» Blog » Zprávy

Baselworld 2020 zrušen. Kvůli koronaviru se nekoná ani SIHH

Tagy: Zprávy | Klasické

Agáta Vřeská | 29.2.2020 | 3 MIN

Největší světový hodinářský veletrh roku, Baselworld 2020 se ruší. Důvodem je riziko nákazy koronavirem. Pořadatelé to oznámili v tiskové zprávě v pátek 28. února. Baselworld tak následuje SIHH a další hodinářské výstavy.


Bude to vůbec poprvé, co se nejstarší švýcarská hodinářská show, založená v roce 1917, nebude konat. Původní termín, 30. dubna až 5. května, byl odložen na leden 2021. Hlavním důvodem je zákaz konání větších akcí a shromáždění vydané švýcarskými úřady.

„Z důvodů ochrany zdraví a v souladu se zásadou předběžné opatrnosti v návaznosti na zákazy rozsáhlých veřejných a soukromých akcí, které dnes (28. února) vydaly švýcarské federální a kantonální úřady, Baselworld oznamuje, že se rozhodl odložit show na čtvrtek 28. ledna 2021 do úterý 2. února 2021, z důvodu obav souvisejících s Covid-19," stojí v tiskové zprávě Baselworldu.

Platnost zákazu vydaného úřady je sice do 15. března, ale může se obnovit. Baselworld tak neměl jinou možnost než okamžitě reagovat, protože právě příští týden, začátkem března, měly začít všechny přípravy, včetně výstavby hal.

Celosvětová nejistota a reálné riziko šíření nákazy koronavirem je důvodem, proč byla už o den dřív, ve čtvrtek 27. února, zrušena druhá největší švýcarská hodinářská výstava SIHH (od letošního roku přejmenována na Watches and Wonders), která se měla konat v Ženevě týden před Baselworldem.

Letošní ročník měl být první, kdy obě akce na sebe cíleně navazovaly, a pokračovat se mělo až do roku 2024. Náhradní termín Watches and Wonders ale zatím není znám. Obavy z epidemie byly jedním z hlavních důvodů, proč svou účast na Baselworldu zrušil také Bulgari, a to už 11. února. Následoval Citizen a Bulova.

„Velmi litujeme, že jsme museli událost odložit kvůli koronaviru (...). Toto rozhodnutí bylo o to obtížnější vzhledem ke všem pozitivům, kterých bylo v posledních několika měsících dosaženo nasloucháním a dialogem, což vedlo k novým konceptům a novým řešením, která přilákala vystavovatele k návratu," řekl Michel Loris-Melikoff, generální ředitel společnosti Baselworld.

Pořadatelé Baselworldu čelili v poslední době řadě výtek a z výstavy odešlo několik zvučných jmen. Loni oznámil odchod např. Swatch Group, a vzal tím s sebou značky jako Omega, Breitling, Breguet, Tissot, Certina, Hamilton a další. Na podzim loňského roku pak pro Basel přišla další rána, když svou nepřítomnost na Baselworldu 2020 oznámilo po mnoha letech Seiko a Grand Seiko.

Strach z epidemie byl důvodem pro zrušení akce Swatch Groupu Time To Move původně naplánované na 4. až 6. března v Curychu, kde mělo šest nejprestižnějších značek Swatch Group představit své novinky. V témže týdnu měla proběhnout expozice Grand Seiko v Tokiu, z důvodu možnosti šíření virové nákazy byla rovněž zrušena.

Zda se někteří vystavovatelé na basilejský veletrh vrátí není zatím vůbec jisté, pořadatelé, v čele s Michelem Loris-Melikoffem se ale snaží bojovat za obnovu důvěry a celkovou transformaci výstavy.

„Toto odložení umožní Baselworldu pokračovat ve vývoji a přinášení nových formátů a řešení, jakož i vylepšení nového konceptu, který navrhujeme," zmínil generální ředitel Loris-Melikoff v tiskové zprávě.

Současně v ní bylo nastíněno, že v následujících týdnech bude představena nová digitální služba, která má být „nezbytná a užitečná pro celou komunitu, a splní potřeby značek, které se v těchto obtížných a bouřlivých časech staly ještě důležitějšími."

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře