» Blog » Bulova

Bulova Lunar Pilot recenze – Moderní mise na Měsíc

Tagy: Recenze | Bulova | Pánské | Klasické

Patrik Zdvíhal | 17.8.2023 | 5 MIN

Znovuoživená legenda. Žádné Speedmastery ani Moonswatche, ale hodinky, které se po Měsíci skutečně prošly. Přesněji řečeno, jejich předloha. Bulova Lunar Pilot je moderní reedice legendárního modelu. Přichází v několika provedeních a my si zde ukážeme tu, která jakoby z měsíce spadla. I když to také není úplně pravda. Udělejte si pohodlí, představím vám model Bulova Lunar Pilot Quartz Chronograph 98K112.

Příběh značky Bulova – Historie toho, v čem (jsme) byli první
1.12.2022 - Eliška Měrková
Příběh značky Bulova – Historie toho, v čem (jsme) byli první

Jak by asi mohl znít dopis napsaný šťastnému výherci aukce původních měsíčních hodinek?

"Milý objeviteli,
jsem potěšen, že se stáváš účastníkem této velkolepé chvíle, jako jsem se jí stal já před pár desítkami let. Psal se rok 1971 a nás čekala mise Apollo 15. Byla to čtvrtá mise s lidskou posádkou na Měsíci. Jako první jsme měli za úkol prozkoumat jihovýchodní okraj, přezdívaný Mare Imbrium, neboli Moře Dešťů. Lunární modul Falcon strávil na měsíčním povrchu 66 hodin a 35 minut.

Zdroj: www.bulova.com

Zdroj: www.bulova.com

Já a James (James B. Irwin) 18 hodin a 35 minut. K dopravě nám sloužilo vozítko Rover-1. Na povrchu jsme také nashromáždili 82 kg měsíčního materiálu k dalšímu průzkumu a urazili pomocí Roveru 27,5 km. Byla to tehdy nejdelší vzdálenost na Měsíci. Rover nás na holičkách nenechal nikdy, bylo to skvělé vozítko. To se však nedalo říct o mých hodinkách. Ne, že by Speedmastery nebyly skvělý nástroj, ale s rozbitým sklíčkem nejsou ani na parádu.

Omega byly vládou schválené hodinky pro účely NASA. Fasovali jsme je tehdy jako součást výbavy do vesmíru. Co víc si ještě můžete přát? Snad tomu dopomohlo teplo ze slunce, které ohřálo sklíčko natolik, že prasklo v jednom z předchozích průzkumů. Znalost přesného času pro nás byla zcela zásadní. Potřebujete jej proto, abyste viděli, kolik zbývá kyslíku a vody. Musel jsem tedy sáhnout po záloze. Americká společnost Bulova mi darovala prototyp svých hodinek. Přáli si, aby byly otestovány na misi.

V tu chvíli však nevěděli, že se jejich sen stane skutečností. Byl to snad osud. Ponechal jsem si řemínek, který byl dostatečně dlouhý, aby obepnul mou ruku i s výstrojí, a Omegu vystřídala Bulova. Netušil jsem, že spolu s námi se do historie zapíšou právě tyto hodinky.

Nyní máš před sebou kus historie i ty. Jsem potěšen, že se hodinky opět dostaly do správných rukou. Ponech prosím jejich historií vrytou patinu na obdiv i ostatním. Díky tomu můžeš spatřit měsíční prach při každém pohledu na hodinky. Můžeš se tak vrátit v čase, jako jsem se vrátil já při psaní tohoto dopisu.

S pozdravem plukovník USAF David Randolph Scott."

Hodinky tehdy byly v aukční síni RR Auction vydraženy za 1,6 milionu dolarů a osobně je předal původní majitel, astronaut Dave Scott. Originální mechanické hodinky se strojkem Valjoux 72 měly černý ciferník, ocelové pouzdro, tritiový potěr luminiscence, akrylové sklíčko a vládou vydaný látkový řemen na suchý zip – dostatečně velký, aby obepl skafandr.

Zdroj: www.bulova.com

Zdroj: www.bulova.com

Jednalo se o prototyp v osobním vlastnictví astronauta. Hodinky tedy nebyly určeny pro volný prodej, proto ani daný model nebyl veřejnosti moc známý. To se změnilo až v roce 2015. Ano, je to stejný rok, kdy proběhla aukce originálního kusu.

Naše videorecenze:

Představuji lunární pilotky

Reedici „moonwatchů" byl ponechán původní design, a dokonce i řemínek byl co nejvíce přiblížen originálu a nesl označení mise.

U mladší verze samozřejmě najdeme moderní hodinářské výdobytky, jako je safírové sklo s antireflexní vrstvou a bezpečnější verzi luminiscence. Zásadní rozdíl je quartzový strojek oproti původnímu mechanickému. K tomu se ještě později dostaneme.

Jak fungují mechanické hodinky – Vše, co byste o mechanikách měli vědět
16.6.2023 - Agáta Vřeská
Jak fungují mechanické hodinky – Vše, co byste o mechanikách měli vědět

V roce 2023 (2022–2023) vychází druhá reedice lunárních chronografů. Zde je oproti předchozí verzi největší rozdíl velikost. Přestože se stále jedná o robustní hodinky, naměřená čísla jsou již o něco přijatelnější než u předchozího kousku. Zároveň se parametrově dostávají k originálnímu prototypu, co do rozměrů.

Velikost pouzdra je 43,5 mm, tloušťka pouzdra 13,2 mm a rozměr od nožky k nožce (lug to lug) 51 mm. Přestože chronografy sedí pevně na ruce a pocitově se zdají být menší, někteří majitelé užších zápěstí už mohou mít problém. Zde doporučuji určitě osobní vyzkoušení.

Tikají krásně

Název pohonu strojku se hrdě nese v prostředním subciferníku této modro-bílé pandy. Co však oněch zmíněných 262 kHz znamená? Běžný quartzový strojek využívá frekvenci 32.768 cyklů za sekundu. Ultra-vysokofrekvenční quartzový strojek s označením „Precisionist" vibruje osmkrát rychleji, a to 242.144 cykly za sekundu. To je již zmíněných 262 kHz a díky tomu zde máme maximální odchylku +/- 10 sekund za rok! Vteřinová ručka tak svým pohybem připomíná skoro až automatický pohon.

Od pandy, batmana až k pepsině. Průvodce zajímavými názvy a obecnými přezdívkami hodinek
22.5.2023 - Agáta Vřeská
Od pandy, batmana až k pepsině. Průvodce zajímavými názvy a obecnými přezdívkami hodinek

Vypadají famózně

Strukturovaný 3D ciferník asociuje měsíční povrch.

Plastické indexy jsou bohatě pokryty luminiscencí, stejně jako tomu je u jednoduchých ruček, které působí kompaktně s celkovým vzhledem hodinek.

Stopky se ovládají postranními šavlemi (s odporem tak akorát) a k žádnému nechtěnému spuštění o hřbet ruky nedochází. V porovnání se Speedmastery působí víc kosmicky, než sportovní chrona. Korunka je zkrášlena logem Accutron a není šroubovací.

Voděodolnost se ustálila na 50 m, kdo by také ve vesmíru plaval, že? Dýnko je šroubovací a pokud byste zapomněli s jakými legendami máte tu čest, stačí se podívat na krásné gravírovaní, které vám veškeré informace připomene.

Abych jen nechválil, při bližším pohledu lze spatřit tu a tam nezarovnaný armovák s indexy. Není to však nic, co by nešlo přehlédnout (díky hezky vrstvené struktuře ciferníku) a nepůsobí to takovým faux-pas dojmem, jako na špatně zarovnaných potápkách.

A univerzálně

Ve dřevěné krabičce dostanete hodinky na ocelovém náramku s motýlkovou sponou.

Ten je velice dobře řešený a díky rychlostěžejkám lehce vyměnitelný za kožený NATO strap, který je také součástí balení.

Pokud by měly všechny ocelové náramky tuto vychytávku, nosil bych je mnohem častěji než teď, kdy u mě díky své jednoduchosti převládají právě NATO řemínky. Jen tak dál Bulovo!

Náramky a řemínky – Přezdívky pro hodinkové fandy
22.6.2023 - Eliška Měrková
Náramky a řemínky – Přezdívky pro hodinkové fandy

Rozhodně za to stojí

Chronografů je na trhu mnoho. V podobné cenové škále můžete zvolit např. Seiko Speedtimer či levnější variantu, Tissot PRS 516. Nikde jinde však nedostanete tak precizní quartzky, navíc s tak bohatou historií, jako zde. Bulova Lunar Pilot je vítěz! Omlouvá vás jen investice do skutečných Omega Speedmasterů.

TOP 5 alternativ Omega Speedmaster Moonwatch
24.3.2023 - Eliška Měrková
TOP 5 alternativ Omega Speedmaster Moonwatch

Seiko Quartz Chronograph SSB427P1 recenze – Na vlně nostalgie
31.10.2023 - Patrik Zdvíhal
Seiko Quartz Chronograph SSB427P1 recenze – Na vlně nostalgie

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku