» Blog » Casio

Casio Collection MW-240 recenze – Černé plasťáčky za pár kaček. Ale potřebuju víc?

Tagy: Recenze | Casio | Klasické

Agáta Vřeská | 15.4.2022 | 4 MIN | 1x komentář

Znám spoustu lidí, kteří se v hodinkách zas tak nerochní. Třeba moje babička se mě pokaždé ptá: A to si ti lidé pořád kupují další hodinky? Nestačí jim jedny? A to za ně dávají tolik peněz? No, babi, víš… O mé vlastní sbírce raději pomlčet. Ale pro všechny, kteří hledají jednoduché, spolehlivé hodinky za pár korun je dnešní recenze na Casio Collection MW-240.

Tyto minimalistické Casia se u nás těší fakt velké oblibě. A tak si vysloužily i větší pozornost a vlastní recenzi. Je nízká cena to jediné, co z nich dělá hit? Nebo mají i nějaké na první pohled skryté přednosti?

Co na nich fakt žeru:
Lehké, tenké
Levné. Jakože skutečně levné
Dobře čitelné
Minimalistické

Co bych zvážila před nákupem:
Plastové sklíčko se snadněji poškrábe
Mají plastové tělo i řemínek, takže působí obyčejně
Nemají luminiscenci, takže v noci neuvidíte nic

Casio MW-240 jsou vlastně geniální hodinky. Umí jednu jedinou věc: ukazovat čas. Ale pokud je tato funkce vlastně to jediné, co od hodinek chcete a potřebujete, pravděpodobně jste adeptem na jejich nového majitele. Ale vezměme to trochu podrobněji.

Předně si přiznejme, že tohle rozhodně nejsou hodinky na plesovou sezónu. V obleku s nimi hold příliš parády neuděláte. Ale na takovéto běžné nošení? Když jdete prostě ven a chcete hodinky, které když vezmete o kámen, někde zapomenete nebo ztratíte, čert to vem. Brečet kvůli nim nebudete.

Nejlepší pánské hodinky vybrané odborníky (cenově dostupné)
6.11.2023 - Agáta Vřeská
Nejlepší pánské hodinky vybrané odborníky (cenově dostupné)

Jsou to přesně ty hodinky, které šetří ty dražší kousky v hodinkové sbírce, a ještě víc ten typ hodinek, který hledáte, když za ně nechcete nechávat půl výplaty.

Casio osekalo vše, co není potřeba a nechalo jen základ. Čitelné, minimalistické tříručky v černém plastovém pouzdře. A výsledek? Už pár let si na sebe slušně vydělávají...

Ale dost chvály a prázdných řečí, pojďme se podívat z čeho jsou vyrobeny. Je to vlastně docela jednoduché. Pouzdro je ze syntetické pryskyřice, resinu. Jinými slovy jde o plast a je to na nich rozhodně vidět. Nabízí se říct „bohužel“, ale tak to prostě je. Na pouzdru vidíte jasné spoje a také pocitově jsou to zkrátka plasťáky. Alespoň, že dýnko mají ocelové.

Podobně je na tom řemínek, který na omak dává najevo, že jde o plast, ale nosí se příjemně. Na kvalitní silikon to nemá a určitě bude leckomu připadat tuhý. Za mě je to ale takový casiovský levný standard. Stejně jako plastová spona. Oceňuji ale velké množství dírek, takže i s útlým zápěstím je v pohodě zapnete. Snad jen škoda, že má u nožek vykrojení, takže univerzální náhrada nebude na sto procent sedět.

Plastové je také sklíčko, což je asi největší kámen úrazu. Nemažme si med kolem pusy, sklíčko není ničím chráněné a vlásečnice budou přibývat. Jak se ale říká, nic není černobílé. Plast svou nevýhodu snadného poškrábání kompenzuje pružností, lehkostí a výměna za nové není zas tak nákladná. Nicméně, než se pustíte do výměny za nové, doporučuju leštící pastu. Dělá zázraky a z poškrábaného sklíčka udělá prakticky nové. Není to ale nekonečný proces, jednou to bude chtít výměnu. Sklíčka, nebo hodinek.

Uvnitř je pak klasická baterie, kterou koupíte v každém elektru, takže pokud jste jen trochu šikovní, výměnu zvládnete i doma. Standardně by měla vydržet zhruba ty tři roky, takže ani návštěva hodinářství není zas taková tragédie. Strojek je od Casia, nicméně celé hodinky se kompletovaly v Číně.

Rozměrově jde o takový pánský průměr. Pouzdro má 44 mm (ale počítáno i s výstupkem pro korunku, s korunkou pak necelých 45 mm, bez výstupku 42 mm), od nožky k nožce, tedy na délku, mají necelých 48 mm a tenké jsou pouze 10 mm a nějaké drobné. Z čísel je jasné, že nejde o žádné robustní macky, navíc se dobře přizpůsobí i díky své tenkosti a lehkosti. Jak říkám, na běžné denní nošení skvělé hodinky.

A design? Hodně minimalistický. To, co vidíte na fotkách dostanete i ve skutečnosti. Žádné velké překvapení se nekoná. Rozhodně nemohu napsat, že zpracování překonává cenovku, nebo že budete obdivně hledět na propracovanost detailů. Nebudete. Jsou to prostě jednoduché levné hodinky, které Casio vyrábí v několika variantách tak, aby vyhověl vkusu.

Ono je vlastně vždycky trochu překvapení, když úplně obyčejné hodinky v prodeji překonají nabouchanější nebo designově zajímavější kousky. Tady se ale koncept Casiu vyplatil po všech stránkách.

A dle mých zkušeností, černá se prodává sama. Má v sobě prostě takový ten šmrnc sportovního a rafinovaného stylu. A v případě Casio MW-240 se díky černé úpravě ztratí ta plastová nudnost a lacinost.

Alternativy?

V ceně kolem pěti stovek pár zajímavých kousků najdete, ne že ne. Některé nejmenované značky vám nabídnou hodinky i za míň, ale zrovna Casio patří mezi prověřené výrobce, kteří i za málo peněz nabídnou kvalitní muziku. A neplatí to jen o MW-240.

Celá řada Casio Collection je vlastně postavená na myšlence, že hodinky nemusí stát moc, aby splnily účel. Asi nejtypičtějším příkladem jsou digitálky F-91W. Pokud byste ale chtěli zůstat u analogových tříruček, ale hledáte už něco trochu elegantnějšího, ideálně v kovu, stálicí, kterou lze jedině doporučit jsou MTP-1303.

Celkem nedávno se objevila také novinka s ocelovým pouzdrem a trendově stínovaným číselníkem MTP-E180, které určitě stojí za prozkoumání. A nemůžu si nepřihodit ještě Casio Duro. Hodinky v ryze sportovním-potápěčském stylu, které nosil i Bill Gates.

Hodinky Billa Gatese Casio Duro MDV-107 recenze – Bez Marlina, zato s Pepsi a Batmanem
16.3.2022 - Agáta Vřeská
Hodinky Billa Gatese Casio Duro MDV-107 recenze – Bez Marlina, zato s Pepsi a Batmanem

Celkově je řada Collection plná takových „perel“, které stojí za objevení. Ať už jde o retrovky, nebo levnější varianty ProTreků či legendárních G-Shocků. Pro inspiraci nabízím třeba tyto pecky:

Recenze: Casio Collection Youth AE-1500 – Nejlepší digitálky pod tisícovku?
22.7.2021 - Agáta Vřeská
Recenze: Casio Collection Youth AE-1500 – Nejlepší digitálky pod tisícovku?

Casio WS-1200H/WSC-1250H: Na ryby ve správný čas
5.6.2020 - Radim Krčmář
Casio WS-1200H/WSC-1250H: Na ryby ve správný čas

Retro Casio A100 recenze – Vetřelec je zpět!
29.9.2021 - Agáta Vřeská
Retro Casio A100 recenze – Vetřelec je zpět!

Rychlý ortel těchto levných plasťáčků

Pokud vás Casio MW-240 nezaujaly na první pohled, podlehnutí už popravdě asi nepřijde. Ale můžu s klidným srdcem vyťukat do klávesnice, že jsou to slušně vyrobené hodinky za skvělé peníze, které jsou ideální časomírou na běžné nošení.

Pokud jste fanouškem jednoduchosti a lehké váhy tyhle hodinky jsou pro vás. Hodinky jsou sice z plastu ale díky tomu jsou velice lehké a pohodlné, doslova skoro necítíte že na ruce něco máte. Lumír, přečíst všechny recenze

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Milapřed 122 dny, reagovat
Myslim ze je nosi stavajici papez. A sly vyhrat v soutezi s Novaco. Za me, proc ne, kdyz mate dite nicitele. Sice uz decka maji mobily, ale noseni hodinek rika o cloveku, ze si vazi casu. A je dobre kdyz se to mrnousove nauci.Prezbrojit na vyssi model muzete vzdycky. Kdyz jsem byl ja dite, tak moje Primky vodotesne nebyly. Rozhodne je dobre, ze Casio mysli i na takove zakazniky.

Hodinky zmíněné v článku