» Blog » Amazfit

Amazfit GTR Mini recenze – První miniatura mezi GTR

Tagy: Recenze | Amazfit | Chytré

Matěj Urbaczka | 22.5.2023 | 5 MIN | 1x komentář

U hodinek Amazfit jsme vídali modely "mini" jen u hranatých pouzder. U kulatých nikoliv. To se ale s nástupem hodinek Amazfit GTR Mini mění a malé jsou doopravdy jen pouzdrem. Zbytkem převyšuje své soky minimálně o třídu.

U Amazfitu GTR a GTS jsme zvyklí, že hodinky vypadají, funkčnost je "plus-mínus" a celkové skóre je dobré. Nové GTRka jsou v tomto ohledu game-changerem a hned ze startu musím vyzdvihnout pár věcí:

  • Vzhled
  • Přesnost GPS a tepové frekvence
  • Výdrž baterie
  • Správce baterie

Co mě moc nenadchlo, je rychlost a plynulost systému. Ale stále je třeba brát ohled na cenu hodinek.

Hliník se vrací z Humpolce

Ze začátku, když jsem hodinky vyndal z krabičky, neoslnily mě. Takový stříbrno-černý plavecký čip na ruku. Postupně jsem si ale začal zvykat a při položení na dámskou ruku (kde hodinky teda patří nejvíc), to už není tak zlé. Design je hodně minimalistický, stejně jako průměr 42 mm. O narušení čistých linií se stará v tomhle případě jedno tlačítko na druhé pozici, které je celkem vystouplé. Trošku mi evokuje staré stopky, ale v konečném výsledku mi vůbec nevadí.

Jinak jsou hodinky dostatečně tenké, lehké a na ruce je opravdu necítíte. Hmotnost i se silikonovým řemínkem je totiž 36,2 g.

Řemínek je vcelku příjemný a zapíná se na klasickou sponu. Jediné, co mě trošku štve, je systém alá Apple Watch, kdy se konec provléká dovnitř a je zapotřebí řemínek utáhnout o jedno méně, aby se vám neodkrvila ruka.

Displej nepřekvapí, ale ani neurazí

Displej o velikosti 1,28", využívající technologii AMOLED s rozlišením 416 x 416 pixelů, se dá označit za takovou klasiku. Dívá se na to moc pěkně a s čitelností není problém za jakéhokoli světla. Prostě taková ta čínská klasika, na kterou jsme všichni zvyklí.

Sklíčko je zde 2,5D Gorilla Glass s AF povlakem, který se stará o to, aby nebyly na displeji vidět ťapance, protože displej je jak jinak než dotykový. Celkově asi není co vytknout, jen bych použil nějakou fólii, ať si sklíčko někde nepodřete.

Slušný výkon na poli tepové frekvence

Co se senzorové výbavy týče, nemůžeme od městských hodinek čekat zázraky. Máme zde pulzní oxymetr, tepovku, GPSku, akcelerometr, geomagnetický senzor a senzor okolního světla. Takže opět a zase, taková městská normálka.

Co ale není stoprocentní u všech městských hodinek je tepovka a GPS. Tady ale oba snímače vykazují přesnost rovnající se například mým Fenix 7X. Byl jsem až (ne)mile překvapen, jak moc to sedělo. Když srovnám jeden z běhů, tak průměrná tepovka na Garminu byla 134 tepů a na Amazfitu to bylo 132 a možná bych dal i za pravdu Amazfitu. Oboje bylo totiž měřeno z ruky.

V případě GPSky to bylo další milé překvapení, že se trasy nelišily téměř o nic. Největší problém dělal Amazfitu les a převýšení, protože tohle nemá jak měřit. A tento údaj vám hodinky nevyplivnou ani v aplikaci.

Rozpětí baterie 7 až 14 dní rozhodně potěší

U baterie v poměru k tělu hodinek se Amazfit celkem předvedl. Hodinky dají 14 dní v režimu chytrých hodinek při běžném užívání a 7 dní při náročném používání. Ne, že bych je nosil 24/7, ale baterku jsem vlastně za celé testování nenabíjel. Pár běhů, pár notifikací, spánek, a za 8 dní mám ještě 32 %. Což mě dost překvapilo.

Skvělý je také správce baterie, který vám řekne vše o využívání vašeho zařízení. Respektive vám rozepíše, kolik % baterky vám sežraly notifikace, trénink, denní monitoring atd. Máte zde i možnost nastavení úsporného režimu, který trošku oseká funkce, ale za to hodinky vydrží celou věčnost.

Parťák na sport? Ano.

Když pomineme 120+ sportovních aktivit, které se vám určitě všechny budou "hodit", základ v podobě kola, běhu, posilky atp. zde jsou. A v případě běhu je to docela slušný parťák, který vám dokáže vyhodnotit aerobní / anaerobní přínos, VO2 Max či dobu regenerace. A na to, že mě hodinky neznaly, tak zrovna VO2 Max mi vyhodnotily téměř stejně jako moje Garminy.

Hodně jsem koukal na to, že hodinky mají stejnou funkci jako Garmin, že při pozastavení můžete klepnout na tlačítko "později" a aktivita se schová. Stejně jako to, že si můžete nastavit budíky na jídlo / pití a taky třeba virtual pacera (virtuální protivník v určitém tempu). Wow!

Uživatelské prostředí šetří, kde se dá

Jediné, s čím mám na hodinkách trošku problém, je uživatelské prostředí. Aby získali větší výdrž baterie, osekali přechody a jde vidět, že se hodinky někdy lehce "seknou" při přechodu na jinou obrazovku. Hodinky vlastně ovládáte pohyby doleva doprava, kde jsou widgety. Poslední je pak souhrnný widget, kde vidíte v dlaždicích všechny widgety. Tak nějak si říkám, že by stačil jen ten jeden, kde se dá nastavit všechno...

Nicméně, tlačítkem se dostanete do menu, kde jsou další možnosti, aplikace a nastavení. Pokud chcete zpět na hlavní obrazovku, slouží pro to swipe na obrazovce anebo tlačítko.

Dýcháš? Dýchám

Fitness funkce jsou ve všech modelech u Amazfitu podobné. Máme tady základ v podobě kroků, kalorií a tepové frekvence (co minutu) a třeba spánku. Co musím vyzdvihnout, je one-tap-measuring, který vám změří veškeré hodnoty co potřebujete za jednu minutu a vyplivne vám průměry. Dalším rozšířením je například dýchací cvičení či menstruační kalendář.

Nezavoláte si, za to se vyfotíte

Hodinky, po vzoru GTS Mini, neumí telefonovat. Dalo se to vlastně očekávat, že to musí nějak rozlišit. Notifikace ale fungují jak mají a na Androidu funguje i možnost rychlých odpovědí. Super funkce je dálková samospoušť z hodinek, která funguje i na iPhonu. Jinak z klasiky zde máte budík, stopky, odpočítávací stopky a například kalendář.

Z Amazfití klasiky je zde soustředění Pomodoro anebo vychytané počasí. Co mě docela překvapilo, je přítomnost kompasu, ale asi kdybych se ztratil ve městě, tak využiju i jej.:-)

Zhodnocení

Za mě dobrý. Chcete slyšet více? Líbí se mi provedení hodinek, kdy jsou prostě tvořeny nenápadně a tak nikdo nemusí poznat, že máte chytré zařízení na ruce. Díky přesné tepovce, dlouhé výdrži baterie a dalším super funkcím, jsou tyto hodinky ideálním parťákem jak na sport, tak na celodenní nošení.

Kdybych se měl podívat na konkurenty tohoto modelu, zvolil bych Huawei Watch GT 3 42 mm, který je možná o trošku atraktivnější barvami a možností telefonování. Jako další bych přidal Garmin Venu 2S, který je svou cenovkou o něco výše a je více sportovněji lazený.

A jak se líbí první generace kulatých Mini hodinek vám?

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Jaroslavpřed 198 dny, reagovat
Teď jsem GTR mini v růžové barvě kupoval pro ženu a musím říct, že vypadají fakt pěkně. Jen by mě zajímalo, jestli jde připojit hrudní pás (Polar H9), ale jestli ta tepovka je +- OK, tak to asi potřeba nebude. Za mě designově opravdu pěkné. Funkčně asi taky dobré, nějaký pokrok oproti Stratos 2 tam je :-) Jen jsem musel přepnout menu z 6úhelníkového systému na seznam. Vyznat se v těch ikonách je peklo.