» Blog » Casio

Hodinky Billa Gatese Casio Duro MDV-107 recenze – Bez Marlina, zato s Pepsi a Batmanem

Tagy: Recenze | Casio | Pánské | Klasické | Fashion | Potápěčské

Agáta Vřeská | 16.3.2022 | 5 MIN | 11x komentář

U někoho, kdo si může koupit jakékoli hodinky na světě, byste asi obyč hodinky za pár dolarů nečekali. Ale přesně takové Bill Gates s oblibou nosí. A model Casio Duro Marlin MDV-106 se díky tomu proslavil a byl dlouhá léta stálicí. Casio nicméně vydalo upgrade v podobě Casio Duro MDV-107. Proč už tam není marlinovské logo a co se ještě změnilo? A proč si myslím, že to jsou pořád jedny z nejlepších hodinek do dvou tisíc, které si můžete pořídit?

Casio Duro MDV-107 se prezentují jako „novinka“. Ve skutečnosti to zas taková novinka není. Ale tyhle hodinky vypadají neskutečně dobře, zvláště, když zjistíte, za kolik je můžete mít. Takže si podrobnější recenzi skutečně zaslouží.

Videorecenze:

O starší verzi, Casio Duro Marlin MDV-106 jsme tady popravdě nikdy nepsali. Vlastně jsem je upřímně nikdy neměla v ruce, protože je Casio zkrátka na český pult nedodávalo. Jo, přesně –  jedny z nejlepších cena/výkon tříruček u nás nebyly k mání. Přitom je proslavil jeden z nejbohatších mužů světa, Bill Gates, protože s nimi byl nejednou viděn a prý patří mezi jeho oblíbené hodinky.

Bill Gates nosí Casio Duro.

Bill Gates nosí Casio Duro.

Produkci modelu MDV-106 Duro, kterému se ale přezdívalo Marlin (podle ryby na číselníku a dýnku podobné mečounovi), Casio před časem ukončilo. Nemělo už dále licenci na marlinovské logo. Aby fanoušci nebyli zmateni, upgradovaná verze v podobě MDV-107 je už bez ryby.

Původní Casio Duro MDV-106 s Marlinem.

Původní Casio Duro MDV-106 s Marlinem.

Aby se Casio zavděčilo jinak, přinesl „upgradovaný“ model dvě nové barvy lunety. A volba byla trefou do černého, tedy barevného. Respektive, Casio to mělo docela jednoduché. Prostě vzalo dvě nejpopulárnější barevné kombinace u potápek: červeno-modrou pepsi a černo-modrého Batmana.

A obě nové varianty vypadají skvěle. Pepsina je klasika, ale více se mi líbí, jak Casio sladilo u batmanovské verze modrou vteřinovou ručku. Nové barevné varianty jsou v každém případě od Casia krok správným směrem a věřím, že hodně fanoušků tím Casio potěšilo.

No a teď k tomu, jak velká novinka to teda vlastně je. Nebo spíš není. Veškeré parametry totiž zůstaly. Bohudík, bohužel.

Bohužel, protože se bezpochyby najde mnoho potenciálních majitelů, kteří doufali, že tato změna alespoň nabídne menší variantu. Však víte, 40 by bylo fajn. Nebo aspoň 42… Nicméně Casio nechalo rozměry zcela totožné.

Průměr pouzdra je tedy stále 44 mm (bez korunky, s korunkou je to 47 mm), tloušťka pouzdra je 12,5 mm, mezi nožkami 22 mm. Ale i když je 44 docela dost, ve skutečnosti se nosí víc než dobře a o něco menší než by se mohlo parametrově zdát, protože když se podíváte na rozměr lug to lug, tedy délku pouzdra, je to 49 mm. Nožky jsou navíc příjemně zaoblené a na zápěstí tak sedí hodinky jak přibité.

Casio Duro na zápěstí s obvodem 16 cm.

Casio Duro na zápěstí s obvodem 16 cm.

Na mě už byly samozřejmě esteticky příliš velké (s 14,5 cm se nemůžu divit), ale upřímně? Byly tak pohodlné a skvěle vyvážené, že nebýt odstávajícího řemínku, vůbec by mi nepřišlo divné je mít celý den na ruce.

První seznámení s hodinkami bylo rozpačité kvůli řemínku. Pryskyřice je na můj vkus příliš tvrdá, ale jsem trochu zhýčkaný silikonem z Garminu. Co se pouzdra týče, jsem absolutně spokojen v poměru s cenou. Vše sedí jak má a na první pohled nevidím žádný nedostatek. Sportovní hodinky s mírným přesahem do elegance, pokud vyměníte řemínek. Matěj Urbaczka, redaktor magazínu Hodinky 365

A bohudík, že Casio nechalo také další podstatné parametry netknuté. Především je to vzhledem k ceně až neskutečná 200metrová voděodolnost, na kterou dosahují díky šroubovacímu dýnku a především šroubovací korunce. Korunka je navíc opět chráněná výstupky pouzdra, takže se snižuje riziko nechtěné manipulace nebo třeba zavadění. Futra, stůl, rukávy, znáte to…

VŠE NA TÉMA: Voděodolnost u hodinek
5.3.2021 - Agáta Vřeská
VŠE NA TÉMA: Voděodolnost u hodinek

Opět je tady minerální sklíčko, což je pořád skvělá volba – za necelou dvojku bychom sotva mohli tesknit po safíru. Na ručkách a indexech najdeme luminiscenci, která ve tmě svítí sice jakžtakž, ale dle očekávání jí to dlouho nevydrží.

Na čitelnost za denního světla si ale nemůžu stěžovat ani v nejmenším. Bez ohledu na odlesky a světelné podmínky je čitelnost prostě skvělá. Jednoduché trojručky mají prostě něco do sebe. Ručky i indexy vystupují oproti černému číselníku v dostatečném kontrastu a z každého úhlu je přečtení času bezproblémové.

Pěkným detailem je ostatně i vcelku nenápadný sunburst, takže v závislosti na dopadajícím světle působí číselník lehce šedě.

Kdybych zabíhala do detailů zpracování, tak tam už je popravdě poznat, že jde o hodinky za pár stovek. Ale často šlo vlastně o takové fakt detaily, na které jsem se spíš zaměřovala. A upřímně, třeba co do lícování jsem byla až mile překvapena, protože jsem viděla už mnohem dražší hodinky s mnohem laxnějším přístupem. Pouzdro je z boční strany leštěné včetně hrany, z čelní strany má pak jednoduché broušení.

Pokud vynecháme Aliexpress, potápky za dva tisíce korun jen tak neuvidíte. A jelikož Casio má dlouholeté zkušenosti ve výrobě nesmrtelných hodinek, můžete jim věřit, že slibovanou voděodolnost udrží. Měl jsem strach, že Casio Duro budou vypadat lacině (což bych jim vzhledem k cenovce i odpustil), ale právě naopak. Zpracování je na hodně slušné úrovni a mě samotného svrbí peněženka. Dominik Hok, šéfredaktor magazínu Hodinky 365

Luneta je jednosměrně otočná se 120 kliky. Zpočátku šlo otáčení docela ztuha, ale jakmile se trochu „rozchodila“, manipulovalo se s ní pěkně. Vložka s minutovou stupnicí je hliníková, a hlavně u barevných variant oceníte její snadnou barvitelnost. Nevypadá to totiž vůbec zle.

A řemínek? Opět jde o obyčejný resin, tedy syntetickou pryskyřici. Když máte hodinky v ruce, říkáte si, že řemínek bude to první, co vyměníte. Ale jakmile je máte na ruce? Za prvé vypadá dost v pohodě, a za druhé, je ohromně příjemný. Mnohem příjemnější než plasťáčkový, který znám z mých Casio F91. Povrch je takový sametovější, jemnější a nosí se skvěle.

Pokud bych ho měnila, tak z jiného, čistě osobního důvodu. U pouzdra končí zvlněním, přes které nepřejde poutko. A to znamená, že konec řemínku kus trčí. Ale chápu, tohle nejsou hodinky na drobné zápěstí a většina s tím nebude mít problém.

Nicméně… Mezi nožkami je 22 mm a když Duro dáte na NATO, nebo dokonce ocel, dostáváte se zase o kus jinam. Hlavně na oceli vypadají hodinky mnohem dražší a přesouvají se z té ryze sportovní sekce do trošku elegantnější kategorie. K obleku to asi nebude (i když Bill Gates má asi jiný názor, ale…), na běžné nošení je to terno.

Na závěr ještě poslední důležitá informace. Uvnitř je modul 2784, jednoduchý quartzový strojek od Casia, kdy baterie by podle výrobce měla vydržet až 3 roky. Povolená odchylka je stanovena do 20 sekund za měsíc, ale očekávám, že to bude násobně lepší a Casio si tímto jen kryje záda. Hodně ale záleží, na jaký kousek narazíte. Kolegovi dělají jeho Casia F91 tak sekundu za měsíc, zatímco můj kus i deset dvanáct sekund.

Casiu Duro MDV-107 asi nemám popravdě co vytknout. Za ty peníze?! Naprosto neskutečné hodinky. Bylo tomu tak asi i u předchozí verze, ale o to nadšenější jsem, že alespoň 107 se k nám konečně dostaly. A predikuji jim hodně hodně slibnou kariéru.

Mohlo by vás také zajímat:

6 NEJ: Pánské potápěčské hodinky do 7 000 Kč
23.5.2022 - Eliška Měrková
6 NEJ: Pánské potápěčské hodinky do 7 000 Kč

Hodinky Casio, které si zahrály ve filmech a seriálech
17.12.2020 - Dominik Hok
Hodinky Casio, které si zahrály ve filmech a seriálech

Casio G-Shock GA-2100 CasiOak se zařadily mezi čtyři nejúspěšnější G-Shocky vůbec
8.11.2021 - Agáta Vřeská
Casio G-Shock GA-2100 CasiOak se zařadily mezi čtyři nejúspěšnější G-Shocky vůbec

 Casio Collection MW-240 recenze – Černé plasťáčky za pár kaček. Ale potřebuju víc?
15.4.2022 - Agáta Vřeská
Casio Collection MW-240 recenze – Černé plasťáčky za pár kaček. Ale potřebuju víc?

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Petrpřed 661 dny, reagovat
Skvělý článek paní Agáto. Dobrý večer Vám i Vašim blízkým. Čtu a taky mě svrbí peněženka na tyto hodinky. Ale v pojetí klasiky, černá to jistí. Mám prosbu: můžete mi dát Váš tip, Váš názor, jakým ocelovým tahem byste tyto hodinky pro jejich vyšší eleganci osadila? Prošel jsem nabídku Vaší firmy na ocelové tahy a opravdu se nevím rozhodnout. Váš názor a Vaše doporučení by mi moc pomohly. Děkuji. Petr
Agáta Vřeskápřed 660 dny
Zdravím, Petře. No, je to dost o vkusu, ale osobně bych šla do jednoduchého, ideálně převážně matného oyster náramku, který nebude v kontrastu s drsnějším stylem potápek :)
Vláďapřed 646 dny, reagovat
Dobrý den. Zajímalo by mě proč se černomodré říká Batman. Děkuji za odpověď. Jinak článek super. Hlídám si pepsiny a pokud nebudou tak si počkám jestli nebudou celomodré. Za stránky palec nahoru!!
Agáta Vřeskápřed 645 dny
Skvělá otázka, Vláďo. Myslím, že to celé začalo kdysi Rolexkami GMT s modro-černou lunetou, kterým fanoušci dali přezdívku Batman (nebo taky "The Dark Knight" nebo "Bruiser"). A to proto, že v původních komiksech měl skutečně modro-černou masku. Toto označení pak zdomácnělo pro všechny značky. Podle mě je to taky docela výstižné, na té tmavě modré a černé je cosi "tajemného" :D ;)
Vlastikpřed 633 dny, reagovat
Agáto dobrý den. Tyto hodinky už nějakou dobu mám a jsou to téměř daily watch (sports 5 žárlí :)). Nějakou dobu už laboruju s řemínky a náramky a stále nemůžu najít ten "wow". Na vašem shopu je tento: Kovotah k hodinkám Casio Edifice EFS-S540DB. Jen nevím jestli bude pasovat ten "měsíčkový" výkroj (o který mi jde především). Dokázala byste mi, prosím, pomoct? Děkuji.
Agáta Vřeskápřed 631 dny
Zdravím, Vlastíku. Zkusili jsme zmíněný náramek nasadit, ale podle mě teda nic moc... Jestli můžu poradit soukromě, spolehněte se v tomto na Aliexpress. Za (doslova) pár stovek tam seženete slušný, pěkně padnoucí ocelový náramek k Duro a rovnou si můžete zkusit vzít i více typů. I když za mě se k tomu nejvíc hodí oyster, ale ráda bych je viděla i na něčem dalším. Dejte pak vědět ;)
Vlastikpřed 631 dny, reagovat
Mockrát děkuji za Vaši názornou ukázku. Ano, máte pravdu, opravdu nic moc. To vykrojení nepasuje přímo strašidelně :). Já používám tyto dvě varianty a asi u toho zůstanu, protože aliexpress prostě nedávám... Ještě jednou děkuju.
Vlastikpřed 631 dny, reagovat
...no a ještě :)
Kamil Trávníčekpřed 516 dny, reagovat
Zdravím, jen pro info. U černé verze sunburst aka šedý nádech není?
Agáta Vřeskápřed 516 dny
Mají, v podstatě číselníky jsou stejné u všech verzí, když nepočítám modrou sekundovku u Batman verze, pouze na fotkách je ten lehký sunburst dost těžké zachytit. Ale je tam :)
Peter Thampřed 3 dny, reagovat
Mám rad Quartz hodinky netreba sa moc starať a idú relatívne dosť presne , a tie Casia majú aj vzhľad submarine ; a aj dobrú cenu proste uzastne ….

Hodinky zmíněné v článku