VŠE NA TÉMA: Bojové sporty a chytré hodinky

Tagy: Technologie a pojmy | Chytré

Filip Debrecenyi | 15.11.2022 | 8 MIN | 1x komentář

V aktuální době jsou mezi námi trendy, které čelí patřičné oblibě. Nepochybně mezi ně patří boom chytrých hodinek a bojových sportů. A my se dnes společně podíváme, jak k sobě tyto dva fenomény dnešních dnů pasují.

Chytré hodinky a bojové sporty

Ať už jste běžec, plavec, cyklista nebo zápasník a děláte to na úrovni, při které je pro vás důležité přesně změřit výkonnost vašeho těla, je velmi důležité zvolit správný výběr zařízení. Obecně je mezi zápasníky oblíbený Garmin, vzhledem k tomu, že je spolehlivý a přesný. Dále často vídám modely od Suunto nebo chytré hodinky Apple Watch.

Za svůj život jsem okusil chuť všemožných sportů. Dlouho jsem hrál fotbal, věnoval jsem se florbalu, několik let kulturistice s fitness a poslední roky můj život naplňuje MMA. Kromě světa hodinek intenzivně žiju i ve světě MMA a tak velmi dobře vím, jak těžké je vybrat ideální zařízení. Sám používám modely od Applu a začínal jsem s modelem Apple Watch SE.

Sledovanost mají bojové sporty po celém světě. Na obrázku vidíte londýnský stadion ve Wembley, na kterém se sešlo 94 tisíc fanoušků na boxerského klání Tyson Fury VS. Dillian Whyte.

Co by hodinkám určitě nemělo chybět?

Pro zápasníka jsou důležité aspekty v podobě fyzické kondice, síly a času stráveném na tréninku. Zápasníci mnohdy absolvují 2-3 tréninky denně. Proto je pro ně důležité v hodinkách mít kvalitní a přesné senzory tepové frekvence, odhad hodnoty VO2Max a slušnou výdrž baterie (aby všude nemuseli tahat nabíječku).

Obecně jsou bojové sporty přehlídkou desítek disciplín, mezi které můžeme zařadit již prastaré techniky sebeobrany jako je Krav Maga, taekwondo, karate, aikido a mnoho dalších. Mezi ty moderní, novodobé, zařazujeme disciplíny i olympijských sportů jako jsou box, judo, řeckořímský zápas, volný styl anebo neolympijské disciplíny v podobě grapplingu, brazilské Jiu-Jitsu (BJJ), wrestlingu a mnoho dalších.

Co by jednoznačně měly mít hodinky pro bojové sporty?

  • Přijatelnou velikost
  • Odolnější pouzdro
  • Kvalitní snímače tepové frekvence
  • Pulzní oxymetr
  • Monitoring spánku
  • Dlouhou výdrž baterie

Co je VO2 Max a jak jej zvýšit?
17.7.2020 - Agáta Vřeská
Co je VO2 Max a jak jej zvýšit?

Čemu se naopak rozhodně vyhněte?

  • Vysoké váze hodinek
  • Velkým rozměrům hodinek
  • Nekvalitním značkám hodinek

Lukáš Krpálek – český judista a dvojnásobný olympijský vítěz z let 2016 a 2021.

Velká porce tréninků si vyžaduje také dostatečnou a kvalitní dobu věnovanou regeneraci. Naše tělo obecně nejvíce regeneruje ve spánku. Proto je přínosná funkce sledování spánku, která by v hodinkách neměla chybět. Tu má za mě nejlépe zpracovanou Garmin. Ovšem, říkáte si... Jak mám teda s hodinkami trénovat? Vždyť mi překáží, nedám je do rukavice nebo s tím někoho zraním.

Dají se hodinky při takovém sportu využít?

Odpověď zní ano i ne, jen musíte přistoupit na pár kompromisů. Pro kondiční a silový trénink jsou hodinky více než dostačující. V ničem vám nepřekáží a využijete je k tomu, k čemu byly stvořeny. Zápasnická příprava bohužel nekončí v posilovně nebo na běžeckém oválu.

Přichází čas, kdy je potřeba navléct rukavice, zápasnické kimono nebo kompresní oblečení. A za takových okolností už mohou být hodinky problém. Většinou by vám vadil i pouhý přívešek na krku, prstýnek nebo náramek. Tak co potom hodinky? Překáží vám, můžete s tím někomu ublížit nebo si třeba hodinky poškodit.

MMA je velice komplexní sport. Každý zápasník by měl mít dovednosti z několika bojových disciplín, měl by být také připraven po kondiční, silové a psychické stránce. Každý z těchto aspektů následně hraje velkou roli v jeho výkonu. Vzhledem ke všem aspektům, které se promítají v tréninku zápasníků bych přirovnal MMA zápasníky k profi atletům.

Když si to shrneme, chytré sportovní hodinky lze i při takových sportech využít, je jen otázkou jak. Já sám si zvolil hned ze startu Apple Watch SE, protože jsou menší a u boxování jsem je v pohodě dal pod bandáže a vsunul do rukavic. Upřímně, když chcete, vždycky to jde. Bohužel to mělo a má své mínusy.

Český MMA zápasník Matouš Kohout má ve velké oblibě produkty značky Garmin. Podle jeho sociálních sítí Garmin nechybí ani na jednom z jeho tréninků. Matouš s radostí používá hodinky Garmin Tactix Delta a hrudní pás HRM PRO.

Ne vždy jsem se cítil komfortně, věděl jsem, že na ruce stále něco mám. Mnohdy mě hodinky tlačily. Mnohokrát jsem do nich dostal i úder. A v ten moment přijdete o pozornost a někde vzadu ve vaší hlavě vám letí myšlenka, zda s hodinkami něco není.

VŠE NA TÉMA: Snímač tepové frekvence a jak vám může pomoci
23.11.2020 - Dominik Hok
VŠE NA TÉMA: Snímač tepové frekvence a jak vám může pomoci

Velkým faktorem je i váha. Menší modely, které váží okolo 40 g jsou přívětivé a skoro o nich nemáte ponětí. Testoval jsem hodinek více. Modely vážící 70 g a více už jsou hodně nepříjemné a po chvíli vás hodinky tak štvou, že je máte chuť sundat. Teď se bávíme hlavně o využití přímo při bojových disciplínách.

Pokud jsou vhodné hodinky, tak jaké?

Nejspíše vás zklamu. Žádné hodinky bohužel vyloženě vhodné nejsou, protože vám budou vždy překážet. Pro disciplíny, kde se používají rukavice, se nabízí Apple Watch nebo hodinky v jejich velikosti. V tomto případě jde hodinky vsunout pod rukavici a nějak s nimi trénovat. Nebavme se teď o přesnosti měření, protože ruka bude vždy hodně zpocená a zápěstí nonstop v pohybu. A to jsou faktory výrazně ovlivňující přesnost měření.

Nejpřesnější a nejlepší řešení je koupě hrudního pásu, ten je totiž přesnější než měření optikou přes zápěstí a nejpřizpůsobivější pro tyto druhy sportu. Ale o hrudních pásech až za chvíli.

Pokud mám přihmouřit očko a nějaké hodinky doporučit, sáhnul bych určitě po následujích modelech:

1. Apple Watch

Apple Watch jsou ze všech hodinek, které doporučím nejméně sportovními. Důvod proč je zmiňuji mezi prvními je prostý. Mají nejpřijatelnější parametry. Váha, tloušťka i velikost je ideální pro trénink, kdy máte v plánu používat i rukavice, pod které hodinky schováte a budou vás nejméně limitovat. Plusem je, že mají jednu z nejpřesnějších senzorových výbav na trhu a tak se nemusíte strachovat, že data z tréninku nebudou relevantní.

Na trh nově přišly sportovní Apple Watch Ultra. Z řad Apple Watch je to jednoznačně jasná volba pro sportovce. Lepší výdrž baterie než klasické modely od Applu, vojenský standard odolnosti, který jednoznačně bodne pro bojové sporty. Háček vidím pouze ve velikosti. Pouzdro o průměru 49 mm je už z řad větších hodinek a pod rukavice už jsou dost velké. Pro suchou nebo-li silovou a kondiční přípravu jsou ovšem to, po čem bych sáhl já.

2. Garmin Venu 2

Venu 2, perfektní alternativa pro každého sportovce. Průměr pouzdra 45 mm je za mě stále velikost, která je přijatelná. Velkým benefitem je to, že Garmin miluje sportovce a sportovci milují Garmin. Proto si přijde každý na své. Exkluzivní záznam dat, tréninková doporučení. To se ti jednoduše jako sporťákovi hodí!

3. Garmin Fenix 7

Také jedna z variant, která se nabízí a v komunitě bojových sportů je velmi oblíbená společně s modelem Tactix 7. Stejná story jako u modelů výše. Kvalitní senzorová výbava, výdrž baterie a výsledná data. Ovšem bavíme se o modelech, které jsou už docela velké. Využití vidím jen v mimožíněnkových aktivitách, tudíž nějaká kondiční a silová příprava. Potom už se nabízí použití hrudního pásu.

4. Suunto a Polar

Varintou jsou i finské modely Suunto 9 Peak a Polar Grit X Pro, které sice šly oproti konkurenci lehce do ústraní, ale mají velmi kvalitní senzorovou výbavu a na data z hodinek se lze spolehnout. Zde se bavíme o stejném problému jako u Garminu, doporučuji používat i s hruďákem.

Pojďme se podívat na klady a zápory užívání chytrých hodinek při bojových sportech:

Plusy

Využitelné v silové a kondiční přípravě

Menší velikost hodinek vleze i pod rukavice

Detailní zhodnocení vaší kondice, tréninku, monitoring spánku

Mínusy

Nevyužitelné pro každou disciplínu

Hodinky se mohou poškodit

Stále myslíte na to, zda se s hodinkami něco nestalo

Hrudní pás může zachránit situaci

Všeobecně je hrudní pás jedním z nejpřesnějších měřících příslušenství, které najdete. Můžete a nemusíte je propojit se svými chytrými hodinkami nebo se svým telefonem. Stačí, aby obě dvě zařízení měly stejnou komunikační technologii Bluetooth nebo ANT+.

VŠE NA TÉMA: Hrudní pásy pro měření tepové frekvence
25.1.2022 - Matěj Urbaczka
VŠE NA TÉMA: Hrudní pásy pro měření tepové frekvence

Hruďák jednoduše nasadíte, spárujete a trénink je ve vaší režii. Časem jsem i já odložil hodinky a skočil na hrudní pás. V 99 % případů to byl trénink, kdy mi pás nepřekážel a totálně jsem vypustil, že ho na sobě mám. Samozřejmě počítejte s tím, že má taky své (i když menší) rozměry a sem tam se může odepnout nebo hůře držet.

Porovnání hrudních pásů (snímačů tepové frekvence)
16.2.2022 - Matěj Urbaczka
Porovnání hrudních pásů (snímačů tepové frekvence)

Když už hrudní pás, po jakém sáhnout? Já používám hruďák od Polaru, konkrétně Polar H10+. Sáhnul jsem po něm z důvodu, že je perfektně kompatibilní s Apple produkty a má i svou vlastní aplikaci, díky které funguje i po připojení k telefonu. Prakticky je vyřešen i samotný pás, který má z vnitřní strany gumové výstupky a díky tomu extrémně dobře drží na těle.

Obecně mají pásy od Polaru velmi kladná hodnocení a H10+ je považován za jeden z nejlepších. Pokud pokukujete po jiných značkách, výběr je celkem široký. Nabízí se i velmi kvalitní a spolehlivé pásy od Garminu nebo Suunta, které splní stejný účel.

Optický snímač Verity Sense

Zmíním i optický snímač z paže od Polaru, kterým je Verity Sense. Ten jednoduše nasadíte na svou paži a sníma díky optiky vaší tepovou frekvenci. Nemám s ním osobní zkušenost, takže horko těžko vyjádřím svůj názor. Každopádně, kolegové si ho velmi vychvalují a myslím si, že by to mohla být také velmi dobrá varianta pro trénink bojových sportů.

Verity Sense od Polaru je optický snímač na paži

Verity Sense totiž funguje na stejném principu jako hrudní pás. Přes technologii Bluetooth nebo ANT+ jej připojíte k hodinkám nebo mobilnímu zařízení a začnete svůj trénink. A jak jsem psal výše. Hrudní pásy od Polaru jsou skvělé, takže o přesnosti Verity Sense nemám sebemenší pochybnosti.

Závěr

Ten, kdo dočetl článek až sem má určitě představu o závěru. Za mě je jednoznačně nejlepší volbou hrudní pás. Kvůli jeho velikosti a usazení na hrudi je to nejpříjemnější řešení podtržené nejpřesnějším možným měřením. Minimálně na fyzickou a silovou přípravu jsou hodinky téměř 100% parťákem i bez hrudního pásu. A tam kde už hodinky nestačí, se otvírají dvířka právě pro hruďák.

A jaký je váš oblíbený bojový sport? Používáte při nich chytré hodinky?

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Jakubpřed 518 dny, reagovat
Super článek! Dobré nakouknout na hodinky i z jiného pohledu než běžeckého. Sám běhám v rámci kondice, ale věnuju se i thaiboxu a dlouho jsem rozmýšlel o tom jestli mají hodinky smysl kupovat. Článek mi pomohl si to trošku srovnat co má a nemá smysl. Díky moc za to a ať se daří. :)