» Blog » Zprávy

SEW 2022 reportáž – Kdo zaujal a co se (ne)změnilo?

Tagy: Zprávy | Klasické

Eduard Tomas | 27.10.2022 | 5 MIN

V pátek 21. a sobotu 22. října se konal SEW 2022, největší veletrh hodinek u nás. Jako každý rok se na pražský Slovanský ostrov do paláce Žofín sjeli milovníci hodinek z celé střední Evropy a nemohl jsem samozřejmě chybět ani já. Čím zůstává výstava i po letech zajímavá? Jaká byla letošní zklamání a potěšení? A dorazím příště znovu?

Okleštěný, ale největší

SEW 2022 na mě působil značně podobným dojmem jako minulý ročník. Tehdy jsem na závěr svého pohledu napsal, že to, zda jej navštívím i příště, nebude jen má volba, nýbrž otázka jeho přežití. Hodinkovým světem tehdy stále hodně cloumal konec Baselworldu a v tomto kontextu jsem nazíral i na veletrh. Též jsem tehdy byl hodně kritický ohledně počtu a kvality přítomných výrobců, což jsem do jisté míry omlouval epidemií.

SEW veletrh hodinek v Praze: Co bylo k vidění a kdo (ne)zklamal?
25.10.2019 - Eduard Tomas
SEW veletrh hodinek v Praze: Co bylo k vidění a kdo (ne)zklamal?

Spravil jsem si chuť? Letos chyběli další velcí hráči, jmenovitě Omega, jež byla se svými bondovkami senzací ročníku 2021. Samsung, jehož přítomnost kritizuji pokaždé, naopak přetrval. Dokonce přibyl jakýsi výrobce matrací. A bohužel žádný z kandidátů na hodinky roku nebyl ženský model, něco, čehož jsem si u Maurice Lacroix posledně vážil. Nu, přesto ano.

Bojím se budoucnosti, kdy se bude nejen hodinkový svět odehrávat celý v on-line světě. Zde hrála příjemná živá klavírní hudba, personál většiny značek byl vlídný a nápomocný, lidé se bavili. Chuť mi tedy spravil SEW tím, že žije.

Přes 30 značek, 1000 hodinek v jednom sále a více než 3000 návštěvníku. To byl SEW 2022.

Přes 30 značek, 1000 hodinek v jednom sále a více než 3000 návštěvníku. To byl SEW 2022.

Přes 30 značek a 1000 hodinek v jednom sále. To jsou úctyhodné cifry bez ohledu na nedostatky. Veletrh má svou velmi specifickou atmosféru, snoubí se nádherné neorenesanční prostory s těmi zdánlivě kouzelnými náramkovými předměty v záři světel ve vitrínách. Příjemné jsou i zajímavé přednášky špiček oboru u nás i jinde či možnost interakce s organizátory skrz hlasování pro zmíněné hodinky roku.

V hlasování o Hodinky roku získal nejvíc hlasů Zenith.

V hlasování o Hodinky roku získal nejvíc hlasů Zenith.

SEW 2021 – Dostaly nás hvězdné hodinky. Ale Bond je nenosil
27.10.2021 - Agáta Vřeská
SEW 2021 – Dostaly nás hvězdné hodinky. Ale Bond je nenosil

Překvapení milá i nemilá, trio českých výrobců

Kubánský (ano, čtete správně) výrobce Cuervo y Sobrinos se na SEW vrátil se vší parádou a znovu udělal radost netradičním pojetím designu. Speciálně jeho užití hnědé barvy u hodinek Hemingway evokuje karibské slunce a chuť doutníku a skleničky rumu.

Model Hemingway od kubánské Cuervo y Sobrinos.

Model Hemingway od kubánské Cuervo y Sobrinos.

Dále je tradičním držákem Citizen. Tentokrát dělal radost nikoliv nějakým sportovním modelem, nýbrž překvapivě hravou, barevnou, přesto elegantní časomírou Tsuyosa. Ta tak trochu zastoupila Rolex, jenž na SEWu nikdy nevystavoval, myslím hlavně senzaci roku 2020, Oyster Perpetual 36 s barevnými ciferníky.

Mimo absentující naopak zklamali i někteří přítomní. U stánku Bulovy jsme se mohli kochat nádherným kouskem z řady Accutron s nápaditě žlutými ručkami, ovšem šlo pouze o hodinky vystavované, neb v produkci nejsou již několik desetiletí. Na druhou stranu radost mohla dělat Bulova Computron, retro jen z pohledu estetického.

Bulova Accutron byly neskutečné. Škoda, že šlo o ukončený model.

Bulova Accutron byly neskutečné. Škoda, že šlo o ukončený model.

Klasicky neinovativní a nezáživná byla nabídka Bell & Ross. Nekonečné iterace na stejný design ale mohou někoho zaujmout, podmínkou je, že oceníte další luxusní ocelové sportovní hodinky s integrovaným náramkem.

Bell & Ross mi přijde vcelku nezáživná, co se designových variací týče...

Bell & Ross mi přijde vcelku nezáživná, co se designových variací týče...

Posun z mého pohledu správným směrem byl nárůst počtu českých výrobců na pražské výstavě. Přítomni byli hned 3 – Prim, Prokop & Brož a nováček Robot. Když říkám Robot, neodkazuji tak na žádné drama Karla Čapka, ale na Bohematic. Český výrobce totiž přejmenoval své hodinky na Robot s tím, že název firmy však zůstává. Bohužel ani nové jméno nezaručilo nápady jeho hodné.

Podobně se situace má i u dalších Čechů. Drží si svou linku, a to nikterak špatnou. Prokop & Brož patří dlouhodobě mezi mé oblíbence se svým moderním pojetím tradiční hodinařiny. O Primu slyšel nejspíš každý hodinkový nadšenec u nás. A jsem toho názoru, že větší česká přítomnost veletrhu prospěla.

Kromě českých značek nechyběl ani slovenský Biatec. Na modelu nominovaném na hodinky roku můžete poznat Krivaň.

Kromě českých značek nechyběl ani slovenský Biatec. Na modelu nominovaném na hodinky roku můžete poznat Kriváň.

Dorazím na SEW 2023 a měli byste dorazit i vy?

Zkráceně řečeno: Ano. SEW nabízí unikátní zážitek pro fanoušky hodinek v srdci Evropy. A do značné míry jsme to my, kdo jej utváří a drží. Postrádal jsem Omegu, Jaeger-LeCoultre, Nomos… Nicméně věřím, že jejich návrat je nejen možný, ale dokonce dosti pravděpodobný. V době, kdy podobné akce mizí rychleji než alternativy k plynovým kotlům z trhu, si važme (byť omezené) výstavy takového charakteru.

Věřím tak, že se příští rok uvidíme. Minimálně doprovodný program je, míním, rok od roku lepší a stojí za návštěvu. Což vzhledem ke skutečnosti, že drtivá většina návštěvníků nenakupuje, může být do budoucna hlavním předmětem zájmu. Avšak to ukáže jen čas.

SEW 2021: Rozhovor s Igorem Sirotou
27.10.2021 - Agáta Vřeská
SEW 2021: Rozhovor s Igorem Sirotou

Agáta: postřehy ze SEW 2022

Pro mne byl SEW 2022 už třetí návštěvou. Nejsilnější dojem byl z ročníku ještě před covidem. Na loňském, ale do jisté míry i letošním, se epidemie silně odrazila. Letos především tím, že někteří výrobci… no, jaksi neměli dost hodinek vzhledem k nedostatku materiálů. I tak se údajně jednalo o ročník s rekordní návštěvností. Asi jako mnohým dalším, i mně chyběly některé vystavující značky typu Omega.

Na druhou stranu, Speedmastery potkáte v Praze pomalu na každém kroku (to přeháním, samozřejmě), ale některé menší jako kubánskou Cuervo y Sobrinos nebo slovenský Biatec si v takové míře vychutnáte jedině právě na SEWu. Kromě nádherných hodinek Hamingway od zmíněné Cuervo y Sabrinos mnou rezonovaly i modely od Sinn, dámské novinky Primu a musím říct, že nejdéle jsem se kochala technologickým gigantem G-Shock. Ten totiž nabídl naprosto unikátní množství MR-G.

Jako každý rok byly ale největší přidanou hodnotou přednášky, ať už od vystavujících značek nebo odborníků nejvyššího kalibru, jako je pan Igor Sirota nebo Libor Hovorka. A nakonec – asi nejsilnější zážitek si vždy odnáším z atmosféry. Všichni, kdo letošní SEW navštívili totiž mají jedno společné – lásku k hodinkám. A to se ve vzduchu rozhodně odráží. Takže příští rok opět? Budu se těšit. Agáta Vřeská, H-365

Musely jsme. Kdy jindy zase budeme mít příležitost blýsknout se s Chonondem, žejo...

Musely jsme. Kdy jindy zase budeme mít příležitost blýsknout se s Chronondem, žejo...

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře