» Blog » Bulova

Potápky s cestovatelskou duší – Bulova Oceanographer „Devil Diver“ GMT

Tagy: Recenze | Bulova | Pánské | Klasické | Potápěčské

Jakub Pitucha | 1.3.2024 | 3 MIN | 6x komentář

Americká Bulova na nás ke konci minulého roku vyrukovala se zajímavou obdobou svého oblíbeného modelu Oceanographer Devil Diver. Tentokrát jej ale naservírovala s vůní dalekých destinací, a ještě větším nádechem retra. Esem v rukávu tohoto modelu je pak funkce GMT... A to ne ledajaké, ale tzv. „traveller´s" GMT. Nebudu to však příliš natahovat a pojďme se na hodinky podívat blíž!

Satanské hodinky

Na úvod je třeba si říct, kde se Oceangraphery vlastně vzaly. Poprvé jsme je mohli vidět na přelomu roku 1969 a 1970, kdy je Bulova uvedla na trh. Netrvalo však dlouho a mezi fanoušky si vysloužily přezdívku „Devil diver" (což bychom mohli přeložit jako „ďábelské potápky"). Tuto přezdívku si získaly díky číslu 666 na číselníku, které značí voděodolnost hodinek ve stopách.

Hodinky poznáte na první pohled – vyznačují se známým „želváckým" pouzdrem, charakteristickými indexy a čtvercovým vnitřním kyklopem. Tento model je navíc opatřen GMT funkcí pro časovou orientaci ve více časových pásmech najednou.

VŠE NA TÉMA: Lunety a stupnice – GMT
12.5.2021 - Eliška Měrková
VŠE NA TÉMA: Lunety a stupnice – GMT

Pohublá želva

Bulova Oceanographer „Devil Diver" GMT jsou dle mého názoru velmi kompaktní a skvěle nositelné hodinky – oproti klasické verzi se totiž zmenšily o celé 3 mm na šířku (na velmi příjemných 41 mm) a od nožky k nožce o 1 mm (na nových 45 mm). Pouzdro hodinek je z leštěné nerezové oceli, která má u „full-lume" modelu 98B407 z mé dnešní recenze velmi nezvyklý šedý odstín – ten však k celkovému stylu modelu parádně sedí.

Kromě této šedé full-lume varianty pak Bulova nabízí ještě klasickou ocelovou Pepsi variantu 96B322 a 97B215 s PVD úpravou v barvě růžového zlata. Samozřejmostí je voděodolnost do 200 m (tedy 666 stop).

Rozteč nožek je 20 mm – hledání nových řemínků tedy nebude problém. Já sám bych se však při nákupu těchto hodinek po jiném určitě neohlížel, jelikož mě samotného mile překvapil. Jemně texturovaný řemínek z polyutheranu je na zápěstí velmi pohodlný a působí poměrně robustně a odolně. Zakončen je signovanou trnovou sponou stejné barvy jako pouzdro.

Nad pouzdro hodinek se vypíná jemně zaoblené safírové sklo s vnitřním kyklopem čtvercového tvaru. I když já osobně nejsem vůbec fanoušek kyklopů (spíše naopak) a hodinkám s nimi se většinou obloukem vyhýbám – na vnitřní straně sklíčka mi vůbec nevadil. Za mě se jedná o velmi zajímavé řešení, jak jindy možná až rušivý aspekt hodinek příjemně „schovat".

Svítilna na zápěstí

Naprostým tahákem hodinek je ale číselník. Model, který dnes recenzuji, je totiž opatřen tzv. „full-lume" číselníkem – téměř celá plocha číselníku je opatřena luminiscenční barvou. Ve středu číselníku najdeme pro Devil Diver typický kříž, mně osobně připomínající hledí ostřelovače. Po obvodu číselníku se střídají válcovité indexy opatřené luminiscencí a 24hodinová stupnice určená pro GMT ručku. No a aby všech těch světýlek nebylo málo – pořádnou dávkou luminiscence Bulova opatřila i 60stupňovou lunetu hodinek.

Americká kapota, japonská strojovna

U našich dnešních hodinek Bulova vsadila na prémiový 24kamenný japonský kalibr Miyota 9075; ten se může chlubit vysokou frekvencí 28 800 úderů za hodinu, automatickým i ručním nátahem, hackingem a přesností -10 +30 vteřin za den.

Mně samotnému však předvedly o poznání lepší výkon, když se na vibrografu bez problémů držely mezi -9 až +8 vteřinami za den v závislosti na poloze. No a nesmím samozřejmě zapomenout zmínit GMT funkci, která je největším vylepšením nové reedice ďáblových potápek. Samotné GMT je pak tzv. „traveller´s" neboli cestovatelské (a najdeme jej například i ve známých Rolex GMT-Master II). Oproti nim pak stojí tzv. „office GMT" neboli kancelářské GMT (ale o tom možná zase někdy jindy).

Seiko 5 Sports GMT představení – Světácká odnož s cestovatelskou ručkou
10.6.2022 - Agáta Vřeská
Seiko 5 Sports GMT představení – Světácká odnož s cestovatelskou ručkou

U cestovatelských GMT se pak primárně řídíme čtvrtou (GMT) ručkou, která ukazuje domácí čas, a při vysunutí korunky do druhé pozice můžeme nastavit malou (klasickou) hodinovou ručku, která interaguje s datumem a „přeskakuje" po hodinových intervalech. Pokud se tedy nacházíte na druhé straně zeměkoule, budete vědět nejenom kolik je u vás doma, ale zároveň se dozvíte i to, zdali je dopoledne nebo odpoledne; díky tomu nehrozí třeba nevyžádané hovory domů ve 3 ráno místo vámi zamýšlených 3 odpoledne.

Seiko 5 Sports Automatic GMT recenze – Věrný společník zcestovalého vojáka
27.2.2024 - Lukáš Hamřík
Seiko 5 Sports Automatic GMT recenze – Věrný společník zcestovalého vojáka

Závěr

Co říci závěrem? Myslím si, že se nový Oceanographer Bulově opravdu povedl. Přiznám se, možná jsem trochu ovlivněn mou láskou ke všemu, co oplývá luminiscencí, a kdybych na recenzi nedostal zrovna tento model, hodnotil bych jinak. Pokud se ale ode všech lákavých světýlek opravdu oprostím, pořád se jedná o kvalitně zpracované a výborně nositelné potápěčské hodinky, které se navíc chlubí zajímavou a užitečnou komplikací. A to vše za poměrně férovou cenu.

Příběh značky Bulova – Historie toho, v čem (jsme) byli první
1.12.2022 - Eliška Měrková
Příběh značky Bulova – Historie toho, v čem (jsme) byli první

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marekpřed 57 dny, reagovat
No konečne na to niekto prišiel! GMT na dajvri je predsa nanajvýš praktické ba až nutnosť - čo keby pod vodou nedopatrením človek prekročil časové pásmo a vynoril sa o hodinu neskôr či nebodaj zmeškal večeru? ;)
Jakub Pituchapřed 55 dny
Máte pravdu, Marku! Konečně hodinky pro potápěče, kteří se nepotápějí jen v českých rybnících!
romanpřed 55 dny, reagovat
Se stupnici GMT se roztrhl pytel. Je to módní záležitost. Je dobré to mít i když to nepoužívám. Alespoň to ve světě hodinek rozvíří stojaté vody :)
Jakub Pituchapřed 55 dny
Dobrý den Romane, naprosto s vámi souhlasím. Tento rok bude GMT hodinek určitě plný a máme se na co těšit.
Marekpřed 55 dny, reagovat
Kto má hodinky s GMT príde o výhovorku prečo nosí dvojo hodiniek súčasne :)
Vladimírpřed 45 dny, reagovat
Nesnáším kyklopa a nemám rád GMT na potápkách, ale tady to Bulova designově zvládla podle mě opravdu skvěle.

Hodinky zmíněné v článku