» Blog » Ball

Ball Engineer III Marvelight – hodinky nejen pro průvodčí

Tagy: Recenze | Ball | Pánské | Klasické | Tradiční

Jakub Pitucha | 31.8.2023 | 5 MIN | 12x komentář

Ball, značka v mainstreamu téměř neznámá, v hodinářských kruzích vysoce ceněná. Dnes si posvítíme na její model Engineer III Marvelight v limitované „Caring“ edici. Najdeme na konci duhy hrnec zlata?

Na úvod by se však hodila stručná chvilka dějepisu…. historii značky totiž datujeme až k roku 1891, kdy byl na post generálního dozorce a strážce železničního času v USA jmenován zlatník a hodinář Webb Ball. Stalo se tak v návaznosti na sérii vlakových nehod, včetně té nejznámější u města Kipton. V současné době je Ball, co se týče sídla i výroby ryze švýcarskou značkou – o tom ale více v našem článku nebo videu o historii značky.

Příběh značky Ball Watch – Hodinářská firma, které neujel vlak
4.3.2021 - Agáta Vřeská
Příběh značky Ball Watch – Hodinářská firma, které neujel vlak

Dnes se podíváme hlavně na to, zda se vyplatí hodinky Ball Engineer III Marvelight COSC v limitce „Caring Edition“ pořídit a jaké vlastně jsou.

Přesné

Zaprvé jsou přesné… a na tom si také Ball již od svých raných začátků velmi zakládá. V tomto modelu najdeme strojek RR1103-C postavený na švýcarském ETA 2824-2 s 25 kameny, zdobeným rotorem z dílny Ballu a hned několika vychytávkami (o těch však až později, musíme to vzít pěkně popořadě).

Model se pyšní označením „CHRONOMETER“, což značí, že si prošel náročnými zkouškami švýcarského úřadu COSC. A ještě aby ne, zmíněný COSC totiž historicky vychází z kritérií Weba Balla, které určil již v 19. století pro špičkové hodinky amerických železnic. A tyto kritéria začaly nedlouho poté přebírat i jiné značky či instituce jako například COSC. Kalibr je tedy certifikován na -4 až +6 vteřin za den, v několika pozicích i teplotách. Mně však předvedl o mnoho lepší hodnoty, když za jeden den nabral necelou vteřinu.

Chronometry – Co je certifikace COSC a stojí zato si za ni připlatit?
28.6.2023 - Eduard Tomas
Chronometry – Co je certifikace COSC a stojí zato si za ni připlatit?

Samozřejmostí, kterou asi není ani třeba zmiňovat, je hacking (zastavení chodu hodinek při vytažení korunky, což se hodí k nastavení naprosto přesného času) a ruční nátah doplňující ten automatický. Garantovaná rezerva chodu je pak průměrných 38 hodin a frekvence setrvačky plynulé 4 Hz (8 posunů za vteřinu).

Odolné

Ball Engineer III Marvelight jsou na mechanické hodinky neobyčejně odolné. Zejména díky hned několika patentům a vychytávkám, kterými se náš recenzovaný model může pyšnit.

Hodinky jsou odolné vůči magnetickému poli do 1000 gaussů (stejnou odolnost pro srovnání nabízí i slavný Rolex Milgauss), a to díky speciálnímu kontejneru skládajícího se ze slitiny niklu, železa, mědi a molybdenu, ve kterém je kalibr usazen. Značka zároveň garantuje, že všechny její modely jsou uzpůsobeny k tomu, aby dokázaly fungovat v extrémních teplotách, a to od -40 °C do 60 °C.

VŠE NA TÉMA: Hodinky a magnetismus – V běžném životě
4.6.2021 - Agáta Vřeská
VŠE NA TÉMA: Hodinky a magnetismus – V běžném životě

Kromě odolnosti vůči magnetickému poli a teplotám, které běžný smrtelník s Bally na zápěstí nikdy nezažije (pokud by tedy s hodinkami nešel například do sauny nebo kryokomory), se hodinky pyšní i zvýšenou odolností vůči nárazům. Podle vyjádření Ballu by hodinky měly být odolnější o celých 66 %. Upřímně nevím, co je na tom pravdy – o crashtest jsem se zatím nepokoušel, ale pokusím se alespoň vysvětlit, čím této vlastnosti inženýři z Ballu docílili.

První z jejich patentů je tzv. SpringSEAL, který se zjednodušeně stará o pohodlí regulační ručky setrvačky, jež slouží hodinářům k jemnému dolaďování („zrychlení“ a „zpomalení“ chodu hodinek). Při nárazu se však ručka může lehce vychýlit ze své polohy, a tím narušit přesnost hodinek – tomuto nešvaru má zmíněný „SpringSEAL“ zabránit.

Další specialitou je technologie SpringLOCK. Jakási klec, ve které se nachází vlásek setrvačky. Tato klec zabraňuje rozvinutí vlásku při nadměrných otřesech a snižuje riziko jeho poškození nebo i přetržení.

Poslední vychytávkou proti mechanickému poškození strojku je tzv. Amortiser, jakýsi „kroužek“ z antimagnetického materiálu, jenž obepíná celý strojek, a tím jej chrání proti bočním nárazům.

Tato Ballem „vytuněná“ Eta je pak posazena do pouzdra o velikosti 40 mm na šířku, 13,1 mm na výšku a 46,6 mm od nožky k nožce. Pouzdro je vyrobené z 904L oceli, ze které je vyroben i náramek hodinek. Tato ocel je oproti klasické 316L oceli odolnější vůči korozi, kyselinám, ale i poškrábání – je prostě a jednoduše tvrdší. To také klade větší nároky na techniku výroby (jelikož je kvůli vyšší tvrdosti materiálu o něco složitější komponenty vytvořit) a na použití tohoto materiálu si troufá s nadsázkou jen hrstka značek (v čele s Rolexem) proti celému zástupu výrobců používající klasickou 316L ocel.

Materiály využívané na výrobu hodinkových pouzder
10.5.2023 - Matěj Urbaczka
Materiály využívané na výrobu hodinkových pouzder

Co se týče skla hodinek – to je samozřejmě safírové s antireflexní vrstvou. Dýnko i korunku zde najdeme šroubovací a hodinky nabízí příjemných 100 m voděodolnosti.

Hravé

Náš dnešní kousek je součástí limitované „caring“ edice o 1000 kusech. Tato edice, již u Ballu plně vyprodaná (u nás v posledních kusech ještě dostupná), byla původně uvedena ve spolupráci s Armádou spásy, kterou Ball již delší dobu finančně podporuje. V předprodeji putovalo za každý jeden nákup těchto hodinek právě 300 švýcarských franků (zhruba 7500 korun) výše zmíněné organizaci. Dnes na Armádu spásy putuje 5 % z tržby tohoto modelu.

Vhled hodinek spojuje poklidnou eleganci s hravostí tritiových indexů, které mají 6 různých barev a připomínají duhu. Indexy jsou tvořeny skleněnými trubicemi naplněnými plynným tritiem a sulfidem zinečnatým. Tyto dvě látky spolu reagují a vytváří konstantní zdroj světla bez nutnosti „nabití“ slunečním zářením (na rozdíl od klasické luminiscenční barvy). Jediným neduhem je doba svítivosti – tritium má totiž jako každý jiný prvek určitý poločas rozpadu. Přesně 12 let. Což je taky doba, po kterou budou hodinky krásně a jasně svítit.

Po této době začnou blednout až nakonec úplně zhasnou. Ball tuto dobu uvádí na 25 let. Není ale třeba zoufat – pro ty, kterým by světýlka opravdu chyběla, je tu možnost výměny ciferníku a ruček za nové.

Ciferník je kromě tritiových trubic na pětiminutových indexech vylepšen i barevnými výřezy s luminiscencí nacházejících se po minutách. Na ciferníku pak najdeme název značky s tzv. Railroad Standard pečetí, označením voděodolnosti a nápisem „CHRONOMETER“, který odkazuje na výše zmíněnou COSC certifikaci.

Engineer III Marvelight pak dále nabízí funkci data s rychlým posuvem (přesně o půlnoci) a „kyklopa“ – zvětšovací sklo pro datumové okénko. Ciferník doplňují ručičky s tritiovými trubicemi.

„H-článkový“ náramek s vybroušenými hranami střídá broušené a leštěné povrchy a je zakončen motýlkovou sponou bez tlačítek na zapínaní. Spona náramku je spolu s korunkou dozdobena signováním; na náramku najdeme vygravírovaný nápis „BALL“ a na korunce typické RR. Celý model na mě i přes elegantní vzhled působí velmi robustně, zejména kvůli lehce vyšší váhy, která je před zkrácením náramku zhruba 178 g. Na zápěstí jsou tedy příjemně cítit.

Pro ty, kteří preferují klasický styl ciferníku, značka nabízí i modely v konzervativním provedení; například zelené (NM9026C-S6CJ-GR) nebo gradientní červené (NM9026C-S6CJ-RD).

Pánské hodinky Ball – Fotogalerie těch nejzajímavějších
20.8.2021 - Agáta Vřeská
Pánské hodinky Ball – Fotogalerie těch nejzajímavějších

Pro koho jsou a stojí za koupi?

Za mě určitě stojí – protože i když nejste zrovna průvodčí amerických drah, oceníte jejich přesnost, odolnost i kompaktnost. V těchto kvalitách lze cítit historický odkaz značky, jež na ně sázela již od jejího počátku v roce 1891, kdy vytvářela jednoduché a zejména praktické hodinky bez serepetiček.

Dnešní model je pak zejména pro ty, kteří se umí na hodinky koukat i trochu s nadsázkou a zároveň hledají odolný, přesný a spolehlivý model zavedené značky, který jim na konci dne rozzáří úsměv na tváři.

Ball Engineer Master II Aviator Automatic recenze – Čas nelze přehlédnout
26.9.2023 - Igor Kratochvíl
Ball Engineer Master II Aviator Automatic recenze – Čas nelze přehlédnout

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marekpřed 240 dny, reagovat
Solídna klauniáda BTW1 - a to díky speciálnímu kontejneru skládajícího se ze slitiny - ?? BTW2 - Tato edice, již u Ballu plně vyprodaná (u nás v posledních kusech ještě dostupná) - no jo, když plně tak plně...
Jakub Pituchapřed 240 dny
Dobrý den Marku, "BTW1" - přesně jak píšu, strojek hodinek je zasazen do kontejneru vyrobeného ze zmíněného materiálu, čímž pomáhá chránit proti magnetismu. Můžete se o tom více dočíst přímo na stránkách Ballu: https://shop.ballwatch.ch/en/endurance_technology "BTW2" - tento model je již v oficiálním Ball e-shopu vyprodaný, my jej však ještě máme. Pokud byste ještě něco nepochopil, napište a rád Vám to vysvětlím.
Tomášpřed 238 dny
Vy nemate u vas internet?
Josef Klatpřed 233 dny
V článku se píše v Ballu vyprodaná, je to snad jasné
Marekpřed 240 dny, reagovat
Zdravím, pozerám že to aj čítate a reagujete :) BTW1 bolo myslené na gramatiku - nie som síce preborník na český jazyk, no skloňovanie "díky kontejneru skládajícího" mi znie mierne kostrbato. Nemá byť skládajícímu? BTW2 Tak buď niečo je vypredané alebo nie je. A klauniádou bol myslený pestrofarebný ciferník, aby sa vás to nejak osobne nedotklo.
Jakub Pituchapřed 239 dny
Dobrý den Marku, komentáře samozřejmě vždy čtu a tvar slova říkáte správně, děkuji tedy za gramatický tip i upřesnění významu "klauniády".
Mojmírpřed 239 dny, reagovat
Obě nerezové oceli mají prakticky stejnou tvrdost. 904L: HRB 70–90 a 316L: HRB 95 max. Ocel 904L je nevhodná pro lidi s kontaktní alergií na Nikl, protože obsahuje 23 až 28 % niklu oproti 10 až 14 % v oceli 316L, viz: https://www.sandmeyersteel.com/images/Alloy904L-SpecSheet.pdf . . . . . . https://www.sandmeyersteel.com/images/316-316l-317l-spec-sheet.pdf
Jakub Pituchapřed 239 dny
Zajímavé, děkuji moc za články. Každopádně v odolnosti proti korozi 904L jednoznačně vede a aspoň podle mého názoru vypadá na první pohled lépe a "luxusněji" díky světlejší barvě a většímu lesku. Ve výsledku je také použití této oceli i jakousi "vizitkou" značky - když si na její opracování vůbec troufá. Oba druhy oceli ale mají svoje a záleží na každém co si zvolí.
Mojmírpřed 239 dny
Musím opravit své tvrzení výše, protože u alergie na nikl jde o množství niklu, které se z materiálu uvolňuje. Ocel 904L uvolní při teplotě 37 °C v umělém potu 0,18 μg Ni / cm² za týden, což je méně než ocel 316L...0,28 μg Ni / cm² za týden. Viz kapitola 2.5. a tabulka 10 v kapitole 3.6. na konci článku: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6471766/
Jakub Pituchapřed 238 dny
Zajímavé, děkuji moc za studii a rozšíření obzorů, sám jsem na to dnes také narazil, když jsem téma hlouběji zkoumal... tak ani 316L ocel nebude pro alergiky asi vhodnější volbou.
Marekpřed 239 dny, reagovat
Mojmír - no to je zaujímavé. BTW3 Keď tento ležiak sušíte štvrtým rokom, asi by pomohlo zavesiť na cenovku doplnok s textom napr. -25%, potom rastú šance že sa ho raz zbavíte :)
Marekpřed 236 dny, reagovat
Tomáš = obranca českého internetu pred vstupom neárijských... pardon, nečeských narušiteľov? :D

Hodinky zmíněné v článku