» Blog » Amazfit

Amazfit GTR 4 recenze – Konečně s puncem kvality?

Tagy: Recenze | Amazfit | Chytré

Dominik Hok | 21.10.2022 | 9 MIN | 22x komentář

Velice oblíbený a cenově dostupný model GTR 4 se dočkal reinkarnace. Kabátek má dost podobný, střeva taky, ale dostal o dost příjemnější operační systém Zepp OS 2, přesnější senzory a variantu nejen na silikonu a kůži, ale také na teď dost oblíbeném nylonu.

Jaký je rozdíl mezi GTR 4 a GTS 4?

Vůbec žádný. Pokud pomineme, že jedny jsou hranaté a díky tomu mají trochu větší displej, tak skutečně žádný.

Pokud se tedy nemůžete rozhodnout, jestli pořídit GTR 4 nebo GTS 4, vybírejte očima, protože funkce jsou úplně stejné.

Amazfit GTS 4 recenze – Kdyby Apple Watch mluvil čínsky
13.10.2022 - Matěj Urbaczka
Amazfit GTS 4 recenze – Kdyby Apple Watch mluvil čínsky

Jaké jsou největší novinky na GTR 4?

Největší palec dávám za upgradovaný operační systém. Ve třetí a všech předchozích generacích to bylo takové... Nedotažené. Teď je systém graficky povedený a hlavně plynulý. Amazfity to vždy měly (buďme upřímní) zasekané, ale teď to krásně šlape.

Nový snímač tepové frekvence slibuje vyšší přesnost i za pohybu a skutečně tomu tak je. Sice mě trochu štve minutový interval měření, ale nemůžu mít všechno.

Telefonování a hudební přehrávač. V této cenové relaci to není úplně standard (ačkoliv se to už standardem pomalu stává) a i když to měly i předchozí generace, musím to vyzdvihnout.

Někdo určitě očekává i negativní poznatky. Popravdě, žádné nemám. Samozřejmě, že by se něco našlo (a pokud dále budete číst, pochopíte, že určitě najde), ale když se podívám na cenovku, na hodinky a zase na cenovku, nemůžu nic vytknout.

3 typy řemínků? Naprostý ideál

Víte, hned při nahlédnutí do propagačních materiálů mě zaujal nový typ řemínku – nylon. Teď je docela populární, protože netlačí, hodinky neskáčou a vypadá dobře. Kromě nylonu se objevil i tradiční silikon a kůže.

Verze s nylonovým řemínkem dostala ještě tmavou povrchovou úpravu a je celkově laděná do sportovna. Silikon je takový univerzál a kůže pro elegány.

Pouzdro hodinek docela obstojně kopíruje třetí generaci a zůstalo i boční tlačítko a korunka. Ačkoliv korunka mohla být zpracovaná o něco lépe. Kvůli plastu působí hrozně lacině a lacinou korunu jim přitloukl jakýsi červený polep na jejím vrchu. Působí to jak nálepka, kterou dostanete k hračce z Kinder vajíčka a jako vždy ji nalepíte křivě a dítě je naštvané, že jste tak leví (taky si ji mohlo lepit samo, žejo).

Pouzdro samo o sobě ale lacině nepůsobí, má pěkné křivky a není to plast, ale hliník. Přibyla i jemná minutová stupnice okolo displeje, což je takový pěkný nádech klasiky. Tuto klasiku si ale pravděpodobně užijí jen pánové, protože s průměrem 46 milimetrů to pro dámy nevidím moc reálně.

Trochu mě mrzí, že spona u kovového a silikonového provedení je plastová. Popravdě těžko určovat, jestli to je to to nebo ono, ale působí to jako plast. Spona je nasazená na řemínku o šířce 22 mm s uchycením Quick release, což je jen takový malý zobáček, který chytnete nehtem a řemínek sundáte.

Displeje Amazfit umí

U nás už máme takový otřepaný vtip, že když se řekne Amazfit, každý má hned říct "pěkný displej". Vtip je to možná otřepaný, ale pravdivý.

GTR 4 je osazeno AMOLED displejem o velikosti 1,43" a rozlišením 466 x 466 pixelů. Někdy tyto displeje mohou působit trochu vykřičeně, a tak mě Amazfit mile překvapil volbou jak tématu (výchozí, obchodní nebo výrazný), tak volbou stylu barev (přirozené nebo výrazné). Já jsem zvolil obchodní téma a přirozené barvy. Působí to jemným a nerušivým dojmem.V kombinaci s jemností 326 ppi nemám co vytknout.

Nový BioTracker 4.0 měří velice přesně

Ano, měří přesně, pokud sundáte polep, který tam je od výroby. Já totiž nadával na jeho přesnost, když jsem si šel zaběhat v dešti, a pak mě kolega Matěj (když si je prohlížel) poučil, že jsem nesundal fólii. Upřímně, pak už to měřilo dobře. :)

Lepší měření je pravděpodobně díky tomu, že tepák teď má 4 diody a 2 ledky, takže prosvícení kůže je opravdu kvalitní, což je jeden z nejdůležitějších parametrů pro dobré měření.

Ale z hlediska klidových tepů. Já nevím, to se Amazfitu stále nějak nedaří. Sedím, Garminy ukazují tep 50, Amazfity 85. Pravděpodobně je to kvůli snížené frekvenci měření (každou minutu), kdy hodinkám prostě nestačí pár vteřin k přesnému záznamu aktuálního tepu. Ale to je nešvar všech chytrých hodinek s minutovým intervalem měření. Kdyby alespoň dali uživateli možnost nastavit si měření na každou vteřinu na úkor výdrže baterie... Ale ono nic.

Kromě snímače tepové frekvence v hodinkách najdete pulzní oxymetr, akcelerometr, gyroskop, barometr, kompas, teploměr či GPS přijímač.

K GPS přijímači... Ten teď komunikuje na dvou pásmech s až pěti navigačními systémy najednou (aktualizace to zvýší na 6). Díky tomu je výkres trasy přesnější. Jako, když budu upřímný, ve městě (kde se GTR 4 bude pohybovat nejčastěji) měří skoro stejně přesně jako několikanásobně dražší Tactix 7.

Garmin Tactix 7 recenze – Co vidíš?
7.4.2022 - Matěj Urbaczka
Garmin Tactix 7 recenze – Co vidíš?

Tady jsou screenshoty z měření trasy GTR 4. Nedivte se té tepovce. Bylo to měřeno tak, že jsem měl zalepený snímač tepové frekvence fólií, protože jsem ji (já blbec) zapomněl sundat.

A tady jsem se snažil vyscreenovat úplně stejně záznam trasy z Garmin Tactix 7.

Když srovnám třeba i odečet tempa nebo měření vzdálenost. Všechno funguje perfektně. Klobouček.

S battery managementem máte o výdrži úplný přehled

Nejdříve si projdeme papírové údaje. Baterka o kapacitě 475 mAh se dobíjí 2 hodiny (potvrzuji) Typická výdrž by se měla pohybovat okolo 14 dnů, při náročném používání 7 dní. Já jsem se dostal na nějakých 10, protože teď neběhám tolik jako jsem běhával. V úsporném režimu se doba může prodloužit až na 24 dní, ale v čem GTR 4 opravdu překvapil, tak je to výdrž při aktivní GPS. S nejvyšší přesností 25 hodin a ve vyváženém módu až 44 hodin. Úsporný režim GPS dokonce 52 hodin.

Když si představím, že při nejvyšší přesnosti to zvládne i 24hodinový závod. Na hodinky do města hodně slušné. Ačkoli verze na silikonu a nylonu působí sportovním dojmem. Že by se z GTR 4 pomalu ale jistě stával sportovní kousek?

A teď k tomu nejdůležitějšímu. Když si otevřete nastavení a přesunete se do správce napájení, máte možnost vypnout či zapnout prvky, které silně ovlivňují výdrž baterie jako třeba automatické měření kyslíku v krvi, stresu, rozsvícení obrazovky při notifikaci, atd. Pro někoho, kdo neví, co přesně je opravdový žrout baterky, je to ideální.

Kromě toho také máte počet odvolaných minut, minut přehrávání hudby, sportovní aktivity, počet zdvihnutí atd. Jsem nadšený.

Uživatelské prostředí konečně má hlavu a trochu bolavou patu

Víte, čínské značky tak trochu tápou v tom, jak postavit uživatelské prostředí. Uzavřít to? Otevřít, ať se tam dají nainstalovat aplikace třetích stran? Co dělá swipe doprava, co doleva? Teď už to tak nějak dává smysl.

