» Blog » Casio

Casio Edifice EF-527D recenze – Vzdálený příbuzný navitimeru?

Tagy: Recenze | Casio | Pánské | Klasické | Letecké

Lukáš Lenart | 4.3.2022 | 6 MIN | 2x komentář

Nemůžu si pomoct, ale když jsem dostal k recenzi Casio Edifice EF-527D, v mé hlavě se okamžitě objevila asociace s Navitamery. Jenže oproti nim si casiovskou verzi může dovolit prakticky každý. Zda za to ale stojí prozkoumáme v dnešní recenzi.

Přistihli jste se někdy, jak koukáte po hodinkách dedikovaných pilotům? Pokud ano, je velmi pravděpodobné, že jste narazili na hodinky z řady Navitimer od Breitlingu.

Stejně tak je pravděpodobné, že vás tyto hodinky zaujaly svou vizuální komplikovaností, či dokonce množstvím funkcí, které nabízí. Bohužel takovéto vlastnosti se u hodinek značně promítnou do ceny, zejména pokud se bavíme o hodinkách mechanických.

Avšak tyto dvě vlastnosti se u hodinek značně promítnou do ceny, zejména pokud se bavíme o hodinkách mechanických. Netřeba však zoufat! Osvědčený recept pro snížení ceny zahrnuje pouhé dva kroky. Zaprvé, mechanický strojek je nutno nahradit quartzovým, tedy bateriovým. Zadruhé, nechte výrobu hodinek na Casiu, jelikož v kategorii „cena ku výkonu“ tento japonský hodinářský kolos jen málokdy zklame. A mohu vám předem prozradit, že nezklamal ani při konstrukci hodinek Casio Edifice EF-527D

Model EF-527D představuje chronograf s logaritmickou stupnicí, která jej staví do role funkčního nástroje pro piloty. Logaritmická stupnice totiž představuje jakousi primitivní formu kalkulátoru, jež umožňuje převody různých jednotek či základní výpočty, zejména pak dělení a násobení.

A právě za tímto účelem byla logaritmická stupnice inkorporována do hodinek – aby umožnila pilotům provádět základní matematické operace během letu. Pokud byste se chtěli seznámit s touto zajímavou funkcí hodinek blíže, doporučuji k přečtení článek „Vysvětlení logaritmické stupnice pro obyčejné smrtelníky“.

Vysvětlení logaritmické stupnice pro obyčejné smrtelníky
20.9.2019 - Milan Letošník
Vysvětlení logaritmické stupnice pro obyčejné smrtelníky

Nyní na chvíli opustíme všechny funkce, subciferníky a ručky, jež se skrývají pod minerálním sklíčkem a podíváme se na pouzdro a náramek těchto hodinek. I když jsou modely EF-527D dostupné ve třech barevných provedeních ciferníku (černé, modré, zelené), všechny mají totožné ocelové pouzdro a náramek.

Edifice EF-257 ve variantě s černým, modrým a zeleným číselníkem.

Edifice EF-257 ve variantě s černým, modrým a zeleným číselníkem.

A právě u náramku těchto hodinek bych se chtěl pozastavit. Zde totiž Casio udělalo velmi dobré rozhodnutí a použilo náramek ze solidních ocelových článků. Ten hodinkám propůjčuje příjemnou váhu, která na zápěstí dokonale vyvažuje hmotnost pouzdra hodinek.

Za zmínku také stojí přítomnost mikro regulace na sponě, která umožní upravit délku náramku tak, aby padl jako ulitý. A co se týče designu, nezbývá mi než jen chválit. Převážná část je kartáčovaná, jeví se tedy jako matná. Kartáčovaný povrch zredukuje množství viditelných otisků prstů, které věřím, že nejen mne přivádějí k šílenství.

I přesto se Casiu povedlo na prostřední články tohoto náramku propašovat malé leštěné plošky, které hodinkám dodávají šmrnc. Tyto články navíc zaujmou i svým tvarem. Ve srovnání s krajními články jsou totiž téměř hranaté, což hodinkám dodává industriální nádech. Jedinou výtku mám vůči připojení náramku k pouzdru. To je zprostředkováno dutými články, které nepatrně zvyšují hlučnost tahu, avšak nejde o zásadní problém a už vůbec ne v této cenové kategorii.

Naopak na samotném pouzdru neuvidíte nic, co by vás zvedlo z židle. Jde o typický chronograf se dvěma tlačítky a šroubovací korunkou pro nastavení času a data na pravé straně pouzdra. Právě šroubovací korunka a dýnko jsou zodpovědné za voděodolnost hodinek do 100 metrů. Na levé straně pouzdra se nachází v pozici osmi hodin korunka pro manipulaci s logaritmickou stupnicí. Luneta pak nese výbrusy, jež jsou typické pro tento styl leteckých hodinek.

Ale i na takto všedním pouzdře lze spatřit nečekanou křivku. Jde o jakýsi „pokles“ tloušťky pouzdra v místě, kde přechází v nožky. Tento prvek představuje přinejmenším ozvláštnění relativně „nezajímavého“ pouzdra, avšak bez bližší inspekce je téměř nepostřehnutelný.

Co se týče velikosti, hodinky budou rozhodně dobře sedět na průměrných a větších zápěstích. To je dáno průměrem pouzdra 46 mm spolu s délkou pouzdra, aneb vzdáleností „lug to lug“, která činí 50 mm. Tloušťka pouzdra představuje pro chronografy pouhých 11 mm, což je u těchto hodinek zprostředkováno použitím plochého sklíčka a quartzového strojku.

Rozpětí nožek 22 mm pak přináší nesčetné možnosti co se týče výměny ocelového náramku třeba za nylonové NATO řemeny. Ty se mohou hodit zejména v teplých letních měsících, kdy má zápěstí tendence otékat. Stejně tak volba vhodného koženého řemene může povznést tyto hodinky do více společenských výšin.

Nyní pár větami o designu ciferníku. Pokud nemáte rádi absurdní množství malých číslic a příležitostně písmen, tyto hodinky nejsou pro vás. Jestli však máte zrak jako ostříž, hlavně pak na blízku, model EF-527D vás pohltí. S vysokou pravděpodobností v životě nepoužijete velké množství údajů, jimiž skýtá logaritmická stupnice těchto hodinek. Avšak nespočet jemně tištěných čísel a indexů vždy upoutá pozornost, a to nejen vaši, ale všech, jejichž zrak na těchto hodinkách spočine.

Síla luminiscence je u tohoto modelu stejná jako u zbytku řady Edifice, tedy průměrná. Co naopak překvapí je modrý odstín luminiscence. V této cenové kategorii jde o vítanou změnu oproti zaběhlým odstínům zelené, které se dle mého názoru příliš nehodí k modrým ciferníkům.

A právě model s modrým ciferníkem bych chtěl vyzdvihnout. Nejenže je zvolený tón modrého „sunburst“ ciferníku velmi atraktivní, ale také jeho spojení s oranžovými prvky, jako jsou ručky, se velmi povedlo.

To, co v mých očích činí z modelu EF-527D opravdu výborné chronografy je použitý strojek (Casio 4369), od kterého se odvíjí funkce subciferníků těchto hodinek. Subciferníky jsou zde tři a každý má smysluplnou funkci.

VŠE NA TÉMA: Hodinářské komplikace – Chronograf
25.6.2021 - Eliška Měrková
VŠE NA TÉMA: Hodinářské komplikace – Chronograf

Tímto narážím na fakt, že mnoho dnešních chronografů nese subciferníky zobrazující den v měsíci, což zbytečně supluje funkci datumovky, nebo ukazují čas ve 24 hodinovém formátu. Takovýto časový formát nejspíše nikdy nevyužijete, tedy pokud se nenacházíte za polárním kruhem. Proto mě velmi potěšilo, že subciferník lokalizovaný na dvanácti hodinách zaznamenává po spuštění stopek uběhnuté minuty, zatímco subciferník na devíti hodinách vám umožňuje stopovat čas po dobu neuvěřitelných 12 hodin.

Třešinkou na dortu je pak subciferník lokalizovaný na šesti hodinách. Pokud stiskem horního tlačítka aktivujete stopky, bude tento subciferník po dobu 30 sekund zobrazovat dvacetiny vteřiny.

Jen pro přehlednost, jedna dvacetina sekundy odpovídá 50 milisekundám (ms). Nejmenší změřitelný inkrement tedy činí 0,05 sekund (s). Lze tedy například zaznamenat rozdíl mezi časovým úsekem 1:40 s a 1:45 s. Nelze však změřit hodnoty s přesností na setinu (např. 1:31 s).

Činnost ručky spodního subciferníku se po zmíněných 30 sekundách zdánlivě „zastaví“, což zabrání zbytečnému zkracování životnosti baterie.

Jakmile však stopky pozastavíte opětovným stiskem horního tlačítka, ručka vám přesně zobrazí dvacetinu vteřiny stopovaného úseku. Chronograf se poté vynuluje stiskem spodního tlačítka, které vrátí hlavní ručku chronografu (lokalizovanou na středu ciferníku) do pozice 12 hodin a ručku spodního subciferníku do pozice 0 dvacetin.

Pokud však zmáčknete spodní tlačítko ještě jednou, subciferník, který ještě před malou chvílí zobrazoval dvacetiny sekundy přepne svou funkci a bude zobrazovat sekundy průběžného času. Opětovným stlačením spodního tlačítka tuto funkci opět deaktivujete, tudíž ručku spodního subciferníku vrátíte do pozice odpovídající 0 dvacetinám neboli 60 sekundám.

Casio Edifice EF-527D tedy nepředstavují pouze vizuálně atraktivní a komplikovaný kousek. Jde také o hodinky s velmi praktickými funkcemi. Závěrem bych rád zmínil velice příjemnou cenovku. Poněvadž v cenové kategorii do 5000 Kč, budete hodinky ověnčené obdobnými vlastnostmi hledat jen stěží.

Mohlo by vás dále zajímat:

Casio Edifice ve spolupráci s AlphaTauri aneb když je rychlost podmínkou
7.12.2021 - Matěj Urbaczka
Casio Edifice ve spolupráci s AlphaTauri aneb když je rychlost podmínkou

Troje Casio Edifice se safírem, slušnou voděodolností a cenou do 5 tisíc korun
8.1.2021 - Lukáš Lenart
Troje Casio Edifice se safírem, slušnou voděodolností a cenou do 5 tisíc korun

Casio Edifice EQB-1100 – Sexy bluetooth chronografy
16.12.2020 - Martin Balabán
Casio Edifice EQB-1100 – Sexy bluetooth chronografy

Casio Edifice EFV-550 recenze – K dokonalosti jim chybí jediná věc
6.5.2022 - Agáta Vřeská
Casio Edifice EFV-550 recenze – K dokonalosti jim chybí jediná věc

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Petrpřed 733 dny, reagovat
Dobrý den, báječný článek, uvažuji o jejich koupi. Jen prosím, zda byste nerozvedl podrobněji své vyjádření, že "použitý strojek (Casio 4369)" činí z těchto hodinek výborné chronografy. Tuze děkuji. Petr Janda
Eliška Měrkovápřed 732 dny, reagovat
Dobrý den, Petře, kolega Lukáš tím nejspíš myslel to, že strojek Casio 4369 je s chronografem, tedy stopkami, které mají větší kapacitu 12 hodin a přesnost na 1/20 sekundy.

Hodinky zmíněné v článku