» Blog » Casio

Recenze: Casio Collection Youth AE-1500 – Nejlepší digitálky pod tisícovku?

Tagy: Recenze | Casio | Pánské | Klasické

Agáta Vřeská | 22.7.2021 | 7 MIN | 4x komentář

Hodinky, na kterých přečtete čas i ze dvou metrů. Hodinky, které mají všechny důležité funkce jako stopky, odpočet, datum, budík, podsvětlení. Hodinky, o které se nemusíte bát díky robustnosti, plastové konstrukci a 100metrové voděodolnosti. Hodinky, které vypadají jako G-Shocky. Ale stojí sotva tisícovku. Tak o takových bude dneska řeč: Casio Collection Youth AE-1500.

Kolem hodinek panuje mnoho rčení. Třeba, že se na nich nemá šetřit. Přesto nejednou od majitelů levných Casií uslyšíte, že to jsou snad nejlepší hodinky, které měli. Patřím popravdě mezi ně. Když jdu kamkoli, kde se nechci bát o své hodinky, popadnu prostě F-91 a zbytek neřeším.

Casio F-91W: Hodinky, které nosil i americký prezident
9.7.2019 - Radim Krčmář
Casio F-91W: Hodinky, které nosil i americký prezident

Ať už hledáte hodinky pro práci na zahradě, v dílně nebo hledáte digitálky, které přečtete i bez brýlí, Youth AE-1500 od Casia se zdají být přesně takové. Vyzkoušeli jsme jak se nosí, co vše umí a zda obstojí i u technicky méně zdatných jedinců. A především, zda se vyplatí menší spontánní nákup této novinky.

Skoro jako G-Shock

Možná na první pohled působí jako G-Shocky. A i velikostně je vlastně nejednomu připomenou. Ale jsou z řady Collection a G-Shockovkého vyztužení se tady nedočkáme. Rozhodně tedy nejde o nezničitelné hodinky.

Plastové tělo bude pravděpodobně připomínat časem všechna nevybraná futra a všechnu vaši gramlavost. Šance, že je v dílně odrovnáte tady zkrátka je. Ale rozhodně se netváří, že by se vzdaly snadno a rychle. Jsou to typické „kolekšny“ s tělem z tvrdého plastu (syntetické pryskyřice, ať jsem úplně přesná), ocelovými tlačítky a dýnkem.

To je zašroubované čtyřmi šroubky, proto možná překvapí informace, že voděodolnost je hodnocena na 100 metrů. To je fantastická hodnota pro hodinky na denní nošení. Rychlá sprcha, rybaření, slejvák, všechno by mělo být v pohodě.

A teď další informace, která je zvýrazněna na pouzdře hodinek a která vás bude hodně nalomovat ke koupi AE-1500: deklarovaná výdrž baterie 10 let. Správně. Pověstná dlouhá výdrž mnoha Casií. A nejde o soláry, kde bude výměna akumulátoru stát po 10 letech několik stovek, ale o běžnou baterii, kterou v hodinářství koupíte za pár korun.

Sklíčko je plastové, nic lepšího bychom asi u hodinek v této cenové kategorii s tolika funkcemi nemohli čekat. Pokud je zvažujete jako pracovní hodinky, bude to zřejmě hlavní rizikový faktor. Jak známo, plast je totiž poměrně snadné poškrábat. Ale. Zapomíná se občas na to, že plast na rozdíl od jiných typů sklíček přeleštíte leštící pastou. Krom skutečně silných vlásečnic pak bude zase jako nové. AE-1500 mají navíc ještě jednu velkou výhodu, a sice výstupky na pouzdře hodinek, které z velké části schytají nárazy a sklíčko bude více v pohodě.

K dispozici je khaki s pozitivním displejem, černá varianta rovněž s pozitivním a tmavě šedá s negativním displejem.

K dispozici je khaki verze s pozitivním displejem, černá varianta rovněž s pozitivním a tmavě šedá s negativním displejem.

Displej. Může být perfektní na hodinkách za osm stovek?

Pokud něco skutečně překvapilo, tak je to displej. Je neuvěřitelně čistý a kvalitní. Ale především čitelný. K dispozici jsem měla pozitivní verzi se světlým podkladem a tmavými čísly, která je obecně považována za kontrastnější, ale z živých záběrů je třeba dodat, že tady dobře dopadla i negativní verze.

Všechny varianty tak nabízí perfektně čitelný, kontrastní LCD displej. Hlavní výhodu vidím ve velkém displeji s velkým fontem všech informací, času především. Tohle je prostě paráda. Navíc se nedá ani nic moc namítat odleskům. Je jedno, jestli jste v domě nebo na přímém slunci, ta čitelnost je prostě dobrá.

Hodinky jsou navíc vybaveny podsvětlením, přesněji dvěma malými LED diodami (na 4. a 7. hodině), které sice neosvětlí číselník úplně precizně, ale na přečtení údajů to stačí. Navíc nechybí ani afterglow, kdy světlo svítí ještě asi sekundu poté, co pustíte tlačítko. Nefunguje ale, že při delším podržení světlo svítí trvale. Bez ohledu na to, jak dlouho tlačítko držíte, po dvou sekundách zhasne.

Na pravé straně displej je pak ještě nová vychytávka – animace odpočítávající permanentně 10 sekund v módu času. Tato animace je pak přizpůsobená i jednotlivým funkcím. U stopek ukazuje desetiny sekundy, u odpočtu se odečítá po sekundách. Pokud je to něco, o čem jste přesvědčeni, že vás bude rušit, špatná zpráva je, že to nejde vypnout. Za mě to ale bylo v pohodě.

Funkce. Všechno, co u hodinek potřebujete

V módu hlavního času pak máte jako na dlani všechny potřebné informace. Hodiny, minuty, sekundy, den v týdnu, měsíc. Navíc bez ohledu na to, v jakém jste módu, vždy vidíte, zda máte nastavený budík a který. A druhou důležitou informací je, že pravým spodním můžete přepínat mezi 12h a 24h režimem.

Přepínání mezi módy pak funguje přes levé spodní tlačítko Mode. Pokud chcete nastavit hodnoty v daném módu, stačí podržet levé horní Adjust. Tlačítkem Mode opět přepínáte mezi hodnotami, které chcete nastavit, a měníte je pravým spodním tlačítkem Start. Horní pravé (Light) slouží vždy jen pro zapnutí světla.

Pokud jde o funkce, které máte k dipozici, tak je to klasický balíček. Začnu již zmíněným alarmem. Celkem si můžete nastavit až 5 budíků. Nastavit můžete i který den v roce, nebo který měsíc má pípat. Pokud datum nenastavíte, budí vás denně v nastavený čas. Zapnout můžete i tzv. snooze, tedy opětovné buzení po 5 minutách. Buzení je formou poměrně hlasitého dvojpípání po dobu asi 10 sekund. V módu budíku si také můžete nastavit „zvoneček“, upozornění na celou hodinu.

Dále jsou tady stopky s přesností na 1/100 s maximální kapacitou 24 hodin. Spouští se tlačítkem Start, kterým se i zastavují. Problém není ani zjistit mezičas (Split time) pomocí tlačítka Adjust. Tím navíc stopky vynulujete v případě, že jsou zastavené.

Podobně je na tom Timer, neboli odpočtávací stopky. Po sekundách vám odečítá čas. Maximální doba odpočtu je 24 hodin, nejmenší odpočet lze nastavit na 1 minutu. Po odpočtu hodinky začnou pípat stejně jako u budíku (zhruba 10 sekund pronikavého čtyřpípání).

Nastavit můžete také duální čas. Potřebujete si připomínat, kolik je zrovna v New Yorku? Od toho je dual time. Mezi výhody patří i automatický kalendář (až do roku 2099). Veškeré nastavení zvládnete bez problémů. Pokud už nějaké Casia máte, je to stále tentýž systém. Pokud ne, můžu slíbit, že když to zvládám já, vaše šance je několikanásobná.

Na ruce

Pojďme si říct na rovinu, že nejde o malé hodinky. Tloušťka je 16 mm, průměr, měřeno od trojky k devítce, 51 mm, rozměr lug to lug pak 54,5 mm a mezi nožkami je 28 mm. To jsou hodnoty připomínající mnohé G-Shocky. O to víc možná překvapí, jak pohodlně se nosí. Podle mě za tím stojí dva hlavní faktory.

Hodinky parádně sedí i na menší ruce (mám 16,5cm obvod), a díky jejich nízké hmotnosti o nich skoro ani nevíte. Mají opravdu velký, čitelný digitální displej s dobrým podsvícením. Navíc je tady až 10letá výdrž baterie a 100metrová voděodolnost. Těm hodinkám snad ani není co vytknout. Honza Kalousek, Casio nadšenec a redaktor

Hodinky prakticky nemají nožky, řemínek téměř ihned navazuje na pouzdro a svažuje se. Není tam ta často neforemná plastová koncovka řemínku, která se na menším zápěstí nepřizpůsobuje. Tady se pěkně obtáhne a sedí tak (a to je něco, co se přiznám, že jsem fakt nečekala) i na mém 15 cm zápěstí. Pro muže by to tedy neměla být žádná výzva bez ohledu na velikost ruky.

Druhým důvodem, proč se hodinky nosí fakt pohodlně, je nízká váha. Pryskyřicové tělo a řemínek váhu posouvají k hodnotě 57 gramů. Není to sice případ, kdy na hodinky (díky jejich velikosti) zapomenete, ale rozhodně se nepřistihnete, že si podvědomě přejete, aby vážily méně.

Konkurence

Určitě se nabízí další alternativy přímo z řady Collection. Mezi nimi vyčnívají hodinky zaměřené na milovníky rybaření WS-1200, které přidávají i fáze měsíce a indikaci času pro rybolov. O tom, jak to funguje, už psal náš Casio expert Radim:

Casio WS-1200H/WSC-1250H: Na ryby ve správný čas
5.6.2020 - Radim Krčmář
Casio WS-1200H/WSC-1250H: Na ryby ve správný čas

Pokud je to ale G-Shockovský design, který upoutal vaši pozornost, proč rovnou nesáhnout po G-Shocích? Připlácíte si tady samozřejmě za nezničitelnost a 200metrovou voděodolnost, i tak se cena např. u mého oblíbeného modelu GBD-800 drží příjemně nízko.

G-Squad GBD-800: Digitální Géčka pro sporťáka
7.6.2019 - Radim Krčmář
G-Squad GBD-800: Digitální Géčka pro sporťáka

Ale jako hlavního konkurenta jsem popravdě vybrala konkurenční značku. A sice Amazfit Neo. Trochu retro kousek ve světě smartwatchů, ale jinak naprosto senzační záležitost s funkcemi jako krokoměr, snímačem tepové frekvence a jednoduchými upozorněními na notifikace. Navíc za ně nedáte víc než za AE-1500. Jasnou nevýhodou tady je nutnost dobíjení, ale i v tomto ohledu mají nadstandardní výdrž směřující k měsíci bez nabíječky.

Amazfit Neo recenze – Chytrá retrosexuální záležitost
10.5.2021 - Dominik Hok
Amazfit Neo recenze – Chytrá retrosexuální záležitost

Nejlepší? Rozhodně jsou aspirantem na vaše nové hodinky

Pokud vás ani konkurence nenalomila, docela to chápu. Robustní AE-1500 nabízí rozhodně férovou nabídku.

Desetiletá výdrž baterie, fantastický – a to fantastický chci podtrhnout – displej, který je čistý, perfektně čitelný, kontrastní, 100metrová voděodolnost a robustní vzhled, který mnoha chlapům padne do oka. Neumím si představit, čím by tyhle hodinky, které se aktuálně prodávají za 850 korun, mohly vlastně zklamat.

Za mě je to tentokrát víc než jednoduchý soud – pokud hledáte levné digitálky na denní nošení, právě jste je našli.

Mohlo by vás dále zajímat:

Casio WS-1500H recenze – Rybářův parťák
9.3.2023 - Radim Krčmář
Casio WS-1500H recenze – Rybářův parťák

Casio Collection MTP-M305 recenze – Už i Casio má své Apple Watche
15.4.2024 - Filip Debrecenyi
Casio Collection MTP-M305 recenze – Už i Casio má své Apple Watche

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Ivanapřed 1005 dny, reagovat
Zdravím, na Vašich stránkách jsem našla variantu pouze v khaki, kdy budete mít prosím další varianty barevné ke koupi? Děkuji
Agáta Vřeskápřed 1005 dny
Dobrý den Ivano, taky na ně už dlouho čekáme. Byl o ně velký zájem a dodávky zkrátka nestíhají. :) Myslím, že se na ně ale vyplatí počkat, přímo u zboží si můžete zadat mail, kam vám přijde upozornění, jakmile se hodinky naskladní. :)
Pavelpřed 774 dny, reagovat
Dobrý den, hodinky jsou na Vašem eshopu nedostupné. Budete je ještě objednávat? Děkuji Pavel
Agáta Vřeskápřed 774 dny
My je objednane máme, ale bohužel dodavatel je aktuálně nemá k dispozici. Vypadá to, že Casio nestíhá vyrábět vzhledem k velké poptávce tohoto modelu... :(

Hodinky zmíněné v článku