» Blog » Apple

Apple Watch Ultra recenze – Zvládly i 100km závod

Tagy: Recenze | Apple | Chytré

Dominik Hok | 7.10.2022 | 12 MIN

Někteří říkali, že až Apple udělá outdoorové hodinky, všechny ostatní výrobci chytrých sportovních hodinek skončí. A Apple skutečně vydal outdoorové hodinky – Apple Watch Ultra. Ohrozí Garmin? Zničí všechny ostatní?

Ultra snesou i silné rány kladivem

Spousta z vás asi viděla propagační videa Applu, kde hodinky padají na zem a jsou naprosto v pořádku. Uvěřit tomu je ale těžší, co?

Tak se podívejte na toto video:

Apple Watch Ultra v tomto videu byly nejdříve hozeny na tvrdou zem a nakonec schytaly ne jednu, ale hned několik tvrdých ran kladivem. Je až k nevíře, že jich skutečně bylo několik než displej přestal fungovat. Apple tím dokazuje, že jejich prezentace nejsou jen plané kecy, ale ty hodinky vážně něco vydrží.

Apple Watch 7 recenze – Displej, rychlodobíjení a... Stojí za to?
29.11.2021 - Dominik Hok
Apple Watch 7 recenze – Displej, rychlodobíjení a... Stojí za to?

V recenzích se hodně vyzdvihuje, že AW Ultra splňují vojenský standard MIL-STD-810H, ale já preferuji, že snesou hned několik ran kladivem. Tudíž je dost pravděpodobné, že snesou i vaše nechtěné pády.

Většinu času výrobci testovali svá zařízení podle vojenského standardu MIL-STD-810G, ale postupně jej bude nahrazovat MIL-STD-810H, který má zrevidované testy a slibují větší přesnost. Tímto standardem se zatím pyšní docela málo zařízení. Jedním z nich je Apple Watch Ultra.

Kromě vojenského standardu se AW Ultra pyšní i certifikací EN 13319 (potápěčské vybavení) díky které mají voděodolnost 100 metrů. Potápět se můžete do 40 metrů reálné hloubky. Skutečně jen do 40 metrů, protože na hlubší měření není hloubkoměr naprogramovaný.

AW Ultra působí jako strojek na srdce

Apple Watch Ultra v propagačních videích působil dokonale. Udržoval si designové charakteristiky Apple Watchů, ale přidával outdoorové prvky – zapuštěné sklíčko, šrouby, větší pouzdro, sportovní design řemínku. Ale když jsem je poprvé chytl do ruky... Já nevím, moc to nefungovalo. Moje přítelkyně AW Ultra popsala jako "strojek na srdce".

SOUBOJ: Apple Watch Ultra vs. Garmin Fenix 7X
10.11.2022 - Dominik Hok
SOUBOJ: Apple Watch Ultra vs. Garmin Fenix 7X

Pak mi došlo, co mi tam nehraje. Ten design se vrací do roku 2006.

Garmin Forerunner 205. Zdroj: wikipedia.org

Garmin Forerunner 205. Zdroj: wikipedia.org

Zatímco standardní Apple Watche používají minimalistický hranatý design, tak chytré outdoorové modely (Suunto, Polar, Garmin, Coros...) používají kulatá pouzdra. Teď se tu najednou objevil hybrid, který působí jako by přicestoval z období před globální hospodářskou krizí.

Ať jen neházím špínu, design není tak špatný. Apple skutečně myslel na sportovce, a proto je 49mm pouzdro z titanu (lehký a tvrdý materiál). Sklíčko je šikovně zapuštěno do pouzdra, aby nedocházelo k nechtěnému styku se safírovým sklíčkem. To by mělo být téměř nepoškrábatelné, ale s nárazy už je to složitější.

Tlačítku a korunce na pravé straně přibyla ostraha v podobě hradbičky a díky tomu nedochází k nechtěným kliknutím. Korunka je vybroušená tak, aby ji bylo možné ovládat i v rukavicích. Ke korunce... Ano, tím, že je větší, tak v ní máte mnohem větší citlivost. Ale popravdě je tak velká, že se někdy zadrhává o kůži a nemůžete s ní točit.

Je docela paradox, že nejsportovnější tlačítko, tzv. Action button, je kompletně zapuštěné do pouzdra a není chráněné. Proto je jeho klikání v rukavicích mnohem složitější a zároveň dochází k jeho nechtěnému kliknutí.

Action Button je programovatelný, ale ve výchozím nastavení je to zkratka pro spuštění konkrétní aktivity a v rámci aktivity má pak další funkci. Mě přesunul vždy na aktivitu Běh a v rámci aktivity Běh spouštěl měření segmentu. Kombinace stisknutí Action Buttonu a pravého spodního tlačítka pozastaví aktivitu. To mě potěšilo asi nejvíce, protože pozastavování aktivity swipnutím doprava a kliknutím na pauzu mě úplně vytáčelo.

Po celém obvodu pouzdra pak najdeme několik vstupů / výstupů pro mikrofon / reproduktor. Díky tomu by vás měla druhá strana pohodlně slyšet i v nepříznivých podmínkách (např. vichřice) a vy zase druhou stranu. Kromě toho reproduktory dokážou rozeznít sirénu o intenzitě až 86 dB.

3 řemínky pro 3 typy dobrodruhů

Apple Watch Ultra se nabízí hned na několika typech řemínků.

Zdroj: GQ.com

Zdroj: GQ.com

Mně je nejsympatičtější Trail, jelikož je to nejtenčí řemínek v historii Applu. Zároveň je díky nylonovému provedení pohodlný a díky upínání na suchý zips se dá regulovat i za pohybu.

Další v pořadí je Alpine, který je pohodlný, ale díky sponě o tvaru písmene G je to mnohem jistější zapnutí než třeba model Trail. Pro outdoorové nadšence (hlavně lezce), je to naprosto ideální.

A posledním je Ocean, který má trubicovitou strukturu. Díky tomu si můžete libovolně přesouvat sponu a řemínek je elastičtější. Není tedy problém jej natáhnout třeba přes neopren.

Jsou Ultra univerzální velikosti?

Rozhodně ne. Vyzkoušeli jsme je na několika dámských zápěstích a ani jedné ženě neseděly. Ano, AW Ultra jsou tak trochu diskriminační model. Pro chlapy ok, pro ženy možná tak okolo krku.

Apple Watch Ultra na dámském zápěstí o obvodu 17 cm.

Apple Watch Ultra na dámském zápěstí o obvodu 15 cm.

Proč jsou Ultra tak velké?

Dlouhá výdrž baterie vyžaduje větší baterku.

Tady je srovnání vnitřností Apple Watch 7 (vpravo) a Apple Watch Ultra (vlevo).

Zdroj: ifixit.com

Zdroj: ifixit.com

Vibrační motorek se značně zmenšil, ale baterka je v Ultra o dost větší. Logicky. Díky tomu mají Ultra 44 mm na šířku, 49 mm na výšku a 14,4 mm tloušťku. Což trochu jde proti obvyklému minimalismu a kompaktnosti Apple produktů. Beze srandy, Apple Watch Ultra jsou skoro stejně tlusté jako můj Macbook s tloušťkou 17 mm.

Podsvícení displeje až 2000 nitů? Jde to poznat?

Asi jsem slepý, ale popravdě nevidím rozdíl mezi displejem standardních Apple Watchů a Ultra. Jako jo, vidím, že je o něco jasnější, ale neřekl bych, že dvojnásobně. Čekal jsem, že se to nejvíce podepíše na svítilně. Ale když to srovnám s mým Tactix 7, nedejbože s Enduro 2...

Garmin Tactix 7 recenze – Co vidíš?
7.4.2022 - Matěj Urbaczka
Garmin Tactix 7 recenze – Co vidíš?

Garmin Enduro 2 recenze – Tentokrát už s mapami a hudebním přehrávačem
9.8.2022 - Dominik Hok
Garmin Enduro 2 recenze – Tentokrát už s mapami a hudebním přehrávačem

Srovnání intenzity svítilen – Garmin Enduro 2 (vlevo), Garmin Tactix 7 (uprostřed) a Apple Watch Ultra (vpravo).

Srovnání intenzity svítilen (1,5 metru od kolegy Matěje) – Garmin Enduro 2 (vlevo), Garmin Tactix 7 (uprostřed) a Apple Watch Ultra (vpravo).

Řekněme, na přežití dostačující, ale na reálný běh třeba na ultra závodě.... Horko těžko.

Každopádně, na displej je opravdu radost pohledět. Ať si říká kdo chce co chce, Retina je dosud nepřekonaný displej napříč chytrými hodinkami. Bezkonkurenčně. Rozlišení 410 x 502 pixelů uspokojí každého.

Hodně se mi líbí i přepnutí do Night Modu, což se dělá lehkým pootočením korunky na hlavní straně. Ale ne zas tak lehkým, aby se to stávalo omylem. :)

Senzory jako vždy na perfektní úrovni

Spousta výrobců má tendenci vypouštět do světa senzory hned poté, co vytvoří "nějaký" prototyp. Na Applu se mi líbí, že oni to vypouštějí do světa až když jsou sami přesvědčení, že to funguje na 100 %.

Senzorová výbava je složená z akcelerometru, barometru, EKG, gyroskopu, kompasu, pulzního oxymetru a snímače tepové frekvence.

Novinkou je teploměr, který dokáže měřit jak interní, tak externí teplotu. Kolega Filip zkoušel měření vody na bazénu a hodinky mu nahlásily 27 stupňů Celsia. Reálně (předpokládám, že na bazénech jsou přesné teploměry) měl bazén 27,6 stupně. Což vůbec není špatný výsledek.

Já jsem testoval hlavně snímač tepové frekvence a tam není co vytknout. Apple je už několik let kanonýr v měření a nic se nezměnilo. Srovnával jsem to s hrudním pásem (Garmin HRM PRO) a optikou na paži (Polar Verity Sense) a musím říct, že Apple Watche měřily na tep stejně v jakémkoliv počasí.

Trochu mě mrzí, že s prodlouženou výdrží baterie se nedostavilo celodenní měření tepové frekvence každou vteřinu (na úkor výdrže), ale co už... Nemůžu mít všechno. Ačkoliv Apple Watche neměří každou vteřinu, tak když to srovnám s čínskými modely, které měří každou minutu, pořád je na tom Apple Watch bravůrně.

GPS také měří skvěle, ale zvládne přesně změřit spíše jen tréninky a třeba i nějaké ultra, ale pokud se přehoupnete přes 12 hodin, už musíte zvolit úsporný režim, který omezí frekvenci příjmu GPS a doměřuje trasu akcelerometrem.

(Garmin Tactix 7 vs. Apple Watch Ultra) vs. hory

Když porovnám konkrétní aktivitu, která na jedné straně obsahovala Tactix 7, Polar Verity Sense a pod na měření wattů od Garminu a na straně druhé Apple Watch Ultra, výsledky jsou skoro stejné.

Tactixy 7 naměřily vzdálenost 17,96 kilometru, tempo 6:25, převýšení 822 metrů a průměrný výkon 349 wattů.

Ultra naměřily 17,93 kilometru, tempo 6:26, převýšení 812 metrů a průměrný výkon 122 wattů.

Všechno perfektní. Okej, ty watty trochu ujely, ale myslím, že je to tím, že mě hodinky ještě až tak neznaly.

Zvládnou Apple Watch Ultra opravdové ultra?

Jedním z největších lákadel na AW Ultra je jejich prodloužená výdrž baterie. Ta se teď v maximálním zatížení dostane až na 36 hodin, po aktualizaci by se měl objevit úsporný režim, který to prodlouží až na 60.

Co se týče výdrže baterie na GPS, Apple udává 12 hodin při multifrekvenčním příjmu GPS a při úsporném režimu až 15 hodin.

Apple Watch Ultra opravdu ultra vydrželo. Sice na úsporný režim GPS, kdy hodinky namísto 102 km naměřily 107 km, ale z důvodu dopočtu přes akcelerometr jim to odpouštím. Co zvládly po celý závod naprosto mistrně, je měření tepové frekvence. I přes podchlazené ruce hodinky tepovku měřily vždy přesně. Tam kde Garmin ustřeloval třeba o 20 tepů, Apple měřil skvěle. Celkový pocit z hodinek je dobrý a těším se na další generace! – Matěj

Matěj běžel Krakonošovu stovku něco přes 15 hodin a na konci mu zbylo 55 %. Neuvěřitelné.

Já jsem při 2hodinovém běhu (neměl jsem úsporný režim) ztratil 12 %. Kolega Filip byl také 2 hodiny na horách, ale ještě se k tomu nechal navigovat pomocí chytrého kompasu (o tom později) a ztratil 23 %. Rozdíl je v tom, že on to měl spojené s telefonem, já ne. Což mě přivádí k další věci. Apple Watch Ultra spárujete s iPhone 8 a vyššími s operačním systémem iOS 16. Takže já se svojim iPhonem 7 se můžu jít klouzat.

Máme odzkoušené, že při standardním používání (notifikace, hovory, monitoring spánku, hodina aktivity, 30 min navigace v autě) se vybilo 75 % za 41 hodin. Takové standardní používání by tedy mohlo být 2 dny. Budu upřímný... Na to, jaký byl "hajp" okolo AW Ultra, mi 2 dny přijdou docela málo. Kor ještě s takovou cenovkou. Kdyby to bylo 5 dní. Řeknu wow. Ale 2 dny? To je málo.

Kde se podělo rychlodobíjení?

Parádní věc už od sedmé generace. Za 45 minut jste dobili 80 %. Tudíž jste v klidu mohli hodinky používat celý den.

AW Ultra nabíjí 80 % celou hodinu a do plna to zvládnou za hodinu a půl. Vzhledem k cílovce (která dobije hodinky večer nebo ráno) a během dne si chtějí ještě zatrénovat, mi to přijde docela dlouho. Nechci házet špínu, ale jestli si nějaký model žádal rychlonabíjení, bylo to Ultra.

Starý dobrý sportovní základ od Applu

V rámci sportovních aktivit nabízí AW Ultra úplně to stejné, co všechny hodinky s nejnovějším WatchOS. Sportovní módy můžete různě editovat, nastavovat upozornění, hlídače tempa či předdefinovat trénink.

Vyhodnocení aktivity najdete v hodinkách v týdenním přehledu aplikace Kondice, ale nejvíce dat stejně vysosáte přímo z té mobilní. Obdobně je to i u celodenního měření tepovky, okysličení, kroků, atd. Na to je nejlepší použít mobilní aplikaci Zdraví.

Zajímavostí je, že Ultra jsou první a jediné hodinky od Applu, které vám nedovolí zahájit aktivitu bez přijatého signálu GPS. Detail, který ukazuje, že Applu u tohoto modelu záleží na 100% přesnosti.

Funkce navíc stále nejdou v rámci sportovní aktivity

Když zapnete monitoring aktivity, tak například při běhu tam máte údaje jako tepové zóny, aktuální tepová frekvence, čas a tempo. Swipnutím se pak dostanete na další obrazovky, kde máte další údaje jako průměrný tep, průměrné tempo, převýšení aj. To je všechno fajn, ale co mě vyloženě rozčiluje, je, že všechny funkce nad rámec musím používat tak, že opustím monitoring. Chci použít kompas, musím kliknout korunku a najít si kompas. Chci použít navigaci, musím kliknout korunku a najít navigaci.

Kompas? Za mě funkční numero uno

Chytrý kompas je perfektní fíčura. Já jsem si na zkratku Action Buttonu nastavil vytvoření "Bodu cesty". Když to tedy kliknu, můžu si tento bod pojmenovat, ukážou se jeho souřadnice a zároveň si jej můžu barevně označit nebo mu přiřadit symbol (např. stan, ohniště, auto, ryba aj.). Pokud tedy vyrážíte někam do přírody, můžete si vytvořit bod, kde je vaše auto, procházíte okolo pěkné restaurace (a pak se k ní chcete vrátit), kliknete symbol příboru. Opravdu praktická věc.

Samozřejmě se k těmto bodům můžete nechat navigovat. Dokážu si představit, že vám něco takového může zachránit život.

Přijde mi to o něco lepší než mapová navigace, protože nemusíte spoléhat na telefon a hodinky nevykreslují mapu, takže to nežere tolik baterky.

Když už je řeč o navigaci, tak ta co tam je, je pro ultra borce úplně k ničemu. Pokud máte Ultra na brázdění ulic města na elektrokoloběžce, tak okej... Ale pro sportovce dává smysl jedině aplikace třetí strany. Díky DC Rainmakerovi jsem objevil aplikaci WorkOutDoors, která je perfektní. Kromě navigace vám poskytne i spárování s externími zařízeními. Od výroby se totiž AW Ultra dokáže spárovat jen s Bluetooth hrudními pásy. Takže žádný powermeter, žádný pod, prostě nic.

Aplikace WorkOutDoors.

Aplikace WorkOutDoors.

Siréna – zachrání život?

To asi záleží na uších kolemjdoucích. Podle všeho je hlasitost sirény až 86 dB. Již zmiňovaný DC Rainmaker prý slyšel sirénu až 300 metrů daleko, kolega Filip se vzdálil 90 metrů a už ji sotva slyšel. Samozřejmě se vše odvíjí od toho, kde to testujete. Něco jiného to bude v lese poblíž potoka a něco jiného zase na holé pláni.

Každopádně, hodí se to, ale čekal jsem, že bude trochu hlasitější. Ale reproduktory se rozhodně hodí k telefonování, protože to spíše budete častěji tlumit než přidávat. Teda pokud zrovna nebudete chtít pozdravit mámu ve sněhové bouři. To budete spíše přidávat.

Na chytrosti a lifestylu se nepřidalo ani neubralo

Z chytrého hlediska se Ultra veze na stejné vlně jako standardní Apple Watches. Pokud jste úplně noví ve světě smartwatchů nebo jste doteď byli zvyklí na sporttester, tak bych vypíchl tyto funkce:

Telefonování. Z AW Ultra můžete vyřídit hovor jak v přítomnosti telefonu, tak pokud máte nahranou eSIM, můžete volat přímo z hodinek a telefon nechejte doma.

Reakce na zprávy. Můžete si zvolit přednastavenou odpověď nebo ji nadiktovat.

Bezkontaktní placení a hudební přehrávač. Do hodinek se vám automaticky přehraje Apple Pay, které používáte v iPhonu a také se hodinky přihlásí k vašemu Spotify, Apple Music či jinému účtu. Můžete tedy hudbu ovládat přímo z hodinek nebo si do nich nějakou stáhnout.

Monitoring stresu, EKG či spánku. AW během dne všechno toto měří a máte o tom přehled jak v hodinkách, tak v mobilní aplikaci.

Široká podpora aplikací. Nejen, že si jedním kliknutím můžete nainstalovat všechny dostupné aplikace co máte v telefonu, ale Apple v dostupnosti aplikací pro hodinky nemá nejspíš konkurenci.

Jaké jsou moje závěrečné dojmy z Apple Watch Ultra?

Nejdříve asi vypíchnu to, co se mi nejvíce líbí.

Rozhodně je velkým plusem jejich odolnost jak vůči nárazům, tak vodě. Je hrstka chytrých hodinek, které by vydržely ponor do 40 metrů reálné hloubky a několik ran kladivem.

Jsem nadšený z chytrého kompasu, který funguje jako navigace a zároveň může zachránit život. Smekám.

Sportovce určitě potěší měření wattů ze zápěstí a brzy se dočkáme i slibované dynamiky běhu. To ale budou mít všechny Apple Watches.

Zapuštění displeje a korunky. Displej je teď mnohem více chráněný a korunka se lépe ovládá.

A to bude... Asi všechno.

Víte, prvotní nadšení z AW Ultra bylo obrovské. Očekával jsem revoluci a Garminu se dost možná pěkně sevřely půlky. Ale Apple je až tak moc nezaskočil. Výdrž baterie není tak obrovská a z hlediska tréninkových funkcí Garminu nesahají ani po kotníky. Popravdě si stále nedokážu představit sportovce, který by z Garminu Fenix 7X přešel na Apple Watch Ultra. Nač se spokojit s 2denní výdrží baterie za cenu třítýdenní výdrže, LED svítilny a obrovské hromady tréninkových funkcí. To nedává smysl.

Apple Watch Ultra je dobrá vyhlídka do budoucna. Z řady Ultra se může vyklubovat něco perfektního. Teď je to ale perfektní pro trochu sportovně založené měšťáky. Opravdoví sportovci ještě musí počkat.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku

Zobrazit další