Nastartujete hodinky a doprava a doleva si zobrazíte widgety. Samozřejmě si můžete vybrat, které tam chcete. Mně asi nejvíce baví widget se shrnutím všeho důležitého. Na jednom widgetu najdu ovládání hudby, doporučené aplikace, počasí, stav PAI, spánku, kroků, minut intenzivní aktivity, okysličení krve, budíky a nakonec poslední zmeškaný hovor. Prostě vše důležité na jednom místě.

Podobně to vypadá i hned po probuzení (vás, ne hodinek), když se vám zobrazí základní obrazovka, která vám popřeje dobré ráno a shrne to nejdůležitější.

Trochu mě mrzí, že mezi hlavními widgety se nedá projíždět pomocí korunky, ale nemůžu mít všechno. Ačkoliv mi to dává absolutní smysl.

Když už byla řeč o aplikacích, tam je velký posun. Market už není složený jen z pěti aplikací, ale reálně jsem tam našel hru Snake, kalkulačku nebo třeba navigaci Wear. To jsem vypíchl jen pár, ale chtěl jsem tím podtrhnout, že nabídka už vůbec není špatná.

Zobrazení menu si můžete vybrat ve formě seznamu nebo šestiúhelníků. Mě baví ten šestiúhelník. Lehce to připomíná Apple Watch, ale toto mi připadá přehlednější. Nepohybuju se jen v nějakém shluku, ale v několika shlucích. Jediná škoda je, že se ty shluky nedají nakonfigurovat podle osobních preferencí.

Ale co je to nejdůležitější... Je to mnohem plynulejší. Pohyb napříč GTR 4 mě vůbec neotravuje a má to pěkný "flow".

Ale přeci jen to napíšu. Trochu mě otravuje, když jsem ve widgetu, který funguje na principu pohybu doprava a doleva, tak pokud jsem na poslední stránce, musím se vrátit na úplně první a až poté mám možnost se vrátit o krok zpět. Proč se prostě všechny widgety nepostavily vertikálně? Pak bych mohl akci "Zpět" použít všude!

Je libo monitoring houpání nebo přetahování lanem?

Trochu si z toho dělám srandu, ale Amazfit (a další čínští výrobci) mají tendenci to trochu přehánět se sportovní nabídkou. Když pominu šachy, bridž a hula hoop, tak tam najdete i šipky, houpání se či stolní fotbal.

Jen tím chci říct, že je tam několik relevantních monitoringů a ty ostatní jsou s prominutím ptákoviny, které všechny monitorují to stejné – čas, tepovku a třeba stres.

Třeba při běhu hodinky měří čas, vzdálenost, tepovku a tempo. Na další obrazovce průměrné tempo, průměrný srdeční tep, a spálené kalorie. Poslední tvoří graf tepové frekvence.

V telefonu se dozvíte vše podrobněji – zóny tepové frekvence, rozložení stoupání, grafy převýšení, tepové frekvence, kadence aj., a tempo na každý kilometr.

Potěšilo mě, že GTR 4 mají výčet týdenního tréninkového zatížení, odhad VO2 Max a dobu regenerace. Tyto sportovní funkce jsme nejčastěji našli na sportovnější Amazfit T-Rex 2, ale našly si místo i v městském GTR 4.

Co je VO2 Max a jak jej zvýšit?
17.7.2020 - Agáta Vřeská
Co je VO2 Max a jak jej zvýšit?

Amazfit T-Rex 2 recenze – Těžkooděnec na zápěstí
29.6.2022 - Dominik Hok
Amazfit T-Rex 2 recenze – Těžkooděnec na zápěstí

A co lifestyle?

Hodinky samozřejmě měří celý den tepovou frekvenci (max. každou minutu) a můžete si nastavit i měření pulzním oxymetrem. Ale upřímně, hrozně to žere baterku. Dalšími fíčurami jsou měření stresu, monitoring spánku, sledování menstruačního cyklu či dýchací cvíčení. To už je ale napříč nabídkou chytrých hodinek takový standard. Docela mě baví rychlý snímek (45 vteřin), který změří všechno, co hodinky, umí. Takový obraz všeho možného za velice krátký časový úsek. Něco podobného má Garmin ve dvouminutovém intervalu.

Už žádné PRO. Prostě telefonujte ze všech GTR 4

Třetí generace rozdělila model GTR do PRO a ne-PRO. PRO mělo hudební přehrávač a možnost telefonování. Verze bez tohoto přízviska to nedokázala.

