» Blog » Apple

Apple Watch 9 recenze – Moje poprvé s Apple Watch

Tagy: Recenze | Apple | Chytré

Matěj Urbaczka | 23.11.2023 | 8 MIN | 7x komentář

Moje poprvé. Apple Watch 9 asi nejsou takovým posunem, jaký všichni čekali. Je totiž složité posouvat něco, co už je mistrovským dílem. Ale i maličkosti, které dělají rozdíly, potěší. A těch je nová generace plná.

Než začneme recenzi, přiznám se, že před rokem by mě nenapadlo, že někdy budu opravdu recenzovat Apple Watche (jelikož mám telefon od Applu teprve půl roku). Ale i když městské smartwatche nejsou úplně můj šálek kávy, testování mě překvapivě dost bavilo. Proč?

  • Tenký a univerzální vzhled, na který jsou všichni již zvyklí
  • Senzorová výbava v TOPu
  • Chytré funkce a skvělé uživatelské prostředí

Těmito třemi body jsem asi shrnul celé AW. Jedním z mála mínusů je výdrž baterie (samozřejmě), kterou lze prodloužit maximálně na den a půl až dva. A teď se můžeme vrhnout na opravdovou recenzi toho nakousnutého jablka.

Design – Stále stejný, stále univerzální

Nač měnit něco, co funguje už 8 let? Asi takto přemýšlí designéři od Applu. A za mě dělají dobře. U pouzdra se těch změn od prvních AW moc neudálo a jejich hranatě-kulatý design funguje skvěle.

Vlevo – Apple Watch 9, vpravo – první generace Apple Watch

Vlevo – Apple Watch 9, vpravo – první generace Apple Watch

Jediné, co se změnilo, jsou velikosti. Dřívější 38 a 42 se posunuly na 41 a 45 mm. Myslím, že tento posun vítají jak muži, tak i ženy. Mimochodem toto nastavení velikostí máme od Sedmiček.:-)

K designu toho opravdu není moc co napsat. Minimalistický, elegantní... Dnešní společnost je na Apple Watche tak zvyklá, že už nikdo neřeší, jestli si je vezmete k mikině anebo obleku. Samozřejmě máte na výběr ze dvou variant pouzder – hliníkové (levnější) a ocelové (dražší). Co už je zajímavější, je řemínek. Líbí se mi od začátku množství variací, které Apple nabízí. Nicméně, musíte dbát na správnou velikost řemínku. I když jste na rozmezí mezi M-L a S-M, raději si vyberte menší, ať se vám nestane, co mně.

Ruku mám tak nějak na "rozmezí" velikostí a vzal jsem si samozřejmě tu větší. Což byla chyba. Hodinky se nosí pohodlně, tepovka je přesná, ale například gesta nefungují správně a "dvojklik" prsty už vůbec. Náhradních řemínků pro Apple Watch je ale spousta, a tak jsem si nakonec poradil.

Displej – Více energie, více světla!

Jestli je něco speciálního na Applu, tak je to displej. Retina je prostě Retina a na to se nechytá prozatím žádný AMOLED jiných značek. A jedno z krásných a "viditelně neviditelných" vylepšení je přidání větší svítivosti. Apple u Devítek zdvojnásobil počet nitů, a to na 2000. Ta světelnost na přímém slunci je úžasná a zážitek je ještě intenzivnější.

Líbí se mi taky to, že v noci padá světelnost až na 1 nit, kdy hodinky neruší ani vás, ani osobu vedle.

Trošku mě překvapuje, že sám Apple nemá na svých stránkách technický popis displeje – čili rozlišení a velikost. Ale upřímně, tohle asi řešit nemusíte. Kouká se na to hezky a to vám musí stačit. Aby se displej neodřel, mrknul bych se po nějakém pouzdře či fólii. Sklíčko u klasického modelu (hliníkové pouzdro) je Ion-X, takže "fancy" Gorilla Glass. U oceli je pak safír, o který se tolik bát nemusíte.

Senzory se rozrostly o měření pulzním oxymetrem

S novým systémem máme i novou funkci / senzor – pulzní oxymetr. Ten můžete používat buďto pro ruční měření anebo pro měření po celý den.

Z klasiky tu máme akcelerometr, barometr, gyroskop, kompas, teploměr, GPSku a snímač tepové frekvence. GPSka je u tohoto modelu jednopásmová a pokud nutně chcete druhé pásmo, musíte investovat do Apple Watch Ultra 1 či 2.

Co se přesnosti týče, nemám skoro žádné výhrady. Velice mě překvapila přesnost GPS, která se mi paradoxně zdála o něco lepší v horách než ve městě.

Modrá – AW 9, fialová – Garmin Fenix 7X PRO

Modrá – AW 9, fialová – Garmin Fenix 7X PRO

Áwéčka dělaly zkratky po celou dobu tohoto tréninku a nakonec to udělalo asi 300 metrů rozdílu. V horách to bylo ale poměrně srovnatelné s mými Fenixy 7 PRO, což mě vlastně překvapilo. Městský model a skvělý v horách. Ale možná jsem překvapený zbytečně a tak to prostě u AW je po celou dobu.

Červená – AW 9, žlutá – Garmin Fenix 7X PRO

Červená – AW 9, žlutá – Garmin Fenix 7X PRO

Krásně reagovaly i watty při běhu, stejně tak tempo a převýšení. Co se tepovky týče, ta byla bezchybná po celou dobu, i když jsem vyvažoval pády, podklouznutí a letěl trailem dolů.:-) Tady by se mohl Garmin ještě něco málo přiučit.

Apple Watch Ultra recenze – Zvládly i 100km závod
7.10.2022 - Dominik Hok
Apple Watch Ultra recenze – Zvládly i 100km závod

Baterka? Stejná

Dost dlouho jsem přemýšlel, jaký smysl mají hodinky s 18hodinovou výdrží, kterou můžete prodloužit max na 36 hodin. No, musím se přiznat, že jsem ho našel – dokážu si totiž představit, že lidi Apple Watche prostě baví.

Pojďme zpět k té baterce. Pokud si dáte Always-On displej, ťukáte jak o život, píšete x smsek denně a párkrát si zavoláte, bude výdrž těch 18 hodin a musíte počítat s tím, že budete častěji nabíjet.

Pokud nastavíte displej na zhasínání, přečtete si pár notifikací a sem tam odepíšete na zprávu, dokážete se dostat hravě na těch 36 hodin a neztratíte žádné měření ani podstatné metriky. Zrovna koukám na widget použití baterie, který říká, že naposledy jsem měl nabito před 24 hodinami a na hodinkách mám ještě 52% baterie. Od nabití jsem je nesundával z ruky, sem tam odepisoval na zprávy, něco málo nadiktoval a změřil si párkrát EKG. Celkem slušné.

Samozřejmě, pokud budete s hodinkami denně sportovat, počítejte, že budete nabíjet za těch 18 hodin a možná i dříve. Ale celkově. I ta baterka nemusí být vůbec žádný problém. Rychlonabíjení, kdy jsou hodinky nabité do 15 minut, je prostě boží.

Párování a systém – Jednoduché jako facka

Párování je celkem jednoduchý proces a telefon vlastně udělá veškerou práci za vás. Moc se mi líbí přenesení veškerých dostupných aplikací z telefonu rovnou do hodinek přímo při párování. Takže se nemusíte starat o nějaké stahování. Následné nastavení je jednoduché, že bych to mohl nechat udělat svého psa a zvládnul by to stejně dobře jako já.

Ovládání je poměrně jednoduché. Často se totiž používá otočná korunka. Na základním číselníku se otáčením korunky dostanete do widgetů, které si můžete nastavit. Ale v defaultu tam je počasí, denní aktivita, kalendář, notifikace, hudba a sporty. Pokud chcete něco rozkliknout, musíte už použít dotyk. Opětovným stisknutím korunky se dostanete jen zpět na hlavní obrazovku. Spodní tlačítko po stisknutí otevře zkratky a korunka po stisknutí otevře menu.

Asi mě zbijete, ale AW mřížka mi prostě vadí, a tak jsem rovnou nastavil menu ve formě seznamu, což ode mě není vůbec jablíčkovské, já vím. Ale je to přehlednější. No a v tomto menu najdete už veškeré aplikace, které se v hodinkách ukrývají.

Kromě klasického ovládání jsem si zvykl i na novinku, kdy dvojitým stisknutím palce a ukazováku lze potrvdit hovor, vymazat notifikaci a další akce. Je to solidní pomocník, pokud potřebujete něco vyřešit a nemáte zrovna úplně volné ruce. Tato funkce ale není shodná s Assistive Touch, která funguje trošku jinak.

