» Blog » Bering

Bering True Aurora: Recenze na dánský minimalismus v zářivých barvách

Tagy: Recenze | Bering | Klasické | Fashion

Agáta Vřeská | 12.2.2020 | 5 MIN

Výrazná kolekce True Aurora dánské značky Bering se tentokrát nechala inspirovat polární září. Jevem, který pozorovatele fascinuje pro své jasné barvy. Bering je jednu po druhé přenesl do svých hodinek. Se zajímavou cenou a pro značku nezvyklými materiály.

True Aurora je dost odlišná od ostatních kolekcí Beringu. Jsme zvyklí na ocel, vysoce elegantní styl a tlumenější, tradiční barvy. Modely v True Aurora jsou naopak plné zářivých barev, které nejde přehlédnout. Elegance a decentnost ustoupila hravosti. Zůstal však jednoduchý severský styl a v kombinaci s pestrobarevností vznikl zajímavý nový článek v portfoliu této moderní značky.

Kolekci představil Bering jako novinku pro zimu 2019/2020. Nabízí se ve dvou velikostech – menší, s průměrem pouzdra 34 mm bez korunky, a větší, s průměrem 40 mm a mimostředovou vteřinovkou. Menší jsou v šesti barvách: červená, žlutá, zelená, modrá, černá a zeleno-fialové.

Větší pak rovněž v černé, zelené a zeleno-fialové, zbývající barvy se nakonec neprodávají (a níže zjistíme proč). I přes větší průměr sedne i na dámskou ruku (obě verze jsou brány jako unisexové), nicméně u menšího obvodu zápěstí (pod 16cm) bude trochu trčet řemínek, což mohu s 15 centimetrovým obvodem potvrdit.

Dánský minimalismus

Přestože barvy opravdu září, z pověstného severského minimalismu, který Bering u svých modelů využívá, se neztratilo nic. Číselník je jednoduchý, až prostý. U menších modelů (34 mm) jsou lepené indexy bez čísel, čas přehledně ukazují velmi tenké ručky. U větších modelů (40 mm) byla sekundová ručka mimostředově posunutá k číslu 6, a celou hodinu označuje arabská 12.

Přestože kampaň Beringu lpí na inspiraci v barvách přírodního úkazu, pro nezasvěceného jde zkrátka o jednoduché hodinky v zajímavých barvách i stylu, které vytvoří perfektní módní doplněk. Element polární záře je tak krásným pozadím, ale koncept hodinek směřuje k zájemcům o odvážnější kousek do sbírky.

Ostatně, umíte si představit jednoduché černé koktejlky oživené kontrastním červeným Beringem? Nebo žluté konversky doladěné o žlutý model? Anebo nápaditý barevný outfit s univerzálním a pořád mladistvým vzhledem černých Auror? Já rozhodně ano.

Kvalitní materiály, na kterých si Bering zakládá

U Beringu patří mezi nejvýraznější plusy důraz na kvalitní materiály, a nevybavím si model, ve kterém by z nich slevila. Pouzdra jsou nejčastěji z chirurgické oceli nebo titanu. Stejně tak spony a tahy, u kterých najdeme i ceněnou keramiku. U sklíček nikdy nezaváháme, zda plast, nebo minerál – vždy jde o safír.

Kolekce True Aurora přinesla u materiálů překvapení v mnoha ohledech. Pouzdro je tenké, hliníkové s barevnou matnou úpravou.

Hliníkové pouzdro je tenké 8 mm

Hliníkové pouzdro je tenké 8 mm

Bering tady využil zajímavých vlastností hliníku – lehkosti a snadné barvitelnosti. Pro hravý design kolekce ideální. Rovněž pro dýnko byl zvolen hliníkový materiál. Jak se v praxi osvědčí barevná povrchová úprava, ukáže asi až čas…

Pouzdro i dýnko jsou z hliníku, který napomáhá nízké váze hodinek

Pouzdro i dýnko jsou z hliníku, který napomáhá nízké váze hodinek

Řemínek je ze silikonu. Poměrně silného, měkkého, se zajímavou strukturou typu „mesh“. Popravdě příjemná změna oproti těm hladkým. S hodinkami rezonuje perfektně a na ruce je maximálně pohodlný. Barva je zvolená vždy podle barvy pouzdra. Zapínání je klasickou sponou z hliníku, opět v barvě pouzdra.

Silikonový řemínek s reliéfní síťovinou

Silikonový řemínek s reliéfní síťovinou

Na váze hodinek se tyto materiály opravdu promítly; menší modely mají 39 g, větší 49 g, na ruce je tak v podstatě neucítíte. Čeho si pak opravdu cením, je zachování safírového sklíčka. Zvláště s ohledem na cenovku necelých tří tisíc.

Záhada ztracených barev

Bering původně obě varianty (menší a větší) nabízel shodně v šesti barevných provedeních. Krátce po uvedení byly ale některé staženy, konkrétně 40mm červená, modrá a žlutá. Kdybyste pátrali po tom, proč tomu tak je, možná by vás detektivní činnost dovedla až k hodinkám Skagen.

Rovněž dánská značka, patřící do Fossil Group, nabízí totiž vlastní kolekci pestrobarevných hodinek s velmi podobnými parametry a stylem provedení. Kolekce nese název Aaren Kulør, dánský výraz pro „přidání barvy a zábavy“. Skagen ji představil v roce 2018. Inspirována byla čistými liniemi a barvami přístavních domů historické kodaňské čtvrti Nyhavn.

Podobný nápad měla značka Skagen, inspirovala se dánskými barevnými domy

Podobně jako některé modely True Aurora, má i Aaren Kulør mimostředovou ručku na šesté pozici, podobné rozměry, hliníkové pouzdro a již zmíněné barvy. A právě podobnost žlutého a červeného modelu byla příčinou, proč Bering dvoje hodinky stáhl.

Skagen u nás není zatím moc známá značka, ostatně i Bering si ještě musí vydobýt větší pozornost. Hodinky se nabízí i s velmi podobnou cenovkou, na rozdíl od Beringu, u Skagenu najdete pouze minerální sklíčko.

Pravá polární záře

Možná si celou dobu říkáte, jak vlastně ta polární záře vzniká. V zeměpise jsme to nejspíš brali, ale pokud vám paměť stejně jako mně nevyhodila odpověď, můžete hlouběji zapátrat zde. Pokud vám stačí jednodušší (a kratší) vysvětlení, přidávám pro vás následující odstavec:

Za polární záři, nebo také Northern Lights či Aurora Borealis, vděčíme nepravidelným erupcím na Slunci. Při nich vznikne sluneční vítr plný částic, který při toulkách vesmírem může narazit na zemskou atmosféru. Velká část je odražena zpět do vesmíru, ale část vtáhne naše gravitační pole, zvlášť v polární oblasti, kde je gravitační pole nejsilnější. Jak nabité částice naráží do atomů naší atmosféry, uvolňuje se energie, která se projeví fotonem (částicí světla) a my můžeme spatřit barevné pásy.

Označení Aurora Borealis použil poprvé Galileo v roce 1619. Aurora byla římská bohyně úsvitu, Boreas je řecké jméno pro severský vítr.

Pro severní záři se používá označení Aurora Borealis, pro jižní (Antarktida, Austrálie, Chile,…) pak Aurora Australis. Obě vznikají a vypadají stejně. Různé barvy vznikají reakcí na různé atomy, např. za červenou vděčíme atomům kyslíku, stejně tak zelené, vznikající v nižších nadmořských výškách než červená. V ještě nižší výšce pak dusík způsobí modrou barvu.

A protože je kolekce hravá, možná se vám namísto fyzikálních teorií bude více líbit hravé vysvětlení polární záře v krátkém videu:

Kolekce si mě naprosto získala. Nepřináší nic nového ani objevného, ale barevná úprava působí neskutečně svěže. Lehkost a safírové sklo jsou pro mě jasnými benefity, stejně jako cena, která je pro všechny modely 2900 Kč. Nejde o žádný hodinářský skvost, ale atraktivní designovku, kterou Bering zvládl s přehledem.

Bering je moderní značka hodinek a šperků. Její příběh se začal psát v roce 2008, kdy dánský obchodník a dobrodruh Rene Kaerskov seskočil z helikoptéry na ledový povrch Arktidy. Očarován čistotou arktické krásy, vrátil se domů, kde začal pracovat na vzniku značky hodinek, které by měly stejný koncept: krásné, elegantní, s čistým, jednoduchým designem a kvalitními materiály.

Jméno si zvolil podle dánského mořeplavce Beringa, který v roce 1728 objevil a proplul úžinou, nesoucí dodnes jeho jméno, a stal se prvním Evropanem, který prozkoumal Aljašku.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku

Sleva 10%
2 601 Kč skladem
2 590 Kč (doručíme do 25.3.)
2 900 Kč nedostupné
2 900 Kč nedostupné
2 900 Kč nedostupné
2 900 Kč nedostupné
2 900 Kč nedostupné
2 900 Kč nedostupné