» Blog » Casio

Casio A168 recenze – moderní retro spojující generace

Tagy: Recenze | Casio | Klasické | Retro

Dominik Hok | 20.1.2021 | 5 MIN | 2x komentář

Je docela málo hodinek, které přežijí dekádu. Nebo dvě. V případě tohoto modelu to budou už dokonce tři dekády. A to už o něčem vypovídá, ne? Když sáhnete po Casio A168, nekupujete pouze hodinky ve výborném poměru cena/výkon, kupujete legendu a kus historie.

Téměř tři dekády. Ano, takovou dobu už se tento model prodává. A je jedno, jestli se v devadesátkách prodávaly jako moderní vymoženost, na přelomu tisíciletí jako praktické hodinky a teď jako moderní retro či hipsterský doplněk. Důležité je, že od roku 1991, kdy tento model poprvé vyjel z japonské linky Casio, se stále prodává a zub času jej o oblíbenost nepřipravil.

Vzhled, co nenadchne, ale přitom nadchne

Abych řekl pravdu, vzhled A168 je pro mě obtížný k popsání. Neurazí, nenadchnou, ale přitom tak nějak nadchnou. Prostě se ve vás něco pohne. Přirovnal bych to k pocitu, když po dlouhé době u někoho uvidíte rybičku (ten nůž). Je to kapesní nožík ve tvaru ryby. Nic zvláštního. Ale vyvolá to ve vás vlnu nostalgie, až dětské radosti. A podobně to mám s A168.

Šířka hodinek je 38 milimetrů, výška 35,2 milimetru a tloušťka 9,8 milimetru. Díky těmto střízlivým hodnotám se tento model vyjímá jak na dámském, tak pánském zápěstí. Pouzdro hodinek je resinové (umělá pryskyřice) s povrchovou úpravou napodobující ocel. Což je časté negativum recenzí těchto hodinek. Nicméně, pochromování je tak povedené, že tuto skutečnost spousta lidí zjistí až doma. Když se však podívám na cenu těchto hodinek, nemůžu pochromovaný plast Casiu vytknout.

Ggrand z fóra Chronomagu je srovnal s ikonickým model F-91W:

Jednoznačně F91 by vyhrály, protože si narozdíl od tohodle pochromovaného plastu na nic nehrajou a neoslňují v noci iluminátorem. Když si budu chtít depilovat zápěstí, udělám to rychle a ne po kouskách, jak to umí tyhle oldschool kovové náramky.

Oproti tomu dýnko je ocelové a kovotah taky. Ten má u pouzdra šířku 22 milimetrů s plynulým zúžením ke sponě hodinek na 15 milimetrů. Kvůli pohyblivé zaklapovací sponě není kvůli zkrácení potřeba ubírat články, ale zvládnete to i doma.

Casio F-91W: Hodinky, které nosil i americký prezident
9.7.2019 - Radim Krčmář
Casio F-91W: Hodinky, které nosil i americký prezident

Řekl bych, že v této cenové relaci náramek vůbec nepůsobí jako laciná záležitost. Možná sem tam vytrhne nějaký ten chloupek, ale co už. Aspoň jsou levné. Kdybyste si koupili drahé hodinky, trháte si vlasy. Díky bohu za chlupy.

Kombinací pryskyřice a oceli se v Casiu dostali na váhu 49 gramů, což je na denní nošení více než pohodlná váha. Na váze se pozitivně podepsalo také použití plastového sklíčka. A pokud máte strach o škrábance, tak nemějte. Nic, co by nespravila trocha leštící pasty. :)

Vydrží běžet sedm let, ale solar to není

Tomuto modelu se rozhodně nedá upřít, že je to držák. Ačkoliv A168 běží na klasickou baterii, díky své úspornosti tyto hodinky vydrží v chodu sedm let. Ať už v Tibetu nebo kdekoliv jinde.

Neurčité "Water Resist" předčí i kdejaké stovky

Kdekoho možná překvapí, že voděodolnost hodinek není ohraničená jakoukoliv hodnotou. Majitelé těchto hodinek se budou muset spokojit s prostým "WATER RESIST". Podle výrobce by tyto hodinky měly být vhodné maximálně do deště, nebo na mytí rukou. Nicméně, na internetu najdete videa potvrzující, že hodinky překvapivě zvládnou mnohem víc. Ale ode mě to nemáte! Takže nezaručuji!

Ve videu jsou hodinky už téměř 15 minut ve vodě. (Zdroj: Casio A168 Review, Crown & Forge)

Ve videu jsou hodinky už téměř 15 minut ve vodě. (Zdroj: Casio A168 Review, Crown & Forge)

Nápisy v okolí číselníku vyvolávají hřejivý pocit nostalgie

Číselník. Rozhodně gró celých hodinek. U většiny hodinek mám pravidlo "čím víc textu, tím horší", ale retro modely Casia a jejich barevné popisky... Ano, cítíte to teplo u srdíčka taky?

Podobně to vidí také Lub z fóra Chronomagu:

Pro mě jsou A168 nejikoničtějším retro modelem, pro ten tvar a zejména pro barevné okolí displeje. Tu barevnou kombinaci popisků mám už od mladých let (a že to je už sakra hodně let) úplně zažranou pod kůží. Prostě, když tohle vidím, tak je to pravé oku ladící Casio.

ElectroLuminescence, Water Resist, Alarm, Chrono... A aby toho nebylo málo, celý osmihranný displej je orámovaný bílou a modrou. Kýč? Vůbec! Pro tento model je to ikonické.

Casio Vintage A1100 recenze – Přes den byznys, večer párty
15.11.2023 - Filip Debrecenyi
Casio Vintage A1100 recenze – Přes den byznys, večer párty

Pokud se mnou nesouhlasíte a necítíte to teplo u srdíčka, nebojte. Casio postupně vydávalo několik verzí tohoto modelu, které mají nápisy v o něco střízlivější formě.

Model se stal tak oblíbeným, že si Casio začalo trochu hrát se vzhledem těchto hodinek a převlékl jej do trochu modernějšího a čistějšího kabátku.

Legendární střeva obohacená o Illuminator

Není pochyb, že střeva A168 (Casio 3298) jsou postavena na modulu 593, který je v jedné z největších casiovských legend – F-91W. Ta má však jedno mínus. Má hrozné světýlko. Oproti tomu A168 má elektroluminiscenci, která krásně prosvítí celý displej.

Illuminator v modelu A168 (vlevo), LED dioda v modelu F-91 (vpravo).

Illuminator v modelu A168 (vlevo), LED dioda v modelu F-91W (vpravo).

Kromě kvalitní elektroluminiscence má tento modul automatický kalendář, stopky (s přesností 1/100 s) a možnost nastavení jednoho alarmu (i každodenně). Celkově se A168 pyšní odchylkou zhruba 30 vteřin za měsíc. Nic převratného, zároveň však nic hrozného.

Ovládání třemi tlačítky je k naučení záležitostí pár minut a návod ani nebudete potřebovat. Na úvodní obrazovce displeje naleznete ukazatel času (možnost nastavení formátu 12/24), datumu a dne v týdnu. Na další naleznete nastavení stopek a na poslední nastavení budíku. Toť vše. Ale co víc může člověk potřebovat?

Samozřejmě v Casiu nemohli opomenout milovníky zlaté.

Proč jsou A168 tak oblíbené?

Spousta oblíbených věcí často nemá racionální odůvodnění jejich oblíbenosti. Dost podobně na tom je i A168. Ale pokusit se o to můžeme.

Tento model je zvláštním mezigeneračním přechodem. Starší generace si ho kupují jako připomenutí mladých let, kdy se nejeden model houpal ve vekslácké kapse, a mladí si ho kupují jako moderní retro. A168 splňují spoustu kritérií. Hodí se k elegantnějšímu vzhledu, ke tričku, k hipíkovi, k hipsterovi, k dědovi, k vnučce, k byznysmenovi, k instalatérovi. Jedná se o dostupné hodinky, ve kterých si každý najde svoje. Ať už je to vzhled, nostalgie nebo kus japonské hodinářské historie.

Nicméně pomyslné bodíky sbírají i skrze vybavenost. Hodinky za pár stovek a taková výbava? Když si to člověk uvědomí, nemůže na tyto hodinky nadávat kvůli pochromované pryskyřice.

Mimochodem, pokud byste chtěli vážně stylové párové hodinky s vaší partnerkou, tak kombinace tohoto modelu (pro muže) s menšími A158 (pro ženu) vypadá vážně skvěle.

Na názor jsem se optal také mého kamaráda Martina, který má tento model už čtyři roky a nosí jej víceméně každý den:

Hodinky jsou lehké a je na ně dobře vidět za každého počasí a případně v noci napomůže zabudované světýlko. Baterka drží jak drak, za ty asi 4 roky jsem ji ještě měnit nemusel. Co se týče celkového zpracování hodinek, tak hodinky se velmi rychle poškrábou, hlavně okolo číselníku, který je celý z plastu. V podstatě je to plast na úrovní levné ochranné folie na telefon, takže se neskutečně rychle poškrábe. Na hranách pouzdra se barva také sešoupala a vylezla tam původní růžová barva plastu.

Martinovy Casia po čtyřech letech nošení. Známky obnošení tam jsou, chrom se trochu oškrábal, ale jinak to není vůbec špatné. :)

Martinovy Casia po čtyřech letech nošení. Známky obnošení tam jsou, chrom se trochu oškrábal, ale jinak to není vůbec špatné. :)

No, a krom mého kamaráda Martina tyto hodinky nosil také Chris Pine, který si ve filmu Wonder Woman zahrál Stevea Trevora. Hodinky předal krásné Gal Gadot a vůbec vlastně nevadí, že film se odehrává v roce 1984 a vyšly až v roce 1991. Jsou totiž nadčasové. :)

Hodinky Casio, které si zahrály ve filmech a seriálech
17.12.2020 - Dominik Hok
Hodinky Casio, které si zahrály ve filmech a seriálech

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Tomáš Pechpřed 1136 dny, reagovat
Dobrý den, chtěl bych jen poděkovat, za tento hezký a povedený článek. Už nějakou dobu jsem o těchto hodinkách uvažoval, ale až tento článek mě přinutil si je u Vás objednat. Tak ještě jednou děkuji a přeji příjemný den. Pech
Dominik Hokpřed 1135 dny
Dobrý den, Tomáši. To mi udělalo radost, doufám, že budete spokojený. :)

Hodinky zmíněné v článku