» Blog » Casio

Casio Edifice ve spolupráci s AlphaTauri aneb když je rychlost podmínkou

Tagy: Recenze | Casio | Pánské | Klasické

Matěj Urbaczka | 7.12.2021 | 6 MIN

Není žádným překvapením, že vznikají spolupráce tam, kde to dává velký smysl. Speed & Inteligence je jedno z hlavních hesel řady Edifice a rozhodně koresponduje i s týmem Formule 1 – Scuderia AlphaTauri. A v listopadu dala tato spolupráce za vznik nové limitované kolekci Edifice AlphaTauri.

Jak už jsem říkal, partnerství se většinou tvoří tam, kde to dává smysl. A co se týče spojení Casia a týmu Scuderia AlphaTauri, tak to smysl dává hned na několika frontách. Casio i Honda (hlavní partner týmu) jsou Japonské značky. A také mají stejný cíl – přinášet na trh invovativní řešení a špičkové technologie.

Casio Edifice EQB-1200 recenze – Co je na nich tak znepokojivého?
19.10.2021 - Eliška Měrková
Casio Edifice EQB-1200 recenze – Co je na nich tak znepokojivého?

Speed & Inteligence s použitím materiálu z F1

Řady Edifice spojované s limitovanou edicí pro F1 anebo Hondu (také mají svou limitovanou edici), mají jedno společné. Rychlost a ještě jednou rychlost v každé buňce. Což potvrzuje hned několik vychytávek.

Číselník limitek AlphaTauri je tvořen ze 6K karbonu, který je použitý na křídlech a podlaze formule týmu AlphaTauri. Celkově se říká, že karbon je oproti oceli 10x silnější a tento 6K karbon (6000 svazků vláken uhlíku) je ještě o 50 % silnější než klasické uhlíkové vlánko. Takže na sobě vlastně máte kousek z formule, což fanoušci tohoto sportu určitě ocení.

Další vychytávkou je vylepšený chronograf. Kromě fluorescenčních ruček pro lepší viditelnost má také fluorescenční barvou označených posledních 15 vteřin stupnice. Je to z důvodu, že tým musí opustit startovací pole 15 vteřin před začátkem zahřívacího kola.

Abych se dostal i k té inteligenci a nejenom rychlosti, tak model EQB-1200 je doplňen o technologii Bluetooth. Přes ní si hodinky berou z telefonu na vteřinu přesný čas. Na subčíselníku můžete nastavit přes 300 duálních časů a také můžete do telefonu uložit až 200 kol z chronografu. Poslední interakci hodinek s telefonem doplňuje funkce najdi můj telefon.

"Vyvíjíme hodinky EDIFICE pro fanoušky Formule 1, aby mohli nosit technologii F1 na svých zápěstích. Naše spolupráce se Scuderia AlphaTauri umožňuje použití špičkových materiálů, které dodávají naší řadě vysoce výkonných chronografů osvědčenou sílu a spolehlivost. Všechny hodinky EDIFICE ztělesňují ducha rychlosti a inteligence a umožňují našim fanouškům pocítit vášeň a kvalitu F1, když nosí jedny z našich hodinek," říká Yasuyuki Takahashi, manažer značky Casio Edifice.

Nová edice nese týmové barvy

V limitované edici z listopadu najdeme tři modely hodinek. Dva modely jsou na kovovém náramku se sčítací lunetou a jeden model je na textilním řemínku bez lunety (na chapter ringu je u tohoto modelu tachymetrická stupnice). Verze s náramkem se liší rozmístěním subčíselníků, materiálem sklíčka a také jeden z nich má modře zbarvenou lunetu, kde byla použita technologie Ion plating. Všechny tyto modely jsou doplněny o datumovku a chronograf. U horního tlačítka chronografu je vždy těsnění, které zabraňuje omylnému spuštění či vypnutí.

Základní barvou na číselníku (kromě karbonu) je námořnicky modrá, která vystihuje hlavní týmovou barvou. Pro sezónu 2021 byla tato barva použita téměř na celé kapotáži formule doplněná jen o bílou barvu v podobě log sponzorů. U hodinek je modrá barva doplněna o fluorescenční žlutou, inspirovanou oblečením mechaniků týmu a také byla použita pro jejich bezpečnost při pohybování se v boxech a zázemí.

Pro textilní řemínek byly použity stejné barvy jako na číselníku. Vrchní strana je tedy námořnicky modrá, doplněná o prostřední pruh z reflexního materiálu a také o fluorescenční prošití na bocích řemínku. Kovové náramky jsou poté klasické metalické barvy.

VŠE NA TÉMA: Lunety a stupnice – Tachymetr
13.5.2021 - Eliška Měrková
VŠE NA TÉMA: Lunety a stupnice – Tachymetr

Casio Edifice EFS-S580AT

Jedním z modelů z limitované edice je také Casio Edifice EFS-S580AT. Vybral jsem zlatou střední cestu mezi třemi modely, která nestojí majlant a přesto má mnoho funkcí a řádnou dávku vkusu.

Zaostřeno na číselník

Design už jsem v rychlosti proletěl nahoře, takže jen pro opáčko. Karbonový číselník s prvky námořnické modré a fluorescenční žlutá v posledních 15 vteřinách pro lepší přehlednost. U tohoto modelu má tuto barvu také ručka spodního subčíselníku chronografu a vteřinovka.

Na číselníku najdeme tři subčíselníky, kdy dva patří ke chronografu a jeden nám ukazuje denní dobu. Kromě toho je mezi čtvrtou a pátou hodinou schovaná datumovka a naproti ní ukazatel nabití baterie. Model je solární a plně nabité hodinky vydrží běžet bez přístupu světla okolo 5 měsíců. Casio u tohoto modelu zvolilo safírové sklíčko s antireflexní úpravou, pro větší odolnost v boxech, paddocku a samozřejmě každodenním životě.

Navzdory třem subčíselníkům, které by mohly odvádět pozornost od toho hlavního (času, kdyby mělo dojít k mýlce), čitelnost a přehlednost je skvělá. Ačkoliv mě trošku překvapilo, že luminiscenci na sobě nesou jen hlavní ručky. Na chapter ringu jsou první 4 indexy vyznačeny bílou barvou a zbytek je černý. Mohlo by se zdát... Ale ne, luminiscenci mají vážně jen ručky.

Nic pro malé ruce

Pořádně velký kus oceli. I takto by se daly popsat tyto relativně mohutné hodinky s průměrem pouzdra 45 mm a váhou 139 g. Na mém zápěstí (obvod 16 cm) celkem sedí, ale už je to dost hraniční. Ale je fakt, že design těchto hodinek je povedený a neumím si je představit v menší velikosti, takže vše je tak, jak má být. Hodinky potvrzují svou robustnost i 100M voděodolností se šroubovacím dýnkem, takže se vody bát nemusíte.

Na pouzdro navazuje ocelový náramek, který je poměrně velký a maximální obvod ruky je 22 cm. U náramku je použit systém zkracování náramků pomocí stěžejek, a tak je jednodušší náramek zkrátit bez nutnosti větší hodinářské znalosti. Poslední věcí co stojí za povšimnutí je spona na které je vygravírované logo týmu a také logo Edifice.

Uzavření partnerství s týmem Scuderia Toro Rosso

Pojďme na takové menší historické okénko. A hned na úvod, ne, není to chyba. V roce 2019 se totiž stáj přejmenovala ze „Scuderia Toro Rosso" na „Scuderia AlphaTauri". Ale stále to není ta historie, kde my míříme. Náš cíl je v roce 2016, kdy začala spolupráce mezi těmito dvěma značkami, která dala vzniknout již několika limitovaným edicím jak z dílny Torro Rosso, tak AlphaTauri.

"Bylo to skvělých pět let. Casio Edifice se vždy bude skvěle hodit k týmu, se kterým sdílíme stejnou vášeň pro rychlost a technologické inovace. Je fantastické, zvláště v našem byznysu, mít možnost společně vymýšlet a navrhovat tak úžasné hodinky, které nám mohou skutečně usnadnit život v dnešní, na čas tak závislé, době," komentoval Franz Tost, současný šéf týmu Scuderia AlphaTauri.

Stáj Scuderia AlphaTauri je celkem zvučná a už má za sebou i nějaké slušné výsledky. Slušelo by se ještě říct, že jak Torro Rosso, tak AlphaTauri je vlastněno značkou Red Bull. Pro letošní sezónu je jejich jedničkou pilot Pierre Gasly a druhým pilotem je Júki Tsunoda. Letošní maximum Pierra je třetí místo v Grand Prix v Ázerbajdžánu a Júkiho maximum je 6. místo v Maďarsku. Kromě týmu F1, Red Bull zavedlo pod názvem AlphaTauri i vlastní značku oblečení.

Přímo z akce. Zdroj: https://www.scuderiaalphatauri.com/en/

Přímo z akce. Zdroj: https://www.scuderiaalphatauri.com/en/

Shrnutí dojmů

Čím víc, tím víc. Čím více si prohlížím všechy tři limitky od AlphaTauri, tím více se mi líbí. Spojení řady Edifice a AlphaTauri již trvá pět let a nová kolekce se za mě hodně povedla. Obzvláště se mi líbí použití 6K karbonu, který vypadá sakra hezky a jak už jsem psal výše, člověk má na sobě kus formule. A ten pocit je prostě jedinečný. K tomu přidejte ještě safírové sklíčko (2 ze 3 limitek) rozumnou cenovku a skvělý design. Super.

Mohlo by vás dále zajímat:

Limitovaná série hodinek Marca Márqueze – Tissot MotoGP 2020
26.10.2020 - Agáta Vřeská
Limitovaná série hodinek Marca Márqueze – Tissot MotoGP 2020

PRIM Dakar 2022 recenze – Ve stínu Karla
3.1.2022 - Agáta Vřeská
PRIM Dakar 2022 recenze – Ve stínu Karla

Casio Edifice EF-527D recenze – Vzdálený příbuzný navitimeru?
4.3.2022 - Lukáš Lenart
Casio Edifice EF-527D recenze – Vzdálený příbuzný navitimeru?

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku