» Blog » Amazfit

Amazfit GTS 4 recenze – Kdyby Apple Watch mluvil čínsky

Tagy: Recenze | Amazfit | Chytré

Matěj Urbaczka | 13.10.2022 | 7 MIN | 22x komentář

Není tomu ani rok, co nás poctily svou přítomností hodinky Amazfit GTS 3. Za mě to byla odbočka špatným směrem, kterou se teď Amazfit snaží nahradit novým modelem. A věřte mi, Amazfit GTS 4 je úplně jiná písnička.

Amazfit GTS 3 byly za mě průser. Oproti starší generaci jim chyběly podstatné funkce, které definovaly řadu a vlastně tento "upgrade" byl úplně k ničemu. Naproti tomu nové Amazfity GTS 4 jsou upgradem po všech stránkách, který rozhodně dává smysl. A co je nového oproti Amazfit GTS 3?

  • Telefonování v dosahu Bluetooth
  • Rychlé odpovědi na zprávy
  • Možnost uložení karet
  • Hudební přehrávač
  • Nové menu
  • Rozsáhlý obchod s aplikacemi

Ještě než se vrhneme do hloubky těchto hodinek, mrkneme se na rozdíly mezi Amazfit GTS 4 a Amazfit GTR 4:

  • Pouzdro – GTS má čtvercové a GTR má oválné pouzdro
  • Menu – GTR má v menu vysvětlivky zatímco GTS jen ikonky (někdy nicneříkající)
  • Váha – GTSka mají o 7 g lehčí pouzdro
  • Baterie – GTRka mají výdrž až 14 dní kdežto GTSka "pouhých" 8 dní v režimu smartwatche
  • Řemínek – GTRka se dělají na kůži, silikonu a nylonu kdežto GTS je zatím pouze na silikonu

Amazfit GTS 3 recenze – Minimalismus v podobě Apple Watch?
10.5.2022 - Filip Debrecenyi
Amazfit GTS 3 recenze – Minimalismus v podobě Apple Watch?

Minimalismus s "nádorem"

Hliníkové pouzdro zůstalo minimalistické se střízlivými rozměry 36,8 (bez korunky) x 46,8 x 11,91 mm. A ačkoliv jsou rozměry střízlivé, na útlá dámská zápěstí se moc nehodí. Ale s váhou 27 g (s řemínkem 47 g) jsou vhodné jak na celodenní nošení, tak na ničím nerušený spánek. Pomyslný nádor tvoří korunka, která nabývá v poměru k pouzdru, gigantických rozměrů. A pokud se bojíte o ovladatelnost, tak tuto korunku rozhodně nepřehmátnete. Najdete na ní také lehké vroubkování a logo Amazfitu.

5 590 Kč skladem

Parádní věc je ta, že si můžete hodinky otočit naopak a v nastavení zvolit směr korunky. Takže pokud byste hodinky chtěli nosit na druhé ruce a mít je otočené naopak, můžete.

Přechod mezi pouzdrem a dýnkem je značně viditelný, ale nějak mi to nevadí a přidává to hodinkám trošku "party" styl na jinak uhlazeném byznysu. Řemínek si soudruzi vypůjčili od amerického giganta. Je silikonový, krásně drží na ruce a má systém Quick Release (stěžejky 20 mm). Místo poutka je zde klasické jablíčkovské zastrčení, které upřímně moc nemusím, ale co už. A doporučuji řemínek utáhnout o jednu dírku méně, než jste zvyklí. Po vložení druhého kusu dospod to bude tak akorát.

Displej úměrný Amazfitu

Displej je opravdu kvalitní, ale myslím si, že na GTRkách je o něco více jasnější a prostě lepší. Možná to dělá tvar hodinek, možná moje špatné oči. Nicméně, 1,75" HD AMOLED displej s vysokým rozlišením 390 x 450 je stále hodně kvalitní.

5 590 Kč (doručíme do 29.4.)

Na povrchu chrání hodinky asi o milimetr vystouplá Gorilla, kterou bych přelepil nějakou fólií, ať tak krásné hodinky nepoškrábete. Co se vzhledů hodinek týče, těch je nespočet jak v hodinkách, tak poté v aplikaci, kde si vzhledy můžete dotáhnout anebo vytvořit vlastní.

Senzorová výbava nezklamala

Číňan řeší senzorovou výbavu čínským slovem "nacpitamvše". V hodinkách je tedy barometr, snímač tepovky, pulzní oxymetr, světelný senzor, teploměr, GPSka, gyroskop, akcelerometr a kompas. Pokud jsem něco zapomněl, specifikace je daná i na stránkách.

Snímač tepovky je použit biotracker PPG 4.0 a GPSka je, jak už to letos bývá všude, dvoupásmová. Takže přesnost jak sviňa. Tedy, alespoň se to píše.

Pojďme tedy mrknout na přesnostní okénko. GPSka nebyla až taková hrůza. Trošku uskakovala, ale docela pohoda. Mrkněte sami.

Modrá – Garmin Fenix 7X, fialová – Amazfit GTS 4

Modrá – Garmin Fenix 7X, fialová – Amazfit GTS 4

Co se tepové frekvence týče, tam už to byla větší hrůza. Dal jsem s nimi intervalový trénink a hodinky bohužel intervaly vůbec nezaznamenaly. Na běh po práci je to asi ok, ale na nějaké strukturované intervaly... Nic moc.

Modrá – Garmin Fenix 7X, fialová – Amazfit GTS 4

Modrá – Garmin Fenix 7X, fialová – Amazfit GTS 4

Barometrický výškoměr na tom ale nebyl vůbec zle a za to má Amazfit alespoň jedno plus.

Modrá – Garmin Fenix 7X, fialová – Amazfit GTS 4

Modrá – Garmin Fenix 7X, fialová – Amazfit GTS 4

A co na to baterie?

Podle všech parametrů, Amazfit nezklamal. Své funkce dokáže pohánět tak dlouho, že minimálně týden nebudete muset vytahovat nabíječku z šuplíku. Abych přešel k přesným číslům, tak je to 8 dní v režimu chytrých hodinek a vyváženého používání. Když si zajdete častěji zasportovat a vyřídíte z nich více hovorů atp., měly by vydržet až 4 dny.

Pro sportovní aktivity tady máme výdrž 16 hodin s nejpřesnější GPS (vícepásmová), 28 hodin čistě GPS po vteřině a nemýlím-li se, tak poprvé najdeme i úsporný režim GPS, který dokáže dát až 33 hodin. Dvoupásmovou GPS a úsporným režimem si Amazfit GTS 4 říká i o jméno sporttesteru a rozhodně bychom ho měli brát v potaz.

Za moje testování se potvrdila slova Amazfitu a sedí jim to parádně. Já jsem jen trošku více "cucal" baterku, když jsem zkoušel všemožné blbosti a nějaké aplikace, které by si snad ani normální člověk do hodinek nenainstaloval, ale o tom až později.

Sportovní aktivity s přídavkem chytrosti

Jak už jsme zvyklí, sportovních aktivit je tam neskutečný přehršel. Hula Hop, Frisbee, Trailový běh (najdete pod záložkou "rychlochůze") a dalších xy aktivit. Nejvíce mě zaujala aktivita houpání se na houpačce a jízda v autě. Houpání je další aktivita, kde si měříte maximálně tep, čas a kalorie (chtěl bych vidět někoho, kdo se houpe třeba hodinu), ale jízda v autě mi začíná dávat celkem smysl, když nad tím tak přemýšlím.

Spíše bych tuto aplikaci viděl pro řidiče kamionu, ale i normálním řidičům může pomoct. Můžete si nastavit alarmy na tepovku, na rychlost vozidla (min/max), na přísun kalorií, vody atp., což mi přijde jako dobrá vychytávka, pokud jedete někam dlouho.

Novinkou je také možnost pozastavit aktivitu a zmáčknout tlačítko "později", kdy se hodinky uvedou do stavu smartwatche a přestanou měřit GPS.

Ovládání je dobré, ale dlouhé

Pokud pominu korunku jako ovládací prvek, který funguje jako obvykle "skvěle", tak Amazfit povýšil s ovládáním o třídu výše, ale bohužel to nedotáhl dokonce.

