» Blog » Ball

Ball Engineer Master II Diver TMT recenze – Světově unikátní mechaniky s teploměrem

Tagy: Recenze | Ball | Pánské | Klasické | Potápěčské

Agáta Vřeská | 22.6.2021 | 7 MIN | 3x komentář

Ball dnes patří mezi hrstku špičkových hodinářů, kteří používají pro mechanické hodinky tritiové osvětlení. A také mezi ty, kteří vyrábí mechanické hodinky s teploměrem. Jedinečná komplikace Ball Engineer Master II Diver TMT je něco, co musí upoutat pozornost milovníků hodinářských technologií navzdory tomu, jak málo praktická funkce to vlastně je.

Pozadí

Ballu se někdy přezdívá hodinkový Rolls Royce. Může za to zkratka RR označující Rail Road standardy, které Ball zavedl. Původně americká, nicméně dnes už švýcarská značka sídlící ve slavném La Chaux-de-Fonds, má za sebou totiž vcelku pozoruhodný příběh a nejvíce je spojován právě s americkými železnicemi.

Standardy, které tehdy zakladatel Webb C. Ball zavedl pro železniční hodinky, byly uznávanými po celé Americe a jeho hodnoty přebírali výrobci nejen tam, ale také na starém kontinentu. Dodnes si Ball připomíná železniční éru ve svých kolekcích. Ale to hlavní, dodnes se zaměřuje na spolehlivé a přesné časomíry, které budou schopné obstát i v náročných podmínkách.

Mrkněte na naši videorecenzi:

Příběh značky Ball Watch – Hodinářská firma, které neujel vlak
4.3.2021 - Agáta Vřeská
Příběh značky Ball Watch – Hodinářská firma, které neujel vlak

Asi nejtypičtějším poznávacím znamením hodinek Ball je využití tritia pro osvětlení hodinek. Pochlubit se ale může také mnoha patenty a inovacemi. Ať už jde o antimagnetičnost hodinek, odolnost vůči nárazu, patentovaný způsob ovládání chronografu či ochrany korunky, nebo komplikaci, kterou si představíme dnes: teploměr implementovaný do vyloženě sportovního modelu s potápěčským designem a kvalitami – Engineer Master II Diver TMT.

Odolný potápěč

Luneta s potápěčskou stupnicí s vyznačenými 15 minutami je obousměrně otočná. To není neobvyklé, ale tady jde o jiný způsob fungování. Vnitřní luneta se ovládá korunkou na druhé hodině, která je šroubovací, takže jakmile nastavíte požadovaný údaj, korunku zašroubujete a luneta už se ani nepohne.

Voděodolnost dosahuje 300 metrů a ochranu proti vodě zajišťují také šroubovací korunka a robustní plné dýnko s velmi netradiční rytinou. Osobně jsem z ní trochu nesvá, nicméně vyobrazuje Guillaume Néryho, francouzského potápěče, který je držitelem několika rekordů. Jedním z nich byla hloubka 109 metrů v roce 2006, odtud pak limitovaný počet kusů hodinek.

Guillaume Néry, francouzský potápěč, který se v roce volně potopil do hloubky 109 metrů. O pár let později dosáhl 139 metrů, ale málem při tom přišel o život a zanechal závodění.

Guillaume Néry, francouzský potápěč, který se v roce 2006 volně potopil do hloubky 109 metrů.

Bavíme-li se o potápěčských kvalitách, je tady samozřejmě nezbytná absolutní čitelnost a přehlednost. V tom Ball vyniká nejen v řadě Engineer Master, ale napříč svými řadami. Z potápěčských modelů se nedá nezmínit asi nejoblíbenější Ball Starlight v řadě Roadmaster s typickým potápěčkým designem a fantastickou luminiscencí kombinující tritiové kapsle a fotolumiscenci Super-LumiNova.

U Engineer Master II Diver TMT najdeme přes 50 tritiových kapslí tří různých barev. Ty jsou naplněné radioaktivním tritiem a v reakci s chemickou látkou vyzařují permanentní světlo, aniž by potřebovaly předchozí „nabití“ světlem či jiným zdrojem.

Tritiové osvětlení, které Ballu dodává Mb microtec.

Tritiové osvětlení, které Ballu dodává Mb microtec.

Pouzdro hodinek je z titanu s černou DLC vrstvou, která zvyšuje ochranu vůči poškrábání. Právě lehkost titanu se střízlivým průměrem pouzdra 42 mm (54 mm lug to lug) a promyšleným zaoblením nožek způsobuje, že se hodinky skutečně dobře nosí. Zvláště při váze 98 g.

Je možná překvapivé, že Ball tmavou DLC vrstvou nepotáhl také dvě korunky. Hádám, že šlo spíše o záměr, protože s touto kombinací se setkáváme u řady hodinek Ball poprvé a vzhledem k ceně hodinek asi nejde jen o snahu na něčem ušetřit, ale spíše rozbít případnou jednotvárnost. I když tady je design sám o sobě natolik zajímavý, že by kompletní černá úprava rozhodně neškodila. Takto ale korunky ladí s ručkami, které jsou ve skutečně precizní finální úpravě.

Uvnitř je automatický strojek Ball RR1601, který ale nezačíná nikde jinde než jako ETA 2892-A2 (nově pak Ball přechází také na Sellitu, jako většina značek, které nejsou pod Swatch Groupem a nemají veškeré strojky in-house). Běží na moderní frekvenci 28 800 polokmitů za hodinu a nabízí 42 hodin rezervy.

Vnitřní oboustranně otočná luneta se ovládá šroubovací korunkukou na druhé hodině.

Na liché hodině najdeme i datumovku.

Ball je známý tím, že se zaměřuje na přesnost a spolehlivost svých hodinek. To je silně podpořeno celkovou robustností a odolností vůči vlivům nárazu o síle 5000 Gs. Strojek by měl bez poškození zvládnout pád až z jednoho metru.

Současně patří mezi značky, které se u svých hodinek silně zaměřují na odolnost vůči magnetismu. Najdete modely, které odolají dokonce síle 80 000 A/m. Zvýšenou odolnost mají ale všechny a velkou část pak nechává Ball i certifikovat. Také Ball Engineer Master II Diver TMT se chlubí antimagnetičností, což přispívá k přesnosti chodu hodinek.

VŠE NA TÉMA: Hodinky a magnetismus – V běžném životě
4.6.2021 - Agáta Vřeská
VŠE NA TÉMA: Hodinky a magnetismus – V běžném životě

První na světě

To nejzajímavější na Ball Engineer Master II Diver TMT jsem si pak nechala na konec. Jak název TMT napovídá, jde o hodinky s teploměrem, jehož ukazatel najdeme ve spodní části číselníku. A to je ve světě mechanických hodinek skutečně něco unikátního.

Ball navíc dokázal vyrobit náramkové mechanické hodinky, které měří teplotu od -35 do +45 stupňů Celsia jako první na světě. Už tak se do tohoto úkolu pouští jen málo značek, vlastně si jen marně snažím vybavit další mechaniky s teploměrem.

Svůj systém měření teploty má Ball patentovaný.

Svůj systém měření teploty má Ball patentovaný.

Měření teploty funguje na principu bimetalové pružiny, která je citlivá na teplotu. Jde vlastně o cívku ze dvou kovových drátů, které jsou podélně spojeny a navinuty do spirály. Ta je pak uložena na speciální desce strojku. Jak obě slitiny rozdílně reagují na teplotu, tak se jedna předvídatelným způsobem smršťuje a druhá roztahuje. Tím udávají teplotu.

Obvykle jsou tyto slitiny z oceli a mědi, nebo oceli a mosazi. Teploměr v hodinkách není rozhodně novinkou, můžete najít třeba historické hodinky Breguet z počátku 19. století. Tehdy ale měl teploměr v hodinkách spíše tu funkci, že se před vynálezem slitin rezistentních na teplotu hodinky chovaly s výraznější odchylkou. Teploměr tak umožňoval lépe regulovat čas v závislosti na teplotě.

Údajně největší výzvou inženýrů v Ballu bylo umístit bimetalový teploměr tak, aby se nezvýšila výška celého strojku nad požadovanou hodnotu. Vše tedy do sebe muselo přesně zapadat. I proto si Ball nechává některé části jako desku či můstek vyrábět na zakázku.

Přesnost teploměru je kapitola sama pro sebe. Stejně jako využitelnost této komplikace. Teploměr by měl fungovat s přesností 97 %. Ale je třeba říct, že pro správné měření je nezbytné mít hodinky sundané z ruky, a to minimálně na 10 minut, ideálně víc.

Přesnost měření je 97 %.

Přesnost měření je 97 %.

Při nošení totiž hodinky ukazují teplotu, která je, řekněme, částečně brána podle teploty vašeho těla a okolní teploty. Právě teplota zápěstí pak silně ovlivňuje výslednou teplotu, takže pro správné měření je důležité hodinky sundat, aby se teplota uvnitř vyrovnala teplotě okolí. To je ale problém – nebo spíše fakt, který hodináři zatím neumí moc obejít – všech hodinek s touto funkcí. Nejen tedy mechanických Ball, ale také quartzových.

S tím souvisí také praktické využití teploměru na mechanických hodinkách. U outdoorových hodinek typu Casio ProTrek, G-Shock či Alpina AlpinerX tuto funkci možná využijete na nějakém treku, někdy se hodinky dokonce zavěšují třeba na batoh, aby teploměr neovlivňovala právě teplota těla. Ale mechanický Ball, i přes svou všestrannou odolnost, není úplně typ hodinek, který si pořizujete primárně na výšlap.

Černý řemínek je z přírodního kaučuku. Na ruce je velmi pohodlný a k titanovému pouzdru s černým DLC povlakem se hodí víc než dobře.

Černý řemínek je z přírodního kaučuku. Na ruce je velmi pohodlný a k titanovému pouzdru s černým DLC povlakem se hodí víc než dobře.

Je tedy pravdou, že teploměr v mechanických hodinkách není zas tak vyhledávanou praktickou funkcí. A málokdo bude záměrně hledat mechanické hodinky právě s ukazatelem teploty. Ale je to ukázka hodinářské zdatnosti a dá se říct, že TMT hodinky jsou skutečně cílené na milovníky právě této technologické vynalézavosti.

V závislosti na tom, kde hodinky Ball TMT kupujete, si můžete vybrat, zda budou ukazovat teplotu ve °C nebo °F. A protože tady v Evropě měříme ve stupních Celsia, na číselníku najdete ukazatel -35 °C až 45 °C. Ball má svůj teplotní systém dokonce patentovaný a skutečně budete jen obtížně hledat druhé takové u jiných značek.

Závěr

Pokud jste sběratel, který hledá unikátní kousky s unikátními komplikacemi, Ball Engineer Master II Diver TMT jsou přesně takové. Ball se navíc v kruzích hodinkových nadšenců stává čím dál oblíbenější. A je to dáno spolehlivostí značky nabízející opravdu hodně za dané peníze. Ball Diver TMT jsou pak ještě unikátnější tím, že nejsou obyčejné. Ať už pro svou funkci teploměru, nebo použití tritia, které je stejně jako teploměr u mechanických hodinek výjimečnou záležitostí.

Pánské hodinky Ball – Fotogalerie těch nejzajímavějších
20.8.2021 - Agáta Vřeská
Pánské hodinky Ball – Fotogalerie těch nejzajímavějších

Jedinečná komplikace teploměru v mechanických hodinkách
Povedený potápěčský design s precizním zpracováním
Voděodolné do 300 metrů
Antimagnetické
Titanové pouzdro s DLC úpravou
Tritium, které svítí nepřetržitě bez potřeby jiného zdroje

Vyšší cena, z velké části dána komplikací teploměru
Teploměr není příliš využitelný v běžné praxi
Někomu se nemusí líbit jiná barva korunek

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Robert Vosáhlopřed 1040 dny, reagovat
Děkuji za zajímavý článek a rozšíření obzorů. Myslel jsem si, že se dají Bally sehnat jen se stupnicí °F
Sasapřed 940 dny, reagovat
Hodinky pro využití pro outdoorové aktivity (třeba Garmin, Suunto) už delší dobu řeší externím čidlem, které posílá data do hodinek. Mechanické hodinky s teploměrem vidím poprvé...používám na denní nošení dlouhodobě hodinky Casio ProTrek, nabíjené světlem a řízené rádiem. Jsou přesné a najdete v nich teploměr, tlakoměr/výškoměr. Baterii nebylo nutno měnit, mám je asi 8let. Jediný důvod pořídit si hodinky Ball je imho reprezentace ????
Agáta Vřeskápřed 940 dny
Přesně tak. Je to něco jiného, než Protreky nebo třeba sporttestery. Určitě souhlasím, že pokud člověk hledá hodinky právě s funkcí teploměru, mechaniky nebudou první volba. Je to ale unikátní funkce v kombinaci s mechanickým strojkem. A rozhodně i designově. :)