Teď už naštěstí nejsou žádné rozdíly a všechny GTR 4 dokážou telefonovat. Druhá strana mě popravdě slyšela trochu tlumeně, ale je paradoxní, že mě slyšela úplně stejně tlumeně, ať už jsem měl hodinky přímo u pusy nebo od těla. Každopádně, vždy jsme se domluvili.

Hudební přehrávač funguje na bázi klasických empétrojek, což mě vůbec nepřitahuje, protože preferuji streamovací služby. Doby, kdy jsem stahoval hud..... Ajo, já nikdy nestahoval! Ne, fakt. Přísahám! ;)

Po aktualizaci by dokonce mělo být možné nahrát do hodinek GPX a nechat se navigovat. To mi udělalo asi největší radost.

Milovních chytrých funkcí by mohli ocenit ještě hlasového asistenta Alexu a přiznivci Androidu si mohou užívat i přednastavené odpovědi na zprávy. Já se svým Apple se můžu jít možná tak klouzat.

Jaké jsou GTR 4?

Když jsem ty hodinky poprvé chytil, nebyl jsem z nich nijak na větvi. Už od první generace mám pocit, že řada GTR je pořád stejná, jen se trochu mění vzhled. Když jsem GTR 4 začal používat, uznal jsem, že to tak není. Čtvrtá generace má mnohem smysluplnější uživatelské prostředí, lepší plynulost ovládání, otevírá se aplikacím třetích stran a senzorová výbava (obvzlášť GPS) je na mnohem větší úrovni.

Z funkčního hlediska je Amazfit, vzhledem ke své cenovce, perfektní. Trochu pokulhává vzhled, který na mě působí lehce lacině. Kdyby působil lacině i na vás, můžete sáhnout po alternativách jako je Xiaomi Watch S1 nebo Huawei Watch GT 3. Xiaomi je na tom cenově skoro stejně, ale za Huawei si budete muset připlatit. Ačkoliv, kdybych si vybíral já mezi Xiaomi a Amazfit, vyberu si spíše Amazfit, protože vyrábí pouze hodinky a podle mě to dělají líp.

Xiaomi Watch S1 recenze — O krok blíže konkurenci
22.6.2022 - Filip Debrecenyi
Xiaomi Watch S1 recenze — O krok blíže konkurenci

Huawei Watch GT 3 PRO recenze – Čistokrevný měšťák se sportovní duší
28.6.2022 - Matěj Urbaczka
Huawei Watch GT 3 PRO recenze – Čistokrevný měšťák se sportovní duší

Kdybych vybíral mezi Huaweiem a Amazfitem, už bych přemýšlel nad tím, jestli se mi chce připlatit 3000 Kč.

