» Blog » Casio

Casio WS-1200H/WSC-1250H: Na ryby ve správný čas

Tagy: Recenze | Casio | Pánské | Klasické

Radim Krčmář | 5.6.2020 | 5 MIN | 11x komentář

Za rybářskou výbavu jste už utratili nejednoho Palackého, návnadu si připravujete vlastnoručně a s láskou, a přesto neberou tak, jak byste si představovali? Pak je docela možné, že na ryby nechodíte v tu správnou dobu. Jak ale zjistit, kdy bude ta pravá chvíle na tahání jednoho macka za druhým? Třeba pomocí jarních novinek Casio Fishing Gear!

Cože? Hodinky s radarem?

Hned na začátek možná některé z vás zklamu. Ne, tyto hodinky bohužel nemají zabudovaný radar na ryby, jak by se z úvodní fotky mohlo zdát. Koneckonců čekat u hodinek za tisícovku zabudovaný echolokátor by bylo trochu pošetilé. Casio Fishing Gear na to jdou jinak. Ideální dobu na rybaření se totiž snaží předpovědět pomocí astronomie a geografie. Že to zní poněkud tajemně? Ve skutečnosti to zase tak složité není… Takže jak to vlastně funguje?

Měsíc, zeměpisná délka a rybičky

Není to poprvé, co se v nabídce značky Casio objevují hodinky určené rybářům. Vůbec první model označený FT-100W spatřil světlo světa již v roce 1989 a pracoval na shodném principu. Hodinky se snažily určit ten nejvhodnější čas na chytání ryb pomocí fáze Měsíce a jeho polohy vůči Zemi. Stejně je to i u dnešní dvojice, která však nabídne o poznání více doplňkových funkcí, ke kterým se záhy dostaneme.

Nejdříve je však potřeba hodinky nastavit, což je pro správnou funkci Alfou a Omegou... Tentokráte si však nevystačíme s pouhým nastavením času a data. Pro výpočet ideální doby rybolovu a určení fáze měsíce je nutno hodinkám sdělit, kde se právě nachází. Po základním nastavení času proto budete také vyzváni k zadání zeměpisné délky a UTC diference – tedy odchylky od koordinovaného světového času.

Nejdůležitější místa na Zemi společně s těmito hodnotami najdete v tabulce na konci manuálu, ovšem na Čechii, jak se prý teď naše krásná vlast nazývá, však u Casia z nějakého důvodu zapomněli. Budoucím majitelům ale ušetřím práci s dodatečným „gůglením“ a prozradím, že pro nás platí UTC diference +1 a nalézáme se zhruba na 18° východní zeměpisné délky. Po zadání těchto hodnot už není pro hodinky žádný problém propočítat aktuální fázi měsíce pro danou lokalitu a předpovědět vhodný čas pro nahození udic.

Čím víc rybek, tím líp

To, že nastal (či nastane) správný čas rybolovu, indikuje displej v horní polovině ciferníku pomocí malých rybiček a celé to tak trochu připomíná staré ruské elektronické hry. Neberte to však jako urážku. Mně jako dříve narozenému to vyvolalo příjemné vzpomínky na dětství…  Ale zpět k rybičkám. Na displeji evokující radar se zobrazují v celkově pěti úrovních – čím více rybek na displeji, tím větší šance na solidní úlovky.

Ovšem hodinky se neomezují pouze na přítomnost. Po přepnutí hodinek do takzvaného „Fishing timeru“ můžete jednoduše procházet jakékoliv datum hodinu po hodině. Máte čas například příští středu? Stačí zadat požadované datum a hned vidíte v kolik na ryby nejlépe vyrazit. A abychom o dobrý úlovek nepřišli a byli u vody v pravou chvíli, vybavilo Casio oba modely také další užitečnou funkcí a to „chytrým“ budíkem.

Včas u vody

S budíkem neboli alarmem se u hodinek setkáváme pravidelně. Modely WS-1200H/WSC-1250H však dostaly notně vylepšenou verzi. Budík není totiž jeden, ale hned tři. Hlavní předností je možnost nastavit jej nejen na konkrétní čas, ale také datum. Hodinky vás tak mohou upozornit každodenně (jak to bývá zvykem), ale i v požadované datum, což se u takto zaměřených hodinek vyloženě hodí!  Stačí si tedy ve Fishing timeru najít nejvhodnější den a čas pro lov, uložit si jej a hodinky se pak už samy postarají, abyste byli u vody včas. Praktické, co říkáte?…

Další možností je také nastavit jej na určitý den bez udání měsíce – hodinky vás poté upozorní jednou měsíčně. Poslední možností budíku je naopak zvolit jen jeden měsíc, a tento, jak sami správně tušíte, bude pípat v určenou dobu pouze v námi zvolený měsíc. A to všechno, jak už jsem zmínil, dohromady třikrát. Možností nastavení je tedy vskutku požehnaně.

Netřeba se vody bát…

Ve výčtu praktických funkcí však ještě nekončíme. U rybářských hodinek se logicky musí počítat s tím, že se tu a tam jejich majitel také namočí. A někdy i více, než by sám chtěl :D. I na to u Casia mysleli a hodinky tak mají v této cenové kategorii velmi slušnou voděodolnost 100 metrů. Kontaktu hodinek s vodou se tak bát netřeba.

Co nepochybně potěší je také výdrž použité baterie úctyhodných 10 let! To je opravdu skvělá hodnota a troufám si tvrdit, že při běžném používání vydrží ještě déle. Hodinky tak ušetří nejen vaši peněženku, ale navíc je to i ekologické a tím pádem i moderní :)…

U těchto hodinek pochopitelně najdeme také 24hodinové stopky s mezičasem – to abyste věděli, jak dlouho jste už u vody proseděli a nechybí ani praktický odpočet. Ten je rovněž až na 24 hodin s možností automatického opakovaní a zobrazením aktuálního času i u digitální verze WS-1200H. Pro úplnost ještě doplním, že stejně jako u drtivé většiny hodinek Casio, ani zde nemůže chybět osvětlení pomocí úsporné LEDky, automatický kalendář a duální čas.

Devádesátkový design

Pokud bych měl stručně popsat exteriér této dvojice, tak první co mě napadne je devadesátková klasika. Přesto, že jde o nové modely, jejich designový jazyk hovoří řečí let devadesátých minulého století, kdy se to hodinkami podobného vzhledu jen hemžilo. Pro někoho to může být překážkou, mně osobně to ale vůbec nevadí. Naopak. Hodí se to k jejich celkovému pojetí a tak trochu odkazuje na dobu vzniku jejich předchůdce.

Resinový řemínek

Resinový řemínek

To samé se dá říci i o materiálech… Resin, neboli pryskyřice hraje hlavní roli a kromě pouzdra o rozměrech 48.6 x 46.6 x 13.5 mm jsou z něj vyrobeny také tlačítka a pásek. Hodinky se tak chlubí opravdu nízkou hmotností 40 gramů a i přes svou velikost se nosí opravdu pohodlně. Co potěší již o něco méně je použití akrylátu namísto minerálního skla. Škrábance tak budou přibývat o poznání rychleji. Na druhou stranu akrylát lze v případě potřeby přeleštit rychle a jednoduše – stačí trocha pasty, bavlněné látky a krouživých pohybů a sklíčko je po chvilce jako nové…

Závěrečné resumé

Ač nejsem aktivní rybář, bylo pro mne setkání s rybářskými hodinkami Casio rozhodně zajímavé. Překvapí nejen svými dovednostmi, ale také excelentní výdrží baterie, to vše navíc za pár kaček. Upřímně mě mrzí, že jsem v praxi nemohl vyzkoušet tak, jak by bylo potřeba – tedy s udicí u vody. Nechám to tedy na vás a budu velice rád, když dáte mně i ostatním v diskuzi pod článkem vědět, zdali vám skutečně pomohly k lepším úlovkům…

Mohlo by vás dále zajímat:

Casio WS-1500H recenze – Rybářův parťák
9.3.2023 - Radim Krčmář
Casio WS-1500H recenze – Rybářův parťák

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Wunderpepipřed 1420 dny, reagovat
Děkuji za krásnou recenzi. Také nejsem rybář, ale tyhle "fičurky" mě na Casio vždy fascinovaly a teď jsem měl možnost nahlédnout i pod pokličku :).
Máropřed 1420 dny, reagovat
Jsem na tom podobně jako Wunderpepi, prut jsem neměl nikdy v ruce, ale dost by mě zajímalo, zda to v reálu bude fakt fungovat. Jako dáreček pro rybáře by to totiž stálo za úvahu. Cena je super. Snad přibude i komentář od povolanějších... :) Ale článek a fotky super!
Logatopřed 1415 dny, reagovat
Jako dárek pro rybáře určitě skvělá volba! Jelikož rybaření také moc nerozumím, je možné pomoci s nastavením zeměpisné délky a UTC diference?
Agáta Vřeskápřed 1415 dny
Určitě. Hodnoty se nastavují přes mód času, jak jsme u Casia zvyklí. V návodu to najdete krok za krokem, a díky článku už víme i jaké hodnoty budou třeba. Pokud byste si s tím i přesto nevěděl rady, rádi na prodejně pomůžeme s nastavením. :)
Milan Bartošpřed 1388 dny, reagovat
Ihned jsem je doporučil synovi na rybolov.
Miropřed 1337 dny, reagovat
Srdečne zdravím. Prosím o info.Zakúpil som hodinkyHodinky/ Casio Collection WSC-1250H-3AVEF Fishing Gear/,po spustení budika/alarmu/,pípanie bolo veľmi tiché, počutelné len v blízkosti ucha.Hodinky som vrátil a ten istý typ hodiniek som zakúpil v inej predajni,problém je ten istý. Neviem či je to u všetkých hodiniek tohoto typu od výrobcu dané,alebo je niekde chyba. Nenašiel som nikde diskusiu ani recenziu na stránkach SK. Ďakujem Vám za ochotu a info . S pozdravom Miro
Agáta Vřeskápřed 1330 dny
Dobrý den, zkoušeli jsme alarm hodinek na prodejně, ale hlasitost je dle našich zkušeností standardní. Podobně jako u jiných Casií. Rozhodně jde pípání slyšet i z běžné vzdálenosti a dostatečně hlasitě (rozhodně i na probuzení :)). Nedokážu si tím pádem vysvětlit konkrétně váš problém, navíc hned u dvou různých kusů, ale od výroby hlasitost nízko nastavená není. Zašlu vám na uvedený mail video se zvukem alarmu. Pokud vaše hodinky téměř neslyšíte, zvažte reklamaci.
Martin Hermanpřed 1278 dny, reagovat
Hodinky super! Jen mi ten návod v češtině přijde poněkud odfláknutý. Nenašel jsem ani postup nastavení ručiček, ani žádná poznámka, vysvětlivka oproti návodu v němčině...snad se mi to povedlo správně nastavit, jinak bezva a můžu doporučit.
Agáta Vřeskápřed 1205 dny
Musím souhlasit, Martine, že české návody jsou trochu "zkrouhlé". Jde ale o oficiální návody českého distributora. Na stránkách Casia se nicméně v případě potřeby vždy dá u modelu najít celkem podrobný návod v angličtině, a podle toho co píšete, i německé verze jsou dostupné. :) Kdybyste měl ale s hodinkami při nastavení nějaký problém, rádi poradíme :)
Mariánpřed 1123 dny, reagovat
Pěkný článek. Chtěl bych se zeptat jaký je rozdíl mezi řadami WS-1200H a WSC-1250H děkuji
Dominik Hokpřed 1121 dny
Zdravím, jeden model má kombinovaný číselník (analogový a digitální) a druhý pouze digitální. Ve specifikaci jsem nenašel žádný rozdíl krom toho, že je životnost baterie je WS-1200H je 10 let a životnost baterie WSC-1250H je 3 roky. Krom designu, provedení číselníku a životnosti baterie by měly být hodinky funkčně totožné.

Hodinky zmíněné v článku