrávač
  • Výdrž až 14 dní
  • Přesnost tepové frekvence

Co mě zklamalo?

  • Zpracování pouzdra
  • Korunka vynechává
  • Přesnost GPS

Až moc aerodynamický design

Hodinky se dělí na tři modely – Amazfit Cheetah (Round), Amazfit Cheetah (Square) a Amazfit Cheetah PRO. U nás budou dostupné první dvě varianty a pro poslední variantu musíte za oficiálním distributorem pro Českou republiku.

Varianta PRO má navíc telefonování v dosahu telefonu a hlavně titanovou lunetu dodávající modelu řádný šmrnc. Jsem ale rád, že Amazfit přidal i hranatý design pouzdra, který má stejné parametry jako ten kulatý, ale po "hranáčích" je poslední dobou stále větší sháňka.

Já ale testuji ten základní kulatý model, o kterém se také budu nejvíce bavit. Co se designové stránky týče, první vytažení z krabičky pro mě bylo tak trošku zklamáním. Rozhodně nemám nic proti plastovému zpracování pouzdra, protože to používá spousta firem, ale tohle mi přijde až plastově křičící. A když říkám plastové, tak myslím skutečně celoplastové. Na hodinkách je jedinou kovovou části stěžejka držící sponu a QuickRelease stěžejky v řemínku.

Pokud se zaměříme čiště na pouzdro, hodinky vypadají něco mezi Huawei Watch GT Runner a Coros Pace 2. Svými rozměry 46,7 x 11 mm zapadají do klasických měr spottesterů dnešního trhu a na ruce se nosí celkem dobře. Nahoře a vespod najdeme dvě díry mezi nožkami, které poprvé představil Huawei a slouží k lepšímu příjmu GPS. A nad plastovým pouzdrem je také plastová luneta, která ale výborně chrání sklíčko. Na boku najdeme "mainstreamově" umístěnou korunku coby ovládací prvek (pozice druhé hodiny) a spodní tlačítko (pozice čtvrté hodiny).

Dýnko je hodně vypouklé, a tak chce dobře zvolit příslušnou dírku na řemínku. Ten má ale díry po celé šířce, takže není problém trefit velikost. Perforování není jen na zapínání, ale také po bocích, aby hodinky kvalitně větraly. A můžu potvrdit, že i v největších vedrech se mi ruka nepotila. Spona je "nečekaně" plastová. Díky celoplastovému vydání se ale v Amazfitu dostali na 32 g a tato váha je opravdu znát. Teda, na ruce ji nepoznáte, ale víte, jak to myslím.

Do ruky se mi nakonec dostaly i hranatý model Cheetah a musím uznat, že design hranatých je úplně někde jinde a vypadají k světu. Pochromovaný plast, střízlivé rozměry a tři tlačítka pro lepší ovládání.

Amazfit Cheetah PRO recenze – Potenciální zabiják Forerunneru?
21.2.2024 - Matěj Urbaczka
Amazfit Cheetah PRO recenze – Potenciální zabiják Forerunneru?

Displej – nepřekvapil, ovládání – překvapilo

Displej u Amazfitů je zkrátka vždy dobrý. Není žádné překvapení, že i zde byl použit 1,39" AMOLED displej s rozlišením 454 x 454.  Reakce i podsvícení je geniální a displeji nemůžu vytknout vůbec nic. Sklíčko je zde Corning Gorilla Glass 3, které je skvěle chráněno vystouplou lunetou. Použití ochranné fólie nechám na každém z vás. Já bych ji tam ale s největší pravděpodobností nelepil.

Ovládání je překvapujícím bodem, který mi u Cheetahu udělal jednu z největších radostí. Amazfit překopal celé menu, které se možná trošku podobá Garminu, ale za mě ho ještě vylepšil. Stejně tak konečně umožnil korunce ovládat i věci na základní obrazovce a používat ji jako "enter"! Konečně!

Nicméně, swipnutím nahoru anebo pootočením korunky se dostanete do widgetů, které si můžete přidávat a odebírat dle libosti. Opětovným swipnutím z hlavní obrazovky dolů se dostanete na zkratky. Doprava jsou pak oznámení a doleva menu. Za mě ideál. Spodní tlačítko slouží jako "krok zpět" a na základní obrazovce jako spouštěč aktivit, ale je konfigurovatelné.

Pro mě je to obrovský posun dopředu a hlavně správným směrem. Jediné, co mě trošku mrzí je plastová korunka, která sem tam vynechá krok a neotočí menu.

Senzorová výbava na úrovni těch nejlepších

Pokud se budeme bavit o senzorové výbavě, najdeme zde akcelerometr, gyroskop, kompas, barometr, senzor okolního světla, snímač tepové frekvence, pulzní oxymetr a také Dual-Band GNSS podporující až 6 satelitních systémů. Za ty prachy tomu říkám celkem slušná nálož.

Pojďme mrknout na kategorii přesnosti a začneme GPSkou, která pro mě byla to největší zklamání. Pokud jste na volném prostranství, cestě, louce, prostě volně dostupní, je to pecka. Pokud se ale dostanete někam do lesa pod stromy, tak vás nezachrání ani skvělá dvoupásmová GPS, kterou jsem měl zapnutou. Ostatně, mrkněte sami.

Fialová – Amazfit Cheetah, Modrá – Garmin Edge 530

Fialová – Amazfit Cheetah, modrá – Garmin Edge 530

Odpustil bych jim mírné zaváhání, ale tohle je extrém. I z toho důvodu, že Garmin Edge 530 má nejpřesnější možné měření nastaveno na GPS + GLONASS či Galileo. Což je stále o hodně slabší nastavení než Dual-Band.

Fialová – Amazfit Cheetah, modrá – Garmin Edge 530

Zde další velká chyba. Nejhorší na tom je, že ani v jednom úseku jsem nejel nijak rychle, aby hodinky neměly čas zaznamenat trasu přesně.

Jelikož to jsou běžecké hodinky, vzal jsem je samozřejmě i na menší výběh. Běžel jsem spíše v městské zástavbě a tam si hodinky vedly docela dobře. Žádné velké odskoky a chyby.

Modrá – Amazfit Cheetah, fialová – Garmin Fenix 7X Pro

Modrá – Amazfit Cheetah, fialová – Garmin Fenix 7X Pro

Pojďme ale na veselejší přednost – a tou je tepová frekvence. Tam ukazuje Amazfit skvěle odvedenou práci a na to, že panovaly tropické podmínky a já se jel projet na kole unavený po závodě, tepovka seděla jak v nízkých, tak vysokých tepech.

Fialová – Amazfit Cheetah, modrá – Fenix 7X Pro

Fialová – Amazfit Cheetah, modrá – Fenix 7X Pro

Na grafu vidíme, že někde zůstal gepard trošku vysoko, ale za mě je to celkem působivé, jak přesným přístrojem gepard je. U běžecké aktivity v mírném dešti se mi chvíli stalo, že gepard přepnul asi na čidlo kadence (ukazoval okolo 170-180 tepů), ale pak se hezky srovnal. Škoda, že v průměru to nevyšlo asi o 8 tepů.


Modrá – Amazfit Cheetah, fialová – Fenix 7X Pro

Modrá – Amazfit Cheetah, fialová – Fenix 7X Pro

Posledním grafem, kterým vás zatížím, je výškový profil. Tam jde vidět až na pár výjimek obdobná přesnost, jen rozdíl v kalibraci.

Fialová – Amazfit Cheetah, modrá – Garmin Edge 530

Fialová – Amazfit Cheetah, modrá – Garmin Edge 530

Výdrž baterie je slušná

Baterie nám slibuje 14 dní běžného používání a 7 dní náročného používání. Těch 7 - 10 dní už je takový slušný standard dnešní doby. Zajímavý je ale i údaj s GPS, kdy jsou schopné hodinky na nejpřesnější režim snímat až 26 hodin a pouze na GPS až 54 hodin. Což je úctyhodné a uběhnete na to už mnoho aktivit či závodů.

Mírná škoda je ve snímaní tepu přes den, kdy hodinky snímají pouze každou minutu. Nebo to tak vypadá minimálně na první pohled. Pokud si ale stáhnete aplikaci "Real-time Heart Rate", měření probíhá každou vteřinu. Někoho může potěšit možnost celodenního měření pulzním oxymetrem. Ale pak si dejte pozor na baterii, protože se bude vybíjet značně rychleji.

Uspokojí hodinky profíka v běhu?

Abych pravdu řekl, tak název je celkem zavádějící. Profík se totiž koukne na čas, kilometry a maximálně zkontroluje tepovku. A je to vše. Takže správně by měl nadpis znít – Uspokojí hodinky číslonerda? A moje odpověď je, že celkem ano. Co mě nejvíce potěšilo, je možnost připojení externích snímačů přes Bluetooth.

Kromě toho se ale můžete těšit na sedmidenní zátěž, VO2 Max či dobu zotavení. Amazfit nabízí i svého umělého inteligentního trenéra, který se vám přizpůsobuje podle vašeho aktuálního stavu. Novinkou pro Amazfit je také zhodnocení výkonu VO2 Max v reálném čase, kdy vám hodinky v procentech říkají, jestli jste na tom lépe než vaše stávající hodnota, anebo hůře. Velice mě taky překvapilo, že hodinky při trailovém běhu ukazovaly celkem přesně vertikální rychlost.

Vyhodnocení tréninku v Zepp aplikaci

Vyhodnocení tréninku v Zepp aplikaci

Líbí se mi kolonka s rozložením stoupání. To nám ukazuje, jak dlouho jsme běželi do kopce, po rovině a z kopce. Přijde mi to geniální pro tréninkové účely na "stavění" tréninkové trati v poměru k závodu.

Samozřejmostí, kromě běžeckých aktivit, je 100 + sportů. Z rarit zmíním třeba plážový fotbal, hry s pohybovým ovládáním anebo hacky sack (takový ten měkký míček se kterým se kope a dělají se tríčky).

Chytré funkce v čele s mapami a navigací

Co všechny překvapí asi nejvíce je přítomnost mapových podkladů ve všech variantách hodinek. A funguje to docela dobře. V aplikaci si vyberete lokaci, pro kterou chcete mapy stáhnout (30 x 40 km až 300 x 400 km), necháte běžet stahování a pak můžete mapu použít pro lepší navigaci v terénu. Je třeba mít stabilní Wi-Fi, protože stahování se rádo přerušovalo. Nakonec vše proběhlo jak mělo a mapy fungují dobře. Možná trošku škoda, že přiskočí jen při nahrané trase a nelze mít widget stále. Tak třeba v aktualizaci.:-)

Z dalších funkcí už tady máme Amazfití klasiku, takže dýchání, časovač pomodoro, seznam úkolů a třeba dálková fotospoušť. Další věcí je hudba, na kterou máte společné místo s mapami – 2,3 GB.

Fitness funkce v čele s One Tap

Fitness funkce začínají základem jako kroky, patra, kalorie, tepovka, pulzní oxymetr (může být nastaven po celý den) a pokračují přes menstruační kalendář anebo v dnešní době oblíbené One Tap měření. Znamená to, že vám všechny měřitelné hodnoty změří hodinky za 45 vteřin. Je škoda, že to Amazfit neprodloužil alespoň na minutu, protože všechny jednotky jsou "za minutu".

Další hodnotou je samozřejmě všudypřítomný stres a spánek. Spánek se celkem shoduje s Garminem a navíc umí i šlofíky, což se může hodit.

Závěrečné zhodnocení

Ačkoliv jsem si na hodinky po dobu testování celkem zvykl, nemůžu říct, že jsem 100% spokojený. Co bych rozhodně vyzdvihl, je nízká váha přístroje, veškeré sportovní funkce, mapy a celkem slušná přesnost tepové frekvence. U GPSky jsem v rozpacích, v lese totiž nefunguje ani dvoupásmo, a tak doufám, že přijde update jako u modelu Coros Apex 2, který zachrání tuhle tristní situaci.

Pokud byste chtěli něco na podobné bázi, mrknul bych se na Garmin Forerunner 255, či třeba na Garmin Inctinct 2 Solar. Z dalších značek se můžete podívat na více městské modely jako Huawei Watch GT 3 nebo na Amazfit GTR 4.

Mohlo by vás zajímat:

Garmin Instinct 2 recenze – Aneb voják v havajské košili
25.3.2022 - Dominik Hok
Garmin Instinct 2 recenze – Aneb voják v havajské košili

Huawei Watch GT 3 PRO recenze – Čistokrevný měšťák se sportovní duší
28.6.2022 - Matěj Urbaczka
Huawei Watch GT 3 PRO recenze – Čistokrevný měšťák se sportovní duší

Garmin Forerunner 255/255S recenze – Sportovní nálož střední třídy
1.6.2022 - Dominik Hok
Garmin Forerunner 255/255S recenze – Sportovní nálož střední třídy

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku