» Blog » Bulova

Legenda Bulova Accutron – 3 důvody, proč o nich snít

Tagy: Recenze | Bulova | Klasické | Retro | Tradiční

Eliška Měrková | 12.5.2023 | 11 MIN | 2x komentář

Existuje spousta věhlasných hodinek. A mezi nimi i takových, které vzaly horologický svět útokem a nekompromisně ho posunuly vpřed. Jedno jméno však vystupuje nad většinu z nich – legendární Bulova Accutron, první elektronické hodinky na světě, které byly součástí vůbec první výpravy na Měsíc. A to zdaleka není všechno z důležitých a zajímavých faktů, jež se s nimi pojí. Proč dát šanci i moderní reinterpretaci?

Když jsem s hodinkami začínala, měla jsem obavu, že všudypřítomný boom chytrých hodinek musí utlačovat inovace a kreativitu vývoje hodinek klasických. Vždyť chytré hodinky jsou nejen rok co rok, ale možná spíš co čtvrt roku nabušenější a chytřejší. Po zjištění, jak obrovský (a hlavně úplně jiný) je horologický svět, který se ukrývá za oponou konvenční uživatelské touhy, jsem se bát přestala.

Seiko Astron GPS – Jakmile jim dáte šanci, dostanou vás
25.4.2023 - Agáta Vřeská
Seiko Astron GPS – Jakmile jim dáte šanci, dostanou vás

Nyní jsem přesvědčená, že právě verva posouvat hranice je to, na čem svět hodinařiny stojí. Nehledě na to, zda má daná komplikace či funkce pro moderního člověka vůbec nějaké praktické využití... ale to bychom tu mohli filozofovat asi donekonečna.

Fáze Měsíce – Nejúchvatnější a nejzbytečnější komplikace hodinek?
24.3.2021 - Eliška Měrková
Fáze Měsíce – Nejúchvatnější a nejzbytečnější komplikace hodinek?

Jeden z nejdůležitějších technologických průlomů měla na svědomí značka Bulova, jejíž slávu vynález ladičkových Accutronů vynesl doslova až do nebes. A proč o nich snít i dnes?

97 300 Kč (doručíme do 9.4.)

Naše video:

1. Accutrony jsou legendou, která psala historii

Accutrony oslovily svět 25. října 1960. První elektronické náramkové hodinky na světě, které změnily vnímání přesnosti času. Bylo to něco naprosto jiného, převratného a v jistém slova smyslu i futuristického.

Kdo z vás si v souvislosti s "prvními elektronickými hodinkami na světě" vzpomněl na Hamilton Ventura z 50. let, měl tak trochu pravdu. Tady se ovšem jednalo o tradiční mechanický strojek, jehož hnací pero nahradila baterie. Právě Accutrony přišly se strojkem, který fungoval na úplně jiném principu – bez vlásku a setrvačky.

Hamilton Ventura Skeleton Elvis80. Elvisovy hodinky budoucnosti
21.7.2021 - Agáta Vřeská
Hamilton Ventura Skeleton Elvis80. Elvisovy hodinky budoucnosti

U Accutronů byl tradiční mechanický strojek s vláskem a setrvačkou nahrazen oscilátorem, který pracoval na bázi elektronicky aktivované ladičky s kmitočtem 360 Hz. A právě proto Accutrony netikaly, ale zpívaly charakteristickým tlumeným bzučením (něčím jako "hummm"). Zdá se to jako maličkost, ale časté dobové reklamy s Accutrony přilepenými na ucho nadšeného člověka dokazují to, jak nepředstavitelná bomba to pro lidi tehdy byla.

Ovšem americká Bulova (která má mimochodem české kořeny) měla k velké slávě hezky našlápnuto už předtím. Tak například už od konce 20. let si celá Amerika řídila své hodinky dle rádiové reklamy na Bulovu, což o 20 let později potvrdila vůbec první televizní reklama na světě, hrdě hlásající "America runs on Bulova time!" .

Příběh značky Bulova – Historie toho, v čem (jsme) byli první
1.12.2022 - Eliška Měrková
Příběh značky Bulova – Historie toho, v čem (jsme) byli první

S finančními prostředky na dlouholetý vývoj Accutronů tak Bulova nejspíš neměla velký problém. Vývoj trval od roku 1952 do druhé poloviny roku 1960 a vynálezce Max Hetzel, který měl projekt na starost (a na svědomí), do něj dal duši. Taky stvořil něco, o čem se věřilo, že brzy nahradí veškeré mechanické hodinky...

"Hodinky Accutron jsou tak pokročilé, že brzy nahradí veškeré hodinky na světě. Jedině Accutrony vám dokáží zaručit 99,9977% přesnost na vašem zápěstí. A můžete je nosit teď." Hlásala reklama. Po představení veřejnosti v roce 1960 se Accutrony okamžitě staly nejdiskutovanějšími hodinkami na světě.

Tajemství miniaturizace strojku ladičky spočívalo ve zmenšení systému, který přeměňoval vibrace ladičky na rotační pohyb potřebný k pohybu ruček. Řešení bylo geniální a konečná verze strojku spolehlivá a robustní.

Hrdý vynálezce Max Hetzel.

Hrdý "otec" Max Hetzel na výstavě.

Nátura vynálezce se v Maxi Hetzelovi projevovala už od útlého dětství. Jako chlapec si například z dynama zachráněného na vrakovišti zhotovil světlo na kolo a rád vyráběl vlastní telefony a rádia. A povedl se mu dokonce i dalekohled, jehož čočku ručně brousil údajně sedm set hodin. Zkrátka kdo si hraje, nezlobí.

Kromě toho, že design byl ve své době rovněž více než geniální (ale k tomu se ještě dostaneme), byla přesnost udávána na jednu minutu za měsíc. Accutrony se rázem stávají oficiálním státním darem Bílého domu a putují k důležitým hodnostářům a světovým vůdcům. Taky je nosí nejrychlejší piloti CIA (konkrétně slavný model Accutron Astronaut), a říká se, že jedny vlastnil i velký hodinkový nadšenec Elvis Presley.

Pořídit jste si je tehdy mohli za 150 dolarů, což je převedeno na současné poměry nějakých 1290 dolarů (na české je to okolo 30 tis. Kč).

Přesnější než cokoli. Jak vypadala reklama z roku 1960?

Tím to ale neskončilo. Ještě stále jsme v roce 1960 a Bulově se ozývá vládní federální agentura, která veškeré diskuze a dohady o genialitě Accutronů už nadobro utne. NASA.

V té době NASA připravovala vesmírný program zvalný ALSEP (Apollo Lunar Surface Experiments Package). Jednalo se o systém vědeckých přístrojů a zařízení, do kterých by se časoměrné zařízení Accutron náramně hodilo. A Bulova tehdy nezaváhala.

Mechanismus Accutronu pak NASA hojně využívala následujících 20 let, přičemž se staly důležitou součástí 46 misí. Tou nejdůležitější pak byla samozřejmě první návštěva Měsíce. Právě na povrchu Mare Tranquillitatis (Moře klidu) jej Neil Armstrong a Buzz Aldrin instalovali do speciálního vysílacího modulu, který kontroloval časové přenosy dat na Zemi. A je zajímavé, že na Měsíci zůstal dodnes. Samozřejmě nefunkční.

Accutron s 24hodinovým číselníkem greenwichského času byly speciálně navrženy pro kosmickou loď NASA Gemini V z roku 1965.

Accutron s 24hodinovým číselníkem greenwichského času byl speciálně navržen pro kosmickou loď NASA Gemini V z roku 1965.

Nicméně Accutrony se prodávaly dál, v různých podobách a obměnách (jejich princip dokonce v některých strojcích použila i Omega). Alespoň dokud je nevystřídaly tzv. Accuquartzy... A dokud hvězda značky Bulova na nějakou dobu nezapadla.

Současného člověka může až překvapit agresivnost tehdejších reklam:

"Když máte nespolehlivé hodinky, jste nespolehliví i vy... Abyste si zajistili důstojnost, nemluvě o vaší práci, potřebujete hodinky Accutron." I tak mohla znít tehdejší reklama.

2. Inovativnost – moderní Spaceview v sobě mají víc, než byste čekali

Je až nepředstavitelné, že taková značka quartzovou krizi skoro neustála. Naštěstí se v roce 2008 dostala pod křídla jiného technologického giganta, který okamžitě vycítil potenciál – Citizenu.

Historie značky Citizen
2.12.2018 - Radek Vyhlídal
Historie značky Citizen

97 300 Kč (doručíme do 9.4.)

Ti zatoužili vydat Accutrony znovu a oživit tak jejich odkaz. Ale to není jen tak. Přivést zpět legendu a neposkvrnit nebo jakkoli neznevážit její odkaz musela být výzva.

A taky byla. Původní technologie ze 60. let, ať už sebevíc geniální, byla na moderní poměry přece jen zastaralá. A pakliže jste si mysleli, že se jedná o autentickou reedici původních Accutronů s ladičkovým systémem, rovnou vás zklamu. To, co však zůstalo autentické a originálu odpovídající, je (mimo designové DNA) především velký zápal a píle stvořit něco inovativního, radikálního. Něco, co tady ještě nebylo a předčilo by běžnou produkci hodinek.

Za kompletně novou technologií již nestojí jedna geniální mysl, jako byla ta Hetzelova, ale tým japonských inženýrů, kteří si nad novými Accutrony lámali hlavu hezkých 10 let (2010–2020).

V současnosti jsou Accutrony pro Bulovu asi jako Grand Seiko pro Seiko a tvoří prakticky samostatný brand. Jen pro upřesnění, revoluční mechanismus Spring Drive, kteří Seikaři dobře znají, funguje na jiném principu než Accutrony: Spring Drive na elektromagnetickém a Accutron na elektrostatickém.

Spring Drive: Tichá revoluce Seika
31.7.2019 - Agáta Vřeská
Spring Drive: Tichá revoluce Seika

Nový slogan společnosti Accutron zní: "It’s Not a Timepiece. It’s a Conversation Piece.". Accutrony vždy představovaly námět zapálené konverzace a tak to platí i dnes.

110 000 Kč (doručíme do 9.4.)

A jak přesně to teda funguje?

Elektrostatický motor v Accutron Spaceview 2020 je vlastně kalibr NS30 s 28 kameny, který využívá elektrostatický motorek k ovládání pohybu sekundovky (jde vidět na 10. hodině) a klasický quartz strojek s elektromagnetickým krokovým motorkem k měření času a k ovládání pohybu hodinové a minutové ručičky. Důležitou součástí strojku NS30 je pak systém generování energie, přičemž na Spaceview 2020 vidíme dva takové generátory (turbíny) na 5. a 7. hodině.

A jak to funguje? Podobně jako se dá u odpuzujících se magnetů vynutit otáčivý pohyb, můžete vynutit rotaci pomocí polarity elektrostatických nábojů a vytvořit tak energii. U elektrostatického motoru se pak používá trvale nabitý materiál "elektret", který dokáže pomocí elektrického zdroje nabít další materiál, jenž vyvolává rotaci principem přitahování a odpuzování.

Právě takový elektrostatický motor v kalibru NS30 umožňuje opravdu plynulý pohyb vteřinové ručky bez viditelného tikání. Co se generování energie týče, strojek využívá tradiční oscilační závaží s převodovkou, které zachycuje pohyb zápěstí a vynucuje si vysokorychlostní otáčení obou generátorů (generátory se mohou otáčet až tisíckrát za sekundu, což umožňuje specifický bzučivý zvuk, trošku připomínající zpěv původních Accutronů). Vygenerovaná elektrická energie se poté uloží do akumulátoru.

A rezerva chodu takových hodinek? Dva roky... "Ježiši není to nějak málo?" Vylekala jsem se.

Ukázalo se, že to není tak fatální, jak by se mohlo zdát. Hodinky mají totiž velmi efektivní funkci úspory energie, díky níž nespotřebovávají takřka žádnou energii. Pokud tedy hodinky necháte ležet třeba ty 2 roky (nebo i 4, 5...) měly by mít dostatek energie na to, aby po opětovném spuštění šlapaly minimálně ty 2 roky, které jsou tím nejhorším scénářem při úplném vyčerpání energie.

Napájení hodinek pak závisí na tom, abyste šlapali vy. Například aktivnímu člověku, který hodinky nosí pravidelněji a jeho denní trajektorie se nepohybuje po kružnici postel-kanclžidle-gauč-postel můžou Accutrony vydržet déle než 10 let (a jen pro připomenutí, Accutrony mají záruku 5 let, takže kdyby se vám např. po čtyřleté odmlce nerozjely, oprava není na vás).

Accutrony si svou energii syslí velmi šikovně. Když je třeba necháte ležet 5 minut ladem, vteřinovka se zastaví na 12 a odpočívá. Když hodinky znovu probudíte, vteřinovka pojede trošku ospale a pomaleji, protože si chce počkat a navázat na správný čas, aby v další minutě mohla jet zase na sekundu přesně (přesnost je tu +/- 5 s/měsíc, pro srovnání má Spring Drive +/- 15 s/měsíc). No a kdybyste Accutrony nechali ležet 10 dní, motor ovládající hodinovou a minutovou ručku se zastaví úplně stejně, jako když vytáhnete korunku. Bohužel pak musíte znovu ručně nastavit čas.

3. Design Spaceview vás dostane do kolen

Accutrony byly zhotoveny ve velkém množství různých tvarů, barev a velikostí, ale je opravdu zajímavé, že ten nejikoničtější se vlastně nikdy neměl dostat na trh. Accutron "Spaceview".

Charakteristický skeletonový design Spaceview vznikl docela náhodně, a to na výstavě v roce 1961, kde byl ladičkový strojek úkázkových Accutronů odhalený pro účely expozice. Jenže byla 60. léta a tyhle avantgardní šílenosti jednoduše frčely. Publikum bylo unikátností strojku unešeno, stejně jako jeho tichou bzučivou písní. Okamžitě se pro něj našla řada zájemců. A Bulova jim tehdy vyšla vstříc.

Design Accutron Spaceview dokonce inspiroval architekta slavného pařížského uměleckého centra Centre Pompidou, jehož originální barevnou konstrukci si jen tak nespletete.

Swatch x Centre Pompidou – Hodinky jako z pařížské galerie
3.5.2022 - Eliška Měrková
Swatch x Centre Pompidou – Hodinky jako z pařížské galerie

První model Accutron s názvem Spaceview 214 proslul průhledem na inovativní strojek a tím, že neměl po boku korunku jako tradiční hodinky.

První model Accutron s názvem Spaceview 214 proslul průhledem na inovativní strojek a tím, že neměl po boku korunku jako tradiční hodinky.

Současný designér Kaneko naordinoval moderním Spaceview 2020 stejné DNA. Jde vidět úcta k původnímu modelu a pocit z hodinek zůstal rovněž zachován... Na ty hodinky se podíváte a prostě víte, že tohle jsou Accutrony.

Stejně jako strojek, prošel i design technologicky vyspělou modifikací. Ale i v současné době jsou něco jiného, jedinečného, s lehkým sci-fi nádechem, díky kterým si je umím představit třeba ve filmu od Kubricka.

Láká zde kombinace jasných, živých barev, vysoké kvality zpracovaní kovových povrchů a to vše si navrch spojte s hypnotickým pohybem turbín a plynulé vteřinovky... To ani nejde popsat, to musíte zkrátka vidět. A slyšet.

Čitelnost je pak překvapivě dobrá. Na skeletony, samozřejmě. Nicméně paradoxně čím temněji venku bude, tím lépe nejspíš přečtete čas. Luminiscenci si totiž půjčili od Švýcarů a nejedná se o nic jiného než o Super-Luminovu, která má výborné světelné vlastnosti.

Luminiscencí jsou opatřeny ručky i indexy, které tvarem odpovídají původním Spaceview. Rozdíl je však v tom, že jsou aplikovány na průhledný chapter ring pod sklíčkem.

Luminiscencí jsou opatřeny ručky i indexy, které tvarem odpovídají původním Spaceview. Rozdíl je však v tom, že jsou aplikovány na průhledný chapter ring pod sklíčkem.

VŠE NA TÉMA: Luminiscence – Souboj napříč značkami
24.6.2022 - Eliška Měrková
VŠE NA TÉMA: Luminiscence – Souboj napříč značkami

Výška hodinek je pak... ne úplně zanedbatelná, kulantně řečeno. Ono 15,9 mm u 43,5mm pouzdra působí docela masivně (lug to lug je to pak 49,5 mm). Nemůžu ale říct, že by Accutronům monumentální vzhled neslušel. Dojem umocňují taky ostře řezané nožky a vrstvené ocelové pozdro doplněné o svislé broušení po bocích. Toto broušení se pak opakuje na velkém logu ve tvaru ladičky a na můstcích. V kombinaci s leštěnými plochami tak Accutrony vypadají více než luxusně.

Masivní dýnko je zdobené motivem turbíny. Hodinky mají také klasickou korunku, kterou původní model neměl.

Masivní dýnko je zdobené motivem turbíny. Hodinky mají také klasickou korunku, kterou původní model neměl.

Na dýnku se pak dočteme o tom, že sklíčko je samozřejmě safírové (v tomto případě navíc docela výrazně vypouklé), že voděodolnost je pro běžné denní užití dostačujících 50M (do bazénu se s Accutrony prostě nechodí), a taky doporučení hodinky neotevírat. Strojek uvnitř totiž vyžaduje specifické zacházení a naprosto bezprašné prostředí – i dle videí se servisáci kolem Accutronů pohybují ve sterilním prostředí a v sáčkových mundůrech (asi jako zdravotníci ve frontách na PCR testy ;)).

Hamilton PSR: oživení ikony, která dala podobu digitálním hodinkám
6.5.2020 - Agáta Vřeská
Hamilton PSR: oživení ikony, která dala podobu digitálním hodinkám

Sérii Spaceview 2020 pak můžete nosit různě – 2ES6A006 na náramku z chirurgické oceli, na který však mohu uznale pokyvovat pouze "z dálky", protože jsem jej viděla jen na fotkách. Stejně jako na 2ES6A003 se zeleným řemínkem z pravého amerického aligátora (eticky získávaného v USA podle předpisů US Fish & Wildlife Regulations) nebo 2ES6A001 s jednodušším černým koženým řemínkem z hověziny (a na stránkách Accutron jich pak najdete ještě víc).

Do rukou se mi dostal model 2ES6A005 s uhlově zbarveným řemínkem z prošívané telecí kůže. No... takový bych si teda nechala líbit. A potěšila také masivní leštěná spona se signováním a dvěma tlačitky.

Na ničem se, řekla bych, nešetřilo a řemínek se sponou jsou důstojným doplňkem Accutronů.

Závěrem – Pro koho současné Accutrony jsou?

Pro ty, kdo opravdu ocení nejen hmatatelnou kvalitu a ikonický design, ale především tu nesmírnou vášeň pro vědu a pokrok. Vždyť jde o vůbec první generaci novodobých Accutronů, skutečný in-house unikát, nad kterým si banda geniálních Japonců lámala hlavu 10 let!

Accutrony taky budou pro ty, které láká samotná pověst hodinek, ta legenda o Accutronech, jež je pro hodinářský svět jedna z nejzajímavějších a nejdůležitějších vůbec.

A nakonec pro chlapy, kteří se rádi trochu projdou a unosí větší hodinky. Nu, sama trochu doufám, že ta banda Japonců v tuhle chvíli usilovně pracuje na menším modelu. ;) Kdo ví.

Bulova Lunar Pilot recenze – Moderní mise na Měsíc
17.8.2023 - Patrik Zdvíhal
Bulova Lunar Pilot recenze – Moderní mise na Měsíc

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Karel Mpřed 318 dny, reagovat
Eliško, vy jste umělec. Ještě nikdy jsem neměl při čtení článku takovou husí kůži. Krásné hodinky s pozoruhodným příběhem a krásná recenze.
Petrpřed 316 dny, reagovat
Měli jste pravdu, po přečtení tohoto článku jsou tyto jedinečné hodinky opravdu moje vysněné. Akorát by byly na mě asi moc velký, hlavně kvůli délce pouzdra, neboli od nožky k nožce. Opravdu moc povedený článek

Hodinky zmíněné v článku

110 000 Kč (doručíme do 9.4.)
97 300 Kč (doručíme do 9.4.)
97 300 Kč (doručíme do 9.4.)