» Blog » Apple

Apple Watch 7 recenze – Displej, rychlodobíjení a... Stojí za to?

Tagy: Recenze | Apple | Chytré

Dominik Hok | 29.11.2021 | 9 MIN | 1x komentář

Nějakou dobu jsem testoval Apple Watch 7 a teď jsem se konečně rozhodl hodit moje poznatky do článku. Ve smartwatchovských vodách se šeptá, že Apple Watch 7 vlastně nevyvolal až takovou revoluci. A je to pravda. Nicméně, všichni zapomínají, že Apple si udělal takový náskok, že mu pár centimetrové krůčky stačí na to, aby stále byl na míle před konkurencí.

V čem Apple Watch 7 vyniká?

Jak už samotný titulek předesílá, hlavně ve velikosti displeje a rychlosti nabíjení. Displej narostl o 20 % a rámeček okolo displeje se také zmenšil. Nabíjení se zrychlilo o 33 % a jste teď schopni se dostat z nuly na osmdesát procent za pouhých 45 minut. Monitoring 8hodinového spánku? Vystačíte si s 8 minutami dobíjení.

Apple Watch Ultra recenze – Zvládly i 100km závod
7.10.2022 - Dominik Hok
Apple Watch Ultra recenze – Zvládly i 100km závod

Mrkněte se na naši videorecenzi:

V čem Apple Watch 7 zklamal?

Zápory se u Apple Watches hledají těžce, ale někdo by mohl považovat za chybu malý posun v rámci senzorů. Konkurenční Samsung Galaxy Watch 4 nabídl měření krevního tlaku a odhad tuku, svalů a vody v těle. Oproti tomu Apple Watch 7 není bohatší o žádný senzor. Jak už jsem psal výše, Apple je na míle daleko. Ale někteří konkurenti mají tendenci dělat mílové kroky.

Samsung Galaxy Watch4 recenze – Začíná americko-korejská válka
27.8.2021 - Dominik Hok
Samsung Galaxy Watch4 recenze – Začíná americko-korejská válka

Neměnný design je jistým krokem

Už před vydáním kolovaly po internetu fotky, kde Apple Watch 7 měl rovné okraje pouzdra a ne zaoblené jako bývalo zvykem. Všichni si říkali "Tyjo, to bude změna", ale po vydání se ukázalo, že Apple Watch 7 vlastně vypadá úplně stejně jako předchozí generace. Jediné, co se změnilo, jsou rozměry pouzdra, které teď jsou 41 mm a 45 mm.

Tento design by rozhodně byl svěžím větrem do řad Applu, že?

Tento design by rozhodně byl svěžím větrem do řad Applu, že?

Váha se ustálila okolo padesátky gramů, jako tomu bylo u předchozí generace. Vzhledem ke své velikosti se někomu Apple Watche mohou zdát těžké (třeba mojí přítelkyni), ale já jsem s tím neměl problém. Řemínky používají stále stejný způsob uchycení, a dokonce na novou generaci napasujete řemínky ze starších modelů.

Co se týče pohodlnosti, Applu není co vyčíst. Zvětšení pouzdra vůbec nic nezměnilo a řemínky od Applu mi přišly vždycky fajn. Jediný problém je, že mají na můj vkus málo dírek, takže sem tam nemůžete najít úplně vhodné utažení.

Apple Watch získal pokročilé běžecké metriky a měření wattů ze zápěstí
7.6.2022 - Dominik Hok
Apple Watch získal pokročilé běžecké metriky a měření wattů ze zápěstí

Materiálově máme dvě verze – levnější z hliníku a dražší z nerezové oceli či titanu. Mezi nejoblíbenější ale pravděpodobně patří verze z hliníku, které jsou o něco lehčí a jak už bylo řečeno, levnější.

Všechny varianty z hliníku.

Všechny varianty z hliníku.

Spodní část hodinek je kombinovaná z keramiky a skla. Díky tomu jsou části, které přicházejí do styku s pokožkou, antialergenní.

Přední část pokrývá o 50 % tlustší sklo, které není nijak odolnější proti poškrábání, ale je odolnější proti prasknutí. Obrovský rozdíl napříč generacemi vidím v rámečku okolo displeje. Ten se zmenšil o celých 40 % a má jen 1,7 milimetru. A je to opravdu poznat.

Displej je větší a všechno teď má více prostoru

Displej je první z velkých změn na AW 7. Mezigeneračně vyrostl o 20 % na úhlopříčku 1,9 palce s rozlišením 396x484 pixelů. Jedná se o standardní Retinu s jemností 326 ppi a podsvícením 1000 nitů. Na přímém slunci není žádný problém.

Čísla jsou pro vás úplně zbytečná, důležitější je, co to znamená v praxi. Sedmá generace zobrazí dvakrát více textu, všechna tlačítka jsou větší, vše je prostě přehlednější. Větší displej navíc umožnil vznik QWERTY klávesnice, která je u AW úplnou novinkou. Sice umí jen anglicky, takže Češi musí skutečně klikat každé písmo (predikce nepomůže), ale je to krok kupředu.

Stejně je na tom i funkce QuickPath, což by mělo být psaní slov pomocí přejíždění prstu po klávesnici. Ale opět je to pouze pro anglány. Já osobně stále preferuji diktování hlasem, protože to oproti konkurenci funguje skvěle.

Displej trochu popohnal i design hodinek, protože zasahuje do míst zaoblení displeje a když zvolíte vhodný číselník, vypadá to moc dobře.

Always-On má teď pořádné grády

Always-On mód měl vždy dvě úskalí – žral baterku a byl tak tmavý, že jste stejně prd viděli. Displej AW 7 využívá technologii LPTO, která sníží obnovovací frekvenci displeje (ze 60 Hz klidně až na 1 Hz) a Always-On pak není takový žrout baterky, protože zobrazuje váš číselník s obnovovací frekvencí 1 Hz. Navíc je teď až o 70 % jasnější a skutečně to jde poznat. Když vylezete ven, tak i v Always-On módu krásně vidíte na displej. Toto opravdu nemá konkurenci.

Senzorová výbava jako za starých časů

Uvnitř hodinek pak najdeme standardní senzorovou výbavu – akcelerometr, barometr, gyroskop, kompas, snímač tepové frekvence, pulzní oxymetr a také trochu nadstandardní EKG. To dokáže rozpoznat, jestli náhodou nemáme srdeční arytmii. K určování polohy pak slouží GPS přijímač, který podporuje i systémy GLONASS, Galileo, QZSS a BeiDou.

Trochu mě mrzí, že snímač tepovky mimo sportovní aktivitu stále snímá jen každých 10 minut. Přijde mi, že během dne pak nemáte moc relevantní data jako u chytrých hodinek, které snímají každou vteřinu. A to je škoda, protože tepák od Applu je zrovna hodně přesný. Ale co by to udělalo s baterkou, to si nechci ani ve snu představovat. Během sportovní aktivity se frekvence samozřejmě zvedá na každou vteřinu.

VŠE NA TÉMA: Snímač tepové frekvence a jak vám může pomoci
23.11.2020 - Dominik Hok
VŠE NA TÉMA: Snímač tepové frekvence a jak vám může pomoci

Výdrž baterie... Taky jako za starých časů, ale!

Baterie udrží hodinky v chodu zhruba 1,5 dne. Na základě vaší vytíženosti se pak můžete dostat na kratší nebo delší dobu. Já jsem se s aktivním režimem Always-On dostal lehce přes jeden den.

Nicméně, Apple si je moc dobře vědom toho, že výdrž je krátká, ale rozhodně nechce přidat výdrž na úkor plynulosti chodu. Co to znamená? Urychleme nabíjení!

Nabíjení je teď o třetinu rychlejší než u předchozí generace a 80 % se vám na displeji zobrazí za 45 minut a 8 minut nabíjení vám vystačí na monitoring 8hodinového spánku. Takové nabíjení umožňuje rychlejší nabíjecí puk. Naštěstí je v balení, takže ho nemusíte dokupovat, ale u Applu bych se ničemu nedivil. Pro rychlé nabíjení je dobré použít adaptér přímo od Applu, který má výkon alespoň 18 W. Pokud používáte adaptér jiné značky, tak by měl mít výkon alespoň 15 W.

Co mě ale trochu rozčílilo, je koncovka dobíjecího puku. Není tam totiž klasické USB, ale USB-C! Takže potřebujete adaptér s tímto zapojením, což my, vlastníci archaického modelu iPhone 7, nemáme.

V uživatelském prostředí se neudála žádná změna

Na AW 7 si můžete nastavit několik číselníků, které jsou takovým středobodem hodinek. Odjakživa mě u Applu rozčilovalo, proč si nemůžu dát doprava či doleva od číselníku nějaké widgety a bohužel ani sedmička mi tuto inovaci nepřinesla. A myslím, že žádná generace už mi to nepřinese. U Applu se totiž všechno děje přes jejich menu, kde najdete vše potřebné a můžete si upravit pozici jakékoliv aplikace.

Potažením prstu nahoru si zobrazíte ovládací centrum a potažením prstu dolů notifikace z telefonu. Vrchní tlačítko (korunka) otevírá menu a spodní zase všechny otevřené aplikace.

Co všechno Apple Watch 7 sleduje během dne a noci?

Takovým standardem jsou tři kroužky, které značí pohyb (kroky), stání a cvičení. Napříč Apple uživateli je sledování kroužků velice oblíbené a Apple to dokonce povýšil na další úroveň tím, že si můžete své profily nasdílet s přáteli a přímo v hodinkách uvidíte, jak si kdo vede. Trocha zdravé soutěživosti není na škodu, ne?

Na podobném principu funguje i sbírání odznáčků za řádné plnění pohybových aktivit.

Jinak během dne měří AW 7 vaši tepovku a také si manuálně můžete změřit okysličení krve a nebo udělat snímek EKG, který vám prozradí srdeční arytmii.

Je trochu škoda, že v základu třeba nemáme monitoring stresu (HRV) a nebo nějaký pořádný monitoring spánku. AW 7 totiž dokáže rozpoznat pouze lehký a hluboký spánek. O REM fázi se nic nedozvíte, pokud si nepořídíte aplikaci třetí strany (která je často placená). Což mi nepřijde jako úplně elegantní řešení.

Na sport stačí, ale nic pro zapálené sportovce

Apple Watch 7 je pro sport vlastně dostačující, pokud jste spíše hobby sportovec. Pro vrcholové sportovce Apple Watch nedává úplně smysl. Ať už funkčně, tak hlavně výdrží baterie. V ten moment, kdy budete mít aktivitu delší než 6 hodin, můžete se začít klepat, jestli to baterka vydrží.

Nicméně, monitoring ukáže víceméně vše důležité a je možné data sdílet i na platformy třetí strany jako je třeba Strava. Trochu mě mrzí, že import je takový "semiautomatický". Aktivita se sice do Stravy naimportuje, ale tak nějak do pozadí. Aby se zobrazila veřejně, musíte kliknout ve Stravě na nastavení, pak na aplikace, tam vyberete Health a u dané aktivity kliknete Import.

Přehled sportovní aktivity je takový hodně základní.

Přehled sportovní aktivity je takový hodně základní.

Pokud byste chtěli o něco lepší monitoring sportovní aktivity, vybízí se používat nějaké aplikace třetí strany, ale sem tam mě trochu mrzí, že Apple donutí uživatele k takovému kroku.

Potěšil mě ale algoritmus VO2 Max, který během chvilky odhadl mou hodnotu téměř přesně. Sportovci by třeba ocenili dobu regenerace, tréninkové zatížení nebo stav tréninku, ale chápu, že to není zacílení Apple Watchů.

Chytré funkce – gró Apple Watches

Apple Watch 7 jsou rozhodně nejchytřejší hodinky na trhu. Ač se konkurence snaží, je to fakt. Nová generace má interní paměť 32 GB pro vaše aplikace a hudbu. Aplikací je hromada a samozřejmě podporují všechny známé streamovací služby. Mimochodem, už v roce 2015 bylo na Apple Watch dostupných přes 3000 aplikací. Vůbec si nedovolím odhadnout, kolik jich je dnes.

Když vám někdo zavolá, můžete hovor vyřídit ze svého zápěstí. Ti s verzí Cellular k vyřízení hovoru nemusí mít vůbec telefon. Pokud ale chcete mít úplně stejné číslo jako na telefonu, tak to zatím podporuje pouze T-Mobile. Ostatní operátoři vám prozatím nabídnou jiné číslo.

Z hlediska komunikace je AW 7 špička. Vyřídíte si telefony, maily, zprávy. Máte možnost diktovat nebo použít klávesnici. Celkově je toho v Apple Watches tolik, že můžu zmínit jen hrstku. Mrknete na akcie, napíšete si připomínku, najdete dítě na mapě, spustíte samospoušť foťáku (na hodinkách přímo vidíte co fotíte), poslechnete si audioknihu, zaplatíte... A jak říkám, to je jen hrstka!

Vždycky mi přišlo parádní, že po spárování se vám automaticky stáhnou (tento krok se dá i přeskočit) všechny aplikace, které máte v telefonu a jsou dostupné i na Apple Watch. To stejné se děje i při instalaci nových aplikací. Stáhnete si nějakou parádní appku do telefonu a hned ji máte i v hodinkách.

Navigace je sice dostupná jen online, ale je parádní

Ačkoliv je navigace v Apple Watch 7 dostupná pouze online, vůbec mi to nevadí. Předpokládám, že potenciální uživatel AW 7 má stejně telefon vždy u sebe. Při otevření navigace můžete zadat konkrétní adresu nebo si můžete vybrat z nejčastěji vyhledávaných míst – restaurace, benzínky, odběrová místa Covid-19, bankomaty aj.

Na vytvoření trasy čekáte v řádu ani ne pár vteřin a můžete si vybrat trasu pěšky, autem, hromadnou dopravou či na kole. Z nějakého důvodu ale navigace veřejnou dopravou téměř vůbec nefunguje, což mě trochu zklamalo. Ostatní ale fungují v pořádku.

Shrnutí – Apple Watch 7

Apple Watch je špička a u sedmé generace všichni očekávali obrovským bum. Že přijde nějaká obrovská inovace, nový senzor, cokoliv... Když se ukázalo, že se víceméně jedná jen o větší displej a rychlejší dobíjení, spousta Jablíčkářů si smutně povzdychla. Jenže Apple staví své produkty tak, aby nedávalo až takový smysl přejít z šesté generace na sedmou, ale spíše z té čtvrté, páté...

Budou Apple Watch 8 první chytré hodinky s měřením cukru?
6.12.2021 - Matěj Urbaczka
Budou Apple Watch 8 první chytré hodinky s měřením cukru?

Ač se rychlodobíjení může zdát jako malý pokrok, za mě je to skvělé. Hodinky připojím jen na chvilku a mám na 1-2 dny vystaráno. A navíc tak Apple vyřešil jeden z největších problémů a nebyl nucen sáhnout po snížení výkonu. S větším displejem je teď vše přehlednější, větší a můžeme používat klávesnici. Jestli máte šestou generaci, pravděpodobně u ní zůstanete. Ale jestli máte něco staršího, přechod už smysl dává.

Samsung Galaxy Watch 5 (PRO) představení – Mechanická luneto, budeš mi chybět
11.8.2022 - Matěj Urbaczka
Samsung Galaxy Watch 5 (PRO) představení – Mechanická luneto, budeš mi chybět

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Fukipřed 926 dny, reagovat
Hermes remienok vyzera ze je na oske ale ma normalnu apple zasuvaciu kolajnicu, len to na obrazku nevidno.

Hodinky zmíněné v článku

Zobrazit další