Nevšední Bruno Söhnle Armida – Recenze na pořádné dámské hodinky

Tagy: Recenze | Bruno Söhnle | Dámské | Klasické | Tradiční

Eliška Měrková | 3.6.2021 | 6 MIN | 2x komentář

Bruno Söhnle Armida Lady Quartz Chronograph vážně nejsou klasicky "ženské" hodinky, u kterých jde jen o to, aby vypadaly krásně a ladily s oblečením (přičemž v odolnosti a celkovém zpracování za pánskými zpravidla lehce zaostávávají). Ne, dámská Bruna jsou něco jiného, dotaženého, něco, co se ve světě ženských hodinek příliš často nevidí... Hm, a to mě při prvním letmém poledu nijak zvlášť nezaujaly. Pak jsem je však vzala do ruky a pořádně se na ně zahleděla...

Kdybych měla Armidy shrnout v jedné větě a ušetřit vám čtení celé vyčerpávající recenze, řekla bych to asi takto: Bruno Söhnle Armida jsou pořádné dámské hodinky. Opravdu, pokud jste žena (nebo hledáte hodinky pro ženu), která je obecně ve vybírání náročnější, dbá na propracovaný vzhled, kvalitu, dobrou pověst značky a zároveň chce něco, co zaručeně nemá každá druhá (a ani nic podobného), jsou tyto hodinky právě pro vás. Ale pojďme na ně mrknout podrobněji.

Seznamte se – Bruno Söhnle Armida a barevné varianty

Ze začátku by se slušelo krátké představení: Bruno Söhnle Armida jsou quartzové (bateriové) robustnější hodinky o průměru 36 mm a tloušťce 12 mm (což není nijak málo, zvláště na dámské hodinky) s chronografem (stopkami), datumovkou a drobnými diamanty o 0,005 ct na všech indexových pozicích. V takovém shrnutí ten design zní možná poněkud fádně, ale je zajímavější, než se zdá! Ale o tom až později. Nejprve se koukněme na několik barevných variant:

Mým favoritem se stal nazlátlý model s růžově zlatou lunetou a hladkým, světle hnědým koženým řemínkem. Právě ten jsem si vybrala k recenzi a jemu se budu později také věnovat nejvíce.

Pokud jste fanynkou střízlivějšího, "chladnějšího" stylu, který vypadá dobře prakticky za každých okolností, zaujme vás celoocelový model s bílým číselníkem.

Dámy, které nedají dopustit na nesmrtelnou černou barvu, osloví černý model na koženém řemínku.

Jako nadčasová klasika poslouží model se zlatou lunetou a tmavě hnědým koženým řemínkem s embosem aligátoří kůže, který zvyšuje dojem luxusu.

Podívejte se na další barevné varianty Bruno Söhnle Armida.

Pohledem zblízka – Láska na druhý pohled

Bruno Söhnle Armida nejsou prvoplánově krásné hodinky (tedy alespoň podle mě). Naopak, musím přijít s trošku nevšedním přiznáním...

Na recenzovaných Armida jsem našla všechno, co se mi na dámských hodinkách běžně vůbec nelíbí: bicolor úprava, rušný vzhled, diamanty (jakkoli zvláštně může nelibost vůči diamantům znít – popravdě vždy preferuji spíše minimalističtější, nezdobené a "netřpytivé" hodinky) a zvláště pak, když je elegance oněch diamantů kombinovaná s výraznějšími sportovními prvky, jako jsou v tomto případě chronograf a tachymetrická stupnice.

Hodinky jsou také poměrně "baculaté", design překypuje detaily a celkově se toho na nich děje docela dost. Tak jak to, že to nějakým způsobem prostě... Funguje?

Odpověď bude nejspíše ležet v neskutečné designové propracovanosti, hmatatelné kvalitě a taky v tom, že je každý jednotlivý detail dotažený do konce. Celkovému vzhledu sluší každá zvolená křivka a linie a všechny jednotlivé prvky zde pokorně slouží autorskému záměru – stvořit klasické, konzervativní, přesto však nevšední a lehce extravagantní dámské hodinky, které se nestanou masovou záležitostí.

Obzvláště musím ocenit sépiový odstín číselníku, který zahaluje všechny zmiňované detaily do nazlátlého, téměř sametového oparu. Spolu s měděně-zlatou barvou lunety a ruček tak hodinky dostaly velmi hřejivý, skoro až nostalgický vintage nádech.

Ostatně určitou vintage inspiraci vidím i v podlouhlém tvaru tlačítek, který byl k vidění například u chronografů ze 40. let (tady se mi vybavují například pánské Tissot Heritage 1948 či Certina DS Chronograph Automatic s podobnými tlačítky – oba kousky si berou inspiraci z modelů vyráběných ve 40. letech).

Tissot Heritage 1948 představení – Jedny z nejoblíbenějších automatických chronografů
22.4.2021 - Eliška Měrková
Tissot Heritage 1948 představení – Jedny z nejoblíbenějších automatických chronografů

Jako jeden z nejnevšednějších detailů jsem shledala tachymetrickou stupnici, která slouží k výpočtu průměrné rychlosti (a taky na okrasu, když chcete hodinkám dodat ten dynamický sportovní vzhled). A ačkoli tachymetrická stupnice ve světě hodinek není nic neobvyklého – a zvláště na pánských sportovně-elegantních hodinkách je jich jako máku, u dámských hodinek je to přesně naopak.

VŠE NA TÉMA: Lunety a stupnice – Tachymetr
13.5.2021 - Eliška Měrková
VŠE NA TÉMA: Lunety a stupnice – Tachymetr

Z více než 3000 dámských klasických hodinek na našem e-shopu obdrželo tachymetrickou stupnici jen 8 kousků (když nepočítám různé barevné varianty stejných modelů). V tomto případě je však stupnice vkusně upozaděná, schovaná na hlubokém chapter ringu a navíc vyvedená v neskutečně nenápadném stylu písma, takže si jí při letmém pohledu ani nemusíte všimnout.

Ovšem ani tachymetrická stupnice na dámských hodinkách si v originalitě nezadá s průhledem na quartzový strojek, což je naprosté specifikum německé značky Bruno Söhnle. Průhled na mechanický strojek je všední záležitostí, ale průhled na quartzový? Navíc jej ozvláštňuje zlacením a zdobením ženevskými pruhy a modřenými šroubky.

Bruno Söhnle: představení hodinářské značky z Glashütte
7.8.2020 - Agáta Vřeská
Bruno Söhnle: představení hodinářské značky z Glashütte

Pověstná německá preciznost – Důležité parametry

Pojďme se na Armida podívat i z praktičtějšího hlediska. Zmiňovaný quartzový strojek je švýcarský, konkrétně Ronda 5040B s funkcí kalendáře a chronografu.

Číselník chrání safírové sklíčko s vnitřní antireflexní vrstvou, což zjednodušeně znamená, že pokud o něj nepěkně nezavadíte šperkem s diamantem či safírem, zůstane vám sklíčko navždy krásné a nepoškrábané. Antireflexní vrstva pak snižuje odlesky a přidává na lepší čitelnosti hodinek.

Hodinky dostaly robustní konstrukci z kvalitní chirurgické oceli. Zlaté detaily jsou pak vyvedené pomocí povrchové úpravy IP.

IP (Ion Plating) je jedna z metod povrchové úpravy PVD, kdy jsou iontové částice daného materiálu (například zlata, titanu) v řízené atmosféře doslova vstřelovány vysokou rychlostí do povlakovaného povrchu (například oceli).

Skvělá je na dámské hodinky také voděodolnost, která činí 100 M, a šroubovací korunka, která odolnosti napomáhá. S tímto stupněm voděodolnosti si s hodinkami můžete jít i zaplavat (ovšem nejlépe jen s modelem na ocelovém náramku, kůži voda příliš nesvědčí).

Jak pečovat o kožený řemínek
1.8.2018 - Martin Fusek
Jak pečovat o kožený řemínek

A když už jsme u toho řemínku, ten je u hodinek Bruno Söhnle vždy z kvalitní hověziny. Armida navíc dostaly příjemnou motýlovou sponu, která je ke koženému materiálu šetrnější než běžná trnová přezka.

Ach ty nožky...

Hodinky Armida pro mě mají jednu podstatnou vadu – mají příliš dlouhé nožky, což znamená, že ženám s velmi úzkým zápěstím nesednou. S velikostí lug to lug 45 mm například mé zápěstí o obvodu 14,5 cm trošku přesahovaly. Ale komukoliv s širším zápěstím než mám já hodinky nejspíše padnou hezky.

Druhá "vada", kterou jsem objevila, je už pouhá malichernost: stisknutí spodního tlačítka na vynulování stopek šlo trošku ztěžka, přičemž mě následně lehce znepokojilo ostré lupnutí, které se při tomto úkonu ozvalo. Byla to však opravdu jen drobnost a stopky fungovaly přesně tak, jak mají.

Dvojí pečeť kvality značky Bruno Söhnle

Bruno Söhnle je menší, nepříliš známá hodinářská značka, jež má kořeny v naopak proslulém německém městečku Glashütte, které je pokládáno za centrum německé hodinařiny. Hodinky nesoucí označení Glashütte spolu se známkou "Made in Germany" jsou dnes synonymem pro proslulou německou preciznost, kvalitu a inovativnost a chlubit se jí může jen malá hrstka hodinářské produkce.

Glashütte: Příběh hodinářského městečka v Německu
21.1.2020 - Ivan Přibyl
Glashütte: Příběh hodinářského městečka v Německu

Závěrem

Kdo je tedy potenciální majitelkou hodinek Bruno Söhnle Armida? Bude to nejen žena, která od hodinek vyžaduje kvalitu, preciznost a dobrou pověst, ale především žena, ke které bude promlouvat ten úžasně nevšední design, jaký se u dámských hodinek opravdu jen tak nevidí. Stejně nevšední tak musí být i jejich nositelka.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Magdalénapřed 1054 dny, reagovat
Hodinky ze článku mi neskutečně připomínají steam punk :) Jsou osobité, nepřehlédnutelné. Jen cena je pro mě vyšší než bych chtěla za hodinky utratit, ale samozřejmě ji plně respektuji.
Eliška Měrkovápřed 1052 dny
Magdáléno, s tím steampunkem stoprocentně souhlasím! :)

Hodinky zmíněné v článku