Chytré funkce – Nepřeberné množství

Pokud se zaměříme na chytré funkce, je jich tam tolik, že člověk neví co zmínit dříve. Nebudu se rozepisovat úplně o všech, ale zmíním asi pro všechny ty nejdůležitější.

Všichni se zřejmě shodneme, že nejdůležitější je možnost telefonování, placení, notifikace, na které lze odepsat buďto přednastavenou zprávou, klávesnicí anebo hlasovkou převedenou na text (umí česky). Všechny tyto funkce tam jsou a fungujou prostě skvěle. Tady platí zlaté pravidlo, že to, co najdete v Apple věcech, vždy funguje na 100 % dobře.

Pokud chcete používat telefonování nezávisle na telefonu, musíte si připlatit za tzv. verti Cellular, která podporuje e-SIM. Další chytré funkce už záleží čistě na vás. Jestli budete kontrolovat počasí, hrát hry, surfovat na netu, řídit chytrou domácnost anebo dělat něco z dalších x tisíců funkcí či aplikací, které Apple nabízí.

Jako fitness tracker jsou hodinky geniální

Apple Watch jako fitness tracker můžu s klidným srdcem doporučit. I to klidné srdce nám totiž dokáže ohlídat. A s Apple přesností docela dobře. V hodinkách nechybí základ, jako je měření kroků, aktivity (stání, pohybu atp.), spánku, srdeční tepové frekvence či třeba měření pulzním oxymetrem.

Pokud chcete vědět četnost měření, je to věc opředená záhadami. Sám Apple na svých stránkách uvádí, že ji měří po celý den, což by evokovalo měření po sekundě, ale myslím, že je to spíše po minutě či při rychlé změně aktivity.

Co se měření spánku týče, zdá se mi, že lépe "chytají" čas usnutí. Nedávno jsem se nějakou dobu v posteli převaloval a Garmin už to bral jako spánek a Apple začal monitorovat opravdu až když jsem usnul.

Jinak co se týče přesnosti, jsou Apply na tak vysoké úrovni, že jim málo kdo dokáže konkurovat.

Sport – Poslední, ale ne v pravém slova smyslu

V posledních odstavcích před závěrečným zhodnocením bude řeč o sportu. A tady je Apple opět docela solidní. A když říkám docela solidní, papírově dorovnal metriky Garminu. U běhu tedy najdeme watty, dobu kontaktu se zemí, kadenci, vertikální oscilaci a délku kroků. A to vše i hezky v grafech v appce v telefonu. Co si budeme, na měšťáka je to opravdu slušné.

U cyklistiky rozhodně potěší novinka zahrnující možnost spárování wattmetru, stejně jako hrudního pásu. Jen si dejte pozor, vše funguje na základě Bluetooth a ne ANT+.

Pokud vás zajímají i další sporty, tak zde opravdu najdete úplně vše co potřebujete, od jógy až po posilování a další. Je to další "kategorie" hodinek, kde není co vytknout.:-)

Shrnutí

Pokud byste se mě zeptali na Apple Watche před pár týdny, řekl bych, že bych do nich nešel kvůli nízké výdrži baterie. Nakonec, po optimalizaci některých funkcí, jsem se dostal na rovné dva dny (bez monitoringu sportu). Což už není taková hrůza a funkční vybalancování, rychlost prostředí a UI za to prostě stojí.

Hodinky ale nejsou jen na běžné nošení a obstojí i ve sportovních aktivitách v čele s kvalitním snímáním GPS i tepu a všemi běžeckými metrikami, které člověk ke zlepšení potřebuje. Takže ano, nevidím důvod, proč se nesmířit s častějším nabíjením a do hodinek nejít.

Hledáte-li alternativu, bude se vám hledat těžko. Pro uživatele telefonů se systémem Android by to pak mohly být hodinky od Samsungu. Pro všechny uživatelé. iOS i Android, bych se mknul, na Huawei Watch GT 4, pokud vám stačí volání a hudba anebo Amazfit Balance, který splňuje to samé jako Huawei jen přídává možnost placení. U hodinek více zaměřených na sport bych mrknul na Forerunner 965 či Epix 2 PRO, 47 mm.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Prochypřed 156 dny, reagovat
Ahoj. Diky za clanek. 9k to maji tezke. Vedle ulter to proste neni lehky. Uz takhle kazdej hejti ultry za vsechno. Ale pritom presnost senzoru top mezi vsemi. No. Ja se nemohl porovnat s 9kami protoze jsou hodne damske. Nemuzu si pomoct. Ano. Jsou lehke a na mereni spanku super. Nevadi na ruce. Ale jinak me v nicem nenadchli. To ultry jsou jinaci brka :D. No ted mam huawei gt4, ty me bavi a dokonce na kozenem reminku. A k nim zkousim polary vantage v3 nove. Tesim se
Vykukpřed 154 dny, reagovat
Ja presel z Tactix na AWU2 a zatim velka spokojenost. Nejdrive me paradoxne prisly trochu male a az pak jsem si uvedomil, jak byly Tactix obrovske. Odesly mi Delta a 7, takze sbohem Garmine a sanci davam Applu. Na cviceni ve fitku nebo box staci klidne nativni aplikace, tepovka je presna a cas v zonach jako informace staci. Pripadne je zdarma na fitko Atlon, kde se da nastavit i vic a sam pozna odpocinek mezi opakovanimi. Metriky z Garminu mi nechybi, nabijim uplne na pohodu ob den, kdyz se treba sprchuju. Snazim se totiz nevybijet pod 20%, abych drzel baterku v kondici. Prekvapily me Apple mapy, nejsou tak tragicke, jak jsem cekal.
Janpřed 90 dny, reagovat
Ahoj kluci, díky za skvělé recenze! Vybírám moje první chytré hodinky a nemohu se rozhodnout mezi Garmin Epix 2, Garmin Fenix 7 a AW9. Mám iPhone, tak mě to více táhne k AW9 kvůli kompatibilitě, i když se mi vzhledově líbí víc Garminy. U Garminu se mi navíc líbí funkce Body Battery a snímek zdraví (změření během 2 minut VST, okysličení krve, průměrný tep, frekvenci dýchání a stres na škále od 0 do 100). Mají něco takového i AW9? Nejsem nějaký velký sportovec, 2-3 týdně chodím cvičit (kondička + posilování) a 2-3 týdně si chodím zaběhat (jen 3-5km), ale chci mít hodinky s kvalitními senzory/informacemi a zdravotními funkcemi atd. Díky za zprávu! H
Matěj Urbaczkapřed 89 dny
Ahoj, Honzo. Bohužel Apple Watch nic takového jako zdravotní snímek nemá a je třeba si kontrolovat zdraví buďto z údajů v hodinkách anebo VST najdeš např. v appce v telefonu. Co se týče dosažitelnosti dat, budou lepší Garminy.:-) Jen ty nejsou tak chytré.:-)
Tompřed 89 dny
Ahoj. Jen muj nazor. Apple lepsi mereni tepu, ale dal s tim moc nepracují. Garmin obcas ukazou super tep a jindy zas prumer. A jak pises jejich metriky a nasledne prace s nimi super. A body battery je super a po posledni aktu uz i odpovida jak se citis.
Vendulpřed 56 dny
Dobrý den, můžu se zeptat jak jste se nakonec rozhodl? Mám úplně stejný problém při vyberu jako vy. Mám iPhone a hodlám u nej zůstat. líbí se mi prave to co vyzdvihuje u Garmin (přemýšlím nad Venu 3S), ale zároveň si říkám ze cenovka je stejná jak AW 9 a ta kompatibilita je lepší a pro moje základní cvičení asi taky stačí. Díky
Janpřed 54 dny, reagovat
Nakonec jsem sel do AW 9. Prave proto, ze nejsem zase tak velký sportovec.. nevyužil bych všechny funkce Garminu a když jsem sehnal AW 9 45 za 9tis.Kc vs. 15tis.Kc Garmin Epix… a zatím spokojenost.. do AW 9 jde stáhnout i spousta externích aplikaci.. na nabíjení kazdy den/obden cca 15min. jsem si zvykl a tím ze nebeham maratony me to nejak neomezuje.. ráno trenink 1,5 hod + 20min běh/veslo.. nebo klidne 6hod turistika a vydrží cely den, noc… každé ráno dam nabít na 15min a baterii neřeším.. rychlonabijeni je super..

Hodinky zmíněné v článku

Zobrazit další