» Blog » Amazfit

Amazfit T-Rex 2 recenze – Těžkooděnec na zápěstí

Tagy: Recenze | Amazfit | Pánské | Chytré

Dominik Hok | 29.6.2022 | 9 MIN | 25x komentář

Prozradím vám tajemství. Amazfit T-Rex 2 je taková moje tajná láska. Kdybych nepracoval tam, kde pracuji a neměl přístup k neomezenému množství hodinek, pravděpodobně bych si pořídil hodinky z řady T-Rex. Mám totiž rád levné a spolehlivé přístroje, které válcují hranice slovního spojení poměr cena / výkon. A to je přesně druhá generace T-Rexu. Opět a zas.

Amazfit T-Rex Ultra recenze – Kdyby byl Stallone smartwatch, tak je tohle
8.3.2024 - Dominik Hok
Amazfit T-Rex Ultra recenze – Kdyby byl Stallone smartwatch, tak je tohle

V čem T-Rex 2 vyniká?

Výdrž baterie. Při nenáročném používání se dostanete až na 24 dní. Standardně se ale budete pohybovat okolo 10 dnů.

Přesnost snímačů. Opravdu jsem velice příjemně překvapený z GPS přijímače a snímače tepové frekvence. Oba senzory fungují skvěle.

Displej. Ten Amazfit prostě umí. Ale pořád mě to příjemně překvapuje.

Tréninkové funkce. T-Rex je laděný pro sportovce a podtrhuje i jejich funkční tréninková výbava.

Amazfit T-Rex Pro recenze – Kamarád do deště i horšího
28.4.2021 - Dominik Hok
Amazfit T-Rex Pro recenze – Kamarád do deště i horšího

Co mě zklamalo?

Zapuštění displeje. Předchozí generace měla displej opravdu hodně zapuštěný. U nového modelu je tomu tak jen lehce a mám strach, že se tam brzy objeví škrábance.

Měření tepovky každou minutu. Během aktivity T-Rexy měří každou vteřinu, ale během dne bohužel jen každou minutu.

Nekompatibilita s externími snímači. Sportovci chtějí snímače! Já prostě chci běhat s hrudním pásem.

Navigace. Říkali, že tam bude a není! Ale prý se tam dostane pomocí aktualizace.

5 590 Kč (doručíme do 6.5.)


T-Rex konečně nevypadá jako z krabice od Nesquiku

První generace byla skvělá, ale z designového hlediska... No, Osmany Laffita by si je na ruku nedal.

No, pravděpodobně by si na ruku nedal ani druhou generaci, ale kdyby si měl vybrat, určitě by sáhl po té druhé.

T-Rex 2 mnohem lépe imituje kov (pouzdro je z plastové slitiny) a laik by možná ani nepoznal, že se jedná o plast. Přidává tomu i lehký metalický nátěr. Jedinou kovovou částí jsou tlačítka, které se dočkaly i docela povedeného broušení, které zamezuje sklouzávání prstů.

Je trochu škoda, že kovu se nedočkala i spona, která je podle mě snad nejnáchylnější na prasknutí.

Na pravou stranu pouzdra se dostala taková ochranná hradbička na barometr. Má jednu praktickou funkci – trochu omezuje bordelu, který může zadělat otvory barometru. Ale myslím, že hlavní funkce je estetická. :)

I ochrana barometru může vypadat stylově.

I ochrana barometru může vypadat stylově.

Na spodní část se dostal docela pěkný název T-Rex. Ačkoliv jsem spíše fanoušek minimalismu, název mě nijak neruší.

Řemínek je přidělaný napevno, ale u outdoorových hodinek mi to dává smysl. Jakýkoliv systém rychlostěžejek zatím není tak odolný jako starý dobrý šroub (ačkoliv Quick Fit je na dobré cestě).

Řemen má opravdu požehnaně dírek, takže hodinky může nosit jak medvěd, tak jorkšír.

Zajímavé mi přijdou takové průduchy, které jsou na řemínku nejblíže k pouzdru. Podle mě mají opět dvě vlastnosti – řemínek se díky nim dá lépe ohýbat a zároveň se ruka lépe odvětrává.

Co se týče barevných kombinací, najdeme čtyři – Ember Black, Astro Black/Gold, Wild Green a Desert Khaki.

T-Rexy mi na ruku sedly dokonale. A nejen mně, téměř každému. Stavěné jsou prostě dobře. Rozměry jsou 47,1 x 47,1 x 13,65 mm a váha 66,5 gramů.

Často ale někdo sáhne po T-Rexu kvůli jejich odolnosti, splňují hned několik vojenských standardů. Co to v praxi znamená? Že je jen tak nerozflákáte.

Displej je čarovný (jako vždy u Amazfitu)

U Amazfitu jsme zvyklí na jednu věc – vždy mají krásný displej. Ani T-Rex 2 není výjimkou.

Rozlišení narostlo na nádherných 454 x 454 pixelů. Předchozí generace měla "pouhých" 360 x 360 px. Možná bych uvozovky ani nemusel dávat, protože oproti současnému displeji vypadá ten předchozí jako hodně špatný vtip. Ačkoliv oproti konkurenci i ten předchozí stále často válí.

Velikost displeje je 1,39 palce a jemností vychází na 326 ppi. Technologie je samozřejmě AMOLED. V Amazfitu odvedli opravdu výbornou práci. Ani na slunci není problém. Podsvícení 1000 nitů se v souboji se sluncem jen tak nedá.

Popravdě si teď nejsem jistý, jestli předchozí generace měla funkci Always-On, ale v nové generaci si permanentně rozsvícený displeje můžete užívat. Ale bacha, žere to baterku.

Co se týče gest, musím uznat, že některé značky to umí trochu lépe. U T-Rexu jsem někdy musel chvilku čekat, než si uvědomily, že se skutečně na displej chci podívat.

Trochu mě mrzí, že Gorilla Glass sklíčko je teď trochu méně zapuštěné. Jsou tam opravdu jen 2 milimetry a mám strach, že to není dost. První generace to měla pozichrované lépe.

Senzorový výbava je stejná, ale zdá se mi poněkud lepší

Tak co tam máme? Akcelerometr, gyroskop, kompas, barometr, senzor okolního světla, pulzní oxymetr a dva nejdůležitější – GPS a snímač tepové frekvence (BioTracker 3.0).

Asi největší posun u GPS je to, že pracuje na dvou frekvencích (zvyšuje to přesnost) a s pěti navigačními systémy najednou (GPS, Galileo, GLONASS, BeiDou a QZSS).

A když to srovnám s Tactixem 7 s multifrekvenčním příjmem GPS?

Ani vám nemusím psát, která barva je které zařízení, protože měří naprosto stejně. :)

A víte co? Když jsem zapnul aktivitu, T-Rex Pro 2 vždycky GPS načetl rychleji než Tactix 7. A to je Tactix snad pětkrát dražší.

Garmin Tactix 7 recenze – Co vidíš?
7.4.2022 - Matěj Urbaczka
Garmin Tactix 7 recenze – Co vidíš?

Tepovka? Nevidím žádný problém. Předchozí generace sem tam uskakovala, ale druhá generace funguje skvěle.

Bohužel nemám srovnání s pásem, ale jen srovnání s optikou na Tactixu 7 u které vím, že měří moc dobře.

Fialová je Tactix 7 a modrá T-Rex 2.

Posun v GPS a tepovce je obrovský. Nestíhám žasnout, kam se Amazfit posunul a dokáže konkurovat zajetým sporttesterovským značkám jako je třeba Coros, Polar či Garmin, které mají velice dobré snímání GPS.

Baterie? Tabulkově i prakticky paráda

Projít si baterku je nejlepší přes tabulku.


Kapacita baterie
500 mAh
Doba dobíjení
Zhruba 2 hodiny
Typická výdrž baterie
Až 24 dní
Úsporný režim
Až 45 dní
Náročné používání
Až 10 dní
V nizké teplotě (-10°C až -30°C) Až 9 dní
GPS (režim nejvyšší přesnosti)
Až 26 hodin
GPS (vyvážený režim) Až 50 hodin
GPS (úsporný režim) Až 58 hodin
GPS (-10°C až -30°C) Až 10 hodin

Já jsem přes víkend běhal cca 3,5 hodiny a baterie mi klesla cca o 20 %.

Uživatelské prostředí se vůbec nezměnilo

Máme 4 tlačítka. Na levé straně je "nahoru" a "dolů", na pravé pak vrchní tlačítko funguje jako "OK" a otevírá výběr sportovních aktivit. Spodní funguje jako zpět a na základní obrazovce otevírá menu.

Co je super, tak ovládání hodinek je téměř kompletně duální. Můžete si vybrat, jestli chcete používat tlačítka nebo dotykový displej. Já osobně při běžném používání používám dotykáč, při sportu tlačítka.

Každá strana se dá ovládat i dotykově. Tah dolů otevírá ovládací menu (to dělá i tlačítko nahoru), tah nahoru otevírá důležité widgety (to dělá i tlačítko dolů). Tah doprava otevírá oznámení, tah doleva hlavní menu.

Dlouhým podržením prstu na displeji můžete změnit vzhled displeje.

Docela se mi líbí, že Amazfit myslel i na to, že v rámci sportovní aktivity defaultně zakázal dotyk. Pokud tedy chcete úplně vypnout sportovní aktivitu, musíte to udělat tlačítkem.

Celkově se mi promyšlenost duálního ovládání u T-Rexu líbí a možná jsem úplně nejradši, že to nechali přesně tak, jako u první generace.

Kroky, kalorie, počasí, PAI... Všechno.

V T-Rexu bych asi nejvíce vyzdvihl počasí. Křivka vývoje teploty, denní předpověď, pětidenní předpověď, index sportování / rybolovu / mytí aut a stav UV. Hlavně je to vše jednoduše a přehledně vyobrazené.

Hodinky detekují také čas na nohou, v sedě, aktivně spálené kalorie, pasivně spálené kalorie a ušlou vzdálenost. Kromě toho celý den měří tepovou frekvenci (bohužel jen každou minutu) a okysličení krve.

K té tepové frekvenci. Měření každou minutu prostě během dne dělá sem tam neplechu. Hodinky pak ukazují jakési skoky v tepovce. Třeba sedím, píšu článek a najednou tepovka 127. Neříkám, že to není možné, ale tak trochu se znám a vím, že takové tepy v sedě prostě nemám.

Celkem budou k dispozici 4 varianty včetně vojensky zelené, celočerné nebo černo-zlaté.

Celkem budou k dispozici 4 varianty včetně celočerné, vojensky zelené, béžové a černo-zlaté.

Zepp Coach? Virtuální trenér? U Amazfitu?

Ano, to jsme doteď u Amazfitu neviděli – virtuální trenéra, který si říká Zepp Coach. Na takové vymoženosti jsme byli zvyklí třeba u Garminu, ale je velice příjemné, že i ostatní značky (třeba i z nižší cenové kategorie) to začínají zapracovávat.

Tréninková data zůstala stejná jako v předchozí generaci

O tréninku se toho dozvíme úplně stejně jako v první generaci.

T-Rex 2 odečítá vaši týdenní tréninkovou zátěž na základě toho, v jakých tepových zónách se pohybujete. To se číselně vyjadřuje v určitých jednotkách (často je to nazýváno EPOC) a vy podle toho můžete určit podtrénování, ideální zátěž nebo třeba přetrénování.

Podle tréninkové zátěže se odečítá doba regenerace. Ta vyjadřuje dobu, kdy budete ve 100% stavu pro další závod či trénink.

Takovým sportovním standardem je odhad hodnoty VO2 Max, což je maximální využití kyslíku při sportovní aktivitě (vyjadřuje se v mililitrech na kilogram váhy). Výška této hodnoty je často ukazatelem vytrénovanosti či kondice.

Co je VO2 Max a jak jej zvýšit?
17.7.2020 - Agáta Vřeská
Co je VO2 Max a jak jej zvýšit?

Tyto funkce se hodí, ale trochu mě zamrzelo, že se neobjevila žádná nová.

Z T-Rexu jsou teď triatlonové hodinky

Příjemnou novinkou je ale možnost nastavení multisportovní aktivity. Můžete si nastavit libovolnou kombinaci sportů a přepínat se mezi nimi. Je tedy možné vytvořit variace na triatlon, swimrun a další multisportovní aktivity.

T-Rex se tímto krokem zase dostává kousek blíže k pojmenování sporttester.

Když už jsme u těch sportovních aktivit, najdete tam snad úplně všechno. Veslovací trenažér, plavání, jóga, snowboard, box, balet a dokonce... To jsem ještě neviděl. Bridž, šachy, dámu, go a monitoring deskových her.

Tak je tam ta navigace nebo ne?

Při vydání T-Rexu asi nejvíce lidí zaujalo, že by měly mít navigaci po křivce. Dokonce sám Amazfit má navigaci po křivce snad na všech propagačních materiálech a krabičce. Když se ale k prvním testerům hodinky dostaly... Ejhle. Navigace nikde.

Navigace by se do hodinek měla dostat aktualizací.

Navigace by se do hodinek měla dostat aktualizací.

Spousta recenzentů házela na Amazfit špínu, že tam navigace není, ale já jsem našel přímo na stránkách Amazfitu, že by se to do hodinek mělo dostat přes aktualizaci. Pak bude přímo v aplikaci Zepp možné vytvořit trasu a odeslat ji do hodinek.

Zase o krok blíže ke sporttesteru!

Ovládejte s T-Rex 2 svoji GoPro kameru

Amazfit má uzavřený systém a neumožňuje vývojářům třetích stran vytvářet aplikace pro svoje hodinky, ale snaží se sami vytvořit jakousi formu marketu. Docela mě překvapilo, že jsem tam teď našel aplikaci na ovládání GoPro kamery. Myslím, že fanoušci GoPro to rozhodně ocení.

Kromě této aplikace si můžete doinstalovat aplikaci na ovládání chytré domácnosti, kontrolu barvosleposti, kontrolu pitného režimu, časovač mytí zubů aj.

T-Rex prostě není žádný chytrák

Možnost doinstalování aplikací je sice příjemný bonus, ale z hlediska chytrých funkcí se T-Rex moc neposunul. Standardem je budík, odpočítavací stopky, funkce "Najdi můj telefon", upozornění z telefonu... A to je asi všechno. Jo, ještě dálková spoušť a ovládání hudby z telefonu.

Bohužel jsme se nedočkali hudebního přehrávače, který by mi docela dával i smysl. Telefonování se do T-Rexu úplně nehodí, ale třeba možnost rychlých odpovědí by se šikla. A šikla by se tak moc, že to tam skutečně dali. Bohužel se ale z této vymoženosti těší jen uživatelé Androidu a já se můžu leda tak klouzat (mám Apple). Ale super posun!

Shrnutí

T-Rex 2 rozhodně není pro úplně běžného uživatele. Po těchto hodinkách sáhnou spíše běžci, horalové, plavci a další sportovci, kteří ocení odolnost, výdrž baterie, přesnou GPS a tepák.

Celkově mám řadu T-Rex moc rád a posun příjmu signálu GPS je obrovský. Z designového hlediska je to rozhodně také krok k lepšímu. Z chytrých funkcí byla doplněna jen navigace po křivce, ale zase je to velký posun pro milovníky sportu a objevování.

Jako alternativa se vybízí Garmin Instinct 2, který má navíc také NFC placení a trochu víc tréninkových funkcí. Navíc se nabízí i v solární verzi. Kromě toho se vybízí třeba i Honor GS Pro, který má navíc telefonování.

Honor Watch GS Pro recenze – Chytrost, odolnost a síla v jednom
6.8.2021 - Matěj Urbaczka
Honor Watch GS Pro recenze – Chytrost, odolnost a síla v jednom

Garmin Instinct 2 recenze – Aneb voják v havajské košili
25.3.2022 - Dominik Hok
Garmin Instinct 2 recenze – Aneb voják v havajské košili

A co si myslíte o T-Rex 2 vy?

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Štefan Nugettapřed 667 dny, reagovat
Zdar a sílu - horydolysmus nesmí chybět - snad tam tu navigaci dají, na US stránkách dokonce slibují - návrat zpět nejkratší cestou - což může být zajímavé v případě skalisek či prapodivně bublajících jezírek. Ohledně srdečního tepu, koukněte na graf z recenze ChaseTheSummit zde: https://youtu.be/fFlwmN7u09g?t=1077 Srovnání s hrudním pásem Garmin HRM Pro... Dave shrnuje že by dal 7 z 10, ale z toho co vidím na grafu na vlastní oči bych dal 9 z 10? Neuvěřitelná shoda s hrudním pásem :-) Srovnání s Garmin EPIX 2 se může zdát brutální (přece jen 4x dražší model), ale ve finále těch rozdílů tam vidět moc není :-D (když pominu materiál jako je safír). Nakonec možná dotaz ohledně skla, Dominik uvádí, že T-Rex 2 má sklo Gorilla, ale tento údaj se nedá nikde vyčíst, je to fakt Gorilla? Kdyby byla, proč by to někde neuvedli? :-) Nebo už Číňan začal používat nějaké své vlastní sklo?
Davidpřed 665 dny, reagovat
Já čekám na cenu Amazfit Vienna
Jirkapřed 597 dny, reagovat
Díky za recenzi! Nejen, že přináší řadu podstatných informací, ale navíc se i velice dobře čte. :-)
Lukášpřed 462 dny, reagovat
Zdravím, prosím o radu. Nevíte proč mi hodinky Hodinky Amazfit T-Rex 2 neukazují vzdálenost, zrychlení a minimální rychlost během vnitřních aktivit (sálový fotbal), nebo to prostě nejde? Během venkovních aktivit to funguje parádně. Děkuji,
Dominik Hokpřed 462 dny
Zdravím, Lukáši. Vnitřní aktivity neměří vzdálenost, rychlost a jiné, protože se tyto metriky měří pomocí GPS, která uvnitř budovy nemá šanci přijmout signál a proto se ani nezapne. :)
Lukášpřed 462 dny, reagovat
Myslel jsem si to. Je to škoda, ale děkuji.
Vojtěchpřed 272 dny, reagovat
Dobrý den Několik měsíců jsem nosil Casio G Shock GA700 a před týdnem jsem koupil Amazfit T Rex 2. S hodinkami jsem spokojený, na ruce vypadají pěkně, barva desert khaki. Ale mám dotaz ohledně řemínků. Hodinky nemají systém výměny řemínků quickrelease, ale jsou připevněné šrouby a osičkou, která se musí odšroubovat. Kde byste mi doporučili koupit náhradní řemínky pro hodinky, mám na mysli obchody v ČR? Myslíte, že k barvě desert khaki bude dobře vypadat řemínek v barvě černá a tmavě modrá? S pozdravem Vojtěch
Matěj Urbaczkapřed 270 dny
Zdravím, Vojto, hodinky bohužel musí mít jen "originální" systém upínání. Tzn. napevno se širší stěžejkou, která je u origo řemínku. Tyto řemínky se ale prodávají na různých shopech, a tak o barvy či dostupnost není nouze.:-) A s černou barvou by to ladit mělo u té tmavě modré si nejsem jistý.:)
Romanpřed 254 dny, reagovat
Dobrý den, právě jsem si koupil tyto hodinky a chci se zeptat, jestli nevíte, kdy bude ta slíbená aktualizace, kdy se z aktivní GPS? Na vašem videu z minulého roku se o ni zmiňujete, ale do dnes jsem nezaregistroval nějaké nové info. Děkuji
Romanpřed 254 dny, reagovat
Ještě bych se rád zeptal, jak se dostanu zobrazení trasy na mapě, kterou máte v recenzi, když GPS "nefunguje" Dá se to spustit přes nějakou aktivitu? Jsou to mé první chytré hodinky, tak jejich ovládání teprve zkouším...
Matěj Urbaczkapřed 254 dny
Zdravím, Romane, aktualizací se nedostaly mapové podklady, jen "navigace po křivce", která už by tam měla být.
Radekpřed 248 dny, reagovat
Dobrý den, chci se zeptat zda se dají do hodinek nebo aplikace dopsat kroky (ušlé kilometry), protože se mi párkrát stalo, že se mi hodinky vybily a nic se tam nenahrálo. Existuje nějaký způsob? Předem moc děkuji.
Matěj Urbaczkapřed 248 dny
Zdravím, Radku, kroky se bohužel dohrát nedají. Pouze ty kroky, které s přístrojem uděláte, se vám započítají.
Martinpřed 230 dny, reagovat
Včera dorazil update FW 9.48.1.6 a zároveň update ZeepOS na verzi 2.1 Pár kosmetických změn, mírně pozměněné ikony v GUI,malinko větší, přehlednější a texty taktéž čitelnější, zejména při potažení seshora dolů,u ikon zástupců nastavení a režimů. Slíbená navigace a mapy, ale stále nic a myslím že se jich navzdory dřívějším slibům už nedočkáme.
roman.gelnar@volny.czpřed 228 dny
a ten update si do hodinek stáhnu jak? Propojit s počítačem? V tom jsem úplny laik...
Martinpřed 227 dny, reagovat
Romane je na to aplikace najdeš ji na Google play a jmenuje se Zepp ????
Honzapřed 215 dny, reagovat
Ahoj,hodinky mi přinesl ježíšek a musím říct,že maximální spokojenost. Jsem fanda Zwiftu-běhání na pásu a tepovka opravdu sedí s daty z hrusního pásu. Výdrž baterky je taky fantastická. Nabíjecí kabel jsem na dvoutýdenní dovolenou vezl v podstatě zbytečně. Tam nahoře prostě věděli co chci a trefili to na 100%.
Romanpřed 106 dny, reagovat
Zdravím, od poslední aktualizace mi hodinky nereagují na příchozí volání a zprávy. Můžete poradit?
Dominik Hokpřed 106 dny
Zdravím, Romane. A zkoušel jste se podívat, jestli vám třeba aktualizace nepřepnula nastavení oznámení v aplikaci Zepp?
Romanpřed 105 dny, reagovat
Dobrý den, všechny oznámení mám zapnuté. Hodinky jsou normálně spárovany s mobilem, jen to vyzvánění a příchozí zprávy mi v mobilu nefungují.
Dominik Hokpřed 101 dny
Zdravím, Romane. Zcela upřímně, už asi netuším. Zkusil bych tovární nastavení a nastavit zcela znova. Možná to pomůže.
Martinpřed 102 dny, reagovat
Dobrý, kdy budou dostupné v recenzi zmíněné mapy? Updatu přišlo už několik ale v žádném nejsou, děkuji.
Matěj Urbaczkapřed 101 dny
Zdravím, Martine. Mapy v hodinkách nebudou dostupné nikdy. V hodinkách je už nějakou dobu dostupná navigace po křivce, o které se kolega bavil v recenzi.:-)
Lukáš C.před 75 dny, reagovat
Dobrý den, T-Rex mě lákají jako náhrada za Amazfit Pace a protože jsem je používal i na běžkách a akorát v aplikaci Strava změnil nastavení aktivity na běžecké lyžování, tak by mě zajímalo zda jsou již běžky přímo ve výběru aktivit a zda jste hodinky nezkoušel právě na běžkách (klasika nebo skate). Mám teď Xiaomi watch 2 Pro a při běhu ukazují přesně ale na běžkách je na 10km odchylka téměř 3 km a tudíž nejsou použitelné.
Dominik Hokpřed 74 dny
Zdravím, T-Rex mají aktivitu Běžky, ale popravdě jsem to nezkoušel. :/

Hodinky zmíněné v článku

5 590 Kč (doručíme do 6.5.)
5 590 Kč skladem