» Blog » Recenze

Body ID BodyGuard 5X recenze – Securitas na zápěstí

Tagy: Recenze | Dětské | Chytré

Dominik Hok | 9.11.2023 | 5 MIN

Chránit to, co je našemu srdci nejdražší – děti. Dětských GPS hodinek je na trhu hromada, ale upřímně, ne každé fungují správně. Nám se osvědčila značka Body ID, a proto jsou to současně jediné dětské GPS hodinky, které nabízíme.

Nejzajímavější funkce Body ID:

  • sledování polohy zařízení
  • odesílání hlasových a textových zpráv
  • audio a video hovory
  • vzdálený odposlech a pořízení fotografie

Proč vlastně pořizovat dětské GPS chytré hodinky?

Existují dva tábory rodičů. Jedna strana bere sledování polohy dětí jako skvělý vynález, který ušetří hromadu nervů. Ta druhá na tyto pomocníčky nahlíží jako na něco nemorálního, kdy děti přijdou o své soukromí.

GPS přijímač – Proč je v chytrých hodinkách a jak funguje?
1.8.2023 - Dominik Hok
GPS přijímač – Proč je v chytrých hodinkách a jak funguje?

Nemůžu se postavit do "božské" pozice, kdy určím, která strana má pravdu, ale osobně GPS sledování beru jako dobrou věc, pokud není nadužívaná. Žijeme přeci jen v hektickém světě a bezpečnost našich ratolestí je nade vše. Zároveň si ale zaslouží i nějaké soukromí, aby se naučily, že na některé věci jsou samy.

Trochu cihla na ruce, ale které dětské chytré hodinky nejsou?

Největším úskalím při výběru dětských chytrých hodinek je velikost. Střízlivé rozměry má třeba Garmin vívofit junior 3, ale ten zase nemá možnost sledování polohy ani telefonování. Právě fyzická SIM je ten důvod, proč je pouzdro hodinek tak velké.

Garmin VívoFit junior 3 – náramek, který dítě vyžene ven
3.12.2020 - Dominik Hok
Garmin VívoFit junior 3 – náramek, který dítě vyžene ven

Garmin Vívofit junior 3 – Fotogalerie dětských chytrých hodinek
15.5.2023 - Dominik Hok
Garmin Vívofit junior 3 – Fotogalerie dětských chytrých hodinek

Bodyguard 5X má rozměry 25,2 x 43,15 x 14,7 (Š x V x H) a hmotnost 55 gramů.

Tady je Bodyguard 5X na zápěstí o obvodu 14 cm.

Tady je Bodyguard 5X na zápěstí o obvodu 14 cm.

Jak jde vidět na fotce výše, hodinky jsou opravdu dost velké, a tak nepočítejte s tím, že by se vešly například pod rukáv bundy. To je asi největší úskalí tohoto zařízení. Váhově na tom hodinky nejsou tak špatně – 55 gramů.

Dalším problémem může být voděodolnost, která je u tohoto modelu certifikovaná jako IP67 – tedy max. 1 metr pod vodou po dobu 30 minut. Každopádně, hodinky nejsou určené na plavání, jelikož by voda vnikla dovnitř přes prostor pro SIM kartu, kde je kryt pouze na cvoček.

Samotné hodinky se ovládají dotykovým displejem anebo rotační korunkou. Uživatelské prostředí je docela dobře postavené a svižné. Jediným problémem může být polovičatá čeština. Ale upřímně, děti jsou učenlivé. Pravděpodobně budou velice zdatně hodinky ovládat, i kdyby byly v mandarínštině.

Líbí se mi také vysoká míra konfigurovatelnosti uživatelského prostředí – široká škála číselníků, nastavení zobrazení menu, možnost uzamykání hodinek aj.

To vše pravděpodobně pramení z toho, že hodinky jsou postavené na Androidu 8.0, a mají tedy dost možností oproti chytrým hodinkám, které jsou postavené na jednodušších operačních systémech přímo pro hodinky.

Výdrž baterie pouze v řádů dnů

Výdrž baterie není žádná hitparáda, ale nemůžu na to úplně házet špínu, protože u dětských GPS hodinek je to takový standard a snad jsem ještě neviděl zařízení, které by vydrželo více než 3 dny.

Maximální výdrž u těchto hodinek je 3 dny a zkracuje se podle toho, jak často hodinky odesílají údaje o své poloze do telefonu rodičů. Spíše ale počítejte s tím, že je budete dobíjet každý den. Z 0 na 100 % se dostanou zhruba za dvě hodiny.

Ke spárování hodinek s telefonem se používá aplikace Beesure. Jedna z prvních věcí, která na vás vyskočí hned po otevření aplikace, je právě mapa, kde se zobrazuje aktuální poloha vašeho dítěte.

Sdílení polohy se dá nastavit jako manuální, automatické sdílení každou hodinu anebo co 10 minut.

Co musím vychválit, je přesnost určování polohy. Už jsem měl v ruce dětské hodinky, které spíše než polohu ukazovaly teoretický rádius polohy, ale Bodyguard 5X ukazuje docela přesně. Řekl bych, že jsem ještě neviděl hodinky, které by to zvládaly obstojněji.

Mrzí mě ale, že na hodinkách se nedají nastavit zóny v okolí klíčových míst. U konkurenčních značek si s takovou funkcí můžete nastavit třeba rádius 50 metrů okolo školy a pokud dítě tento rádius opustí, vyskočí vám na telefonu upozornění.

Nejen, že tě i vidím, ale já tě i slyším

Sledování polohy patří mezi takový standard dětských chytrých hodinek, ale "nadrámcovou" záležitostí už je například vzdálené pořízení fotografie. Dítě o tom vůbec neví, protože hodinky se nijak nerozsvítí. Prostě jen tajně pořídí fotku. Není to žádné 4K, ale z fotky poznáte, kde se dítě nachází, či získáte alespoň indicie. :)

Obdobně funguje i vzdálený odposlech. Funguje to tak, že hodinky vám v pozadí zavolají na vaše číslo. Nevýhodou je, že odposlech probíhá jako standardní hovor (nevyužívají k tomu mobilní data), a pokud tedy hodinky mají kredit, stojí vás to peníze.

S dítětem máte hned několik možností komunikace

S Bodyguard 5X máte hned několik způsobů, jak se spojit s dítětem. Takovou klasikou jsou textové zprávy. Nicméně, vyklikat to na telefonu je v pohodě, ale napsat něco na malém displeji hodinek, to je chirurgická práce.

Proto jsou dost možná nejsnadnější cestou hlasové zprávy. V rušnějším prostředí je ale na hodinkách problémové slyšet druhou stranu.

Další možností jsou hlasové či video hovory. Zkrátka, možností komunikace je víc než dost.

Z hlediska používání nemusíte mít strach, že by propojení s telefonem mohl mít pouze jediný příslušník. Můžete jich nastavit hned několik, včetně rolí v rodině, a také je přidat jako SOS kontakty. Pokud tedy dítě použije SOS tlačítko, těmto kontaktům přijde upozornění.

Z hlediska bezpečnosti dítěte je také praktické, že můžete zakázat příjem hovorů či SMS, pokud není číslo uvedené v mobilní aplikaci.

Pro vás jsou hodinky bezpečnostní hledisko. Co z toho ale má dítě?

Jedním hlediskem je samozřejmě jednodušší komunikace s rodičem. To ocení obě strany. Ačkoliv mám pocit, že rodič trochu víc. :)

Každopádně, dítě tam najde pár aplikací, kterými si může "okořenit" všední den. Například si může rozšiřovat slovní zásobu díky aplikaci, kde má tematické bloky. Při těch hodinky vždy vysloví anglické slovíčko a zároveň k němu ukáže i obrázek, aby dítě pochopilo, co dané slovo znamená.

Dítě může zároveň využívat foťák, diktafon nebo třeba přehrávač hudby a videa. Je trochu škoda, že hodinky nemají trochu více mini-her, ale na druhou stranu je to možná dobře. Už tak je v dnešní době spousta elektroniky, která nás k sobě poutá, tak alespoň hodinky mohou být čistě praktickou záležitostí.

Jaké je Body ID v kostce?

Dětských GPS hodinek je na trhu hodně, ale ne všechny mají dostatečně přesné určování polohy, což je jejich nejdůležitější funkcí. Body ID jako jedny z mála mají velice slušné sledování polohy a zároveň to doplňují dalšími funkcemi, které vám usnadní komunikaci s dítětem a dodají vám pocit, že dítě je v bezpečí. Zároveň nemají vůbec špatné uživatelské prostředí (až na tu polovičatou češtinu).

Jejich mínusem je chybějící možnost nastavení bezpečnostních zón a velikost pouzdra. Na druhou stranu, velké pouzdro mají snad všechny dětské GPS chytré hodinky, tak to nemůžu úplně považovat za mínus.

Asi bych to uzavřel s tím, že po dlouhé době držím v ruce chytré hodinky, které mají dobré sledování polohy, a to je jejich nejdůležitější funkce.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku