» Blog » Bulova

Bulova Curv Classic Chronograph recenze – Dokonale pokřivený charakter

Tagy: Recenze | Bulova | Pánské | Klasické

Igor Kratochvíl | 14.3.2023 | 5 MIN | 1x komentář

Jednou z nejkrásnějších věcí ve světě hodinek je schopnost inovace a překvapení v mnohdy velmi zažitých a konzervativních trendech. Výrobci se předhání v originalitě, vznikají naprosto unikátní nápady a náročný zákazník si libuje. Výsledkem podobné symbiózy je i velmi specifická kolekce Bulova Curv Classic. Jak takové hodinky fungují, jak se nosí a dokážou patřičně upoutat pozornost? Kolekci pečlivě sleduji prakticky od jejího vzniku, takže to vše a mnohem víc si prozradíme v následující recenzi.

Design hraje prim

Patent zakřiveného, či chcete-li oblého quartzového strojku představila značka Bulova jako první na světě teprve v roce 2016. Jde tedy o takříkajíc neokoukanou novinku s dosti silným „wow“ efektem a ruku na srdce, zakřivený design série CURV je učiněným magnetem pozornosti!

Při prvním pohledu si každý zvídavý obdivovatel položí otázku, zda náhodou nejde jen o druh optického klamu či světelný lom způsobený šikovně broušeným sklem. Zaoblené je na povrchu i uvnitř hodinek téměř vše, včetně samotného strojku. Nezvyklý rádius je doslova uhrančivý a hledáte-li hodinky, které každý pochválí za unikátní design, ujišťuji vás, že už nyní není důvod dále otálet s nákupem.

Bulova nešetří ušlechtilou leštěnou ocelí (pozor na vlásečnice a jemné škrábance), kterou najdeme v hojné míře na pouzdře i na náramku. Přičteme-li k tomu i safírové sklo, opět zakřivené (dokonce dvojitě), ozdobíme zápěstí nejen kvalitními hodinkami, ale současně i designovým šperkem.

V roli druhé kůže

Náramek o šířce 22 mm v místě stěžejky lze považovat za ztělesnění klasiky. Rovné ocelové dílky se střídavě lesklým a kartáčovaným povrchem ctí minimalismus a zvláštnosti na náramku nečekejte. Je precizně zpracovaný a jednotlivé části spolu lícují bez sebemenší vůle, díky čemuž náramek netahá a o hodinkách prakticky po celý den ani nevíte.

Motýlková spona funguje perfektně, nutno však dodat, že patřím mezi ty, kteří si na tento typ zapínaní zkrátka nemohou zvyknout. Mikroregulace na sponě chybí, zato zde potěší velmi vzhledně a decentně umístěná loga Bulova. Podobným zpracováním by se mohly inspirovat i mnohem prestižnější značky a jejich modely.

Hodinky působí poměrně masivním dojmem, a to především díky pouzdru, které má šířku 43 mm a na délku pak ještě o 5 mm více. Těmto hodnotám však příjemně notuje sympatická tloušťka pouzdra 9 mm a také přijatelná hmotnost hodinek. Dokumentace sice uvádí 179 g, mé zápěstí je však úzké, pásek prošel dietou a hmotnost se zastavila na 150 g.

Pouzdro padne na ruce díky zaoblení dokonaleji, než oblek Iron Mana a bez obav mohu tvrdit, že jsem v říši hodinek nepoznal příjemnější zážitek. Hodinky padnou tak přirozeně, že se budete muset občas přesvědčit, že je stále máte na ruce a nebál bych se je nazvat takřka druhou kůží.

Na pravoboku pouzdra dominují dvě chráněná tlačítka sloužící k ovládání chronografu a korunka, která je svou velikostí s oběma tlačítky zcela srovnatelná. Liší se signováním logem Bulova na čelní straně a také jiným vroubkováním. Vroubky sice evokují jištění závitem typické pro potápky, zde však jde jen o pouhý vizuální prvek.

Korunka má pouze jednu pozici – povytažením zastavíte strojek a nastavujete čas, čímž rovněž prozrazuji drobný hendikep v podobě absence datumového okénka.

19 700 Kč (doručíme do 15.5.)

Elegán s duší sportovce

Kolekce Curv Classic zahrnuje několik barevných variant, já měl k dispozici model 96A185. Číselník s náznaky sunburst efektu nezapře sportovního ducha a barevná kombinace modrého, místy téměř černého podkladu v kontrastu se stříbrno-červenými ručkami a indexy je vzrušující.

To vše umocňují tři výrazné stříbrně lemované subciferníky chronografu, přičemž ve spodním neúnavně koluje drobná červená vteřinovka. Indexy jsou označeny dílky bez typografie a povedené minimalistické logo Bulova výrobce vkusně zakomponoval do pozice dvanáctky.

Příběh značky Bulova – Historie toho, v čem (jsme) byli první
1.12.2022 - Eliška Měrková
Příběh značky Bulova – Historie toho, v čem (jsme) byli první

Výtku bych při pohledu na krásný ciferník udělil snad jen již zmíněnému safírovému sklíčku, konkrétně jeho antireflexní vrstvě, která mě o své funkčností příliš nepřesvědčila. Často jsem měl v interiéru problém s čitelností na takřka „první dobrou“, číselník se poměrně dosti leskl. Nejde sice o nic výrazně rušivého, ale v rámci objektivního hodnocení by nebylo férové se o tomto faktu nezmínit.

Mé drobné kritice se ale nevyhnou hlavní ručky. Při pohledu na ně se totiž nemohu ubránit mírným rozpakům a pocitům jakési lacinosti. Prázdné plochy uvnitř na mě působí, jakoby zde chyběla luminiscence, přitom právě tu mají hodinky přímo úžasnou – jasnou a decentní současně, s krásným zabarvením a překvapivě dlouhou výdrží.

Luminiscencí se pyšní nejen ručky, ale i indexy v pětiminutových intervalech. Možná jde jen o můj subjektivní vjem ovlivněný estetickým cítěním, ale jsem přesvědčen, že masivnější řešení by zde hodinkám slušelo mnohem více. Na druhou stranu musím vychválit fantastický detail v podobě zakřivené minutovky, která špičkou skvěle kopíruje rádius číselníku – zpracování radost pohledět!

Srdce s dokonale pravidelným rytmem

Na číselníku se skrývá sice drobná, avšak podstatná informace, kterou se Bulova ráda a právem pyšní: hodnota 262 kHz, vypovídající o frekvenci quartzového strojku, který hodinářští mistři vybrali pro pohon modelu Curv Classic Chronograph. Vyvoleným je dříč s označením NR20-Y1C, pocházející ze země vycházejícího slunce, vyhlášen svou přesností.

Bulova o této lahůdce mluví ráda a často a není se čemu divit. Dokumentace uvádí, že strojek je až 8× přesnější než běžní konkurenti s krystalem pod kapotou a za rok se od přesného času odchýlíte o neuvěřitelných 10 vteřin! A realita? Potvrzuji. Za celou dobu se hodinky spletly o pouhou vteřinku, a to navíc až prakticky v samotném závěru testování.

Dýnko hodinek je… moment… dýnko hodinek vlastně není! Zaoblená konstrukce donutila designéry ke zcela jinému a popravdě ne příliš často vídanému řešení: na spodní části pouzdra se nachází čtyři drobné šroubky, po jejichž uvolnění se vysune celá horní část s ciferníkem, tlačítky i korunkou a spodní tak tvoří jakési „lože“ strojku, na které přímo navazuje náramek.

Asi nikoho příliš nepřekvapím, když prozradím, že na spodní části pouzdra najdete krom loga i spoustu titěrných informací o hodinkách a použitých materiálech. Zaměřme se na údaj zatím nezmíněný, a sice na voděodolnost, kterou Bulova garantuje do hloubky 30 metrů. Hodinky vám tedy mohou dělat zcela bez obav společnost například na procházkách deštěm.

Všechno křivé, konec dobrý

Hodinky Bulova Curv Classic Chronograph ve mně zanechaly řadu velmi pozitivních dojmů a emocí. Perfekcionisté či detailisté na nich určitě pár miniaturních mušek najdou, nad většinou z nich lze ale s klidným srdcem přimhouřit obě oči.

Fenomenálně zaoblený design, který se Bulově skutečně vydařil, bude přinášet svému majiteli i celému okolí krásné vizuální potěšení a jen tak se neomrzí. Velmi příjemné nošení ocení všichni, především však ti, kteří hodinky po celý den takřka nesundají z ruky.

Suma sumárum, máme zde jasného favorita na roli dokonale přesných hodinek s výjimečným designem a současně skvělým poměrem výkon/cena a tento model proto mohu vřele doporučit.

Bulova Computron recenze – Jedny z nejikoničtějších digitálek
16.2.2023 - Eliška Měrková
Bulova Computron recenze – Jedny z nejikoničtějších digitálek

6 NEJ: Nejzajímavější retro hodinky
14.1.2021 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Nejzajímavější retro hodinky

Bulova Lunar Pilot recenze – Moderní mise na Měsíc
17.8.2023 - Patrik Zdvíhal
Bulova Lunar Pilot recenze – Moderní mise na Měsíc

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marekpřed 408 dny, reagovat
Ideálny model pre pánov so salámovitými zápästiami :)

Hodinky zmíněné v článku