Na základní obrazovce se pohybujeme doprava a doleva a projíždíme widgety, jak už jsme zvyklí. Poslední widget je ale rolovací menu dospod, kde jsou všechny widgety ve zmenšenině a všechny můžeme rozkliknout (asi jako na nových hodinkách Garmin). Tohle "menu" nahrazuje vlastně veškeré widgety a ty tam jsou už zbytečné. Ale mají to tak kluci vymyšleno kvůli tomu, že potažením nahoru se zobrazí notifikace a potažením dolů zkratky. Kdyby notifikace implementovali do toho rolovacího menu, byla by to paráda!

Tak jednoduché a přehledné

Tak jednoduché a přehledné

Po zmáčknutí korunky se dostáváte do hlavního menu, kde lze korunkou rolovat mezi widgety, které nejsou na hlavní obrazovce a také mezi nastavením. Na ikonky si je ale potřeba zvyknout, protože jsou dost podobné a někdy si říkáte, na co vlastně klikáte.

Celkově mají hodinky dobré "flow", nesekají se a animace jsou překvapivě plynulé. No, za ty prachy, prostě dobrý.

Pošlete zprávu, zavoláte si, přestanete kouřit

Hodinky jsou opravdu chytré, to se musí nechat. Nejvíce určitě potěší návrat funkce volaní přes hodinky skrze připojený Bluetooth z telefonu a funkce hudebního přehrávače. Krom toho zde najdete samozřejmě počasí, stopky, Amazfití pomodoro (appka na soustředění se), kde je můj telefon a mnoho dalšího.

V aplikaci vás pak čeká obchod, ve kterém najdete další rozšíření hodinek. Nejvíce mě zaujala aplikace "stop smoking punch". I když nekouřím, zajímal mě ten "punch" neboli rána. No, žádnou jsem nedostal. Ale třeba v aplikacích najdete nějaké pomocníky pro běžný život.

Parádní je také možnost hlasového asistenta (pouze anglicky), se kterým uděláte základní věci pomocí hlasu. Nastavíte si budíka, někomu zavoláte, spustíte aktivitu anebo spustíte hudbu. Stačí udělat 2x za sebou gesto pro rozsvícení hodinek a hlasového asistenta aktivujete. Pokud si nevíte rady, v hodinkách jsou přímo některé pokyny specifikované jako nápověda.

Abych nezapomněl na ženy, pro ně je zde menstruační kalendář a kdyby si ho chtěli vyzkoušet i chlapi, tak můžou. Mně tuto funkci hodinky samy nabídly...

Fitness funkce v čele s one tap měřením

Základ fitness funkcí tvoří samozřejmě kroky, měření tepu (pouze co minutu), spálené kcal, spánek a skóre PAI. "Koláč" shrnuje vaše aktivity + fitness celodenní měření do jednoho skóre, které by pro zdravý životní styl mělo být stále nad 100 body.

Parádní funkce je poté One Tap měření, které vám změří veškeré důležité hodnoty (tep, oxymetr, stres a dechová frekvence) za pouhých 45 sekund. Byl bych asi radši, kdyby hodnoty byly měřeny 2 minuty jako u Garminu, ale jako taková "rychlovka" to stačí.

Zhodnocení AppleFit Watch GTS 4

Amazfitu se zase podařilo přiblížit o kousek blíže Apple Watchům svou chytrostí a funkcemi a opět exceluje v displeji a baterce. Tomuto modelu nemám co vytknout až na složitější párování, kdy se hodinky k Samsungům párovaly asi hodinu, a to ještě s mými zásahy do párování. Další věcí je tepová frekvence, která bohužel moc nekoreluje s realitou.

Až se hodinky naučí platit na českém trhu, budou mít dražší značky celkem potíž... Za mě je tento model hodinek povedený a pro lidi, kteří na ruce potřebují mít prodlouženou ruku telefonu a nechtějí za to "uvalit" celou výplatu, je značka ideál.

Jako alternativu bych viděl asi nejlepší model cena / výkon do 5 tisíc – Huawei Watch Fit 2 anebo Huawei Watch GT 3. Oba modely mají velice podobnou funkčnost a řekl bych, že ještě o kousek lepší měření tepové frekvence než právě Amazfit.