Každopádně, GTR 4 se povedl.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Mirekpřed 590 dny, reagovat
Pořád nemůžu odepsat z hodinek na zprávu?
Matěj Urbaczkapřed 590 dny
Zdravím Mirku, hodinky jsme ještě neotestovali, ale bohužel odepisování na zprávy nebude možné.:-(
KennySekpřed 554 dny, reagovat
A co pripojenie hrudneho pasu. Je uz mozne pripojit nejaky hrudny pas, alebo je to stale hudba buducnosti? Napriklad Polar H10 alebo Garmin HRM Dual
Matěj Urbaczkapřed 551 dny
Zdravím, už i tohle je možné. Oba pásy můžete spárovat skrze technologii Bluetooth.:-)
Jaroslavpřed 552 dny, reagovat
Měl jsem GTR 3 pro, velice povedený,ale pro mne nepoužitelné, protože tam chybí Auto pauza při sportování. Třeba při cyklistice, když člověk projíždí městem a čeká na semaforech a vůbec přijedu do práce a prostě si to zapomenu vypnout. Nyní mám Huawei GT 3 pro a je to jiný level,to titanové tělo a display je jinde. A ano jsou dražší,ale dal jsem ta ně v akci 6800 a to už není takový mega rozdíl v ceně. Předpokládám, že zde auto pauza chybí také.....
Daliborpřed 548 dny, reagovat
Zdravím, zajímalo by mě, co je lepší vzít. Jestli daný GTR 4 nebo zmíněný Huawei Watch GT 3. Jaký mají proti sobě plusy a mínusy? Nemohu na nic snad přijít, co by měli jinak než vzhled.
Matěj Urbaczkapřed 544 dny
Zdravím, Dalibore, papírově se hodinky neliší téměř v ničem. Za mě je rozdíl ve kvalitě snímačů, kdy Huawei dosahuje lepšího vyhodnocení tepové frekvence, GPS ale i dalších hodnot.
Vaclavpřed 544 dny, reagovat
Dá,se hodinkáma platit.
Dominik Hokpřed 544 dny
Zdravím, Václave. To se bohužel nedá.
vomáčkapřed 455 dny, reagovat
Zdravím, mají hodinky auto pauzu například když jedu na kole zastaví se samy když slezu?
Matěj Urbaczkapřed 453 dny
Zdravím, Vomáčko, ano, hodinky mají auto pauzu.:-)
Tomášpřed 348 dny, reagovat
Ahoj, funguje prosím tě po té aktualizaci nahrávaní GPX map a navigovaní?
Dominik Hokpřed 348 dny
Zdravím, Tomáši. Hodinky už nemám po ruce, ale co vím, tak jsem tuto funkci už viděl ve všech Amazfitech, které k ní mají přístup (např. T-Rex 2, Falcon aj.).
Standapřed 328 dny, reagovat
Zdravím. Zajímá mě měření tepové frekvence. Vyčetl jsem, že u Amazfitu tomu je jednou za minutu a to i při samotném běhu, nebo při běžecké aktivitě měření probíhá nepřetržitě? Nikdy jsem neměl chytré hodinky a vzhledem k tomu, že jsem začal běhat, tak bych nějaké funkce k tomu využil. Zvažuji hodinky které mi poskytnou potřebné informace o mých výkonech a zároveň jsou elegantní alias městského stylu. Líbí se mi Amazfit GTR 4 nebo Huawei GT 3 eventuelně Huawei GT Runner, jenže se nedokážu rozhodnout, protože mám mobil iPhone a hodinky se systémem iOS nejsou prý moc kamarádi. Jsou na tom hůře Amazfit či Huawei v tomto ohledu? Díky za rady
Matěj Urbaczkapřed 327 dny
Zdravím, Stando, hodiny Amazfit opravdu měří co minutu tep mimo aktivitu, ale v aktivitě měří nepřetržitě každou sekundu. Co se týče kompatibility, tak Amazfit i Huawei mají stejnou funkčnost s iOS. Jediné o co přijdete jsou přednastavené zprávy. Pokud bych měl upřednostnit nějakého favorita já, vybral bych si model od Huawei (GT3, GT3 PRO, SE, Runner...). Hodinky od tohoto výrobce má přesnější měření tepové frekvence a lépe zvládnuté běžecké metriky.
Standapřed 327 dny, reagovat
Díky Matějovi za odpověď a jeho zkušenosti. Huawei sice nebyl můj favorit, ačkoliv se mi hodinky i zpracováním zdály lepší, než Amazfit, ale nejspíš si koupím opravdu tuto značku pro jejich přesnější naměřené údaje a statistiky. Huawei mě jen děsí z důvodu OS Harmony, když jsem dětem pořídil mobily Huawei, tak do roka je vyměnil za jinou značku, protože to se nedalo. Taktéž jsem vyčetl z recenzí, že aplikace Huawei health docela cucá z baterie iPhone dost energie a samotné spárování není dokonalé. Mimochodem žena má hodinky Garmin myslím Venu2 S a i s nimi iOS nechce ideálně komunikovat, s androidem to bylo lepší. Rozhodně děkuji za informace a přeju příjemný den.
Bobpřed 326 dny, reagovat
Ahoj. Zobrazují se na GTR 4 sms? Díky za odpověď
Bobpřed 326 dny, reagovat
Ještě jeden dotaz. Dá se na GTR 4 nainstalovat na ciferník vlastní foto? Díky
Matěj Urbaczkapřed 325 dny
Zdravím, Bobe, na oba komentáře je odpověď ano.:-)
Bobpřed 313 dny, reagovat
Mohu poprosit o návod, nejsme schopni na to přijít. Děkuji
Marcelapřed 91 dny, reagovat
Jsou hodinky na golf jako od Garminu? Nevíte náhodou ? Dekuji
Matěj Urbaczkapřed 89 dny
Zdravím, Marcelo. Na golf bych tyto hodinky nedoporučil. Nemají příslušnou aktivitu.