» Blog » Apple

Apple Watch získal pokročilé běžecké metriky a měření wattů ze zápěstí

Tagy: Zprávy | Apple | Chytré

Dominik Hok | 7.6.2022 | 2 MIN | 1x komentář

Na to, že Apple válcuje trh chytrých hodinek v kategorii chytrých funkcí, jsme si tak nějak už zvykli. Ale že teď exceluje i na poli pokročilých běžeckých metrik, to je pěkně žhavá novinka. Příjemně žhavá pro uživatele a nepříjemně žhavá pro ostatní výrobce.

Sem tam se Apple blýskne nějakou aktualizací, která zcela změní duši Apple Watchů. Tato je ale pro mě obzvlášť významná, jelikož přibyly sportovní funkce na které jsme byli zvyklí spíše z ryzích sporttesterů od značek jako je Polar či Coros.

Veškeré novinky ve watchOS:

Vertikální oscilace, doba kontaktu se zemí a délka kroku přímo ze zápěstí?

Ekonomika běhu je opravdu důležitá a Apple to ví také. Ostatní značky jsou tyto metriky schopné měřit pomocí hrudního pásu či nožních podů, ale Apple se blýsknul tím, že to jako první dokáže přímo ze zápěstí.

Apple Watch 7 recenze – Displej, rychlodobíjení a... Stojí za to?
29.11.2021 - Dominik Hok
Apple Watch 7 recenze – Displej, rychlodobíjení a... Stojí za to?

Je pravdou, že některé tyto hodnoty dokázal ze zápěstí měřit i Samsung, ale tam bylo hodnocení spíše takové... Abstraktní.

Vertikální oscilace se měří s pomocí gyroskopu a akcelerometru, kdy se na základě kývavého pohybu vaší ruky určuje stoupání a klesání vašeho torza.

Na stejném principu se měří také délka kroku a doba kontaktu se zemí.

Měření wattů ze zápěstí?

Někdo to možná zná z cyklistiky, ale měření wattů se postupně dostává i do běžecké sféry. Je to vyjádření našeho výkonu. Výhodou je, že můžeme sledovat změnu našeho výkonu v reálném čase.

Budou Apple Watch 8 první chytré hodinky s měřením cukru?
6.12.2021 - Matěj Urbaczka
Budou Apple Watch 8 první chytré hodinky s měřením cukru?

Grafické vyjádření tepových zón a tvorba vlastního tréninku

Takovou menší novinkou je i grafické vyjádření tepových zón v rámci monitoringu sportovní aktivity.

S tepovými zónami souvisí i tvorba vlastního tréninku. Pokud si chcete trénink rozplánovat podle různých intenzit, můžete si přímo v hodinkách ručně nastavit celkovou strukturu tréninku.

Kromě toho si můžete nastavit také různé alarmy na tepovou frekvenci, kadenci či tempo. Apple Watch vás pak upozorňuje, jestli se v daném rozpětí (např. tepovka max. 140) držíte.

Příjemnou novinkou je závod proti vlastnímu "nejlepšímu já". Pokud nějakou trasu běháte často, automaticky se tam segment se záznamem svého nejlepšího času. V datových polích si pak můžete zobrazit, jak si proti svému nejlepšímu času vedete.

Spánkové fáze – konečně!

S aplikací bylo možné monitorovat i jednotlivé fáze spánku, ale teď už to Apple Watche nabízí přímo v základu.

Automatické detekce sportu při triatlonu

V rámci monitoringu triatlonu dokážou hodinky detekovat, kterou sportovní aktivitu (běh, kolo, plavání) zrovna vykonáváte. Zároveň zaznamenávají dobu, kdy přecházíte z jednoho sportu do druhého.

Ze sportovního hlediska toho přibylo hodně, z toho obecného ještě přibylo:

  • 4 nové číselníky (Astronomy, Lunar calendar, Play time a Metropolitan)
  • aktualizovalo se UI Siri
  • vylepšená klávesnice
  • vylepšená aplikace Podcast

Fotky: Oficiální video od Applu, DC Rain Maker

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marekpřed 688 dny, reagovat
Ale no tak pán Dominik, toto je z vašej strany hrubé zavádzanie zákazníka, a nepochybujem, že vedomé. Nejedná sa v žiadnom prípade o meranie wattov (teda presnejšie výkonu vyjadrovaného v jednotkách watt), športtestery sú a vždy budú schopné iba ODHADU výkonu a vykonanej práce, a to si povedzme, že iba veľmi hrubého odhadu.