Vyšší cenovou skupinu bych pak viděl Samsung Galaxy Watch 5 pro Android uživatele a Apple Watch (jakákoli série) pro jablíčkáře.

Mohlo by vás zajímat:

Huawei Watch Fit 2 recenze – Bourá hranice nemožného
20.6.2022 - Matěj Urbaczka
Huawei Watch Fit 2 recenze – Bourá hranice nemožného

SOUBOJ: Amazfit GTR 3 Pro vs. Huawei Watch GT 3
19.7.2022 - Matěj Urbaczka
SOUBOJ: Amazfit GTR 3 Pro vs. Huawei Watch GT 3

Huawei Watch GT 3 PRO recenze – Čistokrevný měšťák se sportovní duší
28.6.2022 - Matěj Urbaczka
Huawei Watch GT 3 PRO recenze – Čistokrevný měšťák se sportovní duší

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Danpřed 496 dny, reagovat
Dobrý den, jaký je rozdíl Amazfit GTS 4 vs Amazfit GTS 4 mini? Jen velikost? Umí GTS 4 mini i telefonovat? Děkují za odpověď
Matěj Urbaczkapřed 495 dny
Zdravím, Dane, rozdíl je právě ve funkci telefonování, vestavěném hudebním přehrávači, velikosti, displeji a výdrži baterie.:-)
Romanpřed 493 dny, reagovat
Dobrý den, mám Amazfit GTS 3, fungují skvěle, ale v kombinaci s Apple iPhone samozřejmě některé věci neumí, jako např. zobrazení navigace. Umí toto čtyřky s Zepp 2.0? Umí tento systém ve spojení s iPhone něco víc než ten předešlý? Díky.
Dominik Hokpřed 492 dny
Zdravím, Romane. Hodně specifická otázka. :) Dejte mi prosím nějaký čas, zkusím si hodinky spárovat se svým iPhonem a podívám se na to. Ozvu se. :)
Dominik Hokpřed 490 dny
Zdravím ještě jednou, tak spároval jsem se svým iPhonem Amazfit GTR 4 (GTS 3 jsem neměl po ruce) a aplikace po spárování hned napsala, že aktualizace přidá funkci importu trasy. Zvolíte pak tento soubor, zadáte otevřít v aplikaci Zepp a mělo by to trasu naimportovat. :)
Romanpřed 478 dny
Zdravím, mně ani tak nešlo o import trasy, jako o možnost zobrazit instrukce na displeji hodinek při zapnuté navigaci na telefonu. Jakože např. "jděte 300 metrů rovně a odbočte doprava", nebo ve formě šipek, apod. GTS3 tohle s iPhonem neumí, protože na to iPhone není appka, na Android ano. Tak mě zajímalo, jestli nový Zepp 2.0 na čtyřkách tohle už podporuje, nebo taky potřebuje appku, která není. Když prostě někam jdu s navigací, tak abych nemusel pořád koukat na telefon, ale instrukce se zobrazila na hodinkách, tak jsem to myslel. Díky a hodně úspěchů v novém roce!
Dominik Hokpřed 471 dny
Zdravím, Romane. Tak jsem to otestoval. Hodinky neupozorňují, ale v případě změny směru hodinky začnou vibrovat. Čím víc se k zatáčce blížíte, tím intenzivnější je vibrování. To mi přijde dostačující. :)
Romanpřed 471 dny
Díky za info, Dominiku. Ano, je to lepší než nic, ale stejně to, bohužel, znamená, že musím vytáhnout telefon, abych zjistil, kam zatočit. Přesto děkuji za vyzkoušení a přeji, ať se daří!
Dominik Hokpřed 471 dny
Zdravím, Romane. Asi jsem přesně nepochopil dotaz. Myslel jsem, že vám jde hlavně o zobrazení změn směru. Co se týče zobrazení trasy, tak ano, trasa jde na hodinkách vidět. Vidím slepou mapu a hodinky mi přesně ukazují, jestli mám odbočit doprava / doleva aj.
Lukášpřed 480 dny, reagovat
Dobrý den, můžete mi prosim poradit, jak na hodinkách nastavit odpovědi krátkými sms? Spárováno s iPhone a bohužel možnost odpovědi jak na telefonní hovor, tak na příchozí zprávu nikde nevidím. Díky moc
Matěj Urbaczkapřed 478 dny
Zdravím, Lukáši, u Apple telefonů to bohužel nikdy nepůjde. Tato funkce je dostupná pouze pro Android. Apple to kdysi jednou aktualizací zakázal aby si lidé s Apple telefony kupovali i Apple hodinky.
Petrpřed 476 dny, reagovat
Dobrý den. Jde pomocí těchto hodinek (přes android) psát a posílat i běžné SMS nebo pouze vytáčet (vybírat kontakty) a volat? Vyskytl se u GPS nějaký problém třeba s výpadkem, jak se to občas stalo třeba u GTS 2? Díky za odpověď
Dominik Hokpřed 473 dny
Zdravím, Petře. Ano, dá se zareagovat na zprávou na hovor či upozornění. Co se týče GPS, tak je to technologie fungující "vzduchem", takže i u těch nejlepších zařízení může dojít k výpadku. Přijde mi ale, že GPS u Amazfitu funguje u nových modelů čím dál lépe, takže k výpadkům tak nedochází. :)
Tereza Jičínskápřed 472 dny, reagovat
Dobrý den, ráda bych se zeptala na měření kalorií během dne bez nastavení nějakého cvičícího režimu u amazfit GTS 4 mini... Kdysi jsem měla GTS1 a ty mi i během dne měřili krásné úbytek kalorií při každodenní činnosti... U tehle hodinek se za celý den nezapočítá ani kalorie... Je to tak teď u všech? Dekuji
Dominik Hokpřed 471 dny
Dobrý den Terezo, myslíte aktivní nebo pasivní kalorie? Pokud vím, tak Amazfit pasivní kalorie nebere v potaz. Ale měl by přepočítávat spálené kalorie na základě počtu kroků.
Tereza Jičínskápřed 471 dny, reagovat
Ano mám na mysli pasivní kalorie. Amazfit GTS 1 měřil i právě pasivní kalorie během celkových činnosti dne ( úklid, vaření, chůze atd. ...) Plus měřili po zadání nějakého cvičení jako fitness či běh aktivní kalorie... Ale GTS4 mini max započítají 3 kalorie v úbytku na den a to jenom díky tomu že jsem si sedla do auta a kousek odjela autem. Což mi přijde prostě zvláštní ????
Dominik Hokpřed 471 dny
Zdravím, tak to tím pádem nejsou pasivní kalorie. Pasivní kalorie jsou ty, které pálí náš organizmus jen svým "chodem", tedy procesy, které probíhají v našem těle. Aktivní kalorie by měly být odpočítané na základě kroků a to by mělo fungovat. Zvažte uvedení hodinek do továrního nastavení.
Hanapřed 411 dny, reagovat
Dobrý den . Chci si pořídit hodinky amazfit gts 4 a mám iPhone . Mužů přes tyto hodinky telefonovat??? Nebo to nejde s iPhonem? Děkuji za odpověď s pozdravem Hanka
Agáta Vřeskápřed 410 dny
Dobrý den Hanko, ani s iPhonem to není problém :)
hanaprokop@seznam.czpřed 410 dny, reagovat
Agáta Vřeská Moc děkuji za odpověď ???? a přeji krásný den
Markétapřed 232 dny, reagovat
Zdravím, prosím mají hodinky svítilnu nebo vzdálený spoušť pro fotoaparát? A ještě jedna otázka prosím, je někde seznam aplikací které je možné dodatečně stáhnout do hodinek?? Pokud ne prosím které jsou za vás užitečné? děkuji
Dominik Hokpřed 232 dny
Zdravím, Markéto. Co vím, tak dálková spoušť tam je, ale funguje pouze s iPhonem. Seznam aplikací bohužel dostupný není.

Hodinky zmíněné v článku

5 590 Kč skladem
5 590 Kč skladem
5 590 Kč (doručíme do 29.4.)