» Blog » Apple

Apple Watch Ultra 2 recenze – Tohoto tvrďáka jen tak něco nerozhází

Tagy: Recenze | Apple | Chytré

Matěj Urbaczka | 15.12.2023 | 7 MIN | 20x komentář

Apple Watch Ultra 2 je teprve druhá generace outdoorových hodinek od této americké značky. A hodinky doslova září. Miniaturní vylepšení nové řady tvoří tvrdý a kvalitní celek, který vás jen tak nezradí a dovede vás k cíli, ať už je to kdekoli.

Mnozí fanoušci byli po letošní konferenci Applu dosti zklamáni. Všichni asi čekali, že za rok se hodinky změní v outdoorovou zbraň s 30denní výdrží a vodotryskem. Bohužel, takové věci se na světě nedějí. Ale pomalou a tvrdou prací se hodinky mění v super kvalitní sporttester a až zlepší výdrž, tak...

Co je nového?

  • Nový procesor a grafický čip
  • Retina s 3000 nity podsvícení
  • Gesta stisknutí prstů
  • Možnost snížit podsvícení v noci na 1 nit
  • Offline mapové podklady některých částí světa
  • Podpora Bluetooth wattmetrů na kolo
  • Zrcadlení obrazovky pro cyklistické aktivity

Co zůstalo?

  • Všechny Ultry jsou Cellular (možnost eSIM)
  • Pouzdro s vojenským standardem odolnosti a safírovým sklem
  • Akční tlačítko na protější straně
  • Outdoorové funkce
  • Všechny chytré funkce, na které jsme u Applu zvyklí
  • Výdrž baterie max. 3 dny

Co mají všichni na tom hranatém pouzdře?

Hranaté pouzdro je s Apple Watchem už od začátku a změnu asi čekat nemůžeme. A u AW Ultra / Ultra 2 tomu není jinak. Pouzdro je samozřejmě trošku vyšší a bytelnější než u klasických AW, ale hrany zůstávají. A zůstává taky design z loňska. Na pouzdře se opravdu nic nezměnilo. Stejná velikost, odolnost, sklíčko, váha a tak podobně.

Pro rekapitulaci, pouzdro má 49 mm a je vyrobeno z titanu. Váha je 61 g a můžete zvolit ze solidní škály řemínků, který se vám nejvíce líbí či padne. Řemínky zůstaly taktéž stejné – trailový, alpinistický a potápěčský. Jen se lehce změnily barevné kombinace.

Apple Watch Ultra recenze – Zvládly i 100km závod
7.10.2022 - Dominik Hok
Apple Watch Ultra recenze – Zvládly i 100km závod

Ekonadšence určitě potěší, že tento produkt je tzv. "Carbon neutral" a přispívá ke snížení uhlíkové stopy. Apple chce do roku 2030 takto vyrábět všechny své produkty a AW byly první.

A co se týče nošení, hodinky se mi už upřímně nechce sundávat z ruky. Sedí krásně, jsou opravdu odolné, vody se nebojí (40 metrů reálné hloubky ponoru) a na ruce je téměř necítíte. Testuju model s trailovým řemínkem a je to boží. Dokonce ani ke svetru či košili hodinky nevypadají zle.

Retina s nejvyšším výkonem na trhu chytrých hodinek

Tento AMOLED displej dokáže svůj jas zvýšit až na 3000 nitů. Neuvěřitelné a jedinečné. S tímto jasem se nemusíte bát vyrazit kdekoli na zeměkouli a máte jistotu, že pokaždé uvidíte. Nejnižší noční jas lze pak snížit až na 1 nit, kdy hodinky neoslepují při probuzení a oči nemusí skoro vůbec pracovat.

Technické specifikace displeje jsou pak následovné – velikost 1,92", rozlišení 502 x 410 pixelů a jemnost by měla být 338 PPI. A jak už jsem psal, svítivost je maximálně 3000 nitů a minimálně 1 nit (noční použití – možnost red shift módu).

K displeji toho není moc co napsat, všichni vědí, že v tomhle je Apple prostě jednička a konkurence nestíhá.

Senzorová výbava je prostě kvalitní

Snímače jsou další pecičkou od Applu. Ne jejich počet, ale kvalita. Hodinky jsou osazeny akcelerometrem, barometrem, kompasem, EKG, tepovkou, pulzním oxymetrem, gyroskopem, teploměrem a také dvoupásmovou GPS.

Ani u GPS, ani u tepovky jsem neviděl žádné zaváhání co se čísel týče. A to se v mínusových teplotách jen tak nevidí.

Čená – AW Ultra 2, červená – Garmin Fenix 7X PRO

Černá – AW Ultra 2, červená – Garmin Fenix 7X PRO

A pro pobavení přidávám i druhý screen. Ačkoliv AW Ultra 2 nemá aktivitu "skialpinismus", vytáhl jsem je na hory a vznikl z toho takový krásný tvar.

Dvoušroubovice DNA zakončená srdíčkem mě potěšila.:-)

Dvoušroubovice DNA zakončená srdíčkem mě potěšila.:-)

Co se tepu týče, tam to nemusím ani sdílet. Jsem totiž diletant a nenosím poslední dobou hrudní pás. Ale reaktivnost Watchek je neskutečná. Při posilování jsou v přesnosti o parník dále než Garmin.

Takže není co vytknout.

Výdrž baterie – 36 hodin, ale...

Jediné, co je na těchto hodinkách slabé místo, je výdrž baterie. I když hodinky zhasínají, nepoužíváte je nějak ultra moc (haha), tak dosáhnou max. na 80 hodin. U této výdrže jsem přes hodinky sem tam telefonoval (max 25 min. hovoru), odpovídal hlasovkama na zprávy a změřil 3 aktivity. Jedna měla 1,5 hodiny s GPS, druhá 30 min s GPS a třetí bylo dvouhodinové cvičení.

Není to zlé, ale pokud bych mohl dělat aktivity pořádně, dá to nejvýš těch 36 hodin, a to i když nemáte nastavený Always-on, s čímž Apple u této výdrže počítá. Jednoduše záleží, jak máte hodinky nastavené. Ještě jednodušeji:

  • Máte zapnutý Always-on, hodinu cvičíte, pouštíte si hudbu, telefonujete, posíláte zprávy – 36 hod.
  • Displej zhasíná, máte více aktivit, hodinky používáte jen na nezbytné notifikace a hovory – 72-80 hod.
  • Displej zhasíná, denně máte 2h aktivitu s GPS a sem tam odpovíte na nezbytné notifikace – 36 hod.

Osobní počítač na zápěstí

Asi nebudu blíž pravdě, když řeknu, že Ultra 2 jsou takový osobní počítač na zápěstí. Ať už chcete pustit hudbu, někomu zavolat, ovládat osvětlení či jinou techniku doma anebo si zahrát nějakou hru – všechno je možné. Výhodou modelu Ultra je, že hodinky mají Cellular verzi, takže můžete nahrát vlastní číslo anebo zdoublovat svoje a používat hodinky bez telefonu úplně.

Chytrost je zcela jistě doména Applu a ukazuje se to i tady. Proto už asi nemusím tuto kapitolu rozvádět dále. Chcete-li vše, pořiďte si Apple Watch.

Sportovní aktivity na jedničku

Ultry sportovat umí. To se musí uznat. A už to uměly i před rokem. Jak už jsem psal výše, jediné, co mě překvapuje, že hodinky neumí skialp, ale asi s tím dokážu žít. U běhu vám hodinky vyplivnou výkon, kadenci, vertikální oscilaci, délku kroku atp. Prostě vše, co člověk u aktivity potřebuje vědět.

Zvláštní má Apple vyhodnocení VO2 Max, kdy mi zrovna teď hlásí hodnotu 65, která není moc reálná. I Garmin si uvědomil, že by mi měl ubrat, a při zranění mě shodil na 62, což se mi zdá aktuálně taky dost. Ale možná se podceňuji, co já vím.

Novinkou pro Apple Watch 9 a Ultra 2 je taky možnost připojit wattmetry či další snímače na kolo. Stejně tak si pak hodinky umí "přechroustat" zóny z wattmetru. Další novinkou je zrcadlení displeje Apple Watchů při cyklistické aktivitě do telefonu, kdybyste chtěli mít telefon na představci.

Dalším bodem je už známá voděodolnost, kdy hodinky jsou schopny potopit se až do 40 metrů reálné hloubky. Pokud si stáhnete aktivitu "Hloubka" a ponoříte hodinky do vody, okamžitě se začne měřit reálný ponor. Stejně tak se hodinky pyšní certifikací EN 13319 pro potápěčskou výstroj.

Každopádně sportovně jsou hodinky skvělé a nabízí vše, co člověk potřebuje a výtku nemám žádnou.

Offline mapové podklady s malým háčkem

Konečně i Apple přidává offline mapové podklady do svých hodinek. Topografické mapy sice pro nás zatím nehledejte (jen severní Amerika), ale offline mapy už jedou. Má to ale malý háček. V telefonu si totiž stáhnete výřez offline mapy, který se uloží. Ale pouze do telefonu. Čili když budete chtít použít mapy v hodinkách, stále musíte mít u sebe telefon, který ty mapy jen přes Bluetooth zrcadlí.

Chtělo by se mi napsat, že stejně u sebe nosíme stále telefon, ale jelikož je každá verze Ultra vedená jako Cellular, tak ten telefon mít u sebe úplně nemusíme. No, doufejme, že tohle by update mohl napravit.

Dvojité stisknutí funguje parádně

Systém se nezměnil a není proč to dělat. Funguje totiž skvěle a dokáže jej od začátku ovládat úplně každý. Nový čipset je samozřejmě zase rychlejší, kvalitnější a prostě to NEJ co zatím Apple vypustil. Přináší i několik novinek a asi nejviditelnější je dvojité stisknutí prstů.

Funkce je skvělá, pokud máte zrovna něco v druhé ruce a úplně jí nemůžete manipulovat s hodinkami. Typická situace je, když jdete ráno s kávou a donutem v jedné ruce a už vám volá šéf, proč jdete pozdě. Vy dvojtým stisknutím můžete hovor zvednout, říct mu, ať neotravuje a užít si svou ranní kávu. Kromě toho ale můžete dvojitým stisknutím archivovat notifikaci, odpovědět na ni či procházet widgety na hlavní stránce.

Apple Watch 9 recenze – Moje poprvé s Apple Watch
23.11.2023 - Matěj Urbaczka
Apple Watch 9 recenze – Moje poprvé s Apple Watch

Tuto funkci nezaměňujte s Assistive Touch, který teda mně vůbec nefungoval a byl jsem z této funkce slušně zmatený. Co se chytrých funkcí týče, tak Ultry 2 mají vše, co potřebujete. To, co nemají, si stáhnete z App Storu. Ale placení, hudba, telefonování, diktování zpráv – to je zavedená klasika. Jediné, co nemají, je česká klávesnice, což je trošku smůla, ale co už.

Jako fitness tracker bych Ultry doporučil

Ultry vás dokážou komplexně hlídat přes celý den i noc. Přes den vám měří kontinuálně tepovku (po minutě), pulzní oxymetr, kroky, kalorie, čas ve stoje, v leže, prostě kdekoli a kdykoli se vám připomenou, pokud je nějaký problém. Hodinky, jak už je dlouho známo, měří i EKG po přiložení prstu na korunku.

Loni přinesl Apple i snímání teploty, které zde máme znova. Jak říká sám Apple: " Inovativní snímač teploty přináší převratné vhledy do ženského zdraví a umožňuje pokročilé sledování cyklu. Sleduje taky změny teploty přes noc a zaznamenává je do aplikace Zdraví."

Tak stojí za to?

Pro stávající uživatele Ultra určitě nemá cenu nad tímto modelem přemýšlet. Upřímně, cenovka je stejná jako u stávajícího modelu a updaty dostane i starší model. Na nové verzi je lákavý displej. Ten má smysl, a jak baterka na 3000 nitů, tak i noční režim na 1 nit, je super.

Pokud tedy hledáte nerozbitné outdoorové hodinky, které jsou zároveň asi nejchytřejší na trhu a nevadí vám nižší výdrž baterie, narazili jste na zlatý důl. Je až neskutečné, co hodinky zvládnou a přežijou. Na youtube je spousta videí, jak se ty hodinky někdo pokouší zničit a musí si dát hodně záležet, aby se to povedlo.

Pokud bych se měl vyjádřit ještě k té baterce, tak nemůžete počítat ani s týdnem, ani s pěti dny. Střízlivých 36-60 hodin s aktivitami a zhasínáním ale není tak hrozné, uvážíme-li všechny dostupné chytré, fitness a sportovní funkce.

Alternativa se hledá těžko. Pro Android uživatele se o něco podobného pokoušel Samsung s modelem Watch 5 PRO, ale letos nový bohužel nevyšel. Pokud se smíříte s menší chytrostí od Garminu, doporučuji mrknout na Epix 2 PRO či Tactix 7 AMOLED, abychom zůstali u krásných displejů. Výdrž baterie je samozřejmě u Garminu v řádech týdnů až měsíce.

A co vy? Šli byste do nových Apple Watch Ultra 2?

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Vykukpřed 132 dny, reagovat
Diky Mateji za super recenzi! Mohl bys nekdy porovnat HRV na AWU2 a Epix Pro? AW pry neumi uplne dobre kontinualni mereni a vykazuji za den nekolik chybovych hodnot, coz zkresli celkovy prumer. Kde je ale zase jistota, ze HRV na Garminech je udajne presne?
Matěj Urbaczkapřed 131 dny
Ahoj, zkusit to můžu, ale jak říkáš, u tohoto nelze úplně určit nějaký "zlatý standard" měření.:-)
Vykukpřed 131 dny
Mateji bylo by skvele, kdybys to zkusil. Byly by minimalne zajimave ty rozdily.
Marekpřed 131 dny, reagovat
Aktualitka - aká náhodička! Čo prevádzkovateľ eshopu Hodinky 365 cz vraví na súdne rozhodnutie o zákaze predaja inteligentných hodiniek Apple z dôvodu porušenia patentovej ochrany?
Matěj Urbaczkapřed 131 dny
Marku, toto rozhodnutí platí jen na územi USA a Evropy se to vůbec netýká.
Vykukpřed 131 dny
I v USA se to brzo vyresi.
Marekpřed 131 dny, reagovat
Čiže ochrana práv duševného vlastníctva v Európe pre Hodinky 365 nie je téma?
Prochypřed 124 dny
Co blbnes. Dyt sou svatky :D
Vykukpřed 122 dny
Uz se v USA zase prodavaji ty joudo :D
Tomaspřed 127 dny, reagovat
Ahoj, mám garmin marq 1 aviator. A zrovna jsem se rozhodl koupit si nový stroj :) Jen se nemohu rozhodnout, mám iphone, používám denně airpods a macbook taky apple tv... prostě jsem komplet v tom jejich Apple ekosystému. (vlastně i apple carplay)... ovce jak má být, :( ale taky mám vybavení na kole AXS sram a proto jsem byl u garminu spokojen s daty z wattmeteru. S hodinkama nespim takže výdrž baterie mě netrápí (mam uktrahuman ring) Mezi aktivity patří výhradně běh, kolo, lyže, posilovna. Myslíte, že budu spokojený s AW ultra 2 ??? Marq byla láska na ruce, ale 50k za nové už prostě nedám! Zvažoval jsem epix pro ale tento článek od podle mě vášnivého garmiňáka mě zaujal ... a teď babo raď :) diky moc
Vykukpřed 123 dny
Nejsem baba, ale AWU2 staci bohate.
Matěj Urbaczkapřed 117 dny
Zdravím, Tomáši. AW Ultra 2 budete muset denně nabíjet při počtu Vašich aktivit. Jelikož už se dá připojit i AXS od Sramu na AW, tak o metriky nepřijdete. Pokud tedy chcete opravdu chytré hodinky a celý ekosystém od Applu, tak směle do toho. Já jsem nakonec rád, že mám na ruce opět Fenix 7X PRO.:-)
Sandrapřed 123 dny, reagovat
Zdravím a děkuji za kvalitní a objektivní recenzi. AW Ultra se mi líbí a uvažuji o nich, ale klasické AW mi stačí, extrémní sporty nedělám. Uvidíme příští rok, co přijde za novinky, jestli bude upgrade nebo ne ????
Vykukpřed 122 dny
Ale ta delsi vydrz baterky, odolnost, svitilna se super jasem, akcni tlacitko a novy digitalni cifernik jsou fajn ;) Pristi rok bych zasadni novinky necekal, mozna tlakomer, ale kdo to potrebuje…
Hugopřed 122 dny, reagovat
Mám dotaz ohledně map. Funguje v hodinkách například Mapy.cz?
Matěj Urbaczkapřed 117 dny
Zdravím, Hugo. Bohužel nefunguje. Je třeba si offline uložit část map přímo od Applu a mít u sebe telefon, ze kterého si data berou.:-(
Vykukpřed 117 dny
Citymapper ma snad fungovat offline, ale jen v Praze :D
Jindrapřed 99 dny, reagovat
Moc Vás zdravím kluci!! Nemáte prosím nějaké bližší informace o budoucí možnosti využívání offline topo map bez nutnosti telefonu? Představení hodinek mě díky těmto možnostem přesvědčilo o koupi, jen jsem pravděpodobně svou nevědomostí přehlédl, že tato funkce bude dostupná jen v USA. Moc Vám děkuji, Jindra
Dominik Hokpřed 97 dny
Zdravím, Jindro. Zcela upřímně, takové informace má Apple pod pokličkou a netušíme. :/
Lukáš Bőhmpřed 43 dny
Zdravím, Doporučuji stáhnout aplikaci Workoutdoors. Tato aplikace poskytuje openstreet mapy a dají se stáhnout i pro offline použití či navigace po křivce díky gpx souboru.

Hodinky zmíněné v článku

Zobrazit další