» Blog » Amazfit

Amazfit T-Rex Ultra recenze – Kdyby byl Stallone smartwatch, tak je tohle

Tagy: Recenze | Amazfit | Pánské | Chytré | Vojenské

Dominik Hok | 8.3.2024 | 8 MIN | 23x komentář

Když ultra, tak ultra. V Amazfitu si dali "jednoduchý" cíl. Vzít veškeré parametry chytrých hodinek a umocnit je na druhou. A víte, co? Ono se jim to povedlo a výsledek pojmenovali T-Rex Ultra.

Co všechno je na těchto hodinkách ultra? Takže:

  • výdrž baterie – až 20 dní v režimu smartwatche a 80 hodin s aktivní GPS
  • voděodolnost – až 30 metrů reálné hloubky (certifikace ISO 6425 a EN 13319)
  • materiály – pouzdro je sendvičovým způsobem uzavřené do dvou pořádných kusů oceli
  • přesnost – díky dvoupásmovému GPS přijímači
  • funkční výbava – od notifikací až po topografické mapy

Trochu těžké a to se mi líbí

Preferovaný materiál chytrých hodinek je zcela logicky plast. Je levný, odolný a dobře tvařitelný. Z hlediska ochrany a odolnosti se ale nedá říct nic jiného než... Ocel je ocel. U T-Rex Ultra Amazfit sáhl po sendvičovém způsobu, kdy luneta a dýnko je z oceli 316L a pouzdro z plastu. Celokovové pouzdro najdeme pouze na Amazfit Falcon.

Co se týče zpracování, luneta má zajímavé broušení do kruhu. Zcela upřímně, lehce mi vadí červené značky na šesté, deváté a dvanácté pozici. Přijde mi, že to narušuje jakousi eleganci pouzdra a takové výrazné značky bych odpustil levnějšímu zařízení, ale u produktu za více než 10 tisíc korun mi to přijde vyloženě zbytečné.

Ale co musím vychválit až do nebes, jsou nožky a tlačítka. Nožky jsou totiž pohyblivé, a tak se krásně přizpůsobí zápěstí. Tlačítka jsou zase tak perfektně zpracována, že nemají vůbec žádnou zbytečnou vůli a neviklají se. Zároveň jsou drážkovaná, takže se dají dobře ovládat s mokrými prsty nebo třeba rukavicemi.

Outdoorový vzhled hodinek je podpořený několika šrouby, které drží lunetu. Co mě vyloženě baví, je ochrana barometru. Jedná se o takový ocelový "můstek", který vystupuje z pouzdra a dodává hodinkám šmrnc.

Celková váha hodinek (i s řemínkem) je 89 gramů a průměr pouzdra 47 milimetrů.

Když pomineme design, zajímavostí je určitě splnění několika vojenských standardů a také voděodolnost do 30 metrů reálné hloubky. Možná si říkáte, že jiné hodinky mají voděodolnost 100 metrů, ale to neznamená, že je můžete ponořit do hloubky 100 metrů. Hodinky s takovou voděodolností většinu času zvládnou maximálně šnorchlování. Oproti tomu T-Rex Ultra splňuje dvě potápěčské certifikace – ISO 6425 a EN 13319.

Amazfit displeje vždycky uměl a ani tady si nezkazil reputaci

Amazfit vlastně docela rád používá displej, který má 1,39", rozlišení 454 x 454 pixelů a jemnost 326 PPI.

Co k němu říct? Za ty roky Amazfit už mnohokrát dokázal, že přes displeje je machr. Je pravda, že za ty roky nepřišla žádná extra inovace, ale stále se jedná o tak kvalitní displeje, že jim to prostě nemůžu vytknout.

Z praktického hlediska je fajn i senzor okolního světla, který přizpůsobuje jas okolním světelným podmínkám.

Uživatelské prostředí je doslova stavěné do čtyř směrů. Pohyb dolů otevře ovládací centrum, pohyb nahoru zase konfigurovatelné widgety (tepovka, počasí, tréninkové zatížení atd.). Pohyb doleva otevře menu, doprava zase oznámení z telefonu. Veškeré dotykové ovládání je plně nahraditelné tlačítky. Co mě ale trochu štve, je projíždění widgety. Když chci na poslední widget, logicky nepojedu dolů, ale nahoru. Díky tomu ale musím projet i ovládacím panelem a přes ikonku nastavení. To vůbec nedává smysl.

Senzorovou výbavu vyzdvihuje multifrekvenční GPS

Z hlediska senzorové výbavy je to taková ta klasika – akcelerometr, barometr, gyroskop, kompas a senzor okolního světla. Uživatele většinu času ale zajímají hlavně GPS přijímač a snímač tepové frekvence.

U tohoto modelu Amazfit sáhl po multifrekvenční GPS s podporou mnoha navigačních systémů – GPS, GLONASS, Galileo, QZSS, BeiDou a NAVIC.

Mrkněme příklady srovnání s konkurenčním Tactix 7 (nastaven na všechny systémy, nikoliv multi-band).

Modrá – Garmin Tactix 7, Fialová – Amazfit T-Rex Ultra

Modrá – Garmin Tactix 7, Fialová – Amazfit T-Rex Ultra

Kde ale T-Rex Ultra docela lítá, jsou místa se špatným přístupem GPS signálu, kde Garmin sáhne po doměření akcelerometrem, ale Amazfit se očividně stále snaží přijmout GPS signál. A očividně jim to pod betonovým mostem moc nejde.

Modrá – Garmin Tactix 7, Fialová – Amazfit T-Rex Ultra

Modrá – Garmin Tactix 7, Fialová – Amazfit T-Rex Ultra

Co se týče tepu, měl jsem trochu strach, že s váhou hodinek to bude propadák, ale upřímně to nebylo vůbec špatné. Tady je srovnání s pásem.

Modrá – Amazfit T-Rex Ultra, fialová – hrudní pás

Modrá – Amazfit T-Rex Ultra, fialová – hrudní pás

Upřímně jsem běžel ještě jeden běh, kdy mi hodinky asi prvních 10 minut ukazovaly o 30 tepů víc než jsem reálně měl. Považuju to ale za chvilkové zaváhání, pak se spravily. :) U intervalů reagovaly hodně pomalu na změnu tepu, ale... Které chytré hodinky ne?

VŠE NA TÉMA: Snímač tepové frekvence a jak vám může pomoci
23.11.2020 - Dominik Hok
VŠE NA TÉMA: Snímač tepové frekvence a jak vám může pomoci

Co mě opět zklamává, je měření srdečního tepu během dne. Opět máme nejnižší možnou frekvenci 1 minutu a data jsou lehce zkreslená. Můj klidový srdeční tep během noci je mezi 39-45. U T-Rex Ultra se pohybuju lehce přes 50. Neříkám, že to nutně musí být špatným měřením jako spíš tím, že hodinky se nejsou tak schopné "vzpamatovat" při krátkém měření každou minutu.

Celodenní měření srdeční tepové frekvence chytrými hodinkami
12.7.2023 - Dominik Hok
Celodenní měření srdeční tepové frekvence chytrými hodinkami

Co se týče barometru a akcelerometru, nezaznamenal jsem nijak výrazné ústřely. Je super, že se dá nastavit automatická kalibrace barometrického výškoměru při zahájení aktivity.

T-Rex Ultra si k úspoře baterie vybírají to, s kolika navigačními systémy budou komunikovat

V režimu smartwatche T-Rex Ultra vydrží až 20 dní, při těžkém použití se doba může zkrátit na 9 dní. Ve standardním režimu GPS zvládnou až 28 hodin, v úsporném zase 58 hodin. Relativní novinkou je vytrvalostní režim GPS, kdy hodinky samy upravují nastavení příjmu podle síly signálu.V tomto módu to hodinky mohou dopracovat až na 80 hodin.

Kdybych se k tomu musel vyjádřit (což taky udělám), vadí mi, že ta čísla nejsou moc směrodatná. Pokud chci vysokou přesnost, dostanu jen 28 hodin. Pokud mi na přesnosti nijak extra nezáleží, dostanu 58 hodin. Ale co když ano a 28 hodin je pro mě málo? Rozptyl 28–80 hodin je hodně, ještě když vše záleží na přístupu signálu GPS, který předem nemůžu určit.

Myslel jsem, že to vyřeším vlastním nastavením příjmu GPS, které Amazfit nabízí. To mě ale pustí pouze k preferenci přesnost / rychlost a nastavení pásem (jedno či dvě). Nepustí mě to k nastavení navigačních systémů, takže musím přijímat signál od všech. Škoda, že nemůžu třeba nastavit jedno pásmo, GPS + Galileo a preferenci přesnosti. Díky tomu bych se mohl dostat na slušné hodnoty výdrže baterie i přesnosti. Ano, je dost možné, že toto vyřeší vytrvalostní režim GPS, ale tam to nevím dopředu.

U režimu smartwatche je trochu škoda, že konkurence Amazfit překonává i s měřením tepu každou vteřinu. Ale i tak je to jednoznačně posun!

Z hlediska lifestylových funkcí T-Rex Ultra zvládá takovou tu klasiku, jako počítaní kroků, spálených kalorií či měření stresu a okysličení krve. Jak už jsem psal výše, u měření tepové frekvence mě mrzí měření srdečního tepu s nejnižší frekvencí každou minutu.

Co Amazfit léta umí, je monitoring spánku. Dokážou vypočítat, kolik času jste strávili v jednotlivých spánkových fázích a daný spánek ohodnotit na stupnici od 0 do 100. Co mě baví, tak Amazfit jako snad jediný srovnává váš spánek s podobnými uživateli. Někdo totiž nemusí nutně vědět, kolik času byste měli strávit v hlubokém spánku, ale když vám hodinky napíšou "V hlubokém spánku jste strávili více času než 7 % podobných uživatelů", může to být vodítko, že je něco špatně a měli byste na tom zapracovat.

Chválím i měření jedním kliknutím, které během 45 vteřin změří váš srdeční tep, stres, frekvenci dýchání a okysličení krve. Mrzí mě, že T-Rex Ultra neumí měřit dnes velice oblíbenou variabilitu srdečního tepu (VST). Tyto hodinky se profilují jako outdoorové hodinky, které s vámi projdou hromadou tréninků, a tak by bylo dobré znát reakci organismu na trénink, ať už pomocí VST nebo relevantního klidového srdečního tepu. O to zvláštnější je, že to zvládaly levnější Amazfit Balance.

Jsou T-Rex Ultra pro skutečné sportovce?

Když pominu argument, že skuteční sportovci často vlastně nepotřebují přehršel funkcí, tak ano, T-Rex Ultra jsou slušný adept na zápěstí vrcholového sportovce. Jsou odolné, mají dlouhou výdrž baterie a teď svou funkční výbavu obohatily o mapové podklady s navigací. To se může hodit jak při tréninku, tak závodě. Do hodinek můžete nahrát přednastavené GPX a pravidelně vás upozorňují na změny směru.

Mapové podklady nejsou nijak extra podrobné, ale pro orientaci v terénu je to dostačující. Při závodech to může sloužit jako taková jistota, že se neztratíte.

Kdybych měl věnovat pár slov každé tréninkové funkci, kterou v T-Rex Ultra najdete, asi bych začal Trénerem Zepp.

Přímo v aplikaci máte možnost zvolit, jestli chcete vylepšit svou kondici nebo navýšit běžeckou výkonnost. Projdete sérií otázek, díky kterým vás Zepp o něco víc pozná, a poté sestaví tréninkový plán. S čím mám problém, tak je právě trénink pro běžeckou výkonnost. Vždy se to seklo a nepustilo mě to dále. Plán jsem musel sestavovat dvakrát, protože se mě to poprvé zeptalo, na jaký den bych chtěl intenzivnější trénink, ale když jsem zvolil středu (a dělal jsem to v pátek), počítalo to s tím, že celkový trénink chci zahájit právě až ve středu. To není zrovna intuitivní.

Někoho může trochu naštvat, že podrobnější info k tréninku máte až po uhrazení měsíčního předplatného (něco přes 60 Kč na měsíc). To stejné platí pro případné otázky k vašemu tréninku směřovanému k AI kouči.

Je ale rozhodně posun, že Amazfit pracuje na těchto adaptivních plánech a každý den vás vedou tím správným směrem. Nebo vám řeknou, kdy odpočívat, když se třeba špatně vyspíte nebo máte hodně vysoké hodnoty stresu.

Fajn tréninková funkce je výpočet zatížení. Na základě vašich tréninků v různých zónách srdečního tepu vám stoupá kyslíkový deficit, který je vyjádřen právě tréninkovým zatížením. Podle toho můžete určit, jestli netrénujete hodně nebo třeba netrénujete zbytečně nebo naopak málo intenzivně.

Tréninkové zatížení – Co to je?
6.6.2023 - Matěj Urbaczka
Tréninkové zatížení – Co to je?

EPOC – Co to je a k čemu slouží?
13.6.2023 - Matěj Urbaczka
EPOC – Co to je a k čemu slouží?

Základ tam je, ale nejchytřejší nejsou, mladý pane

Líbí se mi, kam Amazfit směřuje. Spousta čínských výrobců má tendenci vyrábět hodinky ve stylu "udělejme nový model a narvěme tam všechno, co jde". Amazfit od toho ustupuje a do svých zařízení dává jen to, co tam skutečně dává smysl. Žádné telefonování, žádné NFC placení. K čemu? Toto jsou outdoorové šupy. Notifikace, najít můj telefon, počasí, kalendář, pac a pusu. Krása!

Abych to tak škaredě neuzavřel, musím Amazfit pochválit i za Zepp Store. Začínali na časovači mytí zubů a testu barvysleposti a teď to dopracovali ke stovkám aplikací, přičemž některé z nich jsou vážně praktické a z vašich hodinek mohou udělat trochu lepší přístroj.

Shrnutí

Jaké modely jsou alternativy? Jednoznačně Garmin Instinct 2 a Instinct 2X. Přináší navíc NFC placení a za mě trochu povedenější sportovní funkce. A hlavně noční měření variability srdečního tepu!

Abych se přiznal, první generaci T-Rex PRO jsem měl taky a byl jsem s nimi maximálně spokojený. Považuju je za takové "české" hodinky. Do outdooru, levné, plné funkcí. T-Rex Ultra je svou cenovkou sice značně výš, ale jsou to ještě chlapáčtější hodinky než jakékoliv jiné T-Rexy. A také si stojím za tím, že se jedná o nejlepší sportovní hodinky od Amazfitu – výdrž baterie jako kráva, jen tak je nezničíte a nejsou tak drahé jako Falcony. Ideál!

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Víťapřed 401 dny, reagovat
Kdy budou v prodeji?
Dominik Hokpřed 401 dny
Datum bohužel není ještě známý. :/
Vašekpřed 401 dny, reagovat
Zdravím, Hodinky se mi líbí, rád vidím ten posun v konstrukci, funkcích apod. Ale s tím samozřejmě už začala dost stoupat cena. Cena cca kolem 400$ už slušně dotahuje Garmin u některých modelů. Otázkou je zaplatím cca 10000Kč za Amazfit nebo si koupím např. Garmin Fenix 7 např. z druhé ruky? A je pravdou? Že Amazfit v tomto modelu použil starý model snímače tepovky? Jak se zmiňují recenzenti na YouTube? To mu moc nerozumím, tahle politika výrobce. Je jako uděláme nový, slušný model auta a dáme do něj starej motor?? Občas mám pocit, že některé čínské značky ať úmyslně či ne. Výroby dobrou věc a pak ji "zabijou" nějakým detailem či funkcí. P.S. mám na ruce Garmin Fenix 7
Rodriguez Golimarpřed 401 dny, reagovat
Hejhou, málem jsem vyletěl samou radostí ze židle přímo do stropu, když jsem viděl náhledovku na video. Skoro jsem strhal ze zápěstí Epixy, když jsem zjistil jeden malý, leč podstatný detail... TR Ultra mají pořád ten samý, nepřesný a většinou nepoužitelný snímač srdečního tepu. Zajímalo by mě jestli už umí přidat snímače rychlosti, nebo jen hrudní pásy? Každopádně v kombinaci s něčím jako Polar Verity Sense by tyhle hodinky mohly být hodně dobrým toolem, i když na Epixy pořád nemají a to hlavně v oblasti snímání tepu z ruky a map, kterých jde nahrát jen omezený kušček. Na druhou stranu TRexy maji proti Epixu zásadní výhodu a to v kvalitě materiálů. Zatímco TRex i po půlroce vypadá jako nový a to včetně řemínku, Epix po 14 dnech vypadá jako několik let nošený, ošoupaný pásek a obitá luneta. Garminí předražené pásky z měkčené gumy jsou v tomto snad legendární.
Jaromír Jedličkapřed 389 dny
Dobrý den T-Rex 2 má upgrade firmware a dá se k němu připojit hrudní měřič tepu. A opravdu ten snímač na hodinkách je katastrofa na běh jakž takž ale na kolo absolutně nepoužitelný :( naštěstí jak jsem psal se dá už připojit externí a tedy předpokládám že tady to bude to samé :)
Igorpřed 400 dny, reagovat
Ak budú pod 150€ tak si ich kúpim. Zatiaľ mám T-REX1, ktoré som si ako novinku keď vyšli kúpil za 70€
Tomášpřed 400 dny, reagovat
Datum ani nemůže být známý, pane Hoku. Může být jen známé.
Rodriguez Golimarpřed 399 dny
I v Praze a jiných českých vesnicích?
Vykukpřed 43 dny
Řekl buran z moravský vesnice brno :D
Petrpřed 399 dny, reagovat
Dovolím si jenom trochu reagovat na tvrzení o kvalitě. Samotné hodinky jsou zcela bez diskuze neskutečně odolné. Mám je už 2 roky, každodenní nošení a to dělám docela m náročnou práci a jsou zcela bez problémů. To, co je dle mého zcela špatně, ve tak je řemínek (pásek). Za ty dva roky mám už třetí a tak se cena za pásky vydaná přiblížila pomalu pořizovací hodnotě hodinek. Samotný řemínek vydrží, ale to, co nevydrží déle jak 6 až 8 měsíců je paseček, za který se zastrkuje konec pásku. Za 6 měsíců je tenký, opotřebovaný a přetrhne se. Za mě je to jediné, ale velké mínus. Teď jsem koupil pásek látkový, také originál, tak uvidím. Ale hodinky fakt dobré ????.
Rodriguez Golimarpřed 399 dny
Garmini řemínky vydrží podstatně méně.
Tomášpřed 392 dny, reagovat
Pic. Tvl jak je to s tim amasfitem? Falcony byli, jsou nebo budou nekdy? A tyhle watch ultra taky v nedohlednu. To Huawei ted vystrelil ultimate watch, nasadili cenovku jako jsou ted apple ultra a hned je muzes mit pristi tejden. Parada tamani
Štefan Nugettapřed 389 dny
Falcon je a bude, ale v ČR ne.
Instruktorpřed 375 dny, reagovat
Od zastoupení Amazfitu ČR: "Model T-Rex Ultra se na našem trhu v nejbližší době bohužel neobjeví." Konec citace. Proč proboha?! "Haló! Je tady 21. století!" vážení zástupci! A, že by se T-Rex 2 neprodávaly se říci nedá. Budu muset v této cenové relaci resp. vyšší, ale bohužel stran zpracování a materiálů níže, do nových Garminů Inst. 2x?! :-(
Instruktorpřed 375 dny, reagovat
Apropo.. Je možnost je koupit na Amazonu s doručením do ČR. Máte někdo zkušenost s dobou doručení (chci je do 3 týdnů k narozeninám) a s případným řešením reklamace?
Honzapřed 351 dny, reagovat
Přátelé nedokázali jste někdo někde zjistit jak je to s čestinou? Šel bych do nich z amazonu, ale dokonce ani tam mi nikdo nedokázal potvrdit jestli tam je nebo není :/
Matěj Urbaczkapřed 350 dny
Zdravím, Honzo, dle nás v hodinkách čeština bude.:-)
Prochypřed 322 dny, reagovat
Trex ultra i falcony již v ČR :)
Jardapřed 74 dny, reagovat
Zdravím, koukám že už jsou v nabídce. Myslíte že může udělat video recenzi?
Dominik Hokpřed 73 dny
Plánuje se to, možná už se na tom i pracuje. :)
Tomaspřed 48 dny, reagovat
Ahoj. Mam je nekolik mesciu a jsem spokojeny. Obcas mam tendenci se vracet ke Garminu, ale ten jejich styl ze musis drzet denni a dlouhodobou aktivitu me stval. Je to tim ze uz mi neni dvacet a nebavi me si hrat na profi sportovce. Ja bych pro profi vrcholovy sport amazfity nedoporucil. Porad jsou tam takove ty mensi mouchy jako tepovka ktera se nesrovna hned, gps in the middle of fuck taky nekdy tape a pod. Profik musi vedet vsechno hned a presne. No a jelikoz sem fotr od rodiny co se jeste snazi fungovat. Obcas posere jidlo, blbe spi kdyz je dite marod, stres v praci a stara neuklidila a doma bordel, tak sem usoudil ze Amazfit Trex ultra v barve Sahara bude ke me odpovidajici. Nejsou dokonale, jsou solidni, obcas prekvapi, nekdy me stvou a jindy na ne nedam dopustit. Obcas je nahradim Apple ultrama, ale kdyz uz si pripadam moc mekkej, nasadim zpet TRex Sahara, vyrazim na pul dne do lesa a je ze me Marinak na tajny akci :D Zdar a diky za clanek :)
Jakubpřed 46 dny, reagovat
Prosím kdo má nejodolnější sklíčko Amazfit Ultra, Balance, Cheetah pro nebo Huawei Watch GT 4..... děkuji
Matěj Urbaczkapřed 45 dny
Zdravím, tyto hodinky mají stejná sklíčka, a to Gorilla Glass. Jde tedy jen o jeho ochranu, kterou má nejlepší přirozeně T-Rex Ultra.