» Blog » Casio

Casio CA-53W: digitálky s kalkulačkou, céčka a klid…

Tagy: Recenze | Casio | Klasické | Fashion | Retro

Igor Kratochvíl | 25.5.2020 | 9 MIN | 8x komentář

Píše se rok 1980 a před budovou místní základky to nadšeně bublá. Ve skupině fascinovaných třeťáků se totiž právě rozhoduje, kdo bude mít dnes to velké privilegium a stane se alespoň na první vyučovací hodinu majitelem toho nejcennějšího, co v universu osmáka osmdesátých let existuje: digitálek CASIO s kalkulačkou!

Ve třídě jsou jen jedny, pochází prý z Tuzexu a božsky pípají! Nic víc nikoho nezajímá, o ničem jiném nikdo nesní… Nikdo je neumí ovládat, nikdo netuší, co všechno umí, ale to není podstatné. Na scénu přichází angličáky. „Dám dva mečboxy, burágo a deset céček k tomu, bereš?“ „OK beru!“ Rychlá výměna, pronikavý zvuk školního zvonku a pak už jen dav rozevlátých mrkváčů s károvaným vzorem hbitě zmizí ve dveřích prvního stupně.

Uplynulo téměř čtyřicet let a fénix s cejchem CASIO opět vzlétá! Povede se mu i dnes, stejně jako kdysi, omámit celou generaci a zaujmout prvenství na listu přání teenagerů a technofilů? Probudilo Casio legendu, nebo ožila zombie? Pojďme se na ikonu podívat blíže.

První dojem – co je malé, to je milé

Na CASIO CA-53W jsem se těšil především kvůli touze probudit vzpomínky z dětství, na v té době téměř svatý grál – hodinky s kalkulačkou. Drobnou papírovou krabičku s potiskem imitujícím dnes tolik populární karbonovou texturu jsem tedy otvíral s patřičnou nedočkavostí. Uhlíková vlákna jsou Casiu blízká, což dokazuje i na použitých materiálech modelů řady Pro-Trek nebo G-Shock. Již v tomto okamžiku mi problesklo hlavou, že cílovou skupinou nebudou pouze nostalgičtí čtyřicátníci. Malé balení nepůsobí nijak luxusně, v této cenové kategorii však luxusní box hledá a zároveň očekává málokdo.

První, co mě dostalo do příjemných rozpaků, byla celková subtilnost hodinek a já si uvědomil vtipnou skutečnost, jakým způsobem vnímá svět okolo osmiletý kluk a jakým dospělý chlap. Místo, na kterém byste se ve třetí třídě klidně rozhodli otočit dvěma autobusy, je nyní stěží dostačující pro motocykl a přesně tak působí i CASIO. Cože? Tak maličké?! Důvodem však může být i prostý fakt, že jsem v poslední době zvyklý nosit na zápěstí o něco větší a samozřejmě těžší mechaniky.

Plastový pásek hodinek působí na první pohled laciným dojmem a je ideální opravdu spíše pro drobnou ruku, čemuž odpovídá i jeho délka, nicméně je velmi pevný a příjemný na dotek, díky povrchové úpravě navozující pocit sametu. Osobně jsem byl velmi zvědavý na jeho komfort, protože patřím mezi pohodlné lenochy a navíc jsem ve věku, kdy mě plastový pásek, až na výjimky, příliš neoslní.

Plastový řemínek je překvapivě pohodlný a vzdušný

Plastový řemínek je překvapivě pohodlný a vzdušný

Nebudu nic nalhávat, převládala ve mně skepse a také obavy z nepříjemného zážitku, protože ihned po převzetí hodinek k recenzi následovala téměř 80 km dlouhá cesta za volantem, během níž na ruku poctivě pražilo sluníčko a já se rozhodl hodinky (a potažmo i sebe) pořádně potrápit od počátku. Hodinky tak čekala zákeřná past v podobě mého porostu na rukou, který by mi mohl závidět i král opičí tlupy. Výsledek? Bomba! Ruka se pod páskem neorosila ani jedinkrát během onoho křtu, ale ani během celé doby, po kterou jsem hodinky testoval. Celý fígl spočívá v takřka dokonalé ergonomii spodní strany pásku, která má po obvodu vyvýšený okraj. Pásek je tak s pokožkou prakticky v minimálním fyzickém kontaktu. Když k tomu připočteme důmyslné otvory pro odvod vzduchu, dokonalý „airflow“ pásku je na světě.

Klávesnice? Co to je?!

Prakticky dvěma třetinám přední strany hodinek dominuje v dnešní době dotykových panelů něco nevídaného: tlačítka! Právě tlačítka však dělají hodinky s kalkulačkou tím, bez čeho by konkrétně tento model vypadal jako… ano, nebojme se to říct, jako velmi elegantní hodinky s nakousnutým ovocem ve znaku. A právě k pocitu z tlačítek a vůbec ke komfortu jejich ovládání směřovaly mé další zvídavé myšlenky i obavy.

Přestože mám drobné ruce i prsty, tlačítka jsou titěrná a o zápalku dnes na ulici nepožádáte tak běžně, jako před čtyřiceti lety. Tady se mé obavy potvrdily. S tlačítky po okrajích kalkulačky problém není, ale na tlačítka uvnitř matice se musíte skutečně soustředit a nepřesným či nejistým stiskům se nevyhnete. Tomuto nešvaru nepřispívá ani další typická vlastnost snad všech hodinek Casio, spočívající v pravidle „můžeš-li udělat chaos v popiscích, využij každé šance“.

Funkce kalkulačky jsou navíc splácané dohromady s ovládáním hodinek. Na první pokus se pohledem Evropana v logice ovládání nejde vyznat, a to bohužel ani na ten druhý, třetí, pátý, desátý… Popisy i rozložení ovládání jsou neintuitivní a hodinky jsem nedokázal kontrolovat „poslepu“, aniž bych pokaždé nemžoural očima na mikroskopické znaky.

Tato chyba celkem zamrzí, protože dle mého názoru by bohatě stačilo využít boků hodinek a základní ovládací prvky rozmístit právě sem. Boky jsou totiž, až na výjimku jediného tlačítka na rolování mezi funkcemi a dalšího na vstup do módu nastavování, holé jako Karlův most letos v dubnu. Casio přitom nemuselo chodit pro inspiraci daleko, stačilo sáhnout do vlastní historie a doslova okopírovat dokonalé ovládání z původního ikonického modelu C-80.

Prezentace Casio C-80 v katalogu

Prezentace ikonických Casio C-80 v katalogu

Klávesnice však má i své unikátní klady a dokonce benefity. Je především neskutečně praktická právě při nastavování hodinek, díky ní lze zadat přímým vstupem jakoukoli číselnou hodnotu všude tam, kde to bude potřeba, a to nejen v prostředí kalkulačky. Nastavujete-li tedy například čas na 12.45, nemusíte čekat na cyklické rolování celé číselné řady, ale zadáváte pouze a přímo čísla 1, 2, 4 a 5.

Za výhody klávesnice by se dala považovat i její výrazná citlivost, tlačítka stačí jen velmi lehce stisknout, není třeba trápit se drcením pryže na doraz. Za tuto vlastnost Casio chválím, protože i kdyby nadměrná citlivost tlačítek kohokoliv iritovala, právě toto je jedno z krásných dědictví, které si hodinky zachovaly a které dokonale podtrhne retro náladu.

Při práci s klávesnicí se mi totiž během mžiku vybavily vzpomínky, kdy se u nás první hodinky s kalkulačkou kupovaly jen na „černém trhu“, k ničemu nebyly žádné návody ani příručky a vše se řešilo metodou pokus/omyl. V té době ještě téměř nikdo z nás ani netušil, že šlo o další technologický triumf Casia, funkci FTS (Finger Touch Systém). Velmi citlivá klávesnice pak způsobovala, že stačilo opravdu jen „zavadit“ o některé z tlačítek a na LCD se objevil piktogram něčeho mimozemského, něčeho, co si nikdo v daný okamžik neuměl hned napoprvé spojit s čímkoliv doposud známým. Byly to nádherné pocity, podobné nám tehdy mohl závidět snad jen Gagarin.

Absenci zvukové odezvy tlačítek bych hodinkám odpustil, ale je to škoda, protože právě „pípající“ hodinky byly v osmdesátkách symbolem a retro feeling hodinek by tato drobnost jen podtrhla. Když už jsem u zvuků, hodinky nejsou němé, zvládnou hodinovou signalizaci a samozřejmě akustický budík, ale ve srovnání s dražšími modely je pípání „chraplavější“ a výrazně hlasitější.

Funkce: na půl plynu, přesto v pohodě

V recenzi se nebudeme zabývat vším, co hodinky umí a jak se nastavuje ten či onen detail. Od toho je k dispozici manuál, který si můžete stáhnout přímo na stránkách produktu. Pozastavím se pouze nad tím, co mě zaujalo, ať už v dobrém, či opačně.

Začnu tím zásadním: co vlastně umí ta kalkulačka? Odpověď je jednoduchá: naprostý základ, takže náročnější funkce, než mocniny nečekejte, není možné uložit ani mezivýsledek do paměti. Škoda? Kdepak… Ruku na srdce, kalkulačka na hodinkách byla vždy jen módní výstřelek a jako pamětník vás mohu ujistit, že přestože byla po příchodu hodinek na scénu boomem a zásadním důvodem ke koupi, neznal jsem nikoho, kdo by ji využíval.

Kalkulačka umí naprostý základ, v praxi ji ale stejně využívat nebudete

Kalkulačka umí naprostý základ, v praxi ji ale stejně využívat nebudete

S nadcházející sezónou prázdnin určitě přichází na scénu otázka voděodolnosti. Tu hodinky zvládají na prakticky základní úrovni, takže sprchu i letní bouřku na vašem zápěstí přežijí, nicméně matematiky-potápěče asi nepotěším. Tento hendikep zamrzí, protože zvládnout voděodolnost aspoň do 50 m je dnes hračka a hodinkám by se otevřely mnohem širší náruče uživatelů, zvláště těch pohybově aktivních.

Cestovatele a pendlery s negativním testem na COVID-19 určitě příjemně překvapí schopnost duálního času, nicméně v tomto módu je v místě indikátoru dne v týdnu pouze zkratka DT (dual time), den v týdnu v režimu druhého času tím pádem neuvidíte. Toto sice stačilo vyřešit malým piktogramem T2, např. u indikátoru zvukového signálu, nicméně jde o takový detail, že pro většinu uživatelů asi nebude podstatný.

Přestože mají hodinky označení, že jde o model pro EU, formát data je stále NEevropský, tedy zde si tak trochu rýpnu do Casia, ale takto fungovalo datum na japonských digitálkách i v dobách jejich největší slávy, takže to ani nelze považovat za nevýhodu jako takovou.

Displej – přede mnou tma, za mnou tma

Doposud by to mohlo vypadat, že na retro edici digitálek s kalkulačkou od Casia snad nenajdeme vzhledem k jejich parádní ceně větší chybu. K takovému přepychu se ale v recenzi bohužel nedostanu. Hodinky totiž mají jednu podstatnou slabinu, a tou je k mé největší lítosti právě displej. Použití inverzního LCD je špičkovým tahem, protože tento typ displeje je přesně tím, co povznese retro design do oblasti současných trendů, nicméně není displej jako displej a konkrétně v tomto případě se v Casiu šetřilo nejvíce. Nebudu vás trápit dohady: displej je nečitelný, a to bez rozdílu, zda jste na sluníčku nebo v přítmí a k přečtení jakékoliv informace na něm budete vždy potřebovat vynaložit mírné úsilí. Na čitelnost známou z reklamních fotek rovnou zapomeňte.

I tato skutečnost tak posouvá CASIO CA-53W spíše do oblasti trendy doplňků, než do říše praktických pomocníků. Slabou čitelnost displeje ještě více sráží na kolena absence podsvícení, takže po setmění pomodlit a spát. Stále mi nejde do hlavy, proč si osvětlení displeje nenašlo v Casiu cestu i sem, když stejnou funkcí disponují i modely za poloviční cenu a navíc např. konkrétně model s kalkulačkou DBC321A za prakticky stejnou cenu podsvětlen je. Jediným vysvětlením pro mě je tedy právě inverzní provedení, kvůli kterému by mohlo být osvětlení technologicky náročnější a tím pádem i logicky dražší.

Samotný displej je chráněn plastovým sklíčkem, které si však zaslouží mou pochvalu, protože přestože jsem hodinky nijak důkladně nehlídal, ani po pár dnech používání se na něm neobjevila sebemenší vlásečnice.

Tak tedy jdeme do finále…

Je zde finále a já musím říct, že přestože jsem relativně náročný uživatel a hodinky pro mě byly spíše úsměvným výletem do minulosti a dětství, můj celkový výsledný pocit je velmi dobrý. Hodinky mě na ruce nikdy neobtěžovaly, vždy jsem se s nimi cítil v pohodě a i na okolí působily velmi sympaticky. I přes jejich značně nízkou cenu zanechávají velmi moderní a reprezentativní dojem a ať se s nimi vydáte kamkoliv (snad krom firemního plesu), na menší ruce budou chic. Nelze zcela jednoznačně určit, zda udělají větší radost něžnému pohlaví či mužům, to však není vůbec na škodu, zvyšuje se tím jejich hodnota jakožto univerzálního dárku.

Casio CA-53W se nabízí v několika barevných variantách

Casio CA-53W se nabízí v několika barevných variantách

A pro koho jsou tyto Casia s kalkulačkou vlastně určeny? Rozhodně ne pro pracanty, studenty matfyzu, ani účetní. Nehledejte v nich nástroj, kalkulačka zde má funkci pouze zajímavého designového prvku s nádechem nostalgie a její výkon i komfort ovládání dnes s přehledem strčí do kapsy každý mobilní telefon. Ideální cílovou skupinou hodinek jsou mladí lidé, kteří si zakládají na image, cítí se rádi trendy a chtějí vybočit z řady. Z tohoto úhlu pohledu hodinky excelují.

Pestrou barevnou škálou, ve které Casio model nabízí, lze snadno oslovit moderní maminku, stejně tak jako nezávislého hipstera. Svým zpracováním paradoxně nevzbudí až tak dokonalý retro pocit, ale kouzlo osmdesátek se jim upřít nedá. A protože se nám nezadržitelně blíží konec školního roku, pak lze model CASIO CA-53W bez obav doporučit i jako perfektní dárek za tak trošku ošizené vysvědčení.

moderní, stylový a nadčasový design s prvky retra
pestrá nabídka barevných variant
kalkulačka budí pozornost i zájem okolí
lehké a příjemné na nošení, přitom překvapivě odolné
zcela dostačující funkce
vynikající poměr výkon/cena

prakticky nečitelný displej, kterému chybí osvětlení
špatná ergonomie ovládání
nevyužitý prostor po stranách

Mohlo by vás dále zajímat:

Casio Vintage A120 představení – Retro 80. let v lákavé podobě
12.7.2023 - Agáta Vřeská
Casio Vintage A120 představení – Retro 80. let v lákavé podobě

Retro Casio A100 recenze – Vetřelec je zpět!
29.9.2021 - Agáta Vřeská
Retro Casio A100 recenze – Vetřelec je zpět!

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marek K.před 1424 dny, reagovat
Rozhodně nostalgická vzpomínka. Díky za článek. Vzhledem k ceně možná i zvážím, že si je jen tak pro radost koupím :D
Tomášpřed 1424 dny, reagovat
Uronil jsem slzu. Jsa ročník 1969, na základce jsem toužil mít jakékoli digitálky! S myšlenkami na ně jsem jeden čas chodil na kutě a s týmiž myšlenkami vstával. Bylo to peklo :-)
Honzapřed 1423 dny, reagovat
Škoda toho inverzního displeje, jak píše autor, ale zas u retro digitálek mi to nepřijde jako zásadní problém, i když u těch klasických CA-53 to Casio vychytalo líp...
Jakubpřed 907 dny, reagovat
Stisknutím "zapadlého" tlačítka na boku v modu kalkulačky hodinky začnou pípat.
Bohumil Vopršalpřed 906 dny
Eh, a k čemu je to pípání dobré?
Agáta Vřeskápřed 905 dny
Popravdě, na pípání jsem nenarazila... A ani na případnou funkčnost. Ale taky by mě to zajímalo
Jakubpřed 556 dny, reagovat
Autor v recenzi popisuje, že hodinky nepípají. Přišlo mi dobré to napsat do komentářů.
Matespřed 525 dny, reagovat
"Vietnamská" klasika z tržnice za 100Kč, moje mládí, nostalgie... Hezká recenze!

Hodinky zmíněné v článku