» Blog » Casio

Casio Edifice ECB-900 – Proč jim málokterý chlap odolá?

Tagy: Recenze | Casio | Pánské | Klasické

Agáta Vřeská | 20.5.2022 | 7 MIN | 4x komentář

V řadě Edifice je hned několik modelů, které v oblíbenosti dávají ostatním na frak. Jenže Casio Edifice ECB-900 je o míle napřed i před všemi těmito oblíbenci. Co z nich dělá tak populární model? Jsou jen pekelně pěkné, nebo mají neodolatelné praktické funkce? A jaká je konkurence? Tak o tom bude dnešní recenze těchto bestsellerů.

Edifice ECB-900 jsem si k recenzi donesla domů už před nějakým časem. Bylo to zrovna v době, kdy se měnil čas na letní. A já si říkala, že to bude aspoň skvělý test, jak složité bude u hodinek přehodit mnohými obávané DST.

Když jsem ale hodinky připojila k telefonu, stalo se vše tak nějak samo. Nemusela jsem nikde hledat jak zapnout letní čas, které tlačítko zmáčknout jako první, co podržet krátce, co dlouze, prostě se to nastavilo na vteřinu přesně. A v tu chvíli bylo jasno, proč jsou ECB-900 tak žádané. Ale pojďme se na ně podívat skutečně podrobně.

Design a materiály

Devítistovkám vévodí ocel s jednoduchou povrchovou úpravou. Ta kombinuje broušené a leštěné plochy s dominantou těch matných, což je z praktického hlediska rozhodně lepší. Platí to pro pouzdro, které má průměr 48,2 s korunkou, od nožky k nožce pak 51,35 mm. Mezi nožkami je pak 22 mm. Ocelový náramek nemá sice plnou koncovku, ani bytelnou sponu, ale ani jedno nemá vliv na pohodlné nošení.

Články jsou navíc vcelku solidně vyrobené a co oceňuji asi nejvíce, je mikroregulace na sponě. Články jsou totiž docela velké, takže bez mikroregulace by mohlo být obtížnější doladit hodinky přesně na ruku. Se čtyřmi pozicemi na sponě to ale nebude problém.

Celkově je design jasně sportovní. A u Edifice musím vyzdvihnout i to, že barevné akcenty volí uvážlivě. Třeba u modré varianty je několik odstínů modré, přesto to není přehnané. U červené zrovna tak. Červená je výrazná a dodává hodinkám pořádný šmrnc, ale nepřitahují nechtěnou pozornost ani nepůsobí kolotočově.

Casio Edifice ECB-2200 recenze – Těmto hodinkám už chybí jen pneumatiky
17.10.2023 - Filip Debrecenyi
Casio Edifice ECB-2200 recenze – Těmto hodinkám už chybí jen pneumatiky

Design je ostatně jedním z klíčových lákadel, proč se na ECB-900 chytlo už tolik spokojených obětí. Když si je dáte na ruku, musíte jednoduše říct „Jo, to je vončo“. S tloušťkou pouzdra 13,9 mm nejde o zrovna tenké hodinky, takže působí i dostatečně chlapácky.

Z materiálu ještě musím podotknout nemilý fakt, že mají pouze minerální sklíčko, nikoli safírové. Zato se ale drží s cenovkou na skoro až neuvěřitelné hodnotě vzhledem k tomu dobrému zpracování, solárnímu dobíjení (ano, baterii vyměňovat nemusíte) a řadě funkcí, ke kterým se ještě dostanu. Tyhle hodinky jsou totiž nejen pěkné, ale i relativně chytré.

Pravý potenciál objevíte díky aplikaci

Dobrou zprávou pro všechny, kteří chytrým telefonům neholdují je, že Écébéčka mohou fungovat samy o sobě. Nepotřebujete k nastavení telefon, vše lze nastavit přes hodinky. Ale – díky aplikaci je vše o tolik pohodlnější! Změna letního/zimního času, o které jsem mluvila v úvodu? Po propojení s telefonem přes Bluetooth to hodinky udělají za vás. Samy od sebe. Přesný čas i datum. Stisknutím jednoho tlačítka.

Tím tlačítkem je „korunka“, která výjimečně neslouží k posouvání ruček. Při krátkém podržení dojde k rychlé synchronizaci času, respektive si hodinky podle telefonu zkorigují čas, při delším se propojí s aplikací Edifice Connected.

A v ní objevíte teprve sílu těchto hodinek. Protože doslova všechno si můžete nastavit přímo v aplikaci. Nastavení budíku? Ano. Světový čas? Samozřejmě. Zobrazení stopovaného času včetně všech mezičasů? O tom přesně mluvím!

Tough Solar – stručně a srozumitelně
10.7.2019 - Martin Koňařík
Tough Solar – stručně a srozumitelně

Kromě toho vás appka upozorní, pokud nemáte hodinky dostatečně vystavené světlu. (To ale vidíte i na hodinkách, v dolním vykrojení ukazuje vteřinovka v módu času na nabití v rozmezí E – empty, málo nabité, po F – full, plně nabité).

Jediné, co se dá aplikaci vytknout je, že není v češtině. Ale většina věcí je velmi intuitivní a těch pár zbývajících slovíček si když tak přeložíte. Samotné spárování je navíc otázka vteřin, nemusíte vyplňovat všemožné parametry ani zakládat účet. Stačí stáhnout, vybrat model s označením ECB-900 a přidat. Po zmáčknutí korunky na hodinkách už se zázraky začnou dít samy.

Aplikace vás provede funkcemi i co které tlačítko umí. Vybrat můžete např. i světový čas.

Aplikace vás provede funkcemi i co které tlačítko umí. Vybrat můžete jednoduše např. i světový čas.

Změřte si závod Formule 1. Přesnost stopek je šílená

Řada Edifice by se dala definovat jako hodinky pro běžné, fakt každodenní nošení. Bez nárokování nějakých společenských pravidel a konvencí. Jejich čas nepřijde, když berete ze skříně oblek. Jejich místo je u ležérního oblečení, do práce, kde není specifický dress code, nebo večer, když jdete „na jedno“.

Chlapi si je kupují, protože vypadají zatraceně dobře, vybírat se dá z celkem širokého cenového i designového spektra, nabízí kvalitní materiály za adekvátní peníze a u některých modelů i řadu užitečných funkcí. A ECB-900 je dokonalou ukázkou všeho výše popsaného.

Vybíral jsem pečlivě a dlouho a vybral jsem dobře. Spousta funkcí, skvělý design. Nastavení přes mobil nemá chybu. Milan, přečíst další recenze

Co u nich ale rozhodně najdeme je inspirace motorismem, se kterým je řada Edifice slušně propojena. Nejvíce se to odrazilo na stopkách v kombinaci s tachymetrem (a tachymetrickou stupnicí).

VŠE NA TÉMA: Lunety a stupnice – Tachymetr
13.5.2021 - Eliška Měrková
VŠE NA TÉMA: Lunety a stupnice – Tachymetr

Přes tlačítko Mode najedete do stopek, spodním pravým je pak spustíte. Na spodním výkroji můžete sledovat průměrnou rychlost jednotlivých kol (třeba okruhu při závodě), zatímco hlavní vteřinová ručka ukazuje na průměrnou rychlost v rámci celkového měřeného času.

V aplikaci je možné vidět záznam stopovaného času.

V aplikaci je možné vidět záznam stopovaného času.

A přesnost je skoro až šílená. Měří na tisíciny přesně s možností mezičasu i času jednotlivých kol. Rozhodně jde cítit dřívější spojení Edice se závody Formule 1.

Casio Edifice ve spolupráci s AlphaTauri aneb když je rychlost podmínkou
7.12.2021 - Matěj Urbaczka
Casio Edifice ve spolupráci s AlphaTauri aneb když je rychlost podmínkou

Detail stopovaného času si pak pohodlně zobrazíte v aplikaci. Stačí tam přenést naměřené hodnoty. Dokonce to vyhodí i jednoduchý graf. A nastavit si můžete pochopitelně i délku měřeného úseku. Jeden, deset, kolik chcete. V kilometrech i mílích. Zvolit můžete i některé světové autodromy pro Formuli 1 s přesnou vzdáleností.

Vybrat můžete i konkrétní okruch F1 a nastavit jeho vzdálenost pro stopování.

Vybrat můžete i konkrétní okruh F1 a nastavit jeho vzdálenost pro stopování.

Praktické funkce ze života

Pokud patříte mezi typ lidí, kteří občas neví, kam dali telefon, tyhle hodinky budete skutečně milovat. Delším podržením spodního pravého tlačítka vyvoláte zuřivé vyzvánění telefonu. Samozřejmě, pokud jej máte spárovaný s hodinkami a zapnutý Bluetooth.

Překvapilo mě, že si u „Phone finder“ můžete nastavit nejen hlasitost vyzvánění, ale také vyzvánění (celkem tři „skladby“). A zvuk je to docela pronikavý. Na rozdíl od budíku, který má sice vysoký pípající tón, ale není tak hlasitý ani dlouhý, jak jsem zvyklá třeba z mobilu nebo garminovských hodinek. Ne všechny to tedy podle mě spolehlivě probudí, pokud je nemáte skutečně „u ucha“ na nočním stolku.

Zato si však můžete nastavit až 5 budíků. A opakování je na vás. Může být denní, nebo připomínka jednou za rok, určité měsíce nebo jednorázový. Signalizace celé hodiny je k mání taky.

Nastavit můžete až 5 různých budíků. A k dispozici je i odpočet.

Nastavit můžete až 5 různých budíků. A k dispozici je i odpočet.

A ještě jednu věc oceníte přímo v aplikaci, a sice kalibraci ruček. Ručky se občas rozhodí, nejčastěji vlivem magnetismu. A pro méně zkušené hodinkové uživatele je pak tvrdý oříšek, proč ručky ukazují jiný čas než digitál.

Přímo v nastavení hodinek v aplikaci je užitečná funkce „Adjusting the home position“, kde pohodlně zkalibruje ručky během chvilky.

V aplikaci zkalibrujete i ručky.

V aplikaci zkalibrujete i ručky.

Za mě je rozhodně užitečná i možnost volby informací na dvou displejích na číselníku. Buď tam vidíte digitální čas, nebo datum a den v týdnu.

No a samozřejmě dobrá čitelnost podpořena luminiscencí na ručkách a především pak osvětlením. Jedna LEDka osvětluje analogový číselník, druhá pak podsvětluje větší z displejů. Nastavit si můžete délku podsvícení v rozmezí 1 nebo 3 sekund a nechybí ani After Glow, takže žárovička svítí i po puštění tlačítka.

Konkurence a krátké shrnutí

O povedeném designu, chytře zvolených parametrech i barevných kombinacích už byla řeč. Ale bezpochyby se najde dost mužů, pro které budou moc velké, moc malé, moc tlusté. Nebo které odradí absence safíru. Edifice ale skrývá celkem slušný arzenál, jak uspokojit skutečně každého, kdo chce sportovnější styl a Bluetooth konektivitu.

Pokud jsou kromě bezstarostnosti hlavní kritéria safír a tenkost, rozhodně je třeba zmínit EQB-1100, stejně jako EQB-1200. Cenovka už se sice vyšplhá o něco výš, ale zaručeně to poznáte na zpracování i zmíněném materiálu sklíčka. A ta tenkost vás skutečně nadchne. U 1200 zaujme i zajímavá struktura číselníku, který kolegyně Eliška popsala jako přitažlivě znepokojivý. Trefné. Za mě sice vyhrávají elegantnější 1100, oboje ale mají cosi do sebe, jak se říká.

Casio Edifice EQB-1200 recenze – Co je na nich tak znepokojivého?
19.10.2021 - Eliška Měrková
Casio Edifice EQB-1200 recenze – Co je na nich tak znepokojivého?

Casio Edifice EQB-1100 – Sexy bluetooth chronografy
16.12.2020 - Martin Balabán
Casio Edifice EQB-1100 – Sexy bluetooth chronografy

Pokud je naopak cílem držet cenovku co nejníže, safír i solar oželíte a oceníte třeba jednoduché upozornění na schůzku naplánovanou ve vašem kalendáři, stojí za to kouknout na ECB-10.

Casio Edifice ECB-10: chameleon z Tokia
25.8.2020 - Igor Kratochvíl
Casio Edifice ECB-10: chameleon z Tokia

V zlatém středu ale stojí dnešní hrdina recenze ECB-900. Jsou natolik univerzální a nabízí tolik za střízlivou cenu, že je těžké je kritizovat pro to či ono. Pokud se vám ale už delší dobu zamlouvaly, a jen jste si nebyli jistí, zda vše funguje tak „smooth“ jak výrobce tvrdí, tak směle do nich. Pro jejich praktičnost i vzhled nebudete jejich pořízení asi nikdy litovat.

Povedený design
Solární napájení + Bluetooth
Snadné nastavení díky mobilní appce
Přesný čas si berou z telefonu
Funkce stopek přizpůsobena fandům Formule 1
5 budíků s různými možnostmi nastavení
Funkce „najdi můj telefon“

Minerální sklíčko
Pro někoho můžou být moc velké/tlusté/těžké
Aplikace není v češtině
Luminiscence nemá dlouhou výdrž
Pro někoho příliš rušný číselník a zbytečně mnoho funkcí

6 NEJ: Pánské hodinky s chronografem (do 10 000 Kč)
7.11.2023 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Pánské hodinky s chronografem (do 10 000 Kč)

Casio Lineage LCW-M170 recenze – Ty nejlepší univerzálky?
31.5.2023 - Radim Krčmář
Casio Lineage LCW-M170 recenze – Ty nejlepší univerzálky?

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Honzapřed 689 dny, reagovat
U hodinek Casio Edifice ECB-900DB-1AER kazi vzhled UZKY REMINEK,kde by se dobre hodil opravdu siroky reminek a dalsi spatna vec je ,ze chronograf by mel byt zapouzdreny.Pak by to byl uzasny vzhled hodinek a pak bych si je klidne koupil i za drazsi cenu,ale takto ne i kdyby byla cena levnejsi.Upozornuji,ze tyto hodinky vypadaji uplne jinak na obrazku nez ve skutecnosti,kdyz je mate v ruce.
Lukáš Štindlpřed 671 dny, reagovat
Co říct k hodinkám Casio ECB 900-potřeboval sem nové hodinky,rozhodl sem se zůstat u Casio,podmínkou bylo že musí být celé kovové,kdyš sem viděl u prodejce hodnocení a videa těchto hodinek tak sem si řekl tak ty musím za tu cenu mýt,jenže to sem ještě nevěděl že až my dorazí že mě úplně dostanou,neudělám bez nich ani krok.A ano může za to jak výrobce za tak nabouchaný kousek tak i prodejce,takže kzávěru mužů říct,kdo koupí určitě neprohloupí
jarapřed 174 dny, reagovat
potřeboval bych český návod,průvodce jak je nastavit atd.dekuji
Agáta Vřeskápřed 173 dny
Dobrý den, pokud jste hodinky kupoval u nás, rádi český návod zašleme. Kontaktujte nás na bezplatné lince 800365365. Pokud jste je kupoval jinde, musíte se bohužel obrátit na vašeho prodejce, český návod můžeme poskytnout pouze zákazníkům, kteří hodinky koupili u nás. Hodinky mají ale Bluetooth, doporučuji je tedy nastavit přes aplikaci, která je velmi intuitivní a ušetří vám dost času i nervů. :)

Hodinky zmíněné v článku