» Blog » Casio

Casio Edifice EQB-1100 – Sexy bluetooth chronografy

Tagy: Recenze | Casio | Pánské | Klasické

Martin Balabán | 16.12.2020 | 4 MIN

Casio Edifice EQB-1100 – další hodinky chlubící se konektivitou. Existují dnes vůbec elektronická zařízení, která mezi sebou nejde propojit? Dnes tu ale nemáme další smartwatche, které umí skoro všechno. Casio vzalo vše, co máme na jeho sportovní řadě Edifice rádi a okořenilo to řadou moderních funkcí, které vám zpříjemní život.

Casio má jako jeden z největších výrobců hodinek na světě opravdu širokou paletu modelů. Ten dnešní má daleko od konzervativních hodinek k obleku. Naopak, jsou to hodinky sportovního ražení s moderním dynamickým designem. Vzhled ale není vše. Hodinky umožňují nejen odečítat čas s vysokou přesností, ale máme tu i možnost využít spojení pomocí Bluetooth s naším mobilem. Jak se nakonec toto spojení stylu a technologií vyvedlo? Pojďme se na to podívat blíže.

Stylu na rozdávání

Osmihranný tvar pevné lunety, viditelné šroubky a integrovaný náramek. To vše jsou designové prvky, které tu jsou s námi již několik dekád. Dříve ale byly doménou nejvyšších pater švýcarského hodinářství. V Casiu se rozhodli, že tento styl zprostředkují i nadšencům, kteří nemají na hodinky v ceně nové Octavie. A jak se ukázalo už s modelem CasiOak (GA-2100 získaly přezdívku podle tvarové podobnosti s Audemars Piguet Royal Oak), byla to trefa do černého. Fanoušci se nemohli nabažit neokoukaného designu a plnili sociální sítě i hodinková fóra fotkami svých nových miláčků.

G-Shock GA-2100: Pocta panu Ibemu
17.9.2019 - Radim Krčmář
G-Shock GA-2100: Pocta panu Ibemu

Proto není vůbec divu, že se v Japonsku rozhodli pokračovat tímto směrem dále. Dalším logickým krokem bylo přenést tento styl do sportovní řady Edifice, která je tomuto pojetí velice blízko. Tak vznikl i model Edifice EQB-1100.

O jeho hlavních rysech jsme si již pověděli, co tu máme dále? Hodinky se díky svým rozměrům velice příjemně nosí. Větší průměr (45 mm) je pro chronografy typický, překvapivá je nízká tloušťka pouze 9 mm. Prvkem, který povyšuje tyto hodinky nad levnější modely, je určitě kombinace broušených a leštěných povrchů na lunetě, pouzdru i náramku. Už na první pohled je jasné, že se jedná o kvalitní a pohledné hodinky. To, jak se světlo odráží od jednotlivých ploch je efektní a na hodinky se budete velice rádi dívat, i když zrovna nebudete potřebovat vědět, kolik je hodin. Hodinky jsou navíc voděodolné do 100 metrů.

Pěkné zpracování jde vidět na první pohled. Zaujme i kombinace broušených a leštěných ploch.

Kombinaci broušených a leštěných povrchů pak najdeme i na číselníku hodinek. Jeho vzhledu dodává šťávu barevná linka kolem ukazatele na pozici šesté hodiny. Ukazatele pro odečítání času mají bílou barvu a jsou tak na ocelově šedivém podkladu výborně čitelné. Hodinové indexy, minutová i hodinová ručička jsou pro snadnou čitelnost ve tmě vyplněny luminiscenčním materiálem. Ve tmě září jasnou, zelenou barvou. Celou tuhle parádu kryje safírové sklíčko. To má navíc na vnitřní straně antireflexní vrstvu, takže se nemusíte bát, že by byly hodinky nečitelné kvůli odleskům.

Quartz plus Bluetooth

Přesnost je výsadou všech quartz hodinek. Je ale možné, aby byly hodinky na vteřinu přesné? Toho je možné dosáhnout, pokud se hodinky synchronizují s přesnějším zdrojem času. V tomto případě je to váš telefon! K připojení stačí pouze stisknout a podržet spodní tlačítko na pravé straně hodinek. Propojení obstará technologie Bluetooth. Pak hodinky automaticky čtyřikrát denně kontrolují čas pomocí mobilu. Abyste mohli využít schopností hodinek naplno, vytvořili japonští vývojáři mobilní aplikaci EDIFICE Connected. Po spárování hodinek a telefonu je možné v aplikaci nastavit čas a datum, budík, vybrat si ze 300 měst pro zobrazení světového času a prohlížet si časové úseky naměřené pomocí stopek.

Přiznejme si, že nastavování hodinek může být někdy komplikované. A to obzvláště u hodinek s tolika funkcemi. Aplikace proto výrazně ulehčuje soužití s nimi. A pokud používáte stopky při sportu, analýza naměřených úseků jistě přijde vhod. Do paměti se jich dokonce zvládne uložit až 200. Poslední vychytávkou je pak možnost vyhledání ztraceného telefonu. Pokud je telefon v dosahu Bluetooth signálu a podržíte tlačítko na hodinkách, začne na telefonu zvonit alarm. Jeho nalezení je pak otázkou vteřin. Napájení hodinek obstarává technologie Tough Solar. Díky tomu se hodinky nabíjí, kdykoliv na ně dopadne jakýkoliv paprsek světla.

Závodní tým

Casio Edifice EQB-1100 jsou ve třech variantách. První, EQB-1100DC-1AER, v tmavém ocelovém odstínu s červenými akcenty, působí trochu tajemně. Příznivce zimních sportů potěší ledově chladná kombinace broušené oceli a modrých prvků ve variantě EQB-1100D-1AER.

Pokud by vám náhodou přišly předchozí hodinky málo zajímavé (je-li to vůbec možné…), připravilo Casio ve spolupráci s týmem formule 1 Scuderia AlphaTauri model EQB-1100AT-2AER v limitované edici.

Lunetu nemá z oceli, to by ve světě F1 neprošlo. Tento model dává na odiv nejtypičtější materiál ze světa rychlých vozů – karbon. Ciferník s broušeným ocelovým povrchem postupně odspodu tmavne, až přechází v úplně černý odstín. To vše doplňují modré prvky v týmové barvě AlphaTauri. I přes trochu vyšší cenu se tahle limitka podle mě u prodejců dlouho neohřeje.

Oktagonová luneta a super slim pouzdro připomíná inspiraci ze světa závodních aut.

Oktagonová luneta a super slim pouzdro připomíná inspiraci ze světa závodních aut.

Máváme šachovnicovou vlajkou

Děkuji, že jste vydrželi až do konce dnešního závodu. U koho zvítězí Casio Edifice EQB-1100? Pokud chcete výraznější hodinky s hezkým zpracováním, které se velice příjemně nosí a nepřekáží na ruce, jsou ideálním kandidátem. Těmto hodinkám koluje v krvi (nebo v obvodech?) rychlost a budou se cítit perfektně na ruce každého sportovce. A pokud zrovna nesportujete, nebo nezávodíte na okruhu, už jenom díky svému designu a technologiím stojí za zvážení. Pokud si myslíte, že konektivitu nevyužijete, je tu kolekce Edifice EFS, s podobným designem bez Bluetooth. Casio prostě boduje a třeba si najde místo i ve vaší hodinkové závodní stáji.

Casio Edifice ECB-10: chameleon z Tokia
25.8.2020 - Igor Kratochvíl
Casio Edifice ECB-10: chameleon z Tokia

Casio Edifice EFV-550 recenze – K dokonalosti jim chybí jediná věc
6.5.2022 - Agáta Vřeská
Casio Edifice EFV-550 recenze – K dokonalosti jim chybí jediná věc

Casio Edifice ECB-900 – Proč jim málokterý chlap odolá?
20.5.2022 - Agáta Vřeská
Casio Edifice ECB-900 – Proč jim málokterý chlap odolá?

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku