» Blog » Casio

Casio Edifice ECB-10: chameleon z Tokia

Tagy: Recenze | Casio | Pánské | Klasické

Igor Kratochvíl | 25.8.2020 | 7 MIN

Mé dávné zkušenosti s prvními modely Casio Edifice nebyly příliš pozitivní, jakmile se tedy vyskytla možnost recenze novinky ze stejnojmenné série, můj koutek nervózně zacukal. Coby zarytý optimista však dám vždy a rád hodinkám druhou šanci, těm japonským zvlášť. Nechci předbíhat, ale ani nic nezkazím, když už nyní prozradím, že řada Edifice si modelem Casio Edifice ECB-10PB opět získala nejen mou pozornost, ale i upřímný a neskrývaný obdiv. V ceně do 5 000 Kč totiž budete konkurenci hledat velmi obtížně.

Ostře sledované rysy

Realita dílenského zpracování předčila všechna má očekávání: po vybalení jsem nespatřil žádnou lacině a nekvalitně působící legraci, ale hodinky s poctivým kovovým pouzdrem a dokonale vylisovaným pryžovým řemínkem bez jediného nepříjemného otřepu.

U řemínku zůstanu, určitě si zaslouží pozornost díky příkladné pevnosti a důmyslné vychytávce v podobě zakončení, které svou funkcí i podobou připomíná rybářský háček – po provlečení pojistným poutkem se obrazně řečeno „zahákne“ a zůstane po celou dobu ve stejné pozici. Pásku bych vytknul snad jen výraznou tuhost, kvůli které mi hodinky po delší době na ruce začaly vadit. K tomuto zjištění bezesporu přispěla i samotná hmotnost hodinek, která není na obtíž, ale pírko na zápěstí nečekejte.

Řemínek má příkladnou pevnost, i když by se mu dala vytknout jistá tuhost

Řemínek má příkladnou pevnost, i když by se mu dala vytknout jistá tuhost

Řemínek však určitě pochválím mimo jiné i za již zmíněný designový prvek v podobě obvod obíhajících drážek, kterými plynule přechází do samotného pouzdra. Toto řešení si sice bere daň v podobě určité neohebnosti (hodinky zkrátka nelze položit na stůl rovně), nicméně i právě tomuto detailu můžeme vděčit za punc výjimečnosti a nápadnému podobenství s dražšími konkurenty.

Ostře řezaný osmihranný tvar pouzdra, luxusní černé provedení v dnes tak trendy PVD úpravě. Pokud jsem si odmyslel cenu hodinek a zakryl logo, nemohl jsem se po vizuální stránce na první pohled ubránit srovnání s Certina DS Eagle.

Záhada japonských závitů

Velikost pouzdra bych označil za ideální, potěší přátele hodinek budících větší pozornost i příznivce ne příliš nápadných exemplářů. Povrchová úprava je v případě černé verze tvořena ladnou kombinací matných a lesklých ploch. A když už jsem se v úvodu zmínil o PVD, nesmím opomenout jeho kvalitu, kdy nevyčarovalo vrásku na čele v podobě vlásečnice na povrchu ani několik náročných dní nošení.

PVD úprava

Skvěle vypadající černá PVD úprava ocelového pouzdra

Luneta uzavřená do tvaru osmihranu je pevná, což však vzhledem k přítomnosti řady poměrně dosti inteligentních funkcí ničemu nevadí. Na lunetě si krom vyražených číselných hodnot indexů nelze nepovšimnout čtveřice velmi výrazných „šroubků“, které obrazně řečeno hlídají indexy 3 a 9. Ty mají za úkol nejen působit masivně, ale ještě pevněji svírat horní a spodní část pouzdra. Uvozovky jsem však v případě označení šroubků použil zcela záměrně, přičemž naopak slova „mají působit“ bych v tomto kontextu podtrhl. Jsou šroubky skutečné, nebo jde o krásnou kamufláž? Musím přiznat, že tuto záhadu se mi rozluštit nepodařilo. Kdo ví, třeba se někomu podaří zajít v průzkumu ještě dále a o své zkušenosti se s námi podělí v diskuzi pod článkem, osobně by mě to velmi zajímalo.

Virtuální prohlídku pouzdra zakončím dýnkem, které dle očekávání není šroubovací a které na sobě elegantně skrývá popisy funkcí bočních tlačítek. Informace na dýnku nám také dávají nahlédnout pod pokličku výbavy, kterou Casio model obdarovalo a u níž srdce tech-fandy zaplesá nad známým logotypem Bluetooth. Jde-li o voděodolnost, hodinky s přehledem snesou vaše vodní aktivity včetně plavání.

Dýnko mimo jiné poskytuje informace o funkcích tlačítek

Dýnko mimo jiné poskytuje informace o funkcích tlačítek

Oko otrlého samuraje

V layoutu kombinovaného ciferníku hrají prim výrazné a ukázněné ručičky. Ukázněností mám na mysli známou funkci z modelů G-Shock, díky které se v případě potřeby umí „uklidit“ a nepřekáží ve výhledu na ciferník. Jasnou a na první pohled čitelnou informaci o čase ještě více podporují masivní stříbrné indexy z broušeného kovu. Trvání luminiscence ručiček a indexů není na rozdíl od její intenzity nijak oslnivé, avšak krásný odstín smaragdově zelenkavé barvy je nepopsatelně uklidňující.

Luminiscence

Luminiscence je velmi intenzivní, výdrž už tak efektní není

Fyzickou vteřinovku budete hledat marně, nesmíme však zapomenout na LCD displeje, do kterých se mimo jiné i tato informace hodí perfektně. Displeje najdete v horní části ciferníku hned dva, oba jsou v přitažlivé inverzní variantě a jejich čitelnost lze označit za velmi dobrou, i když ne dokonalou. Casio zvlášť na displejích aktuálních modelů dokazuje i mnohem lepší výsledky.

Větší z dvojice má obdélníkový tvar a dochází zde k zobrazení základních funkcí, které přepínáte jediným tlačítkem na levém boku pouzdra. Funkcí není mnoho, jsou notoricky známé z předchozích dekád produkce Casio, což na druhou stranu zaručuje ověřenou praktičnost. Rovněž mohu potvrdit, že z pohledu běžného uživatele vám nebude chybět nic. A nyní pozor, tato Casia mají datum v evropském formátu! Ano, slyšíte dobře, další model od Casia, který nám bude den i měsíc konečně ukazovat „normálně“. Druhý z displejů zobrazuje dílčí, avšak i tak poměrně zásadní detaily, jako již zmiňované vteřiny, den v týdnu, aktivaci budíku atd.

Tlačítko uprostřed pravoboku je oproti svým kolegům největší, a i ono by se dalo označit za malého chameleona: přestože se jeví jako klasická šroubovací korunka, je to čistokrevný mačkací „čudlík“, kterým přepínáte zobrazení dílčích informací na obou LCD.

Ručka vlevo dole identifikuje právě aktivní funkce jako budík, druhý světový čas atd. Zbývající část kružnice znázorňuje pomocí dílků s označením 00-30-60-120-OVER, kolik času zbývá do následující schůzky. Ano, slyšíte velmi dobře, hodinky komunikují s mobilním telefonem.

Funkce vlevo dole jsou lemovány kružnicí z eloxovaného hliníku v doslova elektrizujícím modrém odstínu

Funkce vlevo dole jsou lemovány kružnicí z eloxovaného hliníku v doslova elektrizujícím modrém odstínu

Tlačítko vpravo zcela nahoře spouští něco, co bych bez přehánění nazval zkouškou ostrozraku otrlého samuraje. Stiskem aktivujete technologický „zázrak“ Super Illuminator, přeloženo do lidské mluvy: LED osvětlení. Tedy promiňte, LED oslepení, a to doslova! Intenzita použité diody je bez nadsázky brutální a při prvním nečekaném záblesku vám téměř vypálí zrak.

Osvětlení pomocí LEDky je tak intenzivní, že z něj až pálí zrak!

Osvětlení pomocí LEDky je tak intenzivní, že z něj až pálí zrak!

Trvání osvětlení je možné nastavit ve třech krocích, umí (i když ne zrovna spolehlivě) reagovat i na zdvižení zápěstí a fakt je, že krom ciferníku ozáříte v temné noci i celou sousedovic zahradu, nicméně jeho nasměrování je nešikovné. Jakožto detailista bych našel výhrady i k jejímu samotnému umístění. Nachází se totiž zcela nepochopitelně asymetricky mezi indexy 6 a 7, přičemž přímo nabízejícím se řešením by bylo její zapuštění do indexu sedmičky.

Sklíčko, chránící celý ciferník, je dle očekávání minerální, avšak Casio umí minerál na jedničku, takže ani na jeho povrch vlásečnicemi hned tak nepotrápíte.

Když strojvůdce dohání vlastní vlak

V 80. a 90. letech hrálo Casio roli lídra na poli nositelné elektroniky, avšak pomyslný technologický vlak mu s nástupem chytrých hodinek začal mizet za obzorem. Světlo světa sice v portfoliu značky spatřilo několik čistokrevných "smartwatch", opomenu-li však fakt, že ani jediné nebyly oficiálně určeny pro náš trh, jejich poměr výkonu s cenou za konkurencí zaostával. Casio šlo do sebe a dnes již běžnou technologii Bluetooth implementuje i do cenově dostupných modelů, čímž se uživatelům otevírají široké možnosti a ne jinak je tomu i v případě recenzovaného modelu ECB-10.

Už při zmínce o přítomnosti Bluetooth určitě řada z vás správně vytušila, že hodinky umí komunikovat s mobilním telefonem. Ke komunikaci slouží aplikace s výstižným jménem EDIFICE Connected. Jste-li majitelem pouze hodinek Edifice, pak je vše v pořádku a s aplikací budete nadmíru spokojeni. Má výborné uživatelské rozhraní, obsahuje vše potřebné, ovládání je intuitivní a příjemné.

Aplikace EDIFICE Connected

Aplikace EDIFICE Connected je velmi intuitivní

Menší zádrhel nastane, vlastníte-li i nějaké jiné hodinky značky Casio komunikující s mobilem, které jsou z jiné kolekce. Mezi stejné případy patřím i já a v mobilu mám aplikaci G-Shock, která je po vizuální i funkční stránce s aplikací EDIFICE identická, nicméně hodinky Edifice ignoruje a totéž platí i opačně. Dle mého názoru jde o v dnešní době zcela zbytečnou schizofrenii.

Hodinky můžete prostřednictvím mobilu či tabletu kompletně nastavit, udržovat v dokonale přesném chodu, nebo mít pod dohledem jejich stav. Za dokonalou považuji v této cenové kategorii plnohodnotnou synchronizaci událostí a schůzek s kalendářem v telefonu. Jakožto majitel mnohonásobně dražších celokovových pětitisícovek, do kterých musíte schůzky zadávat ručně a v omezeném počtu, jen tiše závidím.

V appce nastavíte vše potřebné, včetně světového času nebo budíku

V appce nastavíte vše potřebné, včetně budíku nebo světového času

Je čas říci si své „ano“

Z hodinek Casio Edifice ECB-10PB za obrazně řečeno pár korun se stal nesmírně sympatický každodenní parťák. Neztratí se na ruce teenagera, manažera a díky sofistikovaným funkcím ani na závodní dráze, pro kterou je série Edifice předurčena.

V černém provedení je lze snadno splést s fenomenálními modely série G-Shock, avšak kov s povrchovou úpravou PVD je přeci jen posouvá oproti „plasťákům“ alespoň pocitově o značný level výš. Hodinky bez přehánění předčily má očekávání a vzít si je ráno na ruku nebylo nikdy otázkou dlouhého váhání a přemýšlení. Uvažujete-li o investici do hodinek za velmi rozumnou cenu a netoužíte-li po čistokrevných smartwatch s tristní výdrží baterie, pak by pro vás mohly být EDIFICE-ECB-10PB volbou takřka ideální.

Datum v evropském formátu
Skvělé dílenské zpracování a design, který zaujme
Celokovové pouzdro s populární úpravou PVD
Synchronizace událostí s kalendářem mobilního telefonu
Nemusí se dobíjet

Tvrdší pásek
Nepříjemně oslepující osvětlení
Poněkud uměle působící šroubky na lunetě

Fotografie: Robin Húska, Hodinky-365.cz

Mohlo by vás dále zajímat:

[[M3366]]

[[M3212]]

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku

5 990 Kč nedostupné
4 390 Kč nedostupné
4 690 Kč nedostupné
4 390 Kč nedostupné