» Blog » Casio

Retro Casio A100 recenze – Vetřelec je zpět!

Tagy: Recenze | Casio | Klasické | Retro

Agáta Vřeská | 29.9.2021 | 6 MIN | 3x komentář

„Uteč Dallasi. Tak uteč.“ Před tímto Vetřelcem ale už není kam utéct. Casio představilo další ze svých retro modelů a nechci si hrát na proroka, ale hádám, že půjde o totální hit. Casio Vintage A100 je interpretací modelu F-100, které nosila Ripleyová ve filmu Vetřelec z roku 1979. A přináší skutečně úžasný futuristický retro pocit.

Ve své době byly jednoduché digitálky (nejen) od Casia populární záležitostí. Na nějakou dobu se z hledáčku ztratily, byť některé modely Casio nikdy nepřestalo vyrábět. A dnes – dnes jde o vyhledávanou nostalgickou vzpomínku, která je dokonale funkční, cenově na hodně nízkém bodu a velmi snadno se dokáže proměnit ve sběratelský artefakt.

Casio F-91W: Hodinky, které nosil i americký prezident
9.7.2019 - Radim Krčmář
Casio F-91W: Hodinky, které nosil i americký prezident

V modelu A100 přetavilo Casio hodinky vyráběné od roku 1978 s označením F-100. Pro Casio šlo o vcelku důležitý milník, protože to byl právě tento model, který měl pouzdro kompletně z resinu, tedy syntetické pryskyřice – dnes standard, který známe především z řady G-Shock. Ale digitálky F-100 byly v tomto směru otevírákem, který pomohl resin protlačit.

Nicméně, mnohem větší slávu hodinkám přinesl filmový průmysl. Objevily se totiž na zápěstí Ripleyové, kterou si zahrála Sigourney Weaver v prvním díle „Vetřelčí“ série. A pokud se nepletu, nosily je i další postavy z tohoto filmu. Nicméně právě Rip se stala proslulou bojovnicí s téměř nezničitelnými Vetřelci. Ještě aby ne, snad jako jediná měla na té lodi trochu rozumu…

F-100 si tak získaly přezdívku „Ripley“, „Casio Ripley“ nebo taky „ty druhé hodinky Ripleyové“ (s odkazem na známé Seiko Ripley, které nosila v pokračování Vetřelce).

Naše videorecenze:

Ale zpět k retro-moderní verzi A100. Casio je představilo ve třech základních verzích – stříbrné (Casio Vintage A100WE-1AEF), šedém, gunmetalovém odstínu (Casio Vintage A100WEGG-1AEF) a celozlatém provedení (Casio Vintage A100WEG-9AEF). Čtvrtou variantou je pak limitovaná Pac-Man s hravým motivem slavné videohry (Casio Vintage A100WEPC-1BER). K němu se ještě dostaneme.

Pojďme na zpracování a parametry. Tak předně bylo hodně diskutováno, zda je pouzdro z oceli nebo plastu. Ty, kdo se přimlouvali za ocel zklamu, pouzdra jsou skutečně z resinu, nicméně mají pochromování, které jim dodává „kovový“ vzhled. Nevýhoda je jistě odolnost, která je u oceli jednoznačně lepší, nicméně hodinky si díky tomu zachovávají parádní lehkost.

Náramek je pak už ocelový, a jak jsme u Vintage kolekce Casia zvyklí, z jednoduchých článků (plné nebo zahlazené články fakt nehledejte). Umím si představit, že padnou výtky coby „chlupotrhače“, ale dle našich testů v redakci to není nic hrozného. Sem tam nějaký chloupek to přibere, ale třeba oproti Timex Q Reissue je to pohádka.

Timex Q Reissue recenze – Retro, které nečekaně uchvátilo svět
27.4.2023 - Agáta Vřeská
Timex Q Reissue recenze – Retro, které nečekaně uchvátilo svět

A výhodou je i to, že spona je ve formě jezdce, takže jej snadno nastavíte bez nutnosti odebírat nějaké články. Stačí nadzvednout plíšek ve sponě, posunout sponu podle vašeho zápěstí a zase zacvaknout. Zapínání je také jednoduché, nicméně tady není žádná pojistka.

Náramek, stejně jako pouzdro, má u barevných variant povrchovou úpravu. Jde o typ iontového pokovení, tedy typ tzv. PVD, kdy jsou částice látky vstřelovány přímo do povrchu. Jde o odolnou vrstvu vůči oděru, ale na rovinu, při nějakých větších vrypech nebo při nošení třeba u počítače, kde dostává spona dost zabrat, se nějaké nedokonalosti projeví.

PVD úprava hodinek – nejčastější otázky
23.1.2020 - Agáta Vřeská
PVD úprava hodinek – nejčastější otázky

No a konečně se dostávám k tomu nejdůležitějšímu – designu. Ten je totiž hlavním tahákem hodinek. Především zaujmou čtyři tlačítka, která jsou na čelní straně hodinek, nikoli na boku, jak jsme u většiny Vintage kolekce Casio zvyklí. Vzhledem tak spíše asociují neméně proslulé kalkulačkové modely.

Casio CA-53W: digitálky s kalkulačkou, céčka a klid...
25.5.2020 - Igor Kratochvíl
Casio CA-53W: digitálky s kalkulačkou, céčka a klid...

Tlačítky se nastavují veškeré funkce a to v podstatě stejně, jako u běžných Casio digitálek. Levé spodní slouží jako přepínač mezi módy, horní levé jako reset stopek nebo pro projíždění hodnot. Spodní pravé funguje jako spouštěč stopek nebo šipka pro změnu hodnot a horní pravé je pro osvětlení.

Digitální displej je relativně malý, v podstatě jednořádkový, v horní části se jen menšími znaky zobrazují doplňující údaje. Ale třeba datum se tam nevtěsná. Proto pravé spodní tlačítko funguje tak, že při zmáčknutí se zobrazí datum a den, nicméně hodnoty tam zůstávají jen po dobu, kdy tlačítko držíte. U digitálek typu F-91 jsme datum viděli v druhém řádku a pravé spodní tlačítko dokázalo přepnout mezi 12/24 hodinovým zobrazením. To tady chybí. Odpoledne poznáte podle „P“ v horním rohu.

Režim 12/24 bhužel chybí, ale odpoledne poznáte podle

Režim 12/24 bohužel chybí, ale odpoledne poznáte podle "P".

Nastavení je jednoduché a stejně tak i ovládání, což mě upřímně mile překvapilo. Čekala jsem obtíže při mačkání malých hladkých teček, ale bylo to velmi pohodlné, a to i přímo na zápěstí. Tlačítka nejsou sice nijak popsaná (pouze na dýnku je „legenda“, co které tlačítko dělá), zato mají barevné označení, které hodinky pošouplo o zábavný level výš. Přitom to není žádný pouťový náhodný semafor, ale decentní dokreslení retro atmosféry.

Rozměry jsou pak menší než byste čekali. A to je jedině dobře. Na výšku mají jen 40,7 mm a tloušťka je 9,2 mm. Mně sedí jako vyrobené na míru, ale protože jde o retro, kde menší rovná se správně, budou sedět i na jakékoli větší zápěstí. Pánském i dámském.

Pacmanovská edice jde pak v hravosti ještě o kus dál. Celá čelní strana je pokryta motivem ze známé arkádovky. Potkáte tam hladové žrouty i duchy: Blinky a Clyde v horní části, Pinky a Inky ve spodní. Nejzajímavější je ale „tetování“ arkádového motivu na náramku. Edice s Pac-Manem je pak limitovaná.

Píšu limitovaná, ale jak jsme u Casia zvyklí, nejde o číslovanou limitku. Prostě, až se Casiu bude zdát, že už po nich nikdo nebaží, nechá sjet z linky poslední. Nebo tak nějak. I tak jde ale o hodně zajímavý sběratelský kousek, zvlášť, pokud se zaměřujete na věci z 80. let, ve kterých byla populární nejen hra, ale i samotné hodinky.

Pokud jste z promo videí měli pocit, že hodinky umí nějakou cool věc ze samotné hry, tak bohužel. Žádný pohyblivý duch, žádná hladová tečka. Hodinky mají úplně stejné funkce jako zbývající tři základní modely. (Na rozdíl třeba od Timexu s Pac-Manem, které přehrají znělku ze hry.)

6 NEJ: Levné retro hodinky, které vypráví příběh
14.11.2023 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Levné retro hodinky, které vypráví příběh

Funkcemi pak myslím základ podobný všem levným Casio digitálkám – stopky (s přesností na 1/10 a maximální kapacitou jedna hodina), budík (jednorázový, s opakováním a jde nastavit i upozornění na celou hodinu), datum (zobrazuje den v týdnu, v měsíci a jaký je měsíc) a již zmíněné podsvícení, které je formou jedné LED žárovičky.

Podsvětlení u variant se světlým displejem a tmavými čísly.

Obzvlášť podsvícení oceníte, pokud sáhnete po variantě s tmavým podkladem a světlými číslicemi, které mají trošku horší kontrast i za denního světla. V noci je pak podsvícení dostatečně funkční, abyste přečetli všechny údaje. Samozřejmě časté rozsvicování sníži životnost baterie, ale Casio uvádí nějaké 3 roky do další výměny a víme, jak úsporné Casio umí být.

Podsvětlení u variant se tmavým dispejem a světlými čísly.

Podsvětlení u variant s tmavým dispejem a světlými čísly.

Finální myšlenky jsou v naprosto pozitivním módu. Jsem z nich prostě u vytržení. Je mi jasné, že ne všem tento funky styl sedne, ale pro milovníky retra nebo sběratele je to tutovka. Já neodolala limitce s Pac-Manem. A to jsem jsem té hře nijak zvlášť nepodlehla. Ale ta hravost! Ta barevnost! A ten riplejovský styl… to je vražedná kombinace! A upřímně, zřejmě přidám i stříbrnou klasiku.

Všechny varianty jsou ale pecka, byť už za vyšší cenu, než jsme zvyklí třeba u F-91, ale v podobné ceně jako A168. A z pohledu celé kolekce Vintage jde o zcela adekvátně nastavenou cenu. A hlavně – pořád je to skoro za pakatel. Zvlášť když uvážíte, jakou radost tyhle malé hranaté digitálky dokážou způsobit.

Casio Vintage A120 představení – Retro 80. let v lákavé podobě
12.7.2023 - Agáta Vřeská
Casio Vintage A120 představení – Retro 80. let v lákavé podobě

Casio G-Shock Original DW-5900 recenze – Návrat do devadesátek
4.8.2023 - Filip Debrecenyi
Casio G-Shock Original DW-5900 recenze – Návrat do devadesátek

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Instruktorpřed 933 dny, reagovat
Retro Ripley Rachot! Tmavé už jsou na cestě! Tedy pro dceru. Já musím mít G-Shocky. Pro mne nejsou dost odolné. Jinak bych je taky rád. Jen tak dál Casio!
Davidpřed 885 dny, reagovat
Koupil jsem si dnes snad předposlední z pacmanovské edice, co byly v republice k mání mi připadlo. Najednou zmizely. Ježíšek je přinese k vánocům. Jinak jsou opravdu hodně hodně krásné a veselé. Z kraje mi připadaly malé, ale to jen na chvilku. Všem doporučuji. Jako dárek pecka. Jestli budou. :*) Přeji pred vánoci všem hezké hodinky co by chtěli.
Agáta Vřeskápřed 884 dny
Máte chytrého Ježíška ;)

Hodinky zmíněné v článku