» Blog » Casio

Casio Edifice EFV-550 recenze – K dokonalosti jim chybí jediná věc

Tagy: Recenze | Casio | Pánské | Klasické

Agáta Vřeská | 6.5.2022 | 5 MIN | 3x komentář

Tyhle černé sportovní krásky s typickým tyrkysovým zbarvením patří mezi topku oblíbenosti napříč celou řadou Casio Edifice. Je to designem? Cenou? Parametry? Nebo možná kombinací. Je totiž pravdou, že k dokonalosti chybí Edifice EFV-550 snad už jen jedna jediná věc.

Nic pro malá zápěstí

Rozměry bývají často u hodinek něco, co některé potěší, jiné zklame. U Edifice EFV-550 to bude přesně tento případ. Potěší muže hledající větší hodinky, protože si je s velkým zápěstím mohou dovolit, zatímco mužům se subtilnějším obvodem zřejmě tak dokonale nepadnou.

Vinit z toho můžeme jednak délku hodinek, tedy rozměr od nožky k nožce, která je 53,2 mm, ale především řemínek, který má ten typ tuhého zaobleného zakončení, které se zápěstí nepřizpůsobí hned u nožek hodinek. Na menším zápěstí tedy mohou skutečně lehce odstávat. Průměr pouzdra (i s korunkou) je pak 47 mm.

Zdroj: https://www.histoiredor.com

Zdroj: https://www.histoiredor.com

Speciální vykrojení je ostatně něco, co budete řešit i během případné výměny. Pořádně jim totiž sedne pouze originál od Casia, zatímco neoriginály s rovným zakončením vypadají většinou tak nějak neúplně. To už je ale osud většiny hodinek na silikonu či pryži.

U řemínku pak musím zmínit také svou obavu, že se jemné drážkování bude rychle zanášet. Nic, co by nevyřešila voda a jemný kartáček, ale kde koho by to štvát mohlo. Stejně jako poměrně tuhý materiál, který je ale z vnitřní strany hladký a nemůžu tak říct, že by byl na zápěstí jakkoli nepohodlný.

Hodinky vypadají v reálu lépe než na fotkách. Po dvou měsících jdou stále na sekundu přesně, i když se to samozřejmě může lišit kus od kusu. Řemínek je trochu tužší, než jsem čekal, ale ne nepohodlný, dobře sedí na ruce. Luminiscence je spíše slabší jak v intenzitě, tak ve výdrži. Celkově jde o velmi dobré hodinky, které mohu doporučit. Jirka (další recenze hodinek).

Ano, na designu záleží

I když u Casia jde vždy z velké části o funkčnost, bez estetiky by to nešlo. U hodinek Edifice to platí o to více, protože se kolekce zaměřuje na hodinky pro každodenní nošení a musí to přeci nějak vypadat. Designéři si rozhodně hrají s detaily, různými strukturami, barevnými detaily…

U Edifice EFV-550 sáhli spíše po jednoduchém konceptu s drobnými detaily. Číselník je proto hladký v tmavě antracitovém odstínu, zatímco subčíselníky mají kružnicové zvýraznění, stejně jako okraj číselníku. Nejvíce na hodinkách zaujmou ale tyrkysové detaily rovnoměrně rozmístěné po celé ploše.

Jde o velmi příjemný odstín, který je zajímavý, ale nedráždí a tím, že barev není moc, působí celé hodinky velmi vkusně.

Pravda, oblekovky to zrovna nejsou. Ale na běžné nošení, možná i k ležérně elegantnímu outfitu by mohly snadno projít.

Zpracování pak odpovídá cenovce a na větvi z nich asi nebudete. Ale rozhodně neurazí. Ocelové pouzdro je leštěné, pouze vrchní část nožek dostala jemné broušení.

Zdroj: https://www.histoiredor.com

Zdroj: https://www.histoiredor.com

Z praktických funkcí jim chybí jediná věc

I když jde hlavně o to, aby vypadaly dobře, z funkčního hlediska jim také není moc co vytýkat. V praxi oceníte především 100metrovou voděodolnost, díky které nemusíte hodinky téměř sundávat z ruky. No, především... Především budete spíše doceňovat přesný čas, který je vzhledem ke quartzovému strojku 5579 dostatečně přesný, a i když můžu mluvit jen za jeden testovaný kousek, nevěřím, že budete řešit víc než sem tam nějakou tu vteřinu za měsíc.

Častý požadavek je kromě přehlednosti také datumovka. Ta má černý podklad a bílé číslování, takže i tady je čitelnost víc než dostatečná.

Drobným kamenem úrazů bývá u Edificů luminiscence. Svítí sice pěkně, ale ta výdrž. Ta výdrž! Rozhodně nečekejte, že vám vydrží světélkovat celou noc na nočním stolku. Při přechodu do tmy vás ve štychu nenechají, ale pokud budete ve tmě déle než hoďku dvě, už bych hledala záložní zdroje informací o čase.

Ale i to bych jim odpustila, protože tyhle hodinky jsou přeci jen určeny na běžné denní nošení. Nejsou to potápky, nemají další zdroj osvětlení a vzhledem k ceně ani žádné wow efekty čekat nemůžeme. A to platí také o poslední záležitosti, kterou zmiňuji v nadpisu.

Samozřejmě jde o minerální sklíčko. Hodinky na denní nošení by si safír zasloužily. Nebo spíše potřebovaly. Přece jen, poškrábat minerál při širokém spektru činností není zas takový problém. Jenže za safír už by se připlácelo a právě cena je u Edifice EFV-550 jedním z rozhodujících kritérií. Ne, že by neměly jinak co nabídnout…

Troje Casio Edifice se safírem, slušnou voděodolností a cenou do 5 tisíc korun
8.1.2021 - Lukáš Lenart
Troje Casio Edifice se safírem, slušnou voděodolností a cenou do 5 tisíc korun

Stopujte jako o život

Tyhle Edifice mají sice jen základní funkce: čas, datum, stopky. Ale víc většinou od hodinek ani nepotřebujeme. Vlastně si troufnu tvrdit, že většina ani nebude nějak často využívat zmíněné stopky. A pro ty zvláštní příležitosti máme obvykle po ruce mobil.

Na hodinkách už dlouho plní funkci hlavně estetickou a pozvedávají hodinky ke sportovnějšímu stylu. To ale neznamená, že jde o nefunkční funkci, vlastně spíše naopak. Pokud se tedy najde někdo, kdo se vyloženě těší na stopky, mám dobrou zprávu.

Ovládání je klasické, tedy horním tlačítkem spustit, horním zastavit, spodním vyresetovat. Ale přesnost i doba stopování je docela nadstandardní. Během první minuty stopování vidíte běžet v horním subčíselníku sčítač pro 1/10 sekundy. Ten se po minutě zastaví, ale spodním tlačítkem můžete údaj opět vyvolat. A taky zjistit mezičas.

VŠE NA TÉMA: Hodinářské komplikace – Chronograf
25.6.2021 - Eliška Měrková
VŠE NA TÉMA: Hodinářské komplikace – Chronograf

V levém subčíselníku pak vidíte celkem chytře řešené sčítání minut. Tyrkysová část ručky ukazuje prvních 30 minut, bílá pak dalších 30. Celkem tedy můžete stopovat až hodinu. Vteřiny se ukazují na dolním subčísleníku. To potěší všechny, kdo mají rádi, když vteřiny běžného, nebo chcete-li hlavního času ukazuje centrální ručka.

Ostatně tady nemáme tachymetrickou stupnici, takže ani nebyl důvod velkou vteřinovku nechávat pro stopky. Na pevné lunetě je pouze 60minutová stupnice, která spíše ulehčuje orientaci v čase.

VŠE NA TÉMA: Lunety a stupnice – Tachymetr
13.5.2021 - Eliška Měrková
VŠE NA TÉMA: Lunety a stupnice – Tachymetr

Rozhodující faktor pro EFV-550

Edifice EFV-550 patří u nás mezi 6 nejprodávanějších modelů Edifice. Zatímco jiné modely válí pro množství zajímavých funkcí, jako je tomu třeba u Edifice ECB-900, tak jiné pro lákavý styl pilotek. Zářným příkladem jsou Edifice EF-527.

Casio Edifice EF-527D recenze – Vzdálený příbuzný navitimeru?
4.3.2022 - Lukáš Lenart
Casio Edifice EF-527D recenze – Vzdálený příbuzný navitimeru?

Dnešní EFV-550 si příznivce získávají nejen designem, užitečnými funkcemi, ale nesporně také skvělou cenovkou, která v poměru cena/výkon obstojí v recenzi na výbornou. Osobně bych jim dopřála za menší příplatek to safírové sklíčko, ale jinak jim těžko něco vytýkat.

Hodinky jsem koupila jako dárek na Vánoce. Manžel je z nich absolutně nadšený. Jejich design je obsolutně perfektní. Hodí se nejen na sport, ale i k běžnému nošení. Na ruce jsou opravdu krásné. Veronika (další recenze hodinek).

A pro příznivce hodinek v tmavé barevné úpravě se ještě na konec zmíním, že model se vyrábí také na ocelovém náramku jako EFV-550GY-8AVUEF. Tady už je té modré o něco více a celkově dostaly více sportovnější ráz.

Mohlo by vás dále zajímat:

6 NEJ: Pánské hodinky s chronografem (do 10 000 Kč)
7.11.2023 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Pánské hodinky s chronografem (do 10 000 Kč)

Casio Edifice ve spolupráci s AlphaTauri aneb když je rychlost podmínkou
7.12.2021 - Matěj Urbaczka
Casio Edifice ve spolupráci s AlphaTauri aneb když je rychlost podmínkou

Casio Edifice EQB-1100 – Sexy bluetooth chronografy
16.12.2020 - Martin Balabán
Casio Edifice EQB-1100 – Sexy bluetooth chronografy

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marekpřed 718 dny, reagovat
"černé sportovní krásky s typickým tyrkysovým zbarvením" :))) Neodporuje si to? :))) Čakám, kedy plastická chirurgia ponúkne bláznom do hodiniek zväčšovanie obvodu zápästia :)
Agáta Vřeskápřed 718 dny
Zdravím, Marku. Nevidím popravdě v čem si to odporuje. :) Kdy na svět hodinařiny zareaguje plastická chirgie nevím, ale hodinářské značky začaly preventivně reagovat na to, že ne všichni muži mají obří zápěstí. Jen si vezměte, kolik zajímavých novinek je konečně i v menších rozměrech :)
Marekpřed 718 dny, reagovat
Akože niečo čierne je tyrkysové :) Ale v pohode, chápeme sa.

Hodinky zmíněné v článku

2 490 Kč skladem