» Blog » Ball

Ball Engineer Master II Aviator Automatic recenze – Čas nelze přehlédnout

Tagy: Recenze | Ball | Pánské | Klasické | Letecké

Igor Kratochvíl | 26.9.2023 | 6 MIN | 2x komentář

Stojím před pekelně prekérním úkolem... Jak objektivně recenzovat něco, co si od první chvíle oblíbíte tak, že jste ochotni i leccos odpustit? Snad nebudu čelit podezření z laciného PR, můj silně pozitivní vztah k hodinkám Ball Engineer Master II Aviator Automatic je totiž založen pouze a čistě na výborných pocitech, které jsem s nimi po celou dobu recenzování prožil. Dámy a pánové, připoutejte se, vzlétáme!

Ball Engineer Master II jsou vlastně první letecké hodinky ze „staré školy“, se kterými jsem měl tu čest. Starou školou míním éru pilotek, které nedisponovaly nepřeberným (a pro neletce jako jsem já i nepřehledným) množstvím stupnic, subciferníků, obousměrně otočných lunet a matematicko-logaritmických vychytávek, jak je známe například díky špičkovým modelům stáje Citizen.

Citizen Promaster Sky Eco-Drive JY8100-80L recenze – Pilotky na japonský způsob
4.4.2022 - Radim Krčmář
Citizen Promaster Sky Eco-Drive JY8100-80L recenze – Pilotky na japonský způsob

Pochopitelně, jen si představte... Sedíte v průkopnickém stroji dřevěné konstrukce, přes řvoucí motor neslyšíte vlastního slova, do obličeje vám šlehá dým z masivních výfuků a hodinky jsou nyní vaším nejdůležitějším parťákem na život a na smrt. Pak jde jen o jedno – mít vždy a téměř za jakýchkoliv okolností dokonalý přehled o čase.

Perfektní čitelnost, obří ciferník i indexy a fortelné zpracování. To byly klíčové indicie hodinek každého správného pilota minulého století, a to jsou i zásadní vlastnosti modelu Engineer Master II Aviator Automatic. Vlastně by se vše dalo shrnout do tohoto jediného odstavce, avšak „mistr inženýr“ má benefitů více – přidanou hodnotu v podobě kvalitního zpracování a punc rozumného luxusu.

Styly hodinek – Základní rozdělení podle účelu
24.2.2021 - Agáta Vřeská
Styly hodinek – Základní rozdělení podle účelu

Řemen jako řemen!

Ego-komplexy naštěstí nevnímám, přesto se musím přiznat, že chlapáckých pocitů si s „inženýrky“ na zápěstí užívám naplno. V tomto směru fungují hodinky dokonale, což má na svědomí především jejich výraznost, začínající už u samotného řemínku.

O pravosti přírodní kůže nepochybujte, materiálem výrobce nešetřil. Výsledkem je poctivý prošívaný řemínek o tloušťce 3,5 mm a šířce 22 mm, který na zápěstí nejen patřičně pocítíte, ale i uslyšíte, a to doslova. Krásně a nahlas totiž „vrže“ při pohybu ruky, což působí majestátně a rebelsky současně.

Větu z nadpisu kapitoly si poměrně často připomenete i při manipulaci s řemínkem, protože jeho odepínání i zapínání vyžaduje skutečně notnou dávku síly. Z počátku to bude fuška a umím si představit, že zápas s řemínkem během ranní přípravy na důležitou schůzku dokáže hezky pocuchat nervy.

Lze předpokládat, že tento jev postupem času zmizí či se alespoň zmírní, řemínek lze případně kdykoliv nahradit za lépe vyhovující. Snad nebudu za barbara kvůli úvaze, že například NATO řemínek by hodinkám slušel rovněž a sám Ball nabízí i variantu s náramkem ocelovým.

Náramky a řemínky – Přezdívky pro hodinkové fandy
22.6.2023 - Eliška Měrková
Náramky a řemínky – Přezdívky pro hodinkové fandy

Nenápadná přezka je zdobena velmi zdařilou imitací čtyř šroubů a dle očekávání i logem výrobce. Nepřehlédnutelným prvkem řemínku jsou dva velké a mužnost podtrhující ocelové nýty s čistě zdobným účelem. Přestože na mě z počátku působily zbytečným, až rušivým dojmem, postupem času mi přirostly k srdci a dnes si bez nich řemínek ani hodinky neumím představit.

S absolutním přehledem

Robustní ocelové pouzdro má průměr 46 mm, výšku lehce převyšující 13 mm a matný povrch mu opravdu sluší. Jeho přednosti tkví v patentech a technologiích. Za zmínku stojí nejen Amortiser, švýcarský bratranec japonského G-Shocku, chránící strojek před vnějšími nárazy i otřesy, ale především feromagnetická slitina niklu a železa, známá pod přezdívkou Mu-Metal. Ta působí jako nízkofrekvenční antimagnetické stínění, takže magnetické pole má do hodinek vstup zakázán.

Safírové sklíčko zde přímo dominuje a hodinkám dodává luxusní vzhled i prostorovou hloubku. Toto privilegium mu dovoluje především absence lunety, která mně osobně vůbec nechybí. Naopak si díky tomu užívám skvělého přehledu o všem, co se pod sklíčkem s antireflexní vrstvou odehrává, tedy především o aktuálním čase.

A zde musím vyzdvihnout asi největší benefit modelu Engineer Master II Aviator, tedy dokonalou čitelnost. Doslova obrovské indexy, lemující černý ciferník v pětiminutových intervalech, vládnou menšímu, avšak i tak stále skvěle čitelnému číselníku, značenému jednoduchým bezpatkovým fontem.

Prvotřídní přehlednost je zaručena i díky masivním mečovitým ručkám a informace o čase je perfektně dostupná i při pohledu z relativně extrémních úhlů. Tento komfort si užijete například během řízení vozu, kdy stačí letmý pohled periferním viděním na ruku na volantu a jste „v čase“.

Čitelnost nenarušují ani drobnosti na ciferníku v podobě loga výrobce, informace o technologii strojku či voděodolnosti do hloubky 100 m. Tu jsem sice osobně neprověřil, ale předpokládám, že prémiové značce lze v těchto ohledech důvěřovat.

Jste-li detailisté, podobně jako já, budete zbožně sledovat útlou vteřinovku, která díky své bílé špičce pouze jakoby levituje okolo ciferníku. Na opačném černém konci pak skrývá překrásný detail v podobě zdobného dvojitého „R“, odkazující na logo značky a symbolizující zkratku „Rail-Road“.

Komplikace dne v týdnu (ve dvou jazykových mutacích) a data jsou do ciferníku citlivě zasazeny u indexu třetí hodiny a k jejich překlopení na zlomu dne dojde v mžiku. Za trošku nešťastnou považuji snad jen příliš subtilní a pro mě už hůře čitelnou typografii, kterou zde výrobce použil.

Oppenheimer by štěstím zářil

Na širokých indexech, ručkách a na vteřinovce našlo svůj domov stálé radioluminiscenční osvětlení. Ampulky naplněné radioaktivním tritiem fungují dobře, a i když luminiscence není na první pohled příliš výrazná, čas zjistíte bez námahy i uprostřed hluboké tmy.

Designéři Ballu si navíc kreativně pohráli s příměsí luminoforu a výsledkem je příjemná změna zabarvení luminiscence do oranžova na indexu královské dvanáctky. Ball sice umí i lepší barevná „show“, v případě Engineer Master II Aviator Automatic je však umírněnost dle mého názoru na místě. Chytré výzkumy definují poločas rozpadu tritia na 12 let, hodinky budou dle výrobce svítit alespoň o tři roky déle. Kéž by byla radioaktivita vždy využívána pro tak hezké a užitečné věci...

Ball Engineer III Marvelight recenze – hodinky nejen pro průvodčí
31.8.2023 - Jakub Pitucha
Ball Engineer III Marvelight recenze – hodinky nejen pro průvodčí

Radioluminiscenci doplňuje i klasická a velmi efektivní luminiscence SuperLuminova, kterou jsou vyvedeny drobné číslice a která při nasvícení protíná tmu zcela jasně.

Éro se spolehlivým motorem

Ke kompletnímu ovládání hodinek stačí a rovněž příkladně slouží šroubovatelná korunka, tedy spíš pořádná koruna na pravoboku, které uděluji velkou pochvalu ve všech ohledech. Bezvadně se s ní manipuluje, nijak nepřekáží a na čele jí nechybí zdobení již zmíněným dvojitým „R“. Hodinky disponují hackingem, přesto pro mě bylo přesné nastavení času vždy tak trošku zábavnou ruletou. Mohou za to široké rozestupy mezi minutovými indexy a má neschopnost zastavit vteřinovku přesně tam, kde bych chtěl.

Dokumentace uvádí rezervu chodu v trvání 38 hodin a zde musím hrubě nesouhlasit. Mnou testovaný kousek totiž dokázal neúnavně tikat reálných 45 hodin, tedy o celých 7 hodin déle, a přičteme-li k tomu denní odchylku přesnosti v akceptovatelné toleranci 3–4 vteřin, pak lze říci, že automatický strojek s označením BALL RR1102 šlape excelentně. Výrobce vsadil na osvědčenou „čtyřhertzovou“ stálici ETA 2836-2 s pětadvaceti kameny. Tento kalibr v Ballu obohatili o technologie SpringLOCK a SpringSEAL, obě chránící chod strojku před otřesy a nárazy.

Pokud si potrpíte na pěkné věci s příběhem, pak budete příjemně potěšeni i šroubovatelným dýnkem hodinek, vyzdobeným krásným motivem připomínajícím slavný první let bratří Wrightů, konaný v roce 1903. Jde o tak sympatický a sběrateli ceněný detail, že mi tentokrát výjimečně nevadí ani chybějící náhled do nitra strojku přes průhledné dýnko.

Kvalita a úroveň pro fajnšmekry

Závěr recenze bude v případě Engineer Master II Aviator Automatic prostý a jasný tak, jak jsou hodinky samy: popravdě si nevybavuji hodinky s lepší čitelností, chválím přesný strojek, kvalitní materiály, unikátní technologie i bytelné a současně nijak okázalé zpracování. Příjemným překvapením je i výdrž nad očekávání. Výrobcem uváděná celková hmotnost 112 g byla u mnou testovaného kousku na desetinu gramu přesná a ze zkušenosti potvrzuji, že pro uživatele zcela přijatelná i po celodenním nošení.

Modely značky Ball sice patří do vyšší cenové kategorie a toužíte-li po spolehlivých leteckých hodinkách s dobrou čitelností, najde se bezesporu řada výrazně levnějších řešení. Ball je však současně i symbolem špičkové kvality v tak trošku jiném levelu, kterou lze vnímat při každém pohledu i doteku a nepochybuji o cílové skupině, která tuto výjimečnost ráda ocení.

Pánské hodinky Ball – Fotogalerie těch nejzajímavějších
20.8.2021 - Agáta Vřeská
Pánské hodinky Ball – Fotogalerie těch nejzajímavějších

Příběh značky Ball Watch – Hodinářská firma, které neujel vlak
4.3.2021 - Agáta Vřeská
Příběh značky Ball Watch – Hodinářská firma, které neujel vlak

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marekpřed 214 dny, reagovat
Nadpriemerná čitateľnosť daná priemerom 46 mm - sú tie buzole skutočne letecké a nie skôr slepecké? :)
Igor Kratochvílpřed 211 dny
Dobrý den, Marku, děkuji za komentář. Vzhledem k tomu, že v posledních letech ke své velké nelibosti zjišťuji, že zrak už není co býval, souhlasím s Vámi. Ano, jsou i slepecké a já z pohledu slepce konstatuji, díky bohu zato! :) Hezký víkend.

Hodinky zmíněné v článku