» Blog » Candino

Švýcarské Candino – Tvůj čas, tvoje hodinky

Tagy: O značce | Candino | Klasické

Agáta Vřeská | 3.6.2022 | 4 MIN | 6x komentář

Sladce znějící jméno Candino paří mezi méně známé hodinářské značky. O to více možná překvapí, že jsou na trhu přes 70 let, vyrábí se ve Švýcarsku a nabízí cenově dostupné hodinky s hrdým označením Swiss Made. Proč se tedy začíná prodírat do povědomí až nyní?

Jsou lidé, kteří nedají dopustit na konkrétní značku auta. Nebo třeba věří zásadně německým. Jednoduše proto, že už takové auto měli a šlapalo jako... jako hodinky. A tak už nesáhnou po japonském nebo americkém, ale zůstanou věrní na vlastní kůži prověřené kvalitě.

U hodinek to mají někteří stejně. Zatímco jedni experimentují a ve sbírce mají hodinky z různých koutů světa, jiní zase mají silně uloženou informaci o kvalitě a spolehlivosti švýcarských hodinek.

Swiss made, iluze o 100% švýcarské výrobě
23.9.2019 - Veronika Skotnicová
Swiss made, iluze o 100% švýcarské výrobě

U Swiss Made hodinek ale často platí, že si za ně holt připlatíme. Možná proto je značka Candino docela zajímavou alternativou pro ty, kteří hledají švýcarské, ale stále cenově dostupné hodinky. Protože přesně takto se profilují.

Cílem dnešního článku o značce Candino ale nebude kopírovat to, co mají na svých stránkách. Protože samozřejmě, že se tam vychválí a po přečtení záložky „o nás“ máte u každé značky pocit, že ona, jedině ona je ta nejlepší a koupit něco jiného nedává prakticky smysl. Ne, cílem bude zjistit, v čem může skutečně zaujmout, v čem je unikátní a proč ji zařadit do výběru nebo dokonce vlastnictví.

Pánské hodinky Candino – Fotogalerie a průvodce nabídkou
9.10.2023 - Agáta Vřeská
Pánské hodinky Candino – Fotogalerie a průvodce nabídkou

Nejdřív trocha historie

Název Candino možná trochu inklinuje ke sladkostem, ale jméno je odvozeno od latinského slova „candinus“, tedy „čistý, upřímný“, nebo taky „bílý“.

Příběh Candina je podobný mnoha jiným. Založil ji Adolf Flury-Hug v roce 1947 jako splnění svého snu. Otevřel si malou dílnu v přístavbě u svého rodinného domu ve švýcarském Herbetswilu. A továrnu tam najdeme dodnes. Jen supermoderní.

Mezi výhody Candina patří, že si dokáže vyrábět veškeré komponenty (tedy kromě strojků) ve vlastních továrnách. To znamená, že vše probíhá v jejich továrnách, od návrhů, přes výrobu, montáž až po finální kontrolu a testování.

Za svou existenci se Candino vždy snažilo jít i s moderními trendy, ať už šlo o začlenění quartzových hodinek či digitálek. Uvedlo i hodinářské libůstky jako modely s měsíčními fázemi, kompasem, nejmenší pánské mechaniky s výškoměrem na světě a další a nebálo se jít ani do nových materiálu jako keramika či karbon. Už deset let po založení jste Candino mohli pravidelně potkávat na hodinářské veleudálosti Basel Worldu.

Originálně řešené hodinky Candino s kompasem představené na Basel 1987. Foto: watches83.com

Originálně řešené hodinky Candino s kompasem představené na Basel 1987. Foto: watches83.com

A podporovalo i několik sportovních událostí včetně Davidoff Swiss Indoors v Basileji, nebo bylo oficiálním časoměřičem mistrovství světa v klasickém lyžování v německém Oberstdorfu. A tvářemi značky se během let staly světové modelky a vypůjčilo si i historické ikony jako Marilyn Monroe a Jamese Deana.

Více než 50 let to byla ale spíše malá firma, na kterou byste v našich končinách narazili spíš zázrakem. To se začalo měnit po roce 2002.

Naším cílem je, aby každý, kdo nosí Candino, cítil vnitřní hodnoty značky: tradici, eleganci a modernost.

Proč je Candino Festině podobné. Nebo naopak?

Když jsem hodinky Candino viděla na obrázku poprvé, moje reakce byla: takové lepší Festiny. Designově totiž některé modely evokují protřelého hodinkového barda Festinu, která je v cenově dostupných hodinkových vodách více než známá.

Jaká je dnešní Festina? Dynamická značka, nebo jen fashion pozlátko?
24.5.2019 - Agáta Vřeská
Jaká je dnešní Festina? Dynamická značka, nebo jen fashion pozlátko?

Spojitost s Festinou není rozhodně náhodná. V roce 2002 se totiž Candino přidalo pod křídla Festina Group, španělské hodinářské společnosti, pod kterou spadají i další značky jako Lotus, Jaguar či Kronaby.

S Festinou pojí Candino i švýcarské kořeny, ale zatímco Festina je dnes španělskou značkou, Candino si udrželo švýcarský status. A to je mezi nimi ten zásadní rozdíl.

Rozhodně tím ale Candino získalo. Festina Group má totiž silné zázemí, marketing i distribuci a to vše hraje jinak menší a méně známé švýcarské značce Candino do karet. Naopak by se dalo asi říct, že Candino tím, že jde o hodinářskou značku s tradicí, trochu zvedlo Festině hodinářský kredit. Tak či tak, pod Festinou dává rozhodně smysl a zřejmě právě díky ní jde Candino konečně vidět.

4 290 Kč (doručíme do 8.4.)

Design, materiály a zpracování. Někde mezi Festinou a Tissotem?

Designově je současná kolekce Candina spíše usedlá. Zaměřuje se na těžko uchopitelnou ležérní eleganci a klasický styl, než na nějaké módní výstřelky. Proto se může snadno stát, že kolem nich projdete nejprve bez povšimnutí.

Velkou přednost vidím v tom, že u Candina najdeme téměř výhradně safírové sklíčko, spolehnout se můžeme taky na kvalitní materiál pouzdra (používají buď chirurgickou ocel nebo titan) a také švýcarský strojek.

U strojků je to jasná volba, protože všechny nesou označení Swiss Made, což vyžaduje i swiss movement. U quartzových jsou to Rondy, u mechanických Sellity.

Většina kolekce je quartzová (bateriová), ale kromě quartzových nabízí i hodinky automatické. A tady bylo další za mě docela milé překvapení, protože u Candina najdete například pěkně zpracované elegantní automaty okolo deseti tisíc korun.

10 390 Kč (doručíme do 8.4.)

Zpracování je pak jednou z věcí, která u Candina potěší, jakmile jim dáte šanci. V detailu jsou hodinky totiž silné a s dokončením si ve švýcarské továrně dávají záležet.

Proč si koupit právě Candino?

Především, měli byste se najít v jejich stylu a klasických designech. Pak už je to jednoduché.

Candino asi nikdy nebude tak známé jako jiné švýcarské značky, ale nabízí dobrou kvalitu, nadčasové designy, Swiss Made původ a současně nižší ceny než většina švýcarských značek na trhu.

5 390 Kč (doručíme do 22.5.)

A to je za mě asi hlavní argument. Pokud hledáte švýcarské hodinky s legitimní hodinářskou tradicí za dostupné ceny, Candino je výbornou volbou.

Mohlo by vás dále zajímat:

Swiss Made kolekce Festiny: švýcarská elegance za neuvěřitelnou cenu
20.8.2019 - Agáta Vřeská
Swiss Made kolekce Festiny: švýcarská elegance za neuvěřitelnou cenu

Pánské hodinky Festina – Fotogalerie těch nejoblíbenějších
26.1.2022 - Eliška Měrková
Pánské hodinky Festina – Fotogalerie těch nejoblíbenějších

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marekpřed 665 dny, reagovat
Cukrátka Candino - kandizované ovoce pro každé hodné dítě :)))
Jiří Ludvikpřed 653 dny, reagovat
Agátko, to má do švýcarských hodinek tak daleko, jako Já na planetu Jupiter ????To né,né...
Agáta Vřeskápřed 648 dny
Zdravím Jirko, jaká je podle vás definice švýcarských hodinek a proč ji Candino podle vás nesplňuje? :)
Liborpřed 153 dny, reagovat
Určitě díky za článek. Je fajn, že se díváte na různé typy značek i méně známé a to objektivně. Candino jsou plnohodnotné Swiss Hodinky (i když ne Luxury kategorie), najdeme i méně známé značky, které se snaží pouze získat možnost být Swiss Made, ale mezi ně Candino nepatří. Portfoliem se sice zaměřují na prodej těch levnějších, ale pokud se podíváme na cenu a kvalitu, se srovnatelnými modely nemají až tak daleko k Tissotkám...
Aloispřed 131 dny, reagovat
U Swiss Made hodinek ale často platí, že si za ně hold připlatíme. HOLT, proboha. Naučte se to konečně!!!
Agáta Vřeskápřed 131 dny
Děkuji Aloisi, naučíme ;)