» Blog » Bering

Bering Pebble. Design navržený světoznámým KiBiSi

Tagy: Recenze | Bering | Klasické | Fashion

Agáta Vřeská | 14.9.2020 | 5 MIN

V záplavě hodinek klasických tvarů je každé vybočení trochu odvážným krokem. Při pohledu na asymetrický tvar hodinek Bering z nové kolekce Pebble si jeden není jistý, zda jde o zajímavou odlišnost, nebo mu nepravidelnost je vyloženě nepříjemná.

Po prvním kontaktu s produktovými fotkami jsem se klonila k druhé variantě. Nebylo vůbec snadné je kamkoli zařadit. Bylo ale na nich něco jiného, co poutá pozornost. A brzo po seznámení s Pebble zjistíte, že se na ně nelze dívat jen na módní hodinky, ale i kousíček uměleckého projevu.

5 530 Kč (doručíme do 26.3.)

Tento svěží umělecký vítr přivál ze severu. Za originálním tvarem hodinek totiž stojí světoznámé designérské studio KiBiSi. Inspiraci našlo v oblázcích typických pro skandinávské pobřeží.

5 530 Kč (doručíme do 26.3.)

Pochopitelně ale nemůžete vzít náhodný šutřík z pláže a vytvarovat podle něj hodinky. Spojení musí být především funkční. Zaoblení hodinek proto není nijak výrazné, nikde nepřekáží, stejně jako korunka na desáté minutě. Na zápěstí pak vytváří hodinky naprosto přirozený, a o to více vlastně překvapivý dojem.

Na dánské značce Bering jsou mi sympatické především dvě věci. Designově vychází už od svých začátků z čistoty a tvarové jednoduchosti, nacházejíc inspiraci v blízké přírodě. A rozhodnutí nezakolísávat, pokud jde o kvalitu materiálů. Až na záměrné výjimky, jako jsme viděli u barevné kolekce True Aurora, jsou pouzdra vždy z chirurgické oceli, obvykle v leštěné podobě. Sklíčka hodinek volí Bering vždy safírová. Cíleně, aby zůstaly bez škrábanců, čistá, krásně průhledná. Navíc, jak je z celé kolekce Bering zřejmé, nejedná se o předraženou záležitost a nenajdeme tady ani přirážku za „známé módní jméno“.

Jak pánské (s průměrem 40 mm), tak dámské (s průměrem 34 mm) varianty jsou velmi tenké, upevněny na milánský náramek z ocelové spleteniny.

Vybírat lze z několika variant, včetně u Beringu tolik oblíbené arkticky modré a poutavě červené. Barevných odstínů je dosaženo klasickou PVD úpravou.

Bez zaváhání lze Bering Pebble definovat jako elegantní, městské hodinky. Nevybočují tak z nám dobře známého stylu hodinek Bering.

Jakmile se odpoutáte od nových tvarů pouzdra, zjistíte, že na číselníku něco chybí. A nejsou to minutové indexy, nebo vteřinová ručka. Na minimalismus jsme (nejen) u Beringu zvyklí. Ale tam, kde běžně nacházíme jméno značky, je prázdno. Nic nenarušuje úplnou čistotu číselníku. Ani zdánlivě tak důležitá informace, čí hodinky máte vlastně na ruce. Je to záměr KiBiSi studia a Bering jej dodržel. Své logo vtiskl pouze na stranu pouzdra, v gravíru stejného odstínu jako tělo hodinek.

Dobrý design je postavený na myšlence

Designerskou společnost KiBiSi založili v roce 2009 Lars Holme Larsen, Bjarke Ingels a Jens Martin Skibsted. Spolupracovali už ale před tím a našli ve společné práci nový rozměr. Díky svým zkušenostem mohli propojovat znalosti z různých oblastí nejen designu, ale i architektury a umění. Spojení vychází z jejich tří odborných společností: Kilo Design (Ki), BIG architekti (Bi) a Skibsted Ideation (Si).

KiBiSi patří mezi nejvlivnější skandinávské designérské společnosti

KiBiSi patří mezi nejvlivnější skandinávské designérské společnosti

Kilo Design Larse H. Larsena se zaměřuje na průmyslový design. On sám absolvoval Královskou dánskou akademii výtvarných umění. Jeho práci můžete najít i v San Francisco Museum of Modern Art a získal řadu ocenění včetně  Danish Design Award, Red Dot či zlatého lva z Cannes Lions International Festival of Creativity. Mezi klienty Kilo Design patří společnosti jako Samsung, Google či AIAIAI.

Sluchátka vytvořena pro Google ve spolupráci s AIAIAI.

Sluchátka vytvořena pro Google ve spolupráci s AIAIAI.

Bjarge Ingels Group (zkráceně BIG) patří mezi nejzajímavější kodaňské uskupení. Stojí za ním desítky ocenění a z nápaditých projektů zmíním třeba VIA 57 West na Manhattanu, park Superkilen nebo Dánské námořní muzeum. V roce 2016 zařadil časopis Forbes Bjarge Ingelse mezi 100 nejvlivnějších mužů. A pokud o něm chcete vědět víc, vznikl nedávno i dokument Big Time.

Dánské národní námořní muzeum od BIG v Helsingør

Dánské národní námořní muzeum od BIG v Helsingør

Také poslední z trojce dánských designérů Jens Martin Skibsted má za sebou desítky úspěchů. Předsedal Dánské radě pro design, nejznámější je ale jeho společnost Biomega zaměřující se na jízdní kola a ekologickou dopravu. Mimo jiné také pro Puma AG. Díky své inovativní podobě je najdeme ve sbírkách Muzea národního umění NY i San Francisca.

Kolekce PUMA Bike vytvořena Biomegou a KiBiSi

Kolekce PUMA Bike vytvořena Biomegou a KiBiSi

Dohromady tvoří tato tři světoznámá designérská jména unikátní spojení KiBiSi. Projekty mají neskutečně široký záběr. Od architektury, nábytku, domácích předmětů, až po jízdní kola či letadla. Vytváří působivé řešení pro klienty celého světa. Vždy ale s cílem přinést něco unikátního, inovativního, chytrého. Ale současně funkčního a esteticky dokonalého.

V KiBiSi věří, že myšlenky a produkty jsou svázané a produkt by měl nést myšlenku značky, spíše než být honosným předváděním designéra. Tak se dá vnímat i Pebble tvar hodinek. Svou neobvyklostí lehce překračuje konvence, ale stále zůstává věrný záměru stvořit něco esteticky i funkčně chytrého.

Je zajímavé, že tvar Pebble nenavrhlo designérské trio KiBiSi pro Bering. Celý koncept přenést ladný, mírně asymetrický tvar oblázků do hodinek vznikl pro jinou dánskou značku hodinek – Bulbul.

Bulbul Pebble navržený KiBiSi

Bulbul Pebble navržený KiBiSi

Hádám, že většina z vás o ní ale nikdy neslyšela. Jde o mladou společnost, kterou založil v roce 2013 entuziasta do světového designu Jacob Juul. První kolekcí byly právě hodinky tvaru Pebble, navržené KiBiSi. Netradiční designové pojetí pomohlo odstartovat zájem o tento nový dánský mikrobrand.

Postupně přibyly další kolekce a KiBiSi se i nadále na jejich designu podílí. Přesto jde stále o okrajovou záležitost, kterou na hodinářských pultech neuvidíte. Možná i proto vznikla potřeba představit originální tvary hodinek Pebble širšímu publiku, které by designérský záměr KiBiSi ocenilo.

Bering Pebble. Designed by KiBiSi, Styled by Bering

Je chvályhodné, že Bering neměl potřebu tvar Pebble jakkoli upravovat. Zachoval nejen křivky, ale také rozměry (a přidal dámskou, menší verzi), a především čistotu celého modelu. Ostatně, minimalismus a inspirace severskou přírodou je základem filozofie Beringu. KiBiSi model tak do kolekce Beringu dokonale zapadá.

Myšlení a styl KiBiSi je rozhodně inspirativní. Možná vám to také nedalo a prozkoumali jste jejich tvorbu detailněji. Pokud jste zatoužili mít kousek moderního umění „designed by KiBiSi“ doma, ale jejich lampa ani křeslo se vám do obýváku nehodí, může být Pebble vhodnou alternativou. A jak je pro KiBiSi typické, nejde jen o estetickou záležitost, ale funkční řešení se zajímavou myšlenkou v pozadí.

Bering je moderní značka hodinek a šperků. Její příběh se začal psát v roce 2008, kdy dánský obchodník a dobrodruh Rene Kaerskov seskočil z helikoptéry na ledový povrch Arktidy. Očarován čistotou arktické krásy, vrátil se domů, kde začal pracovat na vzniku značky hodinek, které by měly stejný koncept: krásné, elegantní, s čistým, jednoduchým designem a kvalitními materiály.

Jméno si zvolil podle dánského mořeplavce Beringa, který v roce 1728 objevil a proplul úžinou, nesoucí dodnes jeho jméno, a stal se prvním Evropanem, který prozkoumal Aljašku.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku

5 530 Kč (doručíme do 26.3.)
5 530 Kč (doručíme do 26.3.)
5 530 Kč (doručíme do 26.3.)
5 530 Kč (doručíme do 26.3.)
5 530 Kč (doručíme do 26.3.)
II. Jakost, sleva 20%
4 424 Kč skladem
5 530 Kč nedostupné
5 530 Kč nedostupné
5 530 Kč nedostupné
5 530 Kč